ged 04.01.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na umowie z dekarzem mam ustaloną kwotę za: "WYKONANIE KOMPLETNEGO DACHU Z IZOLACJAMI I OCIEPLENIEM" dekarz zażyczył sobie dodatkowej zapłaty za to, że zlecił jakiejś firmie cięcie i gięcie blachy na obróbki - blachę ja kupiłem bo ustaliliśmy, że ja kupuję wszelkie materiały i akcesoria konieczne do zrobienia tego dachu. Mam płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 04.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Jeżeli twój wykonawca potrafi wykonać KOMPLETNY DACH bez pogiętych blach to mu za gięcie zapłać. Coś mi sie zdaje, że jednak takiego dachu zrobić nie można więc to próba naciągnięcia klienta.U mnie sprzedawca blachy za darmo udostępniał giętarkę a wykonawca blachę odbierał i przy okazji ją odpowiednio pogiął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 04.01.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na umowie z dekarzem mam ustaloną kwotę za: "WYKONANIE KOMPLETNEGO DACHU Z IZOLACJAMI I OCIEPLENIEM" dekarz zażyczył sobie dodatkowej zapłaty za to, że zlecił jakiejś firmie cięcie i gięcie blachy na obróbki - blachę ja kupiłem bo ustaliliśmy, że ja kupuję wszelkie materiały i akcesoria konieczne do zrobienia tego dachu. Mam płacić? Jakiś kosmonauta chyba Moi dekarze mieli taką wielką gientarkę i wszystko robili (obróbki) na miejscu w moim garażu. Jesli w umowie jest mowa o kompletnym dachu, a za komplet uznamy obróbki blacharskie to ja bym nie płacił. A mają coś do cięcia dachówek i przybicia łat czy też zlecają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.01.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Wykonanie kompletnego dachu to wykonanie kompletnego dachu - dla moich dekarzy to było oczywiste i wszystkie roboty blacharskie i inne / przybijanie łat , kontrłat , mocowanie dachówek / były wliczone w cenę za wykonanie dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.01.2008 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 04.01.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Mam podobne zdanie jak mpoplaw. Spytaj Pana czy może za każde nadplanowe wejście po drabinie nie chce dodatkowej kaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.01.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Mnie niestety moja ekipa tak doiła. W końcu jak skończyli to byłem szczęśliwy . Chciał kierownik robić wykończeniówkę ale mu już podziękowałem - jak podpisywałem z nim umowę na wykonanie prac to sporo w tej umowie prac nie uwzględnił a potem się tęże umową zasłaniał. A ja niestety , tak jak większośc z nas , nie musze znac każdej czynności związanej z danym etapem . Nie znałem więc .....zapłaciłem frajerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 04.01.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na umowie z dekarzem mam ustaloną kwotę za: "WYKONANIE KOMPLETNEGO DACHU Z IZOLACJAMI I OCIEPLENIEM" dekarz zażyczył sobie dodatkowej zapłaty za to, że zlecił jakiejś firmie cięcie i gięcie blachy na obróbki - blachę ja kupiłem bo ustaliliśmy, że ja kupuję wszelkie materiały i akcesoria konieczne do zrobienia tego dachu. Mam płacić? Nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 04.01.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ged, tak logicznie rzecz biorąc to jak ten Pan chciał zrobić Ci kompletny dach bez cięcia i gięcia blach. To, że zlecił to innej ekipie to nie Twoja sprawa. Jakby nie patrzeć ktoś odwala za niego robotę. On się mniej narobi to mniej zarobi. Głowa do góry i nie daj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.01.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A jeśli zagrozi, że rzuci robotę jeśli nie zapłacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 04.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Masz umowę na wykonanie kompletnego dachu i nie powinno Cię interesować to, że Panu się nie chce robić i jeszcze masz mu dopłacić. Na jakim jesteś etapie?Zapłaciłeś już jakieś pieniadze? Będzie chciał rzucić robotę? Trudno. Jeśli nie goni Cię bardzo czas znajdziesz inną ekipę.Masz jakieś sankcje w umowie? Może wkleisz umowę. Jeżeli masz napisane w umowie, że dach ma być kompletny to może pocalować Cię w nos. Zawsze mozesz go podać do sądu. Wiem, że to trwa ale masz szanse. moim zdaniem, patrząc na Twój dom gościu poczuł kasę i wykorzystując sytuacją na rynku chce wyciągnąć trochę kasy. Ja bym na wszelki wypadek zaczęła szukać innego dekarza. Przynajmniej, w razie czego, będziesz mógł powiedzieć nie Pan to inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 04.01.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A jeśli zagrozi, że rzuci robotę jeśli nie zapłacę? To Ty mu powiedz, że jak skończy robotę to będziemy rozmawiać o pieniądzach. Po skończonej robocie powinieneś wziąć znajomego dekarza coby Ci wszystkie usterki pokazał. Jeśli nie będzie usterek i dach będzie zrobiony super (szczególnie poziomowanie połaci) i w terminie to ja bym mu dopłacił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Powiedz mu " że nie ma sprawy zapłacę za gięcie"i postaw mu ze 3 x kawę I wlicz mu to wszystko przy ostatecznym rozrachunku w wypłatę.Dodatkowo 10% sumy z całości zostaw sobie jako gwarancję że przyjdzie na poprawki powykonawcze ( ma okres 2-3 miesiące, po wiosennych deszczach sprawdzisz czy nie cieknie i jak będzie OK to mu wypłacisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 04.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ciekawy temat Poruszcie . Ja zapytam tak . Umowa jest zawarta na stan surowy otwarty to czy mam dodatkowo płacić za gięcie blach? Dach jest pokryty dach. ceramiczną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 04.01.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A ja jestem ciekawa dlaczego ten dekarz na samym początku nie wspomniał o dodatkowej opłacie za tą blachę tylko jak już wszedł na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.01.2008 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ciekawy temat Poruszcie . Ja zapytam tak . Umowa jest zawarta na stan surowy otwarty to czy mam dodatkowo płacić za gięcie blach? Dach jest pokryty dach. ceramiczną . Mnie chcieli skubnąć dodatkowo: - dodatkowa kasa za przeniesienie maksów na płytę parteru, bo stały w odległości 15-20 metrów od budynku. - zażyczyli sobie wyniesienie maksów na poddasze, albo dodatkowa kasa. - dodatkowa kasa za nadproża, bo podobno miały być prefabrykowane, a nie lane. - dwa razy więcej kasy niż w umowie za wykonanie ostatniego etapu, żądanie w połowie jego realizacji. Zawsze kończyło się to wojną i rozwodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 04.01.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ciekawy temat Poruszcie . Ja zapytam tak . Umowa jest zawarta na stan surowy otwarty to czy mam dodatkowo płacić za gięcie blach? Dach jest pokryty dach. ceramiczną . Mnie chcieli skubnąć dodatkowo: - dodatkowa kasa za przeniesienie maksów na płytę parteru, bo stały w odległości 15-20 metrów od budynku. - zażyczyli sobie wyniesienie maksów na poddasze, albo dodatkowa kasa. - dodatkowa kasa za nadproża, bo podobno miały być prefabrykowane, a nie lane. - dwa razy więcej kasy niż w umowie za wykonanie ostatniego etapu, żądanie w połowie jego realizacji. Zawsze kończyło się to wojną i rozwodem... No to niezłą ekipę trafiłeś. Rozumiem, że to ta sama ekipa? Zapłaciłeś już im jakieś dodatkowe pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 04.01.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Gedmocno cię skubią - wywal ich albo płać o ile są naprawdę dobrzy. Jak musisz ich pilnować to lepiej weź poważną ekipę która zrobi ci ten dach w 2-3 tygodnie. zapłacisz konkretne pieniądze ale nie będziesz musiał się zastanawiać czy mają to czy tamto i co im tam trzeba nosić i gdzie. U mnie dekarze robią takie coś - link do powiększenia i powiem ci że robią bo umówiłem się na kompleksowe wykonanie dachu a takie historie jak u ciebie to po prostu rozbój w biały dzień - generalnie współczuję. http://img528.imageshack.us/img528/1298/hpim0845ie7.th.jpg PSA gdzie jest twój kierownik budowy? Nie możesz go trochę pogonić do roboty - niech gada z wykonawcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.01.2008 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Skubać to nie skubią - chcą skubać. Jak napisałem - kończy się to rozwodem, czyli wywaleniem ekipy. To nie ta sama ekipa Monia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.01.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Jest jeszcze taka kwestia, że dekarz mógł się spodziewać w ramach dostawy nie blachy na obróbkę lecz gotowej obróbki. Stąd nieporozumienie. Ale powinien to wtedy jasno zastrzec w umowie - prefabrykat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts