Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za ile postawiliście swój wymarzony dom???

Za ile postawiliście swój wymarzony dom???  

119 użytkowników zagłosowało

1. 1. Za ile postawiliście swój wymarzony dom???

• 50 - 100 tys. z
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miało starczyć 200.000zł ... taką optymistką byłam na początku....im bliżej końca tym bardziej docierała do mnie przerażająca rzczeczywistość " NIE STYKNIE" :o ... I CO TERAZ???!!!

NA DZIŚ WIEM, ŻE CAŁOŚĆ ZAMKNIE SIĘ W KWOCIE MIĘDZY 250.000 a 300.000 - kładąc nacisk raczej bliżej tej 300-setki :evil:

a i tak wiele pozostanie do zrobienia "na przyszłość"... wykończyć taras, ganek , zagospodarować ogród ... :-?

acha...i zaznaczę , że nie byłam rozrzutna :roll:

• 3 weeks później...

Trzy stówy to absolutne minimum za domek do 150 m do stanu przed umeblowaniem - (nie mówię tu o mediach, cenie działki, ogrodzeniu, otoczeniu domu - bo to sprawy bardzo indywidualne, podobnie jak umeblowanie).

Budujemy własnymi siłami, mąż sam jest szefem ekipy wykonawczej, więc nikt na nas nie zarabia. Domek prosty - ok. 130 m, dach dwuspadowy, garaż dobudowany, prosta bryła, bez wykuszów, balkonów, natomiast z zadaszonym tarasem.

Jednak za darmo nie dostaniemy materiałów, chociaż upusty mamy lepsze niż pzreciętny inwestor. Wprawdzie nie jest to "na czarno", gdyż pracownicy są zatrudnieni legalnie, trzeba zapłacić im wynagrodzenie i podatek.

Ale cudów nie ma.

Dodam, że przekroczyliśmy tę kwotę na etapie wykończeń.

Ceny betonu, piachu, materiału na ściany są dość jednolite - tu oszczędności to góra klka tys. zł, dachówka ceramiczna w granicach 40 zl.

Standard średni: okna PCV, płytki po kilkadziesiąt złotych metr, panele po 40, drzwi Porta 600 zł z ościeżnicą itd.

• 2 months później...

A u mnie wydatki zamknęły sie (na razie) w kwocie 360 tys.

Stan- jak widać w dzienniku budowy. Oczywiście niektóre prace wykończeniowe wykonałem własnym sumptem, zagospodarowanie terenu i ogrodzenie- w wiekszości to także wkład pracy mojej małżonki i mój. Budowałem szybko bo materiały drożały, już mieszkam a do wykończenia zostały mi parapety i obudowa kominka (marmur) oraz kompletna druga łazienka.

Przychylam się tu do spostrzeżeń Daggulki- najpierw było 200, potem 250... Zabierając się za budowanie nie byłem świadomy niektórych kosztownych drobiazgów typu srubki, druciki i inne pierdółk. Aż dziw bierze, ile taki dom potrafi wchłonąć ;)i

miało starczyć 200.000zł ... taką optymistką byłam na początku....im bliżej końca tym bardziej docierała do mnie przerażająca rzczeczywistość " NIE STYKNIE" :o ... I CO TERAZ???!!!

NA DZIŚ WIEM, ŻE CAŁOŚĆ ZAMKNIE SIĘ W KWOCIE MIĘDZY 250.000 a 300.000 - kładąc nacisk raczej bliżej tej 300-setki :evil:

a i tak wiele pozostanie do zrobienia "na przyszłość"... wykończyć taras, ganek , zagospodarować ogród ... :-?

acha...i zaznaczę , że nie byłam rozrzutna :roll:

normalnie jak jak u mnie

warto pamietac, zeby calej dostepnej kasy nie wrzucac li tylko w dom i wykonczenie ;-)

bo np. mb ogrodzenia z siatki na podmurowce to minimum 100zl .... mb ogrodzenia z klinkieru z przeslami drewnianymi lub kutymi to 400-700zl ....

zalozenie trawnika/ogrodu minimum 15zl/m2, m2 kostki brukowej od 100zl w gore ........ itp., itd.,