JózefinaK 04.01.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Zrobiło się zimno i czuć teraz wyraźnie, ze od okien bardzo ciągnie. Jak się wyciągnie rękę w okolice parapetu, to w rękę zimno. Siedzę metr od okna i cały czas czuję zimne powietrze. Może przesadzam, ale chyba jest coś nie tak. Tylko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 masz coś nieszczelne , jakie masz ściany ?z czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Zima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JózefinaK 04.01.2008 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Zima, ale średnio uśmiecha mi się nieproszony chłodek w pokoju, w którym pracuję.Ściany z ceramiki, ocieplane styropianem, ale to chyba nie ma znaczenia, bo nie od ścian ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jest coś takiego jak promieniowanie zasłoń roletą, albo zasłoną i problem zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.01.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 I może napisz, co za okna, bo naprawdę przy tych danych to trudno sensownie odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.01.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 na pocieszenie trzeba dodać że chociaż wentylacja dobrze przez to działa... może te okna mają takie fabryczne rozszczelnienie - jak za szczelne okna to znowu wentylacja grawitacyjna szwankuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.01.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 ja bym zrobił tak: 1. zamknął szczelnie okna. 2. dla pewności zakleił taśmą 3. napisał wątek na forum: Ratunku! z kratki w łazience dmucha mi zimne powietrze!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 04.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Po wymianie okien na PCV też wiało od nich chłodem. Ale jak się okazało, to nie okna były przyczyną lecz parapety wykonane z konglomeratu. Pomiędzy nimi a ramą okna była bardzo niewielka szczelina i to przez nią wiało. Zakleiłam silikonem i jest ok. Aczkolwiek parapety są bardzo zimne. Moim zdaniem pomiędzy parapetem a listwą montażową pod ramą okienną powinno być ocieplenie, ewentualnie od strony zewnętrznej, wtedy parapet nie byłby taki zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.01.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Zrobiło się zimno i czuć teraz wyraźnie, ze od okien bardzo ciągnie. Jak się wyciągnie rękę w okolice parapetu, to w rękę zimno. Siedzę metr od okna i cały czas czuję zimne powietrze. Może przesadzam, ale chyba jest coś nie tak. Tylko co? W styku z szybami okna powietrze ochladza się i jako zimniejsze i cięższe spływa w dół. Dochodzi do tego uczucie zimna z powodu, jak wspomniał an-bud wypromieniowania ciepła własnego ciała w stronę zimniejszego okna. Wniosek ? Zlikwidować okna ! Precz z zimą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajar26 04.01.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam,jestem użytkownikiem forum tzn.biernym"czytaczem".Poruszył mnie temat Siedzę przed komputerem i mam ten sam problem z oknami. Ciągnie od okien.Wprowadziłam się nie miałam elewacji i zrobionych parapetów zewnętrznych.Dwa lata temu zrobiłam parapety,myślałam bedzie szczelniej i cieplej.Nic z tego zeszłej zimy też wiało.W tym roku zrobiłam elewację,mało tego uparłam się aby dołożyć steropian 1 cm po bokach zewn.okien/po długich dyskusjach z moim ślubnym/.No i dalej wieje doprowadza mnie to do szału.Jestem uczulona na przeciągi.Zapłaciłam za okna kupę kasy i są do bani.Mam okna salamander.W poniedziałek jadę do producenta.Okna można sprawdzić podaję przydatny link http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/okna-i-drzwi/widac-golym-okiem,6337_3377.htmPrzeprowadziłam próbę z kartką niestety wchodzi bez problemu/połowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 04.01.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 U nas podobnie jak u Mirkana - powstała szpara między ramą okna a parapetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.01.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Nie ma możliwości bez wizji lokalnej odpowiedziec co jest przyczyna ze wieje Przyczyn może byc tyle ze ho ho ho - zle ułożona uszczelka w narozach okien - powstaje szczelina => wieje - zle wyregulowane okucia - skrzydlo nie docisniete => wieje - zle uszczelnione polaczenie okno/mur => wieje - zle zamontowany parapet - brak uszczelnienia przy oknie i to nie silikonem - tym tylko zamykasz wylot dziury - po prostu spier... montaz => wieje Bardzo czesto tez to "wianie" to subiektywne odczucie chlodu od szyby, parapetu, okna. Czesto nic nie wieje - latwo sprawdzic swieczka chociazby Jakze czesto montaz parapetu na kliej jest powodem jego bardzo niskiej temperatury i wrazenia chlodu od okna, a juz taki montaz w przypadku sciany 3W to jzu porazka - cug od parapetu jest ogromiasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.01.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 U nas wczoraj odkryłam to samo - w oknie kuchennym, w rogu wiało. Akurat wiatr był z tej strony, więc czuć było. Oczywiście będę dzwonić do firmy od okien. Aha, z drzwiami wejściowymi mam to samo. Wcześniej nic nie zauważyłam, bo wiatr z reguły jest z innej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2008 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 U mnie to samo. Przy wietrze na zewnątrz wieje ze styku rama okna i parapet lub ściana. Gdy nie ma wiatru jest mały podmuch z tych miejsc. Pianka była połozona po obwodzie okna. Przy wietrze na zewnątrz wyraźnie wywiewa ciepło z domu.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 06.01.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 U mnie też był ten problem ale go zlikwidowałem, poniewaz pomiedzy parapetem i oknem miałem szczeline, ktorą panowie co montowali okna i parapety zasilikonowli zwykłym silikonem, oderwałem stary sylikon i zrobiłem to sam ,silikonem szklarskim, który ma lepsze parametry techniczne niż inne silikony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.01.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 U mnie to samo. Przy wietrze na zewnątrz wieje ze styku rama okna i parapet lub ściana. Gdy nie ma wiatru jest mały podmuch z tych miejsc. Pianka była połozona po obwodzie okna. Przy wietrze na zewnątrz wyraźnie wywiewa ciepło z domu. pzdr U mnie akurat wieje z uszczelek, nie ze styku okna ze ścianą. Parapetów wewnętrznych jeszcze nie mam (przynajmniej większości), ale nic tam nie wieje Czy jak zamontuję to zacznie wiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.01.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Coś mi nie pasuje w waszych narzekaniach na to wianie... Najpierw zaleca się(i producenci do tego sie dopasowują) lekkie rozszczelnianie okien a Wyo wianiu. Już nie wspominam o poradach przy byle problemach z wentylacjągrawitacyjną o uchylaniu okien. Kochani, a gdzie system odpowiednioumieszczonych (nad grzejnikami) nawiewników ? Chcecie wymiany powietrzaa zmuszacie go do wciskania się przypadkowymi szczelinami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts