Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciągnie od okien.

Recommended Posts

Po wymianie okien na PCV też wiało od nich chłodem. Ale jak się okazało, to nie okna były przyczyną lecz parapety wykonane z konglomeratu. Pomiędzy nimi a ramą okna była bardzo niewielka szczelina i to przez nią wiało. Zakleiłam silikonem i jest ok. Aczkolwiek parapety są bardzo zimne. Moim zdaniem pomiędzy parapetem a listwą montażową pod ramą okienną powinno być ocieplenie, ewentualnie od strony zewnętrznej, wtedy parapet nie byłby taki zimny.

Zrobiło się zimno i czuć teraz wyraźnie, ze od okien bardzo ciągnie. Jak się wyciągnie rękę w okolice parapetu, to w rękę zimno. Siedzę metr od okna i cały czas czuję zimne powietrze. Może przesadzam, ale chyba jest coś nie tak. Tylko co?

W styku z szybami okna powietrze ochladza się i jako zimniejsze i cięższe

spływa w dół. Dochodzi do tego uczucie zimna z powodu, jak

wspomniał an-bud wypromieniowania ciepła własnego ciała w stronę

zimniejszego okna. Wniosek ? Zlikwidować okna ! Precz z zimą !

Witam,jestem użytkownikiem forum tzn.biernym"czytaczem".Poruszył mnie temat Siedzę przed komputerem i mam ten sam problem z oknami. Ciągnie od okien.Wprowadziłam się nie miałam elewacji i zrobionych parapetów zewnętrznych.Dwa lata temu zrobiłam parapety,myślałam bedzie szczelniej i cieplej.Nic z tego zeszłej zimy też wiało.W tym roku zrobiłam elewację,mało tego uparłam się aby dołożyć steropian 1 cm po bokach zewn.okien/po długich dyskusjach z moim ślubnym/.No i dalej wieje doprowadza mnie to do szału.Jestem uczulona na przeciągi.Zapłaciłam za okna kupę kasy i są do bani.Mam okna salamander.W poniedziałek jadę do producenta.Okna można sprawdzić podaję przydatny link http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/okna-i-drzwi/widac-golym-okiem,6337_3377.htm

Przeprowadziłam próbę z kartką niestety wchodzi bez problemu/połowa/

Nie ma możliwości bez wizji lokalnej odpowiedziec co jest przyczyna ze wieje

Przyczyn może byc tyle ze ho ho ho

- zle ułożona uszczelka w narozach okien - powstaje szczelina => wieje

- zle wyregulowane okucia - skrzydlo nie docisniete => wieje

- zle uszczelnione polaczenie okno/mur => wieje

- zle zamontowany parapet - brak uszczelnienia przy oknie i to nie silikonem - tym tylko zamykasz wylot dziury - po prostu spier... montaz => wieje

Bardzo czesto tez to "wianie" to subiektywne odczucie chlodu od szyby, parapetu, okna. Czesto nic nie wieje - latwo sprawdzic swieczka chociazby :lol:

Jakze czesto montaz parapetu na kliej jest powodem jego bardzo niskiej temperatury i wrazenia chlodu od okna, a juz taki montaz w przypadku sciany 3W to jzu porazka - cug od parapetu jest ogromiasty

U mnie to samo. Przy wietrze na zewnątrz wieje ze styku rama okna i parapet lub ściana. Gdy nie ma wiatru jest mały podmuch z tych miejsc. Pianka była połozona po obwodzie okna. Przy wietrze na zewnątrz wyraźnie wywiewa ciepło z domu.

pzdr

U mnie też był ten problem ale go zlikwidowałem, poniewaz pomiedzy parapetem i oknem miałem szczeline, ktorą panowie co montowali okna i parapety zasilikonowli zwykłym silikonem, oderwałem stary sylikon i zrobiłem to sam ,silikonem szklarskim, który ma lepsze parametry techniczne niż inne silikony. :D

U mnie to samo. Przy wietrze na zewnątrz wieje ze styku rama okna i parapet lub ściana. Gdy nie ma wiatru jest mały podmuch z tych miejsc. Pianka była połozona po obwodzie okna. Przy wietrze na zewnątrz wyraźnie wywiewa ciepło z domu.

pzdr

U mnie akurat wieje z uszczelek, nie ze styku okna ze ścianą. Parapetów wewnętrznych jeszcze nie mam (przynajmniej większości), ale nic tam nie wieje 8) Czy jak zamontuję to zacznie wiać? :p :wink:

Coś mi nie pasuje w waszych narzekaniach na to wianie... Najpierw zaleca się

(i producenci do tego sie dopasowują) lekkie rozszczelnianie okien a Wy

o wianiu. Już nie wspominam o poradach przy byle problemach z wentylacją

grawitacyjną o uchylaniu okien. Kochani, a gdzie system odpowiednio

umieszczonych (nad grzejnikami) nawiewników ? Chcecie wymiany powietrza

a zmuszacie go do wciskania się przypadkowymi szczelinami...