askaaa 04.01.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 zawsze myslalam ze najpierw parkiet, a nagle slysze cos innego. To jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 04.01.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ja osobiście wolałbym pomalować ściany.. ale zawsze mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 04.01.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ja też słyszałam, że malowanie ścian- tak zresztą było u mnie. Choć bardzo mi to nie pasowało. NO bo niby jak potem wybrać podłogę ??? - dobierać ją do ściany , której kolor mozna bez problemów zmienić. Racje męża zwyciężyły ,ale nie do końca , po zrobieniu schodów zmieniliśmy kolor w holu i przedpokoju na poddaszu, zupełnie nie pasował do dębowych stopni .Salon zresztą też malowaliśmy -bo zwyczajnie sie ubrudził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 04.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ale mowisz o lakierowaniu parkietu czy ukladaniu ? Bo jezeli chcesz lakierowac to wstrzymaj sie z malowaniem scian az do calkowitego wywietrzenia, inaczej na scianach moga powstac przebarwienia. A jesli najpierw sciany to daj im troche czasu zanim wezmiesz sie za parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 04.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Nie chcę być złośliwe, ale mogliście najpierw uzgodnić kolor ścian i parkietu a nie najpierw pomalować ściany potem dobierać podłogę.Mogliście kupić parkiet i niech by sobie leżał czy nawet zamówić i niech czeka pomalować ściany i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 04.01.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A ja myslalem ze chodzi o wlasciwosci, opary itp a chodzi o kolor tak ?? bo troche malo prezcyzyjne pytanie Jak kolor to najpierw wybierzcie parkiet bo sciany pewnie nieraz zmienicie bo to przeciez zaden problem a co 2 lub 3 lata trzeba przemalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 1. gruntowanie ścian2. układanie parkietu3. cyklinowanie i lakierowanie4. ostateczne malowanie ścian5. drzwi wewnętrzne6. listwy przypodłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 04.01.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 1. układanie parkietu 2. gruntowanie ścian 3. cyklinowanie i lakierowanie 4. ostateczne malowanie ścian 5. drzwi wewnętrzne 6. listwy przypodłogowe Ja zamieniam punkt 1 z 2 po konsultacjach z parkieciarzem. Teraz gruntują ściany, w lutym parkiet, marzec maolwanie, drzwi, listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.01.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 pomyliłam się już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 05.01.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 zależy od lakieru. Jesli lakier wodny to nie ma znaczenia, jesli rozpuszczalnikowy to wysycha on poprzez odparowanie rozpuszczalnika i wówczas na pomalowanych scianach tworzy sie zółty nalot (odparowany rozp.) i dlatego w takim przypadku nalezy rozpoczać malowanie ścian po ostatecznym pomalowaniu parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 czyli jeśli ktoś układa panele i nie ma oparów, to lepiej sobie najpierw pomalowac ściany coby potem nie cackać się z foliami do przykrycia podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 05.01.2008 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Mówimy tu o cyklinowaniu i lakierowaniu. Nie chodzi mi o dobieranie kolorow parkiet do sciany czy tez odwrotnie. Chodzi mi tylko o rzeczy praktyczne. Jak zrobić, aby było dobrze nie uszkadzając sciany czy tez parkietu.Pan który bedzie mi ukladal parkiet mowi, ze najpierw malowanie, później jego praca tj ukladanie cyklinowanie i lakierowanie. Następna rzecz, czy to prawda, że przy cyklinowaniu nie ma żadnego kurzu, bo niby są odpowiednie do tego maszyny. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 05.01.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Ja bym najpierw skonczyl calkowicie parkiet adopiero pozniej bral sie za sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 05.01.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 My najpierw zrobiliśmy parkiet a teraz kończymy malowanie. Gruntowanie było przed parkietem. Parkiet zabezpieczyliśmy tekturą falistą (rowkami do góry ), bo układaliśmy po kilku dniach od zakończenia lakierowania. Do malowania jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 05.01.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 jasne że się kurzy przy cyklinowaniu, nawet systemem bezpyłowym dlatego najpierw trzeba zrobić do końca parkiet, a potem malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 05.01.2008 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 dzieki wszystkim...wszystko juz jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 06.01.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Serio, serio? Najpierw całkiem skończyć parkiet,a później malować ściany? Muszę wiedzieć, bo musiałabym jużwybierać kolor ścian i kupować farby!!!!... Rany julek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.01.2008 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 zawsze myslalam ze najpierw parkiet, a nagle slysze cos innego. To jak to jest ? Jesli dobrze zabezpieczysz położony parkiet przed pomalowaniem ścian to w sumie bez różnicy. W końcu za pare lat też trzeba będzie odświeżyć ściany a parkietu nei będziesz zrywac prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 07.01.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 a jak sie ma malowanie scian do układania paneli. ?Czy tez jest tyle problemów z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 07.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 moim zdaniem najlepsze rozwiazanie to:- gruntowanie, szpachlowanie ścian itd- malowanie scian - tylko jeden raz- układanie parkietu itd- lakierowanie lub olejowanie - malowanie ścian 2 i 3 raz Ja zrobiłam błąd od razu miałam ściany na gotowo pomalowane 3 -krotnie i musialam po olejowaniu dokonac poprawek - małych naszczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts