Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pierwsze - parkiet czy malowanie ścian ?

askaaa

Recommended Posts

Ja też słyszałam, że malowanie ścian- tak zresztą było u mnie. Choć bardzo mi to nie pasowało. NO bo niby jak potem wybrać podłogę ??? - dobierać ją do ściany , której kolor mozna bez problemów zmienić. Racje męża zwyciężyły ,ale nie do końca , po zrobieniu schodów zmieniliśmy kolor w holu i przedpokoju na poddaszu, zupełnie nie pasował do dębowych stopni .Salon zresztą też malowaliśmy -bo zwyczajnie sie ubrudził.

1. układanie parkietu

2. gruntowanie ścian

3. cyklinowanie i lakierowanie

4. ostateczne malowanie ścian

5. drzwi wewnętrzne

6. listwy przypodłogowe

Ja zamieniam punkt 1 z 2 po konsultacjach z parkieciarzem. Teraz gruntują ściany, w lutym parkiet, marzec maolwanie, drzwi, listwy.

zależy od lakieru. Jesli lakier wodny to nie ma znaczenia, jesli rozpuszczalnikowy to wysycha on poprzez odparowanie rozpuszczalnika i wówczas na pomalowanych scianach tworzy sie zółty nalot (odparowany rozp.) i dlatego w takim przypadku nalezy rozpoczać malowanie ścian po ostatecznym pomalowaniu parkietu.

Mówimy tu o cyklinowaniu i lakierowaniu.

Nie chodzi mi o dobieranie kolorow parkiet do sciany czy tez odwrotnie. Chodzi mi tylko o rzeczy praktyczne. Jak zrobić, aby było dobrze nie uszkadzając sciany czy tez parkietu.

Pan który bedzie mi ukladal parkiet mowi, ze najpierw malowanie, później jego praca tj ukladanie cyklinowanie i lakierowanie. Następna rzecz, czy to prawda, że przy cyklinowaniu nie ma żadnego kurzu, bo niby są odpowiednie do tego maszyny. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

moim zdaniem najlepsze rozwiazanie to:

- gruntowanie, szpachlowanie ścian itd

- malowanie scian - tylko jeden raz

- układanie parkietu itd

- lakierowanie lub olejowanie

- malowanie ścian 2 i 3 raz

Ja zrobiłam błąd od razu miałam ściany na gotowo pomalowane 3 -krotnie i musialam po olejowaniu dokonac poprawek - małych naszczęście