Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam.

mam następujący problem. Chcę założyć solary, przwymiarowane solary tak aby pokrywały w 99% zapotrzebowanie na ciepło nie tylko latem ale takze późną wiosną i wczesną jesienią. Z szacunkowych wyliczeń wynika że także zimą będzie to około 10% pokrycia. A to juz jest coś.

Czy ktoś się może orientuje jaka jest temperatura czynnika grzewczego w zimie? Bo jeżeli ponizej 43 C to może się okazać że solary będą mi ochładzały CWU?!

Aby je wykorzystać może powinienm je wpiąć do dolnej wężownicy w zasobniku by ogrzewać dolny zład o temperaturze 10 C?

https://forum.murator.pl/topic/93635-gdzie-podpi%C4%85%C4%87-solary/

nie bój nic. Już znajdę zastosowanie dla nadwyżek w okresie letnim.

"nie musisz sie obawiać o wychłodzenie zasobnika. automatyka pilnuje by do niego nie dochodziło (pomiar temp. na wyjściu z paneli)

do czego odnosi się ten pomiar? sam ustawiasz minimalna temperaturę na wyjściu, czy też może ta tempreratura jest porównywana z temperaturą w zbiorniku?

Jak w zbiorniku jest niższa to załacza się pompa. No ale w zbiorniku nie ma równomiernej temperatury tylko rozkłąda się ona warstwowo. Tutaj ważne chyba jest to by termometr był umiejscowiony dokładnie przy wężownicy od solarów.

https://forum.murator.pl/topic/93635-gdzie-podpi%C4%85%C4%87-solary/#findComment-2210586