kokonik 04.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 witam. mam następujący problem. Chcę założyć solary, przwymiarowane solary tak aby pokrywały w 99% zapotrzebowanie na ciepło nie tylko latem ale takze późną wiosną i wczesną jesienią. Z szacunkowych wyliczeń wynika że także zimą będzie to około 10% pokrycia. A to juz jest coś. Czy ktoś się może orientuje jaka jest temperatura czynnika grzewczego w zimie? Bo jeżeli ponizej 43 C to może się okazać że solary będą mi ochładzały CWU?! Aby je wykorzystać może powinienm je wpiąć do dolnej wężownicy w zasobniku by ogrzewać dolny zład o temperaturze 10 C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.01.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Solary wpina sie własnie do dolnej wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokonik 04.01.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 dzięki za szybką odpowiedź. A jak jest temperatura czynnika grzewczego zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokonik 04.01.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 nie bój nic. Już znajdę zastosowanie dla nadwyżek w okresie letnim. "nie musisz sie obawiać o wychłodzenie zasobnika. automatyka pilnuje by do niego nie dochodziło (pomiar temp. na wyjściu z paneli) do czego odnosi się ten pomiar? sam ustawiasz minimalna temperaturę na wyjściu, czy też może ta tempreratura jest porównywana z temperaturą w zbiorniku? Jak w zbiorniku jest niższa to załacza się pompa. No ale w zbiorniku nie ma równomiernej temperatury tylko rozkłąda się ona warstwowo. Tutaj ważne chyba jest to by termometr był umiejscowiony dokładnie przy wężownicy od solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts