Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie domu zgodnie ze sztuka czyli nie dajmy sie zwariow

pluszku

Recommended Posts

Bo wybudowałem dopiero swoj pierwszy dom a wiesz dla kogo buduje sie pierwszy dom. Na prawde trudno jest byc tak asertywnym i isc pod prad w dziedzinie na ktorej człowiek sie nie zna.

W przypadku drugiego domu o ile bryły budynku wiele bym nie zmienial o tyle materiał na sciany juz tak - bylaby to cegła pełna.

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...W przypadku drugiego domu o ile bryły budynku wiele bym nie zmienial o tyle materiał na sciany juz tak - bylaby to cegła pełna...

A cegły wziąłbyś z rozbiórki czy kupił nowe? Bo wiesz w wypadku cegły parametry/sposób wykonania i w tej dziedzinie sporo odbiegają od przedwojennego wzorca. :p

mam z cegły rozbiórkowej zbudowany komin.... wszystko gra i buczy, ściany wewnętrzne mam z pustaka żużlowego- gra i buczy...ściany otynkowane mam tynkiem cw tak jak tynkowali 15 lat temu...też gra i buczy

nie wiem czym tu się podniecać :roll: ...dom jak dom...strzelać z tego nie będę :roll:

mam z cegły rozbiórkowej zbudowany komin.... wszystko gra i buczy, ściany wewnętrzne mam z pustaka żużlowego- gra i buczy...ściany otynkowane mam tynkiem cw tak jak tynkowali 15 lat temu...też gra i buczy

nie wiem czym tu się podniecać :roll: ...dom jak dom...strzelać z tego nie będę :roll:

No właśnie. Jak na razie jesteś jedyna, która podnieca się rozmową o cegłach. :lol:

...Rozbiorkowe.

Mam juz nawet upatrzone - te ze starego domu w ktorym obecnie mieszkam.

Musze tylko dopilnowac by nikt go nie ocieplił i nie otynkowal.

Tam jest 70.000 starych cegiel z czego 40.000 to klinkierowe...

Czyli masz już w planach drugi dom. To teraz musisz poszukać jakiegoś wroga aby sprzedać mu pierwszy. ;)

ludzie...są tacy, którzy są szczęśliwi i dumni ze zbudowanego domu za 100000zeta najtańszym z możliwych kosztów.... są szczęśliwi bo spełniło się ich marzenie...mają pierwszy w życiu swój własny kąt, teściowa nie ględzi za ścianą, można wyjść pogrzebać w ogródku lub przygarnąć ze schroniska wymarzonego kundelka.... nie obchodzi ich, że za 20 lat trzeba będzie to remontować, bo najzwyczajniej w świecie mogą tego nie dożyć, albo spadnie bomba atomowa i wszystko szlag trafi....

Dzięki daggulka, tego mi dzisiaj było trzeba.

Nie chudnę od stresów a tylko zmarszczek mi przybywa, muszę wrzucić na luz.

PS. Nasz domek nie ma nawet 100 m2

No właśnie. Jak na razie jesteś jedyna, która podnieca się rozmową o cegłach. :lol:

...Rozbiorkowe.

Mam juz nawet upatrzone - te ze starego domu w ktorym obecnie mieszkam.

Musze tylko dopilnowac by nikt go nie ocieplił i nie otynkowal.

Tam jest 70.000 starych cegiel z czego 40.000 to klinkierowe...

Czyli masz już w planach drugi dom. To teraz musisz poszukać jakiegoś wroga aby sprzedać mu pierwszy. ;)

a potem jeszcze większego wroga, aby sprzedać drugi :)

• 3 weeks później...

acha jak tak zctam to sie rozmazylem

muc tak usiasc na dzialecce i patrzec jak muraz stawia domek muj wymazony domek

niewspomne ze to 4 muraz z polecenia co ja sie zdecydowalem na niego poprzednicy z wlasnymi firmami niepotrafili czytac projektu i tak z projektu ktury pokazywal jak maja byc ulozone belki czyli wiazania w dachu odczytywali ze to ma byc zbrojenie na stropie pozdrawiam

• 2 months później...
Niezły pomysł. Zwłaszcza biorąc pod uwagę tony konserwantów i innych świństw, jakie tam kupujesz. Jak coś leży na półce miesiąc i się nie zaśmiardło, to czym to zdezynfekowane?

Sorbinian potasu,

mleczan sodu

benzoesan sodu

Kwas octowy

Chlorek sodu (sól)

mleczan wapnia

propionian sodu

Azatan sodu

Dostanę wp...ol?