arturkorz 04.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jak załatwić pozwolenie na budowe jeśli plan zagospodarowania przestrzeni tego nie przewiduje. dodam jeszcze że w planie na tej działce jest parking i pod działalność gospodarczom. dodam jeszcze że ów plan był wykonany w latach siedemdziesiątych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 06.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Jeśli plan był uchwalony w latach 70 (w co nie wierzę - wtedy były tzw. plany realizacyjne konkretnych inwestycji) to... już go nie ma (nie obowiązuje). Sprawdź w urzędzie gminy/miasta, czy jest aktualny plan i co przewiduje na interesującym Cię terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 byłem i powiedziano mi że dopiero za jakieś trzy lata będą go aktualizować. a ja chciałbym wiedzieć czy da się to jakoś przyśpieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy jest AkTUALNY miejscowy plan zagospodarowania? Aktualizowanie planu z lat 70-tych (przy moich zastrzeżeniach powyżej, czy taki plan mógł wtedy istnieć, był to więc zapewne plan z lat 90-tych) NIE JEST MOŻLIWE, gdyż wcześniej (w 2003 r.) stracił on ważność.Tak więc plan jest (ale uchwalony później, najpewniej po 2003 r.) i wtedy rzeczywiście musisz czekać na jego zmianę. Przyspieszenie jest możliwe tylko przez systematyczny nacisk (pisma, petycje wielu mieszkańców) na wójta i radnych (czasami to pomaga). Zmusić do działania ( na podstawie przepisów prawa) nie możesz.Albo planu nie ma, a gmina dopiero zamierza przystąpić do jego sporządzenia. Wtedy możesz wystąpić o warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 tak tylko że w tym planie jest napisane runież,że dom moich rodzicuw jest przeznaczony na rozbiurkę pod tzw hałdę( odpady hutnicze (żużel)) a huta zbankrutowała około 2000 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 przepraszam mam plan i jest on z 28 września 2001 roku. sąsiad mi dostarczyłzmienia to coś????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Zmienia, przed chwilą napisałem:"Jedno mogę poradzić - sprawdź, jaka jest treść aktualnego (obowiązującego) planu. Najlepiej weź wypis dotyczący Twojej działki, albo (jeśli nie chcesz nic zapłacić) zażądaj udostępnienia uchwały wprowadzającej plan wraz z załącznikiem (właśnie tym planem). Jeśli taki zapis (zakaz zabudowy) jest aktualny to musisz czkać na zmiany w planie."Ale teraz muszę to nieco zmienić: jeśli tak pisze w planie, to musisz czekać na jego zmianę. Jeśli chcesz szybciej, to musisz być aktywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 jest tam wpis że jest to działka przeznaczona pod: -ulice klasy dojazdowej układu obsługującego -usługi niesprecyzowane nie stanowiące uciążliwości lub szkodliwej uciążliwości dla środowiska-tereny parkinguw samochodowych wraz z dojazdami i zieleniąi-tereny zieleni publicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pozostaje Ci realizować jakiś budynek usługowy, płatny parking (plan tego nie wyklucza ) lub czekać. Niestety. P.S. Zapomniałem dodać. Oprócz opisu w planie ważna jest też mapa. Opis obejmuje teren kilku, kilkudziesięciu działek. Na mapie - załączniku do planu - jest to narysowane "konkretniej". Zobaczysz być może, że droga i parking jest obok Twojej działki, a u Ciebie - usługi. Też dobre - przy dobrym zbiegu okoliczności sam uruchomisz zakład albo w ostateczności korzystnie sprzedasz działkę i kupisz sobie inną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 tylko że ja jom chce sprzedać jako działkę budowlaną bo tylko na taką mam kupca. chce ją też kupić Rada Sołecka. Pod jakąś świetlice czy coś takiego tylko żę. droga przechodzi przez sam środek tej działki po jednej stronie ma być ten parking a po drugiej pozostałe te rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Wystąp do gminy (miasta) o wykup działki. Uniemożliwili Ci jej wykorzystanie, przeznaczyli w planie na de facto cele publiczne, to powinni to zrobić. Zresztą ta propozycja Rady Sołeckiej to jest być może to. Rada nie ma osobowości prawnej (jest organem jednostki pomocniczej), nabywcą będzie faktycznie gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 07.01.2008 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 dzięki pomyśle nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 08.01.2008 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 mam jeszcze putanko. jaką moge mieć gwarancję, że po zmianie planu zagospodarowania przestrzenią, i złożeniu odpowiednio wcześniej wniosku o zmianę kwalifikacji tej działki na budowłaną. (o ile to takie pismo trzeba złożyć)dostanę taką decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.01.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Nie masz żadnych gwarancji tylko z tej racji, że złożysz wniosek. Wójt (i jego odpowiednicy w miastach), opracowujący plan, a potem rada uchwalając go, mogą Twój wniosek uwzględnić lub nie. W tym zakresie (zagospodarowania przestrzennego) gmina ma tzw. władztwo planistyczne - czyli najogólniej - może naruszyć w tym zakresie prawo własności, jeśli prowadzi to do uznanego społecznie celu, w tym przypadku zarezerwowania terenu pod drogi, funkcje publiczne itp.Właściciel nie jest w takich przypadkach bezbronny - jeśli zmniejszono wartość jego nieruchomości może żądać odszkodowania lub wykupu.W Twoim przypadku sytuacja jest problematyczna. Skoro wcześniej miała być tam hałda, a obecnie drogi, usługi i zieleń, to trudno mówić o zmniejszeniu wartości. Ale z drugiej strony skoro zablokowano ci zagospodarowanie działki, to powinna być ona wykupiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturkorz 09.01.2008 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 tak tylko czy gmina nie będzie chciała zaniżyć wartości tej działki na swoją korzyść.??jeśli tak to w jaki sposób.bo znając życie to będą chcieli to wykupić po cenie nieużydku rolnego. a takie rozwiązanie mi się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.01.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jest to możliwe. Wyceny dokona, na zlecenie gminy, rzeczoznawca majątkowy. Od przyjętej przez niego metody obliczeń (w szczególności określenia przez niego celu wyceny) wysokości odszkodowania mogą być bardzo różne. Tym bardziej, że obecne przeznaczenie działki jest raczej "niebudowlane".Ale przecież nie musisz w ciemno akceptować wyceny. Moesz się po prostu nie zgodzić na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts