aspidisca 05.01.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Kilknaście osób dziedziczy nieruchomość. Jest już po rozprawie "stwierdzenie nabycia spadku".Czy wszyscy muszą rozliczyć się z urzędem skarbowym, żeby mogła sie odbyć następna rozprawa "o zniesienie współwłasności"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysiah 05.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Każdy ze spadkobiorców musi rozliczyć się z urzędem skarbowym i to w terminie jednego miesiąca od uprawomocnienia się postanowienia sądowego.Druk nazywa się bodajże SD-1, wszyscy mogą się rozliczyć razem na jednym druku plus załączniki każdego z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 06.01.2008 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Dowiedziałam sie w urzędzie skarbowym, że termin jednego miesiąca nie obowiązuje w przypadku tego spadku. Jeden miesiąc na zeznanie podatkowe jest tylko w przypadku spadku z I grupy podatkowej i jeśli zgon nastapił po 1.01.2007. Chodzi o to żeby załapac sie na ulgę podatkową. Jesli się nie dopilnuje tego 1 miesiąca to ulga przepada. W pozostałych przypadkach podatek można zapłacić nawet po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabawtor 07.01.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Sama jestem po sprawie spadkowej tj. po nabyciu i podziale. To czy będziecie musieli rozliczyć się z urzędem skarbowym tj. zapłacić podatek,. uzależnione jest od tego czy zamierzacie robić dział spadku sądownie czy notarialnie. Ja robiłam sądownie i nie musiałam okazywac dowodu zapłatyu podatku od spadków, natomiast nie wiem czy notariusz zanim dokona działu spadku nie będzie od was wymagał dowodu uiszczenia podatku od spadku. Dowiedzcie się u notariusza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts