Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I to:

przy tak duzej powierzchni szkla nastepuje zajwisko nierownomiernego rozlozenia sie argonu, poza tym skurczone powietrze wytwarza podcisnienie przyciagajace do siebie szyby jesli ich grubosc jest za mala do powierzchni

Stad w srodku szyby wspolczynnik k jest wyzszy niz po bokach

Moim zdaniem, to wyjasnia. :lol:

Czy gdyby tak dałoby się stworzyć to podciśnienie, żeby rozklad temperatury

w przykladzie Last Rico byl rownomierny, to jakiej temperatury

mozna się spodziewać ? Co sie wtedy stanie z tymi narożnymi 9,7 st. ?

Wzrośnie ? Z jakiego powodu, skoro grubość w tym miejscu nie ulegnie zmianie ?

o kurde :o

u nas HS na razie bez kółek :)

wietrzymy mało, a prac mokrych w środku wciąż jeszcze trochę przebiega. Ciekawa jestem z czego ten Wasz problem wynika. Może za dużo gotujecie :):):)

Zadzwońcie do producenta, niech sami sprawdzą na miejscu. I koniecznie napiszcie co dalej. Najlepiej się jednak uczyć na cudzych błędach...

http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-ma-bezprogowe-drzwi-balkonowe-przesuwne-hs-250,t119568.htm

Mamy zamontowane 3 sztuki HS-ów i nie widzę różnicy w szczelności w stosunku do innych okien. Czy mają jakąś regulację szczelności - nie wiem.

Hmmmmm... dziwne.... jeszcze niedawno mieliscie całkiem inna opinie nt. swoich HS-ów... a teraz sie okazuje, że uszczelki były już wymieniane, że to, ze tamto... jaka jest wiec prawda...??

Problemy pojawiły się tydzień temu z uszczelką, która w jednym miejscu nie dokładnie przylegała..."Kół" widać nie było...Ale było jednak cieplej na dworze. Po wymianie uszczelki i -12 stopniach okazało sie, jak wcześniej pisałam...Tylko jeden HS jest zupełnie bez zarzutu i tutaj rzeczywiście nie widać różnicy ze stojącym obok zwykłym balkonowym...

Myślę więc, że to nie wada samych HS-ów tylko konkretnej sztuki...

I próbuję dociec, co się dzieje, mimo iż w poniedziałek przyjeżdża serwis...

Jeśli tylko w wentylacji ( mamy mechaniczną z reku) była przyczyna to na obu HS-ach powinnam mieć podobne "koła". Dwa HS-y są obok siebie tworząc narożnik i tylko na jednym z nich jest solidne po nocy zaparowanie. Na drugim bez najmniejszej mgły...

Jak się domyślam, tworząc narożnik nie mogą tak naprawdę być usytuowane

WSZYSTKIE od strony poludniowej, a przynajmniej tworzy sie drobna

róznica. Dochodzi do tego słaba niestety konwekcja przy ogrzewaniu

podłogowym i szyby robią sie trochę chłodniejsze... Mam wrażenie, że

to tylko teraz, przy mrozach. Pozdrawiam.

Rzeczywiście jeden jest na południe, drugi na zachód...nie paruje ten na południe, ale...w sypialni okno skierowane na południe i ... paruje :roll:

http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-ma-bezprogowe-drzwi-balkonowe-przesuwne-hs-250,t119568.htm

Mamy zamontowane 3 sztuki HS-ów i nie widzę różnicy w szczelności w stosunku do innych okien. Czy mają jakąś regulację szczelności - nie wiem.

Hmmmmm... dziwne.... jeszcze niedawno mieliscie całkiem inna opinie nt. swoich HS-ów... a teraz sie okazuje, że uszczelki były już wymieniane, że to, ze tamto... jaka jest wiec prawda...??

oj nie bądź taki pamiętliwy :lol: gdyby dokładniej poszperać podobnych zachwytów przed i narzekań po znalazłoby sie więcej

Wazne ze odwagę kubimycha ma i mówi o tym - może inni wyciągną wnioski

I tu jest ciekawostka :lol:

zapewne zaparowane masz te które sa szczelne - to jedno niezaparowane jest nieszczelne - czy tak?

No właśnie jest zupełnie na odwrót ! To najbardziej zaparowane jest tym "wiejącym" !

o kurde :o

u nas HS na razie bez kółek :)

wietrzymy mało, a prac mokrych w środku wciąż jeszcze trochę przebiega. Ciekawa jestem z czego ten Wasz problem wynika. Może za dużo gotujecie :):):)

Zadzwońcie do producenta, niech sami sprawdzą na miejscu. I koniecznie napiszcie co dalej. Najlepiej się jednak uczyć na cudzych błędach...

...nie gotujemy wcale :lol: bo jeszcze tydzień czekamy na blaty do kuchni, bez których nie sposób zamontować płyty :roll:

No to już się chyba tajemnica wyjaśniła :roll: . Jeśli na ramkach nie ma napisu "Ar",

to prawdopodobnie nie ma argonu między taflami. Argon ma znacznie większy opór cieplny

od powietrza i stąd jest stosowany przez producentów szyb zespolonych, oczywiście

nie we wszystkich wyrobach. W twoim przypadku (duże powierzchnie szkła) powinien

się znaleźć w przestrzeni międzyszybowej koniecznie. Producent... argonu nie ukrywa,

wręcz się tym chwali.

----------------------

To o czym wyżej piszę, tłumaczy zupełnie inne zachowanie się naszych okien (twoich i moich).

----------------------

Widzę tam zamiast "Ar" napis "PO", prawdopodobnie, a nawet więcej, oznacza to "powietrze".

Wiem że to może być trudny problem, ale spróbuj zagadać z szefem firmy, z nikim innym

nie rozmawiaj, bo to nic nie da.

O 30 % mniejsze straty ciepla, niż w innych szybach zespolonych ?

To brzmi dość ....nowatorsko :D powiedziałbym.

No chyba że...producent pisząc "w innych szybach zespolonych" - ma na myśli

stare okna skręcane. Inaczej to tylko CUD. Napis PO na ramce, mógłby to jakoś tłumaczyć.

Ja więc rozumieć, to co w umowie : 6/16a/6t k=1,1 ?

Należy to rozumieć tak:

6 mm szyba + 16 mm ramka alu + 6 mm szyba termo, (warstwa tlenków metali - od wewnątrz.)

k = 1,1. Powinno być U = 1,1

Trudno będzie udowodnić jakie U rzeczywiście szyba prezentuje. Jako ciekawostkę podam

że moja szyba z ciepłą ramką, warstwą termo oraz wypełnieniem argonowym, też ma U = 1,1.

Last Rico, został tylko jeden drobiazg do wyjaśnienia:

dlaczego akurat kółka na środku jednego okna ?

Hes prowokatorze :), rzeczywiście nie wiesz, czy tylko prowokujesz ?? :D

U mnie nie ma pary na oknach, nawet w rogach, w domu mam suszi...tzn. w łazience

po kąpieli, kiedy jest mróz, pojawia się pasek rosy. Dolna krawędź szyby, pasek rosy wysoki

na około 20 mm biegnie przez całą szerokość szyby i trzeba to najlepiej zetrzeć bo samo długo schodzi....

No prowokuję, prowokuję...bo sprawa ciekawa.

Jeżeli u Ciebie przy 9,7 st. nie bylo zaparowania, to zachodzi pytanie, ile

musiało być na środku szyby tego HS...? Na dodatek bez parowania

gotowaniem...

Czy wiem ? Nie wiem, czy wiem. Podejrzewam słabsze niż przy ogrzewaniu

grzejnikowym ogrzewanie szyb podlogówką...Został jeszcze ten fajny

eliptyczny kształt, nie tak jak przy innych oknach zaparowanie dolnej

części szyby...

To ja zarydzykuję :D

Przypadek ma kilka przyczyn i wszystkie one "zapracowały" na taki skutek.

O jednej z nich już napisałeś, ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem bardzo nisko tempe-

raturowym. Moje grzejniki też nisko grzeją, ale 42* to jednak nie 26, zatem ruch konwekcyjny

jest wyraźnie słabszy w przypadku podłogówki.

Druga przyczyna leży w samej szczelności skrzydeł. Nawiewanie zimnego powietrza

w kierunku wyziębionych już przecież powierzchni - dodatkowo oziębia szybę. Nie suszy

a wyziębia. Pamiętacie wątek o sposobie suszenia domu ? Uchylać okna , czy je zamykać,

grzać i robić przeciąg ? Żeby wysuszyć, to najpierw trzeba ogrzać, a tu cały czas

temperatura jest odbierana przez napływające strugi zimnego powietrza.

Trzecia przyczyna jest w tym, że okno wypełnione jest powietrzem a nie argonem.

W tych warunkach okno" pracuje" na granicy roszenia, przynajmniej w środkowym obszarze.

Kiedy Kubaimycha zacznie gotować, prać, sprzątać, sprawa niestety się pogorszy

a sama elipsa wydatnie powiększy.

Napiszę jeszcze o tym eliptycznym kształcie zaroszenia, dlaczego akurat taki a nie inny.

Okno składa się z dwóch szyb, wewnętrzna szyba się nagrzewa, zewnętrzna ma kontakt

z mrozem. Pomiędzy szybami jest izolator w postaci suchego powietrza.

Jeśli izolator byłby idealny, to praktycznie zimne powinny być (wewnątrz ) jedynie części

krawędziowe okna, gdyż tam szyby stykają się za pośrednictwem metalowej ramki,

która mimo że jest nazywana przez producentów "ciepłą".... idealna nie jest.

Mechanizm powstawania elipsy jest taki:

Ciepło domowe prowadzone jest po szkle do RAMKI i obwodowego uszczelnienia.

Tam, to ciepło przechodzi (niestety) do szyby zimnej (zewnętrznej) i ją podgrzewa.

Szyba "zimna" prowadzi ciepło swoim przekrojem w kierunku do środka okna,

sukcesywnie TRACĄC TO CIEPŁO PO DRODZE.

Niestety ILOŚĆ ciepła przekazywana szybie "zimnej" była zbyt mała ( w tych warunkach)

i ciepła ZABRAKŁO PRZED osiągnięciem centrum okna. Tu zemścił się brak argonu

gdyż bardzo zimny środek szyby zewnętrznej, wyziębił 16 mm izolacyjnego powietrza,

które następnie poprzez kontakt ------> wyziębiło eliptyczny obszar szyby "ciepłej"

Nieszczelna uszczelka, tylko przewróciła dość chwiejną równowagę cieplną okna.

Nastąpiła kondensacja. To wszystko. Jeśli ktoś to zrozumiał to brawo ! :D