Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bo kiedy do Was dotrze ze HS sa stosowane wszędzie na świecie ale tylko w Polsce klienci mając w d... zalecenia producentów robią z nich okna wyjściowe na zewnątrz a nie do ogrodu zimowego?

Ile takich jak TY i kolejni muszą sie na własnej skórze przekonać ze nie konstrukcja jest do kitu tylko sposób myślenia?

Szkoda slow - ale milo mi będzie ciągle Wam o tym przypominać maja niesamowita z tego faktu satysfakcje

Pierwsze słyszę...

Jedno jest pewne, w moim przypadku producent ani słowem nie zająknął się, że HS nie może wychodzić na zewnątrz...

Nie wiem czy wiesz, ale HSy maja progi firmy G-U, przynajmniej moj, tzw. G-U Thermostep, które w opisie mają charakterystykę..:

"Skuteczna przegroda termiczna G-U Thermostep powoduje, że w przypadku temperatur zewnętrznych do -15 st. C w zimie, temperatura powierzchniowa leży znacznie powyżej +9,2 st. C /temperatura rosy dla temp. wewn. +20 st. C i wilgotnođci wygldnej 50%/. W ten sposob nie dochodzi doi skondensowania wilgoci, unika sie rowniez nadmiernego zawilgocenia dolnej czesci drzwi."

Nie wiem czy w ogrodach zimowych panuja ujemne temperatury, po co wiec takie progi skoro HSy nie mialyby wychodzic na zewnatrz...

Troche sypie sie twoja teoria, ale moze zechcesz ja uzasadnic, ale oczywiscie bez obrazania kogokolwiek piszac, ze ktos ma cos w dupie..

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś wesołego przyszło mi do głowy. ;)

Skoro w oknach wypełnionych argonem, najzimniejsze są rogi (co widać z malunku wyżej),

to trzeba..... z rogów.... zrezygnować ! heheeee. Coś dla budujących domy niskoenergetyczne:

Weźmy dwa okna:

1. Tradycyjne okno prostokątne 2,0 m x 1,57 m, daje powierzchnię światła 3,14 m2.

2. Okrągłe okno o średnicy 2 metrów ma również ..... powierzchnię 3,14 m2.

Ale mimo identycznej powierzchni szyb, okna te mają różne obwody:

Obwód zimnej ramki okna okrągłego --------- 6,28 m

Obwód zimnej ramki okna prostokątnego --- 7,14 m

Zatem różnica na korzyść okrągłego wynosi prawie metr zimnej ramki mniej !

Okno pozbawione 1 metra zimnych rogów to jest coś :D

Wiem że przyzwyczajenie, to druga matura człowieka, ale musimy mieć świadomość, że także

historyczne zaszłości pokutują, tzn. dawniej dużo łatwiej było zbić okno z desek, niż wycinać

koła, a i murarz miałby z tym kłopot, jednak z punktu widzenia tracenia energii, okna okrągłe

byłyby dużo bardziej uzasadnione. ;) :D

bo kiedy do Was dotrze ze HS sa stosowane wszędzie na świecie ale tylko w Polsce klienci mając w d... zalecenia producentów robią z nich okna wyjściowe na zewnątrz a nie do ogrodu zimowego?

Ile takich jak TY i kolejni muszą sie na własnej skórze przekonać ze nie konstrukcja jest do kitu tylko sposób myślenia?

Szkoda slow - ale milo mi będzie ciągle Wam o tym przypominać maja niesamowita z tego faktu satysfakcje

Nie wiem, których producentów masz na myśli...Ja tylko od jednego "małego producenta" słyszałam, że HS-y są do ogrodów zimowych. Zresztą, jak się później okazało, nigdy takiego nie robił :roll: ...

Miałam wyceny od różnych firm i żaden nie mówił, że jak zamontuję HS-y jako okno zewnętrzne, a nie do ogrodu zimowego to nie daje gwarancji, że będzie ok...Moi znajomi mają zamontowaną, co prawda 1 sztukę, od 2 sezonów i są baaardzo zadowoleni. Przypominam, że u mnie jedno na trzy sprawia kłopot ( od ostatniej wizyty panów z serwisu, którzy "doszli do ładu" z jednym z dwóch poprzednio parujących )...

nie czekaj - chcesz - eksperymentuj

tezy jareko poparte sa oświadczeniami i doświadczeniami technologów z firm produkujących takie okucia gdzie jareko miał przyjemność być na szkoleniach a gdzie marketingu nie ma za grosz

obserwacja kłopotów tych co maja takie okna - nie w rok czy dwa po montażu lecz dłużej

podobnie jareko będzie upierał sie ze do naszej strefy klimatycznej nie znajdują zastosowania drzwi harmonijkowe

jareko nie zamierza na sile bronic swego stanowiska

stary tez swoje negatywne trzy grosze dorzucił w tym temacie jako wieloletni praktyk a nie marketingowiec

jareko dając gwarancje producenta i dorzucając do niej jeszcze 5 lat swojej własnej dyktuje warunki co sprzedawać będzie gdyż to jareko bardziej ryzykuje a nie klient czy producent

jareko NIGDY nie sprzeda HS jak i harmonijki tak samo jak nie sprzeda nigdy wymysłów architektów które z założenia są nieużyteczne lub niewykonalne w sposób satysfakcjonujacy (jak choćby okno okrągłe o średnicy ponad 100 cm uchylne - ostatnio jeden z klientów właśnie chciał by mu je wykonano i chce już tak od dwu lat - chałupa zamknięta a okna jak nie ma tak nie ma)

Jareko ma do tego prawo :)

Tak jak klient ma prawo kupować okna jakie chce i gdzie chce :)

Mam takie pytanka:

1. Czy istnieją różne rodzaje HS-ów?

Np. Jeżeli wezmę HS-a od jednego producenta okien to czy będzie on taki sam jak u innego?

2. Jeżeli różnią się to czym i na co zwracać uwagę?

3. Czy w przypadku gdy okno ma wymiar 360x245cm i jest wykonane jako: połowa FIX, połowa HS i wychodzi (WSCH-PD) na zadaszony taras 360x300cm + 90cm wystające zadaszenie to HS-a można instalować?

MCB

Mam takie pytanka:

Np. Jeżeli wezmę HS-a od jednego producenta okien to czy będzie on taki sam jak u innego?

2. Jeżeli różnią się to czym i na co zwracać uwagę?

3. Czy w przypadku gdy okno ma wymiar 360x245cm i jest wykonane jako: połowa FIX, połowa HS i wychodzi (WSCH-PD) na zadaszony taras 360x300cm + 90cm wystające zadaszenie to HS-a można instalować?

MCB

w sumie nie odpowiedziałem gdyż tak naprawdę nie wiem co autor miał na myśli? Chcesz wymieniać poszczególne elementy w okuciach i "żenić" od rożnych producentów?

HS to HS - zasada działania a nie rozwiazania w szczegółach tak naprawdę ciebie nie interesujące

Dla tych co nóg podnosić nie lubią - bo dla tych co muszą mieć niski próg są rozwiązania inne - pewniejsze - jak choćby balkon z niskim progiem czy tez ekstremalnie balkon wogole bezprogowy ze szczotka

na pytanie czy można czy nie - wybacz - moja opinie znasz i nie ma znaczenia czy okap ma 10 czy 100 cm

Chodzi o specyficzna sytuacje temperaturowa która nie zależy od opadu śniegu czy zadaszenia. Pojawiający sie śnieg zjawisko o którym wspominam czyni jeszcze bardziej prawdopodobnym

I wtedy wystarczy chcieć wyjść na taras by uszczelkę wyrwać

poza tym mało kto wie ze producenci zalecają (niestety nie jest to wymóg) by metr przed HS był dywanik :lol: by obuwie sie oczyściło - wróg HS to piasek który teoretycznie szczota zbierze

W HS są trzy newralgiczne punkty o których sie nie mówi, marketingowo to rozwiązanie zachwalając

- układ jezdny wraz z uszczelka

- miejsce styku fixa ze skrzydłem (opisywane tu zjawisko)

- uszczelnienie skrzydła w górnej prowadnicy (wspominał tu o tym stary)

mówimy tu nie o roku tylko o kilku latach użytkowania

No i sprawa ostateczna

PVC bardziej pracuje gabarytowo pod wpływem różnicy temperatur niż drewno i kłopoty ze szczelnością pojawiają sie częściej

W mej ocenie - jeśli już na upartego chcesz mieć HS - zamawiaj okna drewniane a nie PVC

Dziękuję za odpowiedź.

O różnicę pytałem ponieważ mam dwie oferty: PVC i drewno.

PVC (Internorm dimension) z pakietem 3szyb 0.8, drewno (Gebauer) 2 szyby 1.1

Po otwarciu okien mam jedno wielkie pomieszczenie: salon + ogród zimowy + taras razem i dlatego tak pasuje mi niski próg.

Inne rozwiązanie to PVC uchylno - przesuwne. Ale wtedy próg.

Ale zagwozdka...co robić... Decyzja na całe życie :-?

MCB

HS to HS - zasada działania a nie rozwiazania w szczegółach tak naprawdę ciebie nie interesujące

Dla tych co nóg podnosić nie lubią - bo dla tych co muszą mieć niski próg są rozwiązania inne - pewniejsze - jak choćby balkon z niskim progiem czy tez ekstremalnie balkon wogole bezprogowy ze szczotka

na pytanie czy można czy nie - wybacz - moja opinie znasz i nie ma znaczenia czy okap ma 10 czy 100 cm

Chodzi o specyficzna sytuacje temperaturowa która nie zależy od opadu śniegu czy zadaszenia. Pojawiający sie śnieg zjawisko o którym wspominam czyni jeszcze bardziej prawdopodobnym

I wtedy wystarczy chcieć wyjść na taras by uszczelkę wyrwać

poza tym mało kto wie ze producenci zalecają (niestety nie jest to wymóg) by metr przed HS był dywanik :lol: by obuwie sie oczyściło - wróg HS to piasek który teoretycznie szczota zbierze

W HS są trzy newralgiczne punkty o których sie nie mówi, marketingowo to rozwiązanie zachwalając

- układ jezdny wraz z uszczelka

- miejsce styku fixa ze skrzydłem (opisywane tu zjawisko)

- uszczelnienie skrzydła w górnej prowadnicy (wspominał tu o tym stary)

mówimy tu nie o roku tylko o kilku latach użytkowania

No i sprawa ostateczna

PVC bardziej pracuje gabarytowo pod wpływem różnicy temperatur niż drewno i kłopoty ze szczelnością pojawiają sie częściej

W mej ocenie - jeśli już na upartego chcesz mieć HS - zamawiaj okna drewniane a nie PVC

Mam pytanie - czy podobną opinię masz na temat HKS-ów (z progiem)? Czy zagrożenia są podobne (waham się pomiędzy HKSem a HSem i z racji wspomnianych problemów przy dużych otworach skłąniam się ku pierwszemu rozwiązaniu)? Mam okno tarasowe 360cm szerokości i planuję tam dać przesuwkę HKS z oknami Jezierskiego albo 2 x 180cm szerokości albo 3 x 120cm.

Pzdr,

Marek

Temat szczelności drzwi niskoprogowych był juz kilkakrotnie poruszany w "szukam dobrych okien" i powiem jedno: jest to bajer dla architekta lub klienta- nie zawsze dobrze skonsumowany.

Osobiście nie jestem tak negatywnie nastawiony jak jareko (może za krótko żyję...???) do wszelkich "niskoprogowców", jednakże staram się postępować w miarę ostrożnie i nie "przeginać pały", czyli nie łapać się za każdy wynalazek tego rodzaju, zwłaszcza o gabarytach powyżej jakiegokolwiek zdrowego rozsądku.

Zdecydowaną awersją -bardziej niż HS-y -darzę drzwi harmonijkowe- niskoprogowe jako wejście główne - tarasowe. To jest porażka :-? Tam dopiero wieje :lol:

Harmonijka na normalnej ramie - ławiejsza do przełknięcia, napewno szczelniejsza- całkowicie różne okucia.

Drugim niewypałem są HS-y w pcw... Pcw to taki materiał, że kształty czegokolwiek (ramy, skrzydłą, listew dodatków) są narzucone z góry i nie można tego zmienić, a nie niekiedy jest to niezbędne. Poza ty bardzo mało okuciowców dysponuje okuciami do HS-ów z pcw. Oczywiście ktoś mi może zarzucić, że po co cokolwiek dorabiać lub zmieniać skoro system tak przewiduje??? :roll: Uwierzcie na słowo,że bardzo częto jest taka potrzeba :wink:

Może teraz to :

Mam takie pytanka:

2. Jeżeli różnią się to czym i na co zwracać uwagę?.....

MCB

Istnieją różne rodzaje HS-ów (drzwi unoszono-przesuwnych), chociaż zasada działania jest podobna- oprócz okuć Roto.

Okucia do tego typu okien posiadają, z tego co mi wiadomo :

-GU- specjalizacja we wszelkiego rodzaju przesuwkach

- Hau -Tau- również- firma, od której większość uznanych marek zaopatruje się w wózki lub całe komplety okuć do przesuwek

- Siegenia

- jakiś Włoch- zapomniałem nazwy.

- ROTO Patio Life- tutaj skrzydło stoi w miejscu w momencie zamykania a elementem dociskowym są ruchome uszczelki.

Dosyć znane firmy np. Roto, Winkhaus nie posiadają okuć HS-ów z pcw- tylko do drewna- drewno jest też materiałem, z którego jest wykonywane conajmniej 80-90% HS-ów. Głównym tego powodem jest łatwość "dostrugania" czegoś z drewna lub dorobienia grubszych ramiaków aby wyeliminować jakieś braki- przewiewy, tarcia itp.- pisałem wyżej o pcw.

Są różnice w szczegółach okucia między dostawcami, ale generalnych- wwidocznych dla potencjalnego klienta- nie zauważam.

Już same wymiary tego okna- zwłaszcza wysokość- pozwalają na zastosowanie tylko drewna, i to z wielkim ryzykiem.

Reasumując: częściej drzwi uchylno-przesuwne (zwane HKS lub PSK) niż przesuwne-HS-y.

Jeśli koniecznie HS to z drewna i w rozsądnych wymiarach.

Ich zaletą jest mniejsza siła użyta do przesuwania skrzydła, niewątpliwie wadą - mała szczelność, o której nie raz już pisaliśmy a co jest tajemnicą poliszynela, dla branżowców z jakimś solidniejszym stażem :roll: .

Niestety branża ta jest naszpikowana ludźmi cakowicie przypadkowymi- sprzedawcy okien, architekci- , którzy do swojej wiedzy dolewają zbyt dużo wody i klientowi pozostaje niemały mętlik w głowie... :-?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Po licznych dywagacjach firma Tomstol z Milanówka, od której mam owe HS-y przyznała rację, że powodem zjawisk, o których pisałam wcześniej jest za mała ilość argonu wewnątrz. W najbliższych dniach ma przyjechać serwis z firmy Tradex, której wyrobem są szyby i dopuścić gazu...

Ale na ramce nigdzie nie jest napisane o tym gazie...

Czy rzeczywiście powodem zaparowywania może być ubytek argonu ?

Jak się to mogło stać, że nastąpił "wyciek" gazu i czy w innych oknach może się to stać ?

Zastanawiam sie jeszcze nad jedną kwestią ... Skoro stało się, jak wyżej z ubytkiem argonu, to jaką mam pewność, że w pozostałych oknach to nie wystąpi ? Jest jakiś sposób sprawdzenia czy tylko wiara, że na pewno jest ok i tylko pechowo stało się to w jednym HS-ie ?

Przyznam, że jestem lekko rozczarowana, że okna za wcale nie małą kasę mogą być tak...nieprzewidywalne, delikatnie mówiąc :roll: