Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodociągi i kanalizacja na Kasprowym Wierchu

Recommended Posts

tym razem tekst nie mój

tylko ściągnięty z jednej piosenki...

fajnej piosenki http://forumsep.pl/images/smiles/eusa_clap.gif

Oj, fajnie że ją przypomniałeś. Śliczna jest, a dawno o niej zapomniałam :-)

Ja znam troszke inna wersje, atylko jedną zwrotke pamiętam (na melodie walczyka):

G...o, płynie g...o potoczkiem

powoli unosi się w dal

Płynie, raz środkiem raz boczkiem

Tańczy walca na wodzie wśród fal...

Pozdrawiam

zielony_listek

• 3 weeks później...

To ja odpowiem, bo mam info z pierwszej ręki.

Ponieważ sama pracuję w wodociągach i kanalizacji, to tak sie składam że znam gościa który obsługuje oczyszczalnię na Kasprowym.

Wodę dowożą kolejką - dlatego herbata jest taka droga.

Ścieki oczyszczają w lokalnej oczyszczalni na górze. Mają reaktor biologiczny BARDENPHO. Nadzorują to wodociągi zakopiańskie.

A juści!

To i pewnie mają bardzo duży zbiornik i czas zatrzymania ścieków w reaktorze odpowiednio długi.

Ścieki na Kasprowym mają rzeczywiście bardzo duże stężenie mocznika i tych innych, grubszych części (białkowe, celulozowe, nieorganiczne). My mówimy że ścieki mają wysokie ChZT. I tam mają ChZT = 5000 mgO2/L. A duża miejska komunalna oczyszczalnia ma ChZT = 500 mg O2/L

ALe zanim te grube części trafią do reaktora to powinny najpierw być rozdrabniane na kratach. Potem bakterie sie tym zajmują.

Ale tak stęzonych ścieków SBR nie jest w stanie oczyścić w 100%, więc pewnie je tylko podczyszczają i takie częściowo podczyszczone - SRUuu do potoka po skale. Oczywiście w jakiejś rurce mam nadzieję

ha ha ha

Naprawdę mam rozwinąć temat o bakteriach w oczyszczalni ścieków?

No dobrze.

Pantofelki nie są bakteriami tylko pierwotniakami i w oczyszczaniu ścieków biorą udział sporadycznie. Ich obecność na oczyszczalni świadczy o bardzo złej kondycjji tejże.

W biologicznych reaktorach znajduje się zbiorowisko mikroorganizmów nazywane osadem czynnym. Osad - dlatego że opada jak sie przestaje go mieszać, czynny - dlatego że pracuje w odróżnieniu od innych osadów.

Zbiorowisko to wygląda tak, że mikroorganizmy zlepiają się w "kulki" które nazywamy kłaczkami. 80% tej biocenozy stanowią bakterie, reszta to wiciowce, pierwotniaki, np Vorticella, Aspidisca (patrz mój nick), Euplotes, Epistylis, Tetrahymena, Arcella itd, oraz nicienie (czyli glisty) i wrotki. Ich rolą jest zjadanie bakterii żeby się nadmiernie nie rozmnożyły.

Bakterie przyczepione do kłaczków przyswajaja rozpuszczoną materię organiczną - "zjadają" węgiel, fosfor, azot zawarty w prostych związkach organicznych, np kwasie octowym, metanolu, peptydach, glukozie itd.

Te wszystkie substancje znajdują się w naszych odchodach.

Wbudowywują te związki w swoje komórki.

Potem usuwa się nadmiar starego i najedzonego osadu czynnego z reaktora, a przyrasta następny I tak się kręci.

Usunięty osad czynny można wykorzystać w różny sposób. Można wyrzucać na pole jakiemus rolnikowi, ale wtedy wymaga to ścisłej kontroli sanitarnej przez Sanepid i WiOŚ.

A można inaczej:

Na przykład poddaje się go fermentacji beztlenowej - tu pracują inne bakterie, np bakterie metanowe - i odzyskuje metan. Tak robią wysoko wyspecjalizowane oczysczalnie, na przykład ta na której ja pracuję. Pozyskujemy w ten sposób biogaz i używamy go do ogrzewania pomieszczeń. Jakby był gazociąg to moglibyśmy go sprzedawać, a tak bardzo duzo sie marnuje bo musimy nadwyżkę spalać do atmosfery.

Z biogazu mozna jeszcze uzyskiwać energię elektryczną do zasilania całej oczyszczalni. Takie gazogenerataory są na drugiej mojej oczyszczalni.

A więc widzicie już na czym to polega:

Bakterie pomagają ludziom odzyskać energię z gówna.

A na Kasprowym zużyty osad czynny jest zwozony w beczkach na dół do oczyszczalni zakopiańskiej.

Dla bardziej dociekliwych polecam:

http://www.ekorozruch.com.pl/osad.htm

Pantofelki kiedyś zwano pierwotniakami teraz to Protisty.

Proces oczyszczania ścieków złożony jest z dwóch podstawowych etapów. W trakcie pierwszego większe zanieczyszczenia zawarte w ściekach zatrzymywane są kolejno na kratach, piaskowniku i osadnikach.To wówczas są wychwytywane skratki, piasek i osad surowy (skratki to większe zanieczyszczenia w postaci szmat, folii, itp., które są zatrzymywane na kratach, na piaskowniku wytrącany jest piasek, ale również żużel, żwir). Pozostałe zanieczyszczenia podane są "obróbce"w komorach z osadem czynnym, którego głównym składnikiem są bakterie i pierwotniaki. Po oddzieleniu w osadnikach wtórnych ścieków od osadu czynnego oczyszczone już ścieki płyną do rzeki.Przefermentowany osad z wydzielonych komór fermentacyjnych poddawany jest odwadnianiu mechanicznemu na prasach taśmowo-filtracyjnych.W tychże WKF-ach powstaje biogaz(uboczny efekt, który wykorzystuje się jako nośnik energii.),który może być używany jako paliwo.GG to typowy odbiornik tego paliwa zamieniający jedną energie w drugą.Nadmiar spalą sie w świeczce.

Sam osad poddany jest obróbce suszenia w suszarce.

Myślałem ,że mają na Kasprowym coś podobnego :wink:

...energia z gówna... świetne hasło na banery :D

"Gówniana energia". Też nieźle brzmi... :lol:

Czy aby wiesz z czego żartujesz??? :D :D :D :wink: .Otóż taka gówniana energia (jak ją nazwano), to energia bardzo przydatna i pożyteczna w naszym życiu.Najlepszym wytłumaczeniem jej zaistnienia tak naprawdę to jesteśmy my sami.To my w większej części jesteśmy jej autorami.Wiesz jakie to by było cudowne żeby we własnym domu robiąc kupkę i jednocześnie przechodząc skomplikowane procesy technologiczne(wspomniana zamiana jednej energii w drugą) mieli byśmy ciepłe grzejniki. ZE zwracał by nam część pieniędzy za prąd któremu początek daliśmy w WC itp.

pzdr. :lol: :lol: :lol: :wink:

Czy aby wiesz z czego żartujesz??? :D :D :D :wink: .Otóż taka gówniana energia (jak ją nazwano), to energia bardzo przydatna i pożyteczna w naszym życiu.Najlepszym wytłumaczeniem jej zaistnienia tak naprawdę to jesteśmy my sami.To my w większej części jesteśmy jej autorami.Wiesz jakie to by było cudowne żeby we własnym domu robiąc kupkę i jednocześnie przechodząc skomplikowane procesy technologiczne(wspomniana zamiana jednej energii w drugą) mieli byśmy ciepłe grzejniki. ZE zwracał by nam część pieniędzy za prąd któremu początek daliśmy w WC itp.

:oops:

teoretycznie tak ale...rzuca mi się ad hoc taka mysl, że w miejscach duzych skupisk ludności (bloki, centra handlowe itp..) raczej nie do wykorzystania z powodu smrodku jaki podejrzewam odpowiednia instalacja wytwarzała by. Może w obiektach o specjalnym znaczeniu typu stacje polarne, bunkry przeciwatomowe ( długo w ukryciu) , pojazdy kosmiczne itp..

raczej przyszłość ma ATOM - dziwię się, że rządy w Polsce + gremia naukowe torpedują ideę tej taniej energii :roll: Całe USA "jedzie" na atomie.

No cóż ...

teoretycznie tak ale...rzuca mi się ad hoc taka mysl, że w miejscach duzych skupisk ludności (bloki, centra handlowe itp..) raczej nie do wykorzystania z powodu smrodku jaki podejrzewam odpowiednia instalacja wytwarzała by. Może w obiektach o specjalnym znaczeniu typu stacje polarne, bunkry przeciwatomowe ( długo w ukryciu) , pojazdy kosmiczne itp..

raczej przyszłość ma ATOM - dziwię się, że rządy w Polsce + gremia naukowe torpedują ideę tej taniej energii :roll: Całe USA "jedzie" na atomie.

No cóż ...

Fajne porównanie :D :D :D :D energia gówniana do energii atomowej :D :D :D :D

Czyli zwożą tylko co najgrubsze, a reszty nie zwożą.

Aha.

Czyli picie wody z potocka to jeden z bardziej średnich pomysłów 8)

A widziałam turystki, co sobie taką wodę do mycia włosów zabierały ;) I nosiły bidule z poświęceniem ;)