piotrekklus 05.01.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam wszystkichMam problem z bardzo duża utrata ciepła w domu. Grzeje kotłem gazowym Vaillant VU 202-5 turbo plus, instalacja miedziana, grzejniki płytowe. Programator pokojowy ustawiony mam na 19,5*C w dzień a tryb nocny to 18,5*C. Dom jest w zabudowie szeregowej, piętrowy, podpiwniczony, nie ocieplony, stare okna ale systematycznie wymieniam na nowe, a na poddasze nieużytkowe jest rzucona wełna 25cm.Dom nagrzany do 20*C (na zewnątrz około 0*C) potrafi sie oziębiać w tempie jednego stopnia na godzinę!!!! Już spalam około 500m3 gazu na miesiąc!!!! Wiem ze konieczna jest lepsza izolacja ale w jakiej kolejności, jakie materiały i grubość??Co i ile na ściany i jakiej grubości?? co z piwnica?? co z poddaszem?? co z mostkami termicznymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 05.01.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 im więcej dasz ocieplenia, tym mniej będzie szło gazu jest kilka sposobów, może być 15cm, 20cm wełny lub styropianu. daj zrobić audyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 05.01.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 To co napiszę może wydać ci się dziwne, ale na twoim miejscu środki przeznaczonena poprawę termoizolacyjności domu wydałbym najpierw na nowe okna i nowe drzwi -te do piwnicy również. Prawda jest taka, że chcąc ogrzać dom ze starą stolarką,będziesz musiał sprzedać samochód a pieniądze wydać na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekklus 06.01.2008 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Ściany stawiane są z jakiegoś pustaka ceramicznego co podobno ma być ciepły a grubość ściany to ponad 40cm wiec zanim będę zbierał kasę na ocieplenie to już zbieram na nowe okna. Tak jeszcze z 8 tyś pln. i mam nowe okienka A w miedzy czasie tak czy owak dokupię piec węglowy. Będzie jako podstawowy a gazowy jako taki awaryjny. Jak kupie węgla za 2000pln to ja przetrwam najcięższe mrozy a taką kwotę to ja zapłacę za jeden okres rozliczeniowy na gazie (tzn 2 miesiące) Mam jeszcze pytanie co do ocieplenia poddasza nieuzytkowego. Mianowicie mam już jakieś 25cm wełny mineralnej położonej na stropie ale już straciła na jakości, trochę zawilgocona a w niektórych miejscach nawet bardzo. Wiec zastanawiam sie czy wymienić ją w całości czy może lepiej będzie podsuszyć tą a nowa dać pod spód albo może na wierzch, bo chyba im więcej tym lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekklus 06.01.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Ściany nie ocieplone. Niestety, ale to chyba właśnie okna są na pierwszym miejscu. Jak za węgiel zapłacę około 600 pln x4 na okres grzewczy to i tak mniej niż płace za gaz w tym okresie a wcale przy gazie ciepła nie ma w domu (19*C)To jest dom w zabudowie szeregowej, 10 domów. Jak dotąd tylko dwa są ocieplone. Inni bez ocieplenia ale z wymienionymi oknami zużywają o połowę mniej gazu a maja dużo starsze instalacje(starego typu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts