ViVi 05.01.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam Może się ktoś podzielić informacjami, jaki tynk na wykończenie domu zastosować najlepiej i jakich firm systemy dociepleń stosować, a jakich nie? Silikatowy, akrylowy, mineralny, silikonowy - który najlepszy, najładniejszy i najtrwalszy?Materiał, jaki zostanie wykorzystany do ocieplenia to styropian. Drugie pytanie to: Czego używać, z jakich elementów produktów przyozdabiać najlepiej ściany, okna i drzwi? Myślę o ozdobach ze styropianu (profile okien i drzwi, bonie, gzymsy itd.) W ogóle w jaki sposób wykańcza się takie ozdoby? Kupione elementy się nakleja na ściany i tam dopiero nanosi zaprawę potem maluje, czy jak najlepiej to robić, aby ładnie wyglądało? http://mariuszskalski.com/murator/5.jpg http://mariuszskalski.com/murator/6.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.01.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Paskudne.. fuj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViVi 05.01.2008 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Ale ja się nie pytałem czy się podobają zdjęcia, wstawiłem je tylko dla przykładu żeby zobrazować o co chodzi i z jakimi wykończeniami. Jak masz lepsze i fajniejsze to daj namiary z chęcią popatrzę, może zaczerpnę jakąś inspirację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.01.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Toć wiem I nie podejrzewam, że takie dokładnie cuś chcesz robić. Co do technologii to musisz na fachowców poczekać. Ja tylko tak w temacie akurat tych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 05.01.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dla mnie są extra, może u siebie takiego bizancjum bym nie instalował, ale ogólnie świetne. Może ktoś wie coś na ten temat, kto i jak to struga czy to może są elemety gotowe:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.01.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Paskudne.. fuj.. Zgadzam się. Nalezy nakleić pasy 3 cm grubości (styropianowe) i bez tych wszystkich "udziwnień". Wskazane jest zastosowanie elementu "akcentujacego" nad oknem. Powinno wystarczyć. Gołe okno bez "obróbki" to porazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 05.01.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dom to inwestycja na lata. Cechę niepowtarzalną domowi nadaje elewacja, dach, okna, a wewnątrz schody i łazienki oraz kuchnia i to rzeczoznawczy majątkowi biorą pod uwagę!!! Dlatego jeśli nie jesteście pewni czy uda wam się skończyć inwestycje w to ładujcie najwięcej kasy!!! Ja ostatnio wykonawcy powiedziałam że marzy mi się dach ... a On na to ... to tak jak z "sidingiem", było modne było ładne a teraz wszyscy na to rzygamy!!! Wiec, jeśli chcesz, żeby Twój dom był ponad czasowy i zawsze spełniał kryteria gustu należy zrobić ponad czasowe rozwiązania. Ja akurat kocham postmodernizm – który zastosuje tylko we wnętrzu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.01.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Robic takie obrobki okien na zewnatrz,czy nie robic? Pytanie stare jak budownie Mysle ze trzeba na to spojrzec tez inaczej niz tylko pod wzgeldem estetycznym. Przerabialismy ten temat i zrezygnowalismy z czegos takiego,dlaczego??? Sa to dodatkowe miejsca,gdzie zbiera sie caly syf z okolicy,pozniej przychodzi deszcz i caly ten syf plynie po scianie i pozostawia bardziej lub mniej widoczne slady. Nie zdawalismy sobie sprawy z takiego problemu,ale jak rozmawialismy z naszym wykonawca na ten temat,ten nam zaproponowal zeby przejechac sie po okolicy i nie tylko i poogladac elewacje domow. Chyba nie trzeba pisac co bylo mozna zauwazyc na elewacjach w okolicy okien. Owszem sa domy,gdzie to jest widoczne tylko na niektorych okanch,jest to kwestia ich umiejscowienia.Na patrerze jednak 90% okien byo zapaskudzonych,oczywiscie od frontu bo do ogrodow raczej nie zagladalismy. Byc moze problem taki moze nie wystepuje,lub wystepuje w znacznie mniejszym stopniu w miejscach,gdzie juz mamy drogi asfaltowe i nie ma tyle syfu unoszacego sie w powietrzu po kazdym przejechaniu samochodu. Kazdy z nas jedank zrobi i tak jak bedzie chcial,to sa tylko moje spostrzezenia,ktore to wplynely na nasza decyzje o rezugnacji z czegos takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.01.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Dla mnie są extra, może u siebie takiego bizancjum bym nie instalował, ale ogólnie świetne. Może ktoś wie coś na ten temat, kto i jak to struga czy to może są elemety gotowe:)? Tutaj http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&hs=gSU&q=bonie+sztukateria&btnG=Szukaj&lr= masz sporo tego co szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViVi 06.01.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Już przeszukałem internet na różne sposoby, znalazłem różne firmy produkujące takie ozdoby, ale ciągle szukam ciekawych inspiracji i jak najwięcej informacji jak obrabiać coś takiego żeby ładnie wyglądało. Duża kwestia to dobranie odpowiednich kolorów tak aby kolor tynku komponował się z kolorem architektonicznych detali. Na tej stronie jest trochę opisane i pokazane jak można obrobić i montować coś takiego: http://www.decorsystem.pl Co do opinii raffran też o tym myślałem, że wszystko ładnie wygląda jak jest dobrze zrobione i nowe, ale czy zbiegiem czasu czas nie popsuje efektu, wiadomo kolory wyblakną albo poszarzeją, osiadający kurz i inne zanieczyszczenia będą się gromadzić w zakamarkach i brudy będą się rzucać tylko w oczy. Mam taką opcję, że albo budynek zostanie wykończony w nowoczesnym stylu, proste kształty bez wykończeń okien, drzwi itd, z zastosowaniem może tylko w wybranych miejscach wstawek boni (rowki w styropianie), albo z wykorzystaniem detali architektonicznych nad oknami, drzwiami i kantami budynku - ale muszę jeszcze wszystko przeanalizować i popatrzeć na różne wykonania może coś mnie nastawi na jakiś konkretny styl. To mi się bardzo podoba przez zastosowanie klinkierytu http://mariuszskalski.com/murator/7.jpg Proste nowoczesne kształty, z elementami boniowania http://mariuszskalski.com/murator/8.jpg Jeśli macie jakieś ciekawe i ładne zdjęcia to wrzucajcie z chęcią popatrzymy http://mariuszskalski.com/murator/profil_okienny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts