Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu a lukarna

Recommended Posts

No zeby wentylowac, to musi byc i nawiew i wywiew. A w lukarnie z tym nawiewem kiepsko :/ No, ale chyba ktos jakos to juz rozwiazal, co?

Na pionowych deskach poszycia ścianek bocznych lukarny (tych trójkątnych) można dać paski ze styropianu. (już było o tym na forum). W moim domu natomiast jest niewielka szczelina "nawiewna" od spodu pomiędzy deskami ścianek bocznych lukarny - mam nadzieję że wystarczy. Sklepienie lukan oczywiście ocieplam takl samo jak resztę dachu. Poza tym ocieplenie od wewnątrz zaopatrzę w szczelną izolację przeciwwilgociową - wszędzie

Pozdrawiam

Piotr

• 8 months później...

Ponawiam to samo pytanie co bimbelt, bo teraz ja stoje przed takim samym problemem. Lukarna (dekarz mówił na to jaskółka) jest dość duża w formie trójkąta wycinającego się z połaci dachu (są tylko 2 scianki pod jakimś tam kątem). Jak zrealizować wentylację ? Są takie powierzchnie zamknięte dookoła krokwiami albo kantówkami konstrukcyjnymi lukarny i nie wiem czy jest sens dylatować tam wełnę ? dodam jeszcze że jest to łazienka i wiem że musze zadbać o staranne uszczelnienie folią paroizolacyjną.

Pozdr. Tomek.

Wszystko zależy jakie będzie krycie docelowe. Jak krycie docelowe na łatach to nie ma problemu wycina się otwór w deskach w każdym polu zabezpieczając go przed skroplinami od strony dachu. Jak krycie np. gontem papowym czy papą to trzeba wiercić otwory w krokwiach pod deskami. Pozdrawiam.