Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BENEDYKT 4 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Przymierzam się do projektu Benedykt IV z MG Projekt.

Jak do tej pory jest to projekt, który najbardziej mi się podoba.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt4/index.php

Chętnie wymienię się opiniami na jego temat. Czy ktoś z Was może buduje lub jest na etapie wyboru projektu i ma jakieś przemyślenia na temat tego projektu?

Pozostałych też proszę o ewentualne opinie (przede wszystkim te krytyczne).

Pozdrawiam

My z żoną rozważamy ten projekt, najbardziej podobają nam się Benedykty a z nich właśnie 4 wersja :)

Z rzeczy które chcemy trochę przeprojektować to

- większe otwarcie kuchni na jadalnię ( w kuchni chcemy zrobić wyspę z płytą grzewczą , połączona ze stołem do przygotowania potraw którego przedłużenie przejdzie daleko aż do jadalni, efektem czego śniadania i obiady będziemy będziemy jeść w takiej wielkiej kuchnio-jadalni, zwłaszcza że kiedy robimy imprezę ona prędzej czy później zawsze przenosi sie do kuchni :) )

- doświetlenie przedpokoju na dole przez wywalenie ścianki od strony pokoju i być może drewniane ażurowe schody

- otwarcie na całą szerokość przejścia pomieszczenia na stryszku nad garażem ( doświetlenie przedpokoju na górze ) i ew montaż świetlików tunelowych

- adaptacja pomieszczenia na dole ( kotłownia ) aby wepchnąć tam saunę , dodatkowy prysznic i być może dodatkową dolną garderobę

- być może mała piwniczka na wino ( jeszcze się zastanawiamy, mamy lekko pochyłą działkę i w jednym miejscu idealnie wychodzi nam piwniczka :) )

- przeliczenie konstrukcji na górze przez konstruktora, trochę martwią mnie te metalowe słupy na górze w ściankach działowych i ogólnie metalowa rama jako konstrukcja nośna dachu ... nasz architekt twierdzi że niby jest to ok, ale może uda nam się to zastąpić normalnymi odlanymi słupami z żel betonu w mniejszej ilości ( oryginalnie jest z 7 czy 8 metalowych słupów + podciągi )

- dodanie być może jednego dodatkowego przewodu wentylacyjnego w kominie, na górze w naszej sypialni planujemy zrobić sobie extra kominek w postaci jakiejś fajnej, nowoczesnej kozy :)

- lekka zmiana instalacji, trochę podłogówek w przedpokoju, w łazienkach, w kuchni, generalnie wszędzie tam gdzie są płytki mam też pomysł na zrobienie "podłogówek w ścianie" - niektóre ściany w dużym pokoju i przy schodach chciałem wyłożyć kamieniem, a w ścianie wewnątrz puścić mechanizm analogiczny do ogrzewania podłogowego z gorącą wodą u dołu i stopniowo schładzaną w górę - wiem że to trochę szalony pomysł i może pionierski, ale być może zdecydujemy się jeśli obliczenia okażą się obiecujące ... :)

- zmiana w instalacjach i dołączenie solarów (są opłacalne, stwierdziłem doświadczalnie) , natomiast raczej nie planuję turbokominka (podejrzewam że nie będzie mi się chciało tak często palić żeby to było opłacalne) ani rekuperatora z wentylacją mechaniczną, ani pompy ciepła (zainstalowałem te instalacje jednym obiekcie i po 2 latach użytkowania stwierdzam że oszczędność nie równoważy kosztów utrzymania, czyszczenia, serwisu i prądu, w najlepszym razie wychodzi się na zero, a koszty projektu i wykonania trzeba ponieść spore)

- wykonanie budynku pójdzie w technologi 2 lub 3 warstwowej , na pewno porotherm + wata ociepleni owa na zewnątrz, być może jako 3 warstwa pójdzie gdzie nie gdzie klinkier

- zastanawiam się nad podniesieniem garażu, a konkretnie stropu, jednak po instalacji bramy wychodzi ok 210 cm wysokości a to może nie być wystarczające dla nieco większego autka, zwłaszcza z bagażnikiem na narty/rower na dachu.

Układ pomieszczeń w Benedykcie jest raczej ok dodatkową zaletą jest to że sypialnie mają niewiele skosów przez co są stosunkowo ustawne, i oczywiście praktycznie każda sypialnia ma garderobę - po kilku latach mieszkania w bloku, szafom w zabudowie jako miejscu na trzymanie ubrań mówimy stanowcze "nie" :)

Polecam poszperać na Forum, bo temat Benedykta poruszany był już kilka razy.

Np:

http://forum.muratordom.pl/benedykt-ii-wszelkie-opinie-mile-widziane,t83638.htm?highlight=benedykt

Nawet są już 2 galerie ze zdjęciami z realizacji, ale obydwie są chyba z Benedykta 2 (na pewno moja:D ).

Co prawda niewiele tam o B4, ale to dlatego, ze to najnowszy projekt z serii Benedyktów. Najwięcej jest chyba o B2, ale to też o czymś świadczy:) Poza tym projekty te są tak podobne, ze zawsze można coś ciekawego znaleźć:)

Dagne, co do poruszania tematu Benedykta na forum to rzeczywiście jest sporo wypowiedzi na temat wersji II tego projektu, natomiast wersja IV się nieco różni, przede wszystkim tym, że jest sporo większa.

Ergo, my zastanawialiśmy się nad podłogówką w domu z pompą ciepla. Możesz napisac troche wiecej o swoich negatywnych doswiadczeniach z pompa ciepla (dziala z grzejnikami czy podlogowka?, jakie dolne zrodlo?)?

Co do zmian jakie my planujemy to chcemy zamienic na pietrze polozenie sypialni malzenskiej, w zwiazku z czym zeby bylo wygodne wejscie do lazienki planujemy odwrocic schody :)

Zastanawiamy sie tez nad piwnica pod calym domem, bo wtedy takie miejsca jak sauna czy silownia moglyby sie tam znajdowac.

Wiecie do ilu ewentualnie dałoby się zmniejszyć ilość słupów na poddaszu. Mnie martwi szczególnie ten przy wannie?

• 3 weeks później...

mtrawa - co do podłogówki jak najbardziej, myślę że położymy ją wszędzie tam gdzie będą płytki, natomiast z pompami ciepła jest różnie. Zainwestowałem ok 1 roku temu w pompę ciepła w firmie, do dogrzewania dużego pomieszczenia ( kilkaset m2 ) - chodziło o obniżenie kosztów związanych z ogrzewaniem gazem. Instalacja z robocizną kosztowała mnie ponad 40K zł, wykonawca obiecywał że inwestycja zwróci się w ok 4 -5 lat.

Niestety , do dzisiaj pompa nie działa. Ściągałem wykonawcę wielokrotnie, na własny koszt specjalistów z Warszawy - nikt nie potrafi poprawnie skonfigurować automatyki - rozkładają ręce , że coś jest nie tak z instalacją ale nie potrafią powiedzieć co. Po prostu urządzenia ciągną prąd, natomiast nie ma to żadnego wpływu na wzrost temperatury w instalacji. Rury i sondy przysypane ziemią, na części wybudowany budynek, więc nie do otwarcia, na 99% sprawa skończy się w sądzie. Nie twierdze że pompa ciepła to zły pomysł, sam byłem naprawdę przekonany do technologii ale wyszło jak wyszło - prawdopodobnie błąd w projekcie lub wykonawca zawalił.

Wracając do Benedykta, faktycznie pewnym mankamentem jest konstrukcja dachu, rozmawiałem z architektem na temat tej metalowej klatki, twierdzi że rozwiązanie jest ok , niestety nieco zwiększa koszt. Podejrzewam że MGProjekt wykonał to w ten sposób aby mieć większą możliwość aranżacji poddasza, bez Słup w łazience mnie nie przeraża, mam nawet dość fajny pomysł na aranżacje - obuduję go w jakiś ciekawy sposób drewnem egzotycznym, w połączeniu z dobranym oświetleniem efekt powinien być interesujący :)

• 1 month później...

Witam,

My z żoną właśnie budujemy Benedykta IV, właśnie kończymy dach więc prace idą pełną parą. Odnośnie kwestii metalowej klatki to powiem szczerze, że ten element bardzo nam sie nie podobał do momentu, kiedy wykonawca zaproponował nam zastąpienie tego elementu klatką z drewna klejonego - na początku powiedzialem że zastępowanie stali drewnem to chyba przegięcie, ale jak się okazalo drewno klejone jest ponoć praktycznie pod każdym względem lepsze od stali, niestety troche więcej kosztuje, ale licząc, że odchodzą koszty roocizny za spawanie wychodzi w sumie niewiele więcej, wytrzymalość większa a wygląd - powiem tak - po zalożeniu wygląda wspaniale, jeszcze tylko pomalować i ozdoba każego pokoju.

Pozostaje jeden problem konstrukcyjny - oryginalnie stalowa belka przechodzi przez komin - wiadomo drewniana przez komin nie moze przechodzić, więc ja przykleiłem do komina dwa słupki jeden w sypialni a drugi w łazience, na którym opierają się belki, któe nie dochodzą do komina.

Szczerze polecam tego rodzaju rozwiązanie, oczywiscie musi być zrobione w zakłądzie, który się tym profesjonalnie zajmuje, z projektowaniem komputerowym etc.. ale naprawde warto i wlasciwie rozwiazuje to wszytsie problemy

pozdrawiam wszytskich budujących Benedykta, jeżeli macie jakies pytania natury praktycznej to zapraszam na maila, bo ostatnio nie wpadam tu zbyt czesto

moj mail to - [email protected]

• 11 months później...

Witam,

zaczynamy budowe Benedykta IVw Bielsku-B. Na Forum zauwazylem, ze macie wiele ciekawych pomyslow na zmiany w projekcie. Czy mozecie sie podzielic doswiadczeniami jaki jest ich koncowy effekt; co z punktu widzenia czasu byscie jeszcze zmienili w projekcie?

Ergo, twoje propozycje zmian bardzo mi sie podobaja. Czy mozesz zamiescic lub przeslac mi zjecia jak wygladaja te propozycje juz wybudowane?

Z gory dziekuje za wszelkie info i zdjecia jakimi mozecie sie podzielic.

Beny

Proszę o informacje dotyczące budowy domu Benedykt IV.

Chodzi mi głównie o miejscowość gdzie jest budowany ten dom.

Jestem z woj. podkarpackiego . Jezeli byłoby to możliwe chętnie zobaczył bym ten domek.

pozdrawiam marek

• 1 month później...

Witamy serdecznie forumowiczów,

chcemy poinformować, że 1 czerwca dołączymy do szacownego grona osób budujących Benedykta. Właśnie oczekujemy na pozwolenie, które będzie lada dzień. Nasz dom to Benedykt III z małymi przeróbkami.

Pozdrawiamy

Kamila&Grzegorz[/b]

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
witam my tez bedziemy budowac Benedykta III :lol: :lol: super że sa osoby które też budują ten sliczny domek

Witaj "jessi",

długo nie pisałam, ale praca wre - marzenia o Benedykcie 3 powoli się realizaują. My w poniedziałek tj. 31.08 zalewamy strop.

Pozdrawiamy

Kamila&Grzegorz

• 1 year później...