Arol_62 06.01.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Chcialem zamowic materialy budowlane Solbet (bloczki Ideal 36 cm odm.400)i okazuje sie ze sklady budowlane (mazowieckie)nie sa wstanie mi tych materialow dostarczyc.Rozmawialem z dzialem zbytu w Solbet i powiedzieli mi ze nie przyjmuja zadnych zamowien w styczniu i w lutym a jak bedzie dalej to nie wiedza.Czy tak jest w calej Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 06.01.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Niestety nie jest lekko - ja kupiłem w grudniu Siporex i mam spokój. Choc chciałem kupić o grubości 30 cm w odmianie 500 , zdecydowałem się na 24 w odm. 600. Pani w hurtowni po świetach pokazała mi fax z Solbetu z informacją o podwyżce cen od połowy stycznia.Zresztą jak się dowiedziałem w Solbecie w Solcu Kujawskim była przerwa produkcyjna , a dodatkowo hurtownie przed końcemroku nie chciały robić zapasów . Może stąd pewna przerwa w dostawach i kłopotach z zakupemJak ruszy import naszym producentom chęć podwyżek minie . Oby tak było !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 06.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Chcialem zamowic materialy budowlane Solbet (bloczki Ideal 36 cm odm.400)i okazuje sie ze sklady budowlane (mazowieckie)nie sa wstanie mi tych materialow dostarczyc.Rozmawialem z dzialem zbytu w Solbet i powiedzieli mi ze nie przyjmuja zadnych zamowien w styczniu i w lutym a jak bedzie dalej to nie wiedza.Czy tak jest w calej Polsce? Na dobre materiały trzeba czekać. Przypuszczam, że z Ytogiem o grubości 40 cm odm. 350 jest podobnie. Nie ma też co liczyć na obniżki. Przez ostatni rok koszty pracy, materiałów i energii poszły tak w górę, że teraz może być już tylko drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 07.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 trochę mnie to dziwi, bo mam do sprzedania trochę bloczków celconu 24 cm i jakoś chętnego nie mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 08.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Producenci którzy spróbują "wariantu ubiegłorocznego" bardzo się na tym przejadą. W kwietniu wszędzie będzie porotherm 25pw po max 6,50 zł dla klineta. Szlaki już przetarte, złotóka mocniejsza niż przed rokiem. Trzeba być idiotą, żeby wierzyć że na panice da się długo pojechać. W roku ubiegłym po wypowiedzi Aumillera w czerwcu (były min. budownictwa) że odliczanie VAT zostaje przedłuzone bezterminowo ceny BK spadły z 17 zł w czerwcu do 10-11 zł w lipcu i sierpniu. A rynek zapchał się importem w miesiąc. Tłumaczenie hurtownika, że nie ma produktu bo mu prodecent nie dostarcza jest żałosne. Pracą hurtownika jest znalezienie towaru a nie tylko pobierenie łaskawych dostaw od jednego producenta. A pracuję w tej branży już ponad 10 lat, więc wiem co mówię. No chyba że ktoś uparł się na jedną konkretną firmę np. Solbet. Ludzie nie dajcie się robić w bambusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 09.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Chcą nas zrobić jak w zeszłym roku, już brakuje materiałów w hurtowniach, mimo że budowy stoją z powodu zimy. To paranoja. Nie dajmy się Lepiej zacząć budowę późnym latem. Będzie taniej Pozdrowienia dla wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla2003 09.01.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dołączam się do Was drodzy forumowicze nie dajmy się tej psychozie Ja też mam nadzieję że sprzedawcy wyciągneli wnioski z ubiegłego roku tylko czy my budujący nie spanikujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 13.01.2008 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam!Kupilem juz Solbet (buduje w systemie 36,5 ,scianka jednowarstwowa ,ksztaltki U itp.) Xella (Ytong) zrobili mi wycene za prawie 30 tys. ,(buduje pod Warszawa),Sklad budowlany z Lubina proponowal mi te same materialy z niemiec za ok. 22 ,23 tys. z transportem wlacznie , Ale znalazlem dostawce z Bydgoszczy ktory mi zrobil super wycene na solbet(polska wersja Ytonga) za 20 500.Czytalem w ostatnim "Wprost" ze Xella Polska podejzewana jest o zmowe cenowa z dostawcami Ytonga i moze zaplacic kare wysokosci 10% zysku z zeszlego roku.Ot polska!Oplaca sprowadzac sie ten material z krajow gdzie koszty robocizny sa duzo wyzsze niz w polsce(Austria ,Niemcy),zaplacic za transport i jest sie jeszcze kilka tys. do przodu.Zlodziejstwo !!!Odniechciewa sie w tym kraju zyc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 trochę mnie to dziwi, bo mam do sprzedania trochę bloczków celconu 24 cm i jakoś chętnego nie mam.... Bo same nie chodzą Ile rzeczy bym kupiła w trakcie budowy "z drugiej ręki" jakbym miała transport! A hurtownia przywozi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 17.01.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 wyobrazcie sobie ze bylem w hurtowni zapytac o BK i sprzedawca prosto w oczy mi powiedzial ze narazie nie sprzedaja,maja na placu BK ale czekaja na wzrost cen. Myslalem ze ekspolduje, tak wyglada wolny rynek wrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 17.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 heheh ciekawe podejście do klienta, a zapytałeś jaki wzrost cen będzie go satysfakcjonował?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 17.01.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A po grudniowym zrywie (nidobitki na początku stycznia) w hurtowniach cisza i spokój. Nie ma komu kupować. I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan 20.01.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 witam.unipor 498x240x238 17grudzien 8.05zl dzis 8.45zl z transportemunipor 498x115x238 10 styczen 4.4zl szt.z transportem mam dojscie do dachowki ROBEN z niemiec blizsze info na priva 30procent taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 20.01.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Forumowicze, życiowa prawda, że chtry 2 razy traci, a spekulanci - hurtownicy moga zostać z materiałem. Nie dajcie się robić w balona i nabijać komuś kasę. Spokojnie. Pomyślcie o imporcie, będzie taniej i nie zarobi spekulant hurtownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.01.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 wyobrazcie sobie ze bylem w hurtowni zapytac o BK i sprzedawca prosto w oczy mi powiedzial ze narazie nie sprzedaja,maja na placu BK ale czekaja na wzrost cen. Myslalem ze ekspolduje, tak wyglada wolny rynek wrrrrrr w Sepólnie macie chyba 2 hurtownie wiec moga sobie pozwolic na taka polityke. Dziiwi mnie ze mowia tak wprost a nie klamiac, ze zarezerwowane, zamowione itd. Pozdro dla ludzi z sepolna gdzie za czasu mlodosci spedzalem kazde wakacje i ferie ) ps. niebawem tam bedziemy na dniu babci jak nasza corcia nieco sie kataru pozbedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 21.01.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 byłem ostatnio w lokalnym składzie, większość towaru u nich biorę. Wchodzę - chłopaki wymyślają sobie zabawy (w stylu gaszenie światła koledze w WC).Mówię z przekąsem: "ruch spory". A oni :" jak ch....".A towaru na placu sporo, chętnych brak. A ceny i tak podnoszą, bo jak inni to robią , to dlaczego oni nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf2008 22.01.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Producenci którzy spróbują "wariantu ubiegłorocznego" bardzo się na tym przejadą. W kwietniu wszędzie będzie porotherm 25pw po max 6,50 zł dla klineta. Szlaki już przetarte, złotóka mocniejsza niż przed rokiem. Trzeba być idiotą, żeby wierzyć że na panice da się długo pojechać. W roku ubiegłym po wypowiedzi Aumillera w czerwcu (były min. budownictwa) że odliczanie VAT zostaje przedłuzone bezterminowo ceny BK spadły z 17 zł w czerwcu do 10-11 zł w lipcu i sierpniu. A rynek zapchał się importem w miesiąc. Tłumaczenie hurtownika, że nie ma produktu bo mu prodecent nie dostarcza jest żałosne. Pracą hurtownika jest znalezienie towaru a nie tylko pobierenie łaskawych dostaw od jednego producenta. A pracuję w tej branży już ponad 10 lat, więc wiem co mówię. No chyba że ktoś uparł się na jedną konkretną firmę np. Solbet. Ludzie nie dajcie się robić w bambusa. nie jestem z branży jak martinez44 lecz podpisuje się pod tym co napisał w 100%. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1 01.02.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Arol_62 co to jest za hurtownia, jestem z okolic Bydgoszczy i w moich stronach łaskawie dostałem odpowieź, że solbet to najszybciej w kwietniu i to jeszcze niewiadomo po jakich cenach PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leeonq 07.02.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 macie jakies nowe dobre wiadomosci? bo zaczynam sie denerwowac, gdzie nie spojrze podwyzki i terminy ze hohoo, a za chwile bede musial kupic BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 10.02.2008 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Arol_62 co to jest za hurtownia, jestem z okolic Bydgoszczy i w moich stronach łaskawie dostałem odpowieź, że solbet to najszybciej w kwietniu i to jeszcze niewiadomo po jakich cenach PZDR Izocentrum.Ale ja zamawialem juz w grudniu ,czekalem 1 miesiac na potwierdzenie i w styczniu zamowienie zostalo przyjete .Pod koniec lutego mam dostac ten material.Solbet Ideal 36 + Ksztaltki U i solbet 12.Zobaczymy jak to odbiore.W izocentrum mowili mi ze ilosci materialow ktore dostaja z Solbetu tez sa limitowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts