pik33 19.08.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Po tekście o tym, jak na strop wylano B10 zamiast B15 zastanawiam się, czy zamiast B20 (jaki mam podany w projekcie) nie zamówić na strop B25. Czy, jeśli okaże się to naprawdę B25, jedyną różnicą która z tej zmiany wyniknie, będzie po prostu nieco droższy, ale i nieco mocniejszy strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.08.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Im wyższa klasa betonu tym trudniej jest go pielęgnować, szczególnie jak wylewany jest w ciepłe dni.Mój strop był wylewany w upalne dni tegorocznego lata i mimo wielorazowego poleania wodą powstały tam i uwdzie pęknięcia - na szcęście nie groźne. Beton B-20.Nie radze wyższej klasy. Skoro jest w projekcie B-20 to taki zamów w betoniarni i nie próbuj robić samemu bo B-20 w betoniarce dobrze nie ukręcisz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 19.08.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Pik 33 lanie stropu z B10 to jest zupełne nieporozumienie ale B20 zupełnie wystarczy też mamy taki w projekcie i taki zaleca nasz kierownik. A gdybyś zapytał w betoniarni jaki najczęściej jest brany na strop to pewnie też powiedzieli że B 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.08.2003 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Nie mam zamiaru kręcić w betoniarce 10 m3 betonu na strop - zamówię go z gruchy, wraz z pompą. B20 na płycie fundamentowej udał się, nie ma rys - przez pierwsze dni był polewany 3 razy dziennie - nie wiem co prawda, czy jest to naprawdę B20, bo go nikt nie badał na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.08.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 W każdej solidnej wytwórni możesz zamówić certyfikat betonu. W niektórych jest to bezpłatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 19.08.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Za słaby beton być nie może, ale ze zbyt mocnym też są problemy. Jak napisano wyżej zbyt mocny beton lubi popękać, pomimo starannej pielęgnacji. Raz zamówiłem B15 z zastrzeżeniem, że będzie on lany na stropie. Zrobili prawie B17. Drugi raz zamówiłem B17,5 też informując o tym, że na strop. Zrobili coś około B20 i niestety pomimo ciągłego polewania w paru miejscach (przy strzemionach) beton popękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts