Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piekny domek Kasia1984 :) bardzo mi sie podoba.

Do wszystkich. Ile metrow kwadratowych tynkow wewnetrznych ma Przemyslany M42 i czy wiecie jakie sa ceny za metr? Pozdrawiam budujacych.

Hej

wg moich wyliczeń, przy wysokości ściany 2,6m wychodzi 598 m2 (licząc z otworami). Cena za m2 u mnie to 24zł brutto i nic mnie już nie obchodzi - folia, siatka, etc...

Ja się potargowałem i mam inaczej liczone otwory, a w M42 jest ich sporo.

aaa tylko za listwy przy oknach płacę extra

pozdr

Witam. Dzieki za odpowiedz, ale czegos nie rozumiem??? O jakiej siatce i folii piszesz??? O ile wiem do tynkow wewnetrznych cementowo wapiennych siatka i folia nie sa potrzebne. Piszesz tez o otworach, masz na mysli okienne??? Pozdrawiam

folia = folia zabezpieczająca otwory zewnętrze (drzwi, okna, brama garażowa, parapety)

siatka = siatka tak jak do styropianu, która idzie na przykrycie peszli oraz w moim przypadku na belki stropowe (coby nie pękały...)

otwory = wszystkie otwory, na których są tzw glify. Jeśli drzwi wewnętrzne robisz z futryną regulowaną niech tynkarze nie robią Ci glifów - po co..., a jeśli robisz stałą - glify potrzebne.

Oczywiście w cenie również mam aluminiowe narożniki, o których nie wspomniałem.

Te listwy, o których wspomniałem polecam każdemu - z jednej strony mają taką piankę, na drugiej uszczelkę, więc glif przy oknie nie pęka...

Edytowane przez p@blowek

witam

trochę zdjęć z etapu "wykańczania" domku, zastanawiamy się nad kolorami ścian, może poradzicie

kolor zależy od położenia budynku do stron świata i światła wpadającego do pomieszczeń oraz upodobań użytkowników do ilości światła - można podkreślić bardzo jasne pomieszczenia (jeśli lubimy światło) lub "zgasić" jeśli lubimy mroczność :)

oczywiście dużo zależy od mebli oraz dodatków, podłogi, etc...

oczywiście moim zdaniem

Ja osobiście robię jasne pokoje- delikatne beże i pastele, w sypialny będzie brąz oraz pastele, projektant wnętrz dała tylko symbole farb :) no i producentów

Przeczytałem, że zamierzasz zrobić wiązary zamiast tradycyjnej więźby. Czy w związku z tym możesz zrezygnować ze słupów nośnych w środku i z podciągów?

Ja tak zrobiłem. Zobacz mój post #2443 są tam zdjęcia min. z wewnątrz budynku pokazujące wiązary oraz brak słupów i podciągów.

witam

trochę zdjęć z etapu "wykańczania" domku, zastanawiamy się nad kolorami ścian, może poradzicie

jacekjar111 widzę, że sufity masz już podwieszone. Możesz wrzucić kilka fotek z etapu podwieszania sufitów i ocieplania stropu. Może być na priv: [email protected]

pozdrawiam,

Tomek

Ja tez skromnie poprosze kilka zdjec z podwieszania sufitow, jesli nie sprawi to klopotu. Mysle ostatnio jak mialo by to wygladac..... Bardzo dziekuje, moj adres to : [email protected]

Ps. Czy ta sciana w salonie obok kuchni bedzie cala oblozona kamieniem czy juz tak zostanie? Ja wlasnie taki kamien sobie wymyslilem, ale chyba bedzie polozony az do sufitu. Pozdrawiam

Edytowane przez Jacekg80

Witam!!!

Też jesteśmy na etapie zakładania sufitów. I właśnie dzisiaj padło pytanie wykonawcy, czy chcemy tylko zaklejenie łączeń między płytami, czy ma zakładać siatkę na całości sufitu z klejem???? Wg niego sufity na stropach drewnianych bez siatki, strasznie popękają na łączeniach.

jak robiliście w swoich domkach???

Jak ci skopią stelaże to i siatka na całości nic nie da.W sumie nawet nie widziałem żeby ktoś tak robił ale może mało jeszcze widziałem.Nie oszczędzaj na samej konstrukcji pod płyty i dawaj stelaże min.co 40cm.Na łączenia daj Rigips Vario i siatkę a na wykończenie Smiga.Jeżeli dobrze zrobione to nie powinno pękać,chociaż jeżeli jest to nowy budynek to coś tam zawsze wyjdzie.Przeważnie przy łączeniu płyta/ściana ale to można zawsze przejechać akrylem.

Jak ci skopią stelaże to i siatka na całości nic nie da.W sumie nawet nie widziałem żeby ktoś tak robił ale może mało jeszcze widziałem.Nie oszczędzaj na samej konstrukcji pod płyty i dawaj stelaże min.co 40cm.Na łączenia daj Rigips Vario i siatkę a na wykończenie Smiga.Jeżeli dobrze zrobione to nie powinno pękać,chociaż jeżeli jest to nowy budynek to coś tam zawsze wyjdzie.Przeważnie przy łączeniu płyta/ściana ale to można zawsze przejechać akrylem.

no akryl też będzie pękał...

ciekawy jestem jak za kilka lat będzie wyglądał sufit z płyt GK, właśnie dlatego zrobiłem inny sufit u siebie (trochę kombinowany), ale się nie zawali - i pękał nie będzie :)

U kogoś ze znajomych widziałem robił strop teriva zamiast drewnianego - moim zdaniem za ciężki i zimny, inny robił całkowicie ze styropianu (jeszcze nie pęka). ale to wszystko wyjdzie za kilka lat mieszkania :). Zawsze można powiedzieć, że jest okazja do remontu :):)