Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drogi Postihalu, obserwujemy Twoje budownicze poczynania od samego początku. Realizujemy taki sam projekt domu jak Ty, jednak dopiero jesteśmy po fazie zalewania fundamentów i chudziaka.

Mamy do Ciebie następujace pytanie, czy w dachu masz zamontowany właz lub okienko dla kominiarza?? (bo nie widac tego na zdjeciach)

Witam Was i przepraszam,że umknął mi Wasz wpis.

Dobrze zauważyliście,że na moim dachu nie ma żadnego włazu ani okienka dla kominiarza.Tego nie było w projekcie.Jak będzie tego domagał się kominiarz to będzie trzeba zrobić.Cieszę sie,że również budujecie "przemyślanego"Życzę powodzenia w budowie.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W poniedziałek21.07.2008r.gościłem na mojej budowie młode sympatyczne małżeństwo Sylwię i Tomka z Poznania,którzy zamierzają budować 'przemyślanego" i mieli ochotę zobaczyć ten dom w realu,bo jak mi mówili śledzą budowę na moim forum.Ta wizyta miała im pomóc w podjęciu ostatecznej decyzji o budowie tego domu i o wprowadzeniu ewentualnych zmian do projektu.

Widzę,że grono budujących "przemyślanego" będzie coraz większe.

Pozdrowienia dla Sylwi i Tomka.

Witam wszystkich forumowiczów

Mój pierwszy post na forum, ale wątek "przemyslanego" istotnie śledzimy z żoną od początku. Projekt wydał nam się ładny i funkcjonalny, pozostało jedynie jak napisał Postihal przekonać się jak domek wygląda w rzeczywistości.

W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować autorowi watku za możliwość obejrzenia domu, praktyczne wskazówki dotyczące realizacji a przyszłej Pani domu za kawkę i ciacho.

No cóż. Jeśli nie wydarzy sie nic nieprzewidzianego, na wiosnę 2009 zaczynamy budowę swojego własnego M42

Również pozdrawiamy

Sylwia i Tomek

Drogi Postihalu,

w piatek zakonczylismy nastepny etap budowy - konstrukcje dachu .

Przed nami budowa tarasow i kominow powyzej dachu, ciekawy jestem ile zuzyles sztuk cegly klinkierowej na budowe kominoworaz styropianu na ocieplenie zawnetrzne budynku. Co palnujesz w środku gipsowanie czy tynkowanie?

Postihal, gratuluję wyboru projektu i czekam na zdjęcia wnętrza domku.

Czy w wolnej chwili mógłbyś zmierzyć odległość od podlogi do parapetu okna w kuchni?

Witam,

Obiecuję,że będa niedługo zdjęcia z wewnątrz budynku.

U mnie odległość od podłogi na gotowo do parapetu okna w kuchni wynosi 85 cm.

Pozdrawiam.

Drogi Postihalu,

w piatek zakonczylismy nastepny etap budowy - konstrukcje dachu .

Przed nami budowa tarasow i kominow powyzej dachu, ciekawy jestem ile zuzyles sztuk cegly klinkierowej na budowe kominoworaz styropianu na ocieplenie zawnetrzne budynku. Co palnujesz w środku gipsowanie czy tynkowanie?

Witam i gratuluję bardzo szybkiego postępu prac na budowie.

Na dwa kominy zużyłem 400 sztuk cegły klinkierowej.

Na ocieplenie budynku kupiłem 22m3 styropianu grubości 15 cm,to jest około 147 m2.Za ten styropian zapłaciłem 2.775,00 zł.

Trzy pokoje i przedpokój w tzw.części nocnej mam już zrobione na gotowo w płycie gips-karton.Co do pozostałej części to się jeszcze zastanawiam.

Pozdrawiam.

Witaj Postihal. Czy po przeprojektowaniu dachu w "przemyślanym" zmienił Ci się kąt dachu? Dziś się dowiedziałem, że na mojej działce musi on wynosić 25-45 stopni. "Przemyślany ma 20 st. - i mam teraz problem. Szukam pomysłów. :(

Witam

U mnie kąt nachylenia dachu wg projektu wynosi 20 stopni i po wykonaniu gotowej więźby dachowej też wynosi 20 stopni.Ja miałem określone w warunkach zabudowy,że kąt nachylenia dachu ma mieć od 22 do 45 stopni.W tej sytuacji złożyłem nowy wniosek w Urzędzie Miasta i Gminy o zmianę wydanych warunków zabudowy na 20-45 stopni i udało się.Kosztowało to tylko 107,00 zł.

Wcześniej rozmawiałem z przedstawicielem firmy,która robiła mi więźbę i się dowiedziałem,że nie ma żadnego problemu ze zrobieniem więźby o innym kącie nachylenia dachu jak w projekcie,ale należy to wprowadzić do projektu przed wydaniem pozwolenia na budowę.

W tej sytuacji masz do wyboru dwa wariany,warto próbowac.

Pozdrawiam.

Witam!

Postihal gratuluję super sprawnej budowy domku. Przemyślany to naprawdę świetny projekt. Ja również planuję jego budowę w przyszłym roku.

Śledzę z uwagą Wasze poczynania, twój wątek jest niezmiernie pomocny w podejmowaniu wszelkich decyzji związnych z projektem i przyszłą budową, a więc dzięki.

Również dołączam się do prośby o rzut "przemyślanego" z wymiarówką: [email protected]

Pozdrawiam i powodzenia z wykończeniem. No i proszę o dalsze dokumentowanie twoich poczynań.

Witam!

Postihal gratuluję super sprawnej budowy domku. Przemyślany to naprawdę świetny projekt. Ja również planuję jego budowę w przyszłym roku.

Śledzę z uwagą Wasze poczynania, twój wątek jest niezmiernie pomocny w podejmowaniu wszelkich decyzji związnych z projektem i przyszłą budową, a więc dzięki.

Również dołączam się do prośby o rzut "przemyślanego" z wymiarówką: [email protected]

Pozdrawiam i powodzenia z wykończeniem. No i proszę o dalsze dokumentowanie twoich poczynań.

Witam

dzieki za miłe słowa,zgadzam sie z Tobą,że przemyślany to świetny projekt.Obiecuje,że prześlę rzut "przemyślanego " z wymiarówką.

Pozdrawiam

Witam

Na naszej budowie było chwilowe zwolnienie tempa prac,ale parapety w części tzw."nocnej" zostały założone,co pokazują zdjęcia:

- jest to pokój zwany umownie"gabinetem"z wyjściem na taras,

http://images28.fotosik.pl/263/a9a361fb7a0dacadmed.jpg

i była okazja na tzw."parapetówkę" :roll:

http://images27.fotosik.pl/262/766cf0a8151e37aamed.jpg

Na budowie zaczyna robic sie po domowemu,nawet okna w pokojach zostały wczoraj umyte :roll:

Jutro będą cztery miesiące od rozpoczęcia budowy/11.04.2008/.

Plany budowlane na najbliższy okres:

- wczoraj zostały dokonane uzgodnienia z wykonawcą instalacji wod-kan. i co.Uzgodniono rodzaj materiału,typ kaloryferów,typ pieca co,bojlera do gorącej wody.Ustalono,żę w łazience oprócz grzejnika drabinkowego będzie ogrzewanie podłogowe.Wykonawca rozpoczyna prace instalacyjne pod koniec przyszłego tygodnia.Do tego czasu ma być wytynkowana kotłownia.

- w poniedziałek muszę dokonać ustaleń z ekipą,która będzie mi robić wylewki/zakup folii do izolacji,styropianu i piasku/.

W czwartek na budowie miałem wizytację rejonowego kominiarza,który będzie mi dokonywał odbioru budynku/wyda odpowiednie zaświadczenie/i ocenił prawidłowość wykonania kominów , instalacji wentylacyjnych i dostarczjących powietrze do kotłowni i kominka.Ocena wypadła pozytywnie.

Witam serdecznie,

Jeśli wszystko dobrze się ułoży ruszamy z budową Przemyślanego wiosną 2009 r. Twoja budowa już pomogła mi w podjęciu kiilku decyzji co do budowy tego domu. Mam prośbę jeśli mógłbyś przesłać mi na e-mail wymiary domu, pomieszczeń byłbym bardzo wdzięczny [email protected]

Witam:najlowok,michas44,Palisiu,mao41,pepe123

Wysłałem Wam rzut "przemyslanego"wraz z wymiarami.Teraz tylko bierzcie się do analizy przesłanego materiału,a nastepnie ostro do budowy :roll:

Widzę,że zainteresowanie tym projektem jest coraz większe z czego jest mi bardzo miło.Jak ja rozpoczynałem budowę "przemyślanego" to byłem sam :roll:

Pozdrawiam.

Drogi Posihalu

interesuja mnie bardzo zdjecia kuchni i salonu,

my zrezygnowalismy ze spizarki i okna na rzecz dluzszej kuchni i wiekszego przedsionka,

przesyłam pozdrowienia

Witam

Obiecuję wstawienie zdjęc salonu i kuchni,ale musisz trochę poczekac,bo w tych pomieszczeniach działają tynkarze i są robione sufity podwieszane.W tych ujęciach zdjęcia nie bedą ciekawe.My natomiast zrezygnowaliśmy z przejścia z przedsionka do kuchni do której jest wejście tylko z salonu.W ten sposób mamy bardzo dużą spiżarkę na której bardzo zależało mojej żonie/bardzo lubi gotowac, robić domowe wypieki i jest bardzo szczęśliwa jak ma dużo gości/ stąd to pomieszczenie jest dla niej tak ważne.

Pozdrawiam.

Witam

Mam informację dla przeglądających ten wątek,że będzie bardzo dużo zdjęć z wnętrza budynku,poniewaz jesteśmy z żoną na etapie wybierania mebli do salonu i kuchni, a to wskazuje na to,że w grudniu 2008 r.będziemy mieszkać na całego w tym budynku.Jeśli coś może nawalić to tylko płytkarze od łazienki :roll:

Zamiary są bardzo poważne w związku z tym w najbliższych dniach będzie dostawa drewna do kominka.Proszę o trzymanie kciuków ażeby się nam udało zrealizować nasz plan.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie,

Jeśli wszystko dobrze się ułoży ruszamy z budową Przemyślanego wiosną 2009 r. Twoja budowa już pomogła mi w podjęciu kiilku decyzji co do budowy tego domu. Mam prośbę jeśli mógłbyś przesłać mi na e-mail wymiary domu, pomieszczeń byłbym bardzo wdzięczny [email protected]

Witam

Jest mi bardzo miło,że na podstawie moich zapisków z budowy"przemyślanego" mogłeś skorzystać przy podejmowaniu swoich decyzji.Jestem w 100% przekonany,że warto budować "przemyślanego".Uważam,że dokonałem właściwego wyboru kupując ten projekt.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w przyszłym budowaniu.