Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wlasnie nie smarowalem a teraz mysle ze moglem czyms wysmarowac:( teraz juz za pozno. Pociesza mnie tylko fakt ze to jest gruba mata bo trudno nazwac to folia. Majster powiedzial mi ze jest wieczna miedzy lawa a bloczkiem, ale i tak mozna bylo czyms przesmarowac bo to zaden koszt. Za to teraz przed stawianiem muru smaruje i klade podwujna warstwe izolacji :) A Ty zdecydowales sie juz co polozysz??? Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Przesyłam kilka zdjęć z postępów na budowie. Teraz zaczynają - podciągi i wieńce są u mnie naprawdę czasochłonne i kosztowne - razem ok. 150 mb !!! Niektórzy unikają tego stosując dźwigary /np. tak zrobił Postihal/ i być może jest to dobry pomysł. Tak mi się wydaje, że jak na dom z nieużytkowym poddaszem ta konstrukacja podciągowa jest ciutkę za bardzo solidna.

Kupiłem duuuużo stali, 100 stempli i razem 7 m3 desek /mimo, że rozszalowaniu ław udało się uratować ok. 90%/.

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim "Przemyślanym"

P1070615.jpg

P1070620.jpg

P1070624.jpg

P1070635.jpg

P1070641.jpg

Witam serdecznie,

Przesyłam kilka zdjęć z postępów na budowie. Teraz zaczynają - podciągi i wieńce są u mnie naprawdę czasochłonne i kosztowne - razem ok. 150 mb !!! Niektórzy unikają tego stosując dźwigary /np. tak zrobił Postihal/ i być może jest to dobry pomysł. Tak mi się wydaje, że jak na dom z nieużytkowym poddaszem ta konstrukacja podciągowa jest ciutkę za bardzo solidna.

Kupiłem duuuużo stali, 100 stempli i razem 7 m3 desek /mimo, że rozszalowaniu ław udało się uratować ok. 90%/.

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim "Przemyślanym"

Piętka0007 - ja spontanicznie podczas kopania fundamentów też zrezygnowałem z słupów i podciągów na rzecz więźby prefabrykowanej.

Wczoraj spotkałem się z firmą wykonującą takie więzary i uzgodniliśmy warunki i cenę.

Po przeliczeniu wszystkiego wychodzi mi, że będzie taniej niż tradycyjnie.

Pozdrawiam,

Witam Palisiu,

Na pewno z gotową więźbą sprawniej pójdzie budowa. Ja buduję dom z podwójnym garażemi do tego jeszcze powiększony tak jak robię na pewno nie będzie gorzej, a może kiedyś dzieci wykorzystają ten stryszek na jakąś swoją "bałaganiarnię". Twoja budowa wygląda bardzo strannie - SUPER - w ktorym miejscu Polski budujesz?

Pozdrawiam -Pietka0007

Witam Palisiu,

Na pewno z gotową więźbą sprawniej pójdzie budowa. Ja buduję dom z podwójnym garażemi do tego jeszcze powiększony tak jak robię na pewno nie będzie gorzej, a może kiedyś dzieci wykorzystają ten stryszek na jakąś swoją "bałaganiarnię". Twoja budowa wygląda bardzo strannie - SUPER - w ktorym miejscu Polski budujesz?

Pozdrawiam -Pietka0007

Dzięki,

ja też mam podwójny garaż ale żadnych powiększeń i poszerzeń nie robiłem.

Buduję w Kujawsko-Pomorskim pod Bydgoszczą.

Pietka 0007 albo Bobek,

Mam prośbę i pytanie,

Jest jakaś ogólna zasada o ile zrobić większe otwory okienne jak chcę rolety?

Mój murarz nigdy nie robił pod rolety i mówi wprost że nie zna się na tym.

Ja chcę rolety żeby były schowane, a nie naścienne.

Czy one mają jakieś standardowe wysokości tak że np biorę wymiar okna + np 15cm i załatwione?

Czy muszę najpierw sobie znaleźć jakie chcę okna i w tej firmie dopiero pytać o rolety?

Podpowiedzcie w skrócie jaka jest zasada działania jeśli da się to uogólnić.

Dzięki z góry.

Witam Panantek,

Wysokość kasety z roletą zależy od wysykości okna. Przy wysokości 150 cm kaseta z roletą /w zależności od producenta/ - wg mojej wiedzy - ma od 19 do 22 cm.

Ja bardzo kombinowałem, żeby robić otwory pod typowe okna. Może się mylę, ale w różnych firmach te "typowe" są różne - zrezygnowałem z tego - robię okna takie jak mi pasują. Przyjadą, wymierzą otwór po założeniu kasety z roletą i będzie OK, tzn. nie powinno byc drożej.

Pozdrawiam - Pietka0007