milczarr 04.01.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam szanowne grono przemyślanych !!!Na wstępie chciałbym podziękować założycielowi i ojcowi tego wątku Postiihal'owi za cierpliwość i chęci w zorganizowaniu takiej skarbnicy wiedzy na temat budowy własnego domu. Pozostali forumowicze podchwycili temat i chętnie dzielą się swoimi przemyśleniami. Dziękuję Wam wszystkim. Ja stoję na początku drogi o nazwie: budowa własnego domu. Jesteśmy z żoną już niemalże zdecydowani na budowę przemyślanego w wariancie III M42c. Śliczny i funkcjonalny domek. Działka już na szczęście jest, teraz pozostaje pozostała kwestia tj. finanse. Próbujemy oszacować na jakie koszty musimy się przygotować. Jeśli można byłoby prosić o podzielenie się orientacyjnym zestawieniem kosztów, rzutami pomieszczeń wraz z wymiarami , ewentualnymi "niezbędnymi zmianami" w projekcie, to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Budować będziemy w okolicach Pabianic - woj. łódzkie. Mój adres e-mail: [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich przemyślanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8bwl 06.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Znowu szukam podpowiedzi , jestem na etapie ustalania techniki docieplenia tzw. stropu w M42L 1) Strop docieplony wełną od dołu belki folia i sufit z płyty K-G, w tym wariancie Dach tylko z folią pod blacho dachówką, 2) Dach docieplony jak w użytkowym poddaszu, strop j/w. 3) Dach tylko folia , sufit, wełna, między belkami stropowymi, od dołu płyta MDF , folia, sufit K-G tzw. zielony przystosowany do wilgoci? Co wybrać, co "fachowiec" to inna technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loguś 06.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Jak umiesciliście schody na strych? Nie chodzi mi o miejsce tylko o sposob przyczepienia. Czy jesli zamontuje je na płycie gipsowej nie bedzie to za słabe?( Mam sufity podwieszane z plyty gipsowej) Jezeli zamontuje je wyzej przy plycie osb to znowu beda 20 cm nad sufitem i wyjdzie dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loguś 06.01.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Pytanie zwłaszcza do Ciebie, Postihal, poniewaz widziałam zdjecie Twojego włazu na strych i wyglada bardzo estetycznie. Prosze o rade i z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 06.01.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Pytanie zwłaszcza do Ciebie, Postihal, poniewaz widziałam zdjecie Twojego włazu na strych i wyglada bardzo estetycznie. Prosze o rade i z góry dziekuje. Witam, należy wykonać odpowiedniej wielkości /pod wymiar włazu/obramowanie z desek grubości minimum 25mm i odpowiedniej szerokości,które należu umocować w miejscu włazu do belek stropowych i do tego wstawić właz ,wypoziomować i przykęcić za pomocą wkrętów ramę włazu do wykonanego obramowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 06.01.2012 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam,moje wnuczki Julka i Blanka w roli strażniczek ognia domowego http://images10.fotosik.pl/528/150242353ff3396egen.jpgPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 06.01.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Znowu szukam podpowiedzi , jestem na etapie ustalania techniki docieplenia tzw. stropu w M42L 1) Strop docieplony wełną od dołu belki folia i sufit z płyty K-G, w tym wariancie Dach tylko z folią pod blacho dachówką, 2) Dach docieplony jak w użytkowym poddaszu, strop j/w. 3) Dach tylko folia , sufit, wełna, między belkami stropowymi, od dołu płyta MDF , folia, sufit K-G tzw. zielony przystosowany do wilgoci? Co wybrać, co "fachowiec" to inna technika? Witam, w zupełności wystarczy wariant 1.Dla właściwego ocieplenia i wygłuszenia należy dać wełnę mineralną pomiędzy belki grubości 20 cm i drugą warstwę grubości 10 cm położoną w odwrotnym kierunku/leżącą na belkach/ wtedy będzie super.Tak ja zrobiłem i jestem bardzo zadowolny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loguś 06.01.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Dziękujemy Postihal.To się nazywa szybka odpowiedź. : ) Ps. Piękne dwa szkraby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8bwl 09.01.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam, dziękuję za kolejną podpowiedź Postihal Teraz rozważamy nad projektem kuchni i łazienki , bo od niego uzależnione jest rozprowadzenie mediów, czy ktoś z was może pochwalić się własnymi projektami? email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aliceN 09.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 To są nasze wizualizacje kuchni:)Na tej pustej scianie po prawej stronie są dodatkowo drzwi do spiżarki.Kuchnię będę miała montowaną za około 2tygodnie,wiec się wtedy pochwalę..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aliceN 09.01.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Wiertarka czekam z niecierpliwością na Wasze zdjęcia... też jeseśmy z okolic Zamościa..Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hetman8 09.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam serdecznie,Od kilku miesięcy usilnie staram się znaleźć projekt, który spełnia wszystkie moje (czyt - mojej Żony) wymagania:p....i póki co, projekt "przemyślanego" jest w ścisłej czołówce, żeby nie powiedzieć, że jest zdecydowanym liderem. Dzisiaj zacząłem czytać to forum i muszę powiedzieć, że pierwsze kilkanaście stron, które właśnie pochłonąłem zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Relacje z budowy Postihala wciągają niczym dobra książka z niesamowitym tempem, zwrotem akcji i kolorytem fotograficznej prezentacji. Wielkie gratulacje...bo odwaliłeś kawał dobrej roboty zarówno na swojej budowie, jak i na forum - dla nas - potomnych "przemyślanego:)Na pewno dokończę lekturę...ale na tą chwilę chciałbym powielić prośbę wielu moich poprzedników i prosić Cię o przesłanie "wymiarówki" na adres [email protected]Z góry wielkie dziękipozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 10.01.2012 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 aliceNbędzie bardzo ładna kuchnia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 10.01.2012 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 hetman8dzięki za miłe słowa. Wymiarówkę posłałem na podany adres.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 11.01.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czy byłaby możliwość zrobienia włazu w garażu w m42c czyli w m42a byłoby mniejwiecej w okolicy kotłowni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milczarr 11.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam serdecznie forumowiczów Ponawiam prośbę. Czy mógłbym prosić o przesłanie orientacyjnego kosztorysu "przemyślanego" i wymiarówki. Nie wiem z jakimi kosztami muszę się liczyć. Obawiam się, że wyliczenia Muratora pewnie nie specjalnie są miarodajne. Pozdrawiam pl:bye: milczarr@interia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 12.01.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witaj milczarrja nie mogę pomóc,bo mój projekt to M42 wersja podstawowa.Muszą się odezwać osoby, które budują M42c.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hetman8 12.01.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam, Czy Ktoś z szanownych właścicieli "Przemyślanego" jest może z Częstochowy lub "szeroko pojętych" okolic? pozdrawiam serdecznie Postihal - jeszcze raz dziękuję za wymiarówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertarka 13.01.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Wiertarka czekam z niecierpliwością na Wasze zdjęcia... też jeseśmy z okolic Zamościa..Pozdr już niedługo dodam fotki,może w niedzielę, tylko jest błotko to z zewnątrz będzie mało zdjęć. A i nasz przemyślany to wariamt 2 ten z dwoma sypialniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milczarr 13.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki Postihal Faktycznie ja planuję budowę wersji M42C, ale może chociaż rząd wielkości. Mam nadzieję, że nie ma aż takich różnic. Jeżeli jednak mógłbyś przesłać swój kosztorys to byłbym wdzięczny. Tak na początek. Pozdrawiam milczarr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts