Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ciach ciach

- dodatkowe okno w kuchni uważam za zbędne,kuchnia jest bardzo dobrze naświetlona oknem z kuchni oraz poprzez salon(przy otwartej kuchni na salon),

- okien w pokojach bym nie rozsuwał/pokoje są ustawne/,stojąc w przedpokoju jest ładny widok poprzez otwarte drzwi na okna od dwóch pokoji i bryła budynku ładnie wygląda,

ciach ciach

Dzięki wielkie za info i podpowiedzi już mam pewną wizję tego domu :)

Chyba dodam okno w kuchni jednak - wejście do domu (w tym kuchnia będzie od północy) więc obawiam się mroku :lol:

poratuje ktoś tylko info przewidywane roczne zużycie energii elektrycznej w kWh i w jakiej grupie taryfowej... oraz rysunki przedstawiające szczegółowe rysunki dachu i stropu

pozdrawiam serdecznie

Nasz przemyślany jest już na dobrej drodze do zamieszkania. Śledzę z uwagą wszystkie poczynania właściciela przemyślanego, ale nie wszystko kosztuje i tak wygląda jak on to przedstawia, o kilka tysięcy złotych mogę się posprzeczac.Dach z blachodachówki wcale nie jest taki tani,dołożyliśmy dwa tysiące złotych więcej i mamy dach ceramiczny.Okna można mieć tak tanie lub o standard wyższe i już za 20 tyś zł.z bramą garażową.Z miłą chęcią umieścimy zdjęcia naszego domku lub prześlemy e-mailem.Proszę o wysłanie mi sposobu umieszczenia zdjęć na tej stronie.Pozdrawiam -Bambus

Witaj Postihalu

Zastanawiamy sie z mezem , jak wykonczyc sufity na tarasach i jestesmy ciekawi jak Ty sobie z tym poradziles .

Witam

Ja na chwilę obecną mam podbite sufity na tarasach płytą OSB,nastepnie będzie na to przybita podbitka drewniana.Ciekawi mnie jaki Wy macie pomysł?

Pozdrawiam.

Nasz przemyślany jest już na dobrej drodze do zamieszkania. Śledzę z uwagą wszystkie poczynania właściciela przemyślanego, ale nie wszystko kosztuje i tak wygląda jak on to przedstawia, o kilka tysięcy złotych mogę się posprzeczac.Dach z blachodachówki wcale nie jest taki tani,dołożyliśmy dwa tysiące złotych więcej i mamy dach ceramiczny.Okna można mieć tak tanie lub o standard wyższe i już za 20 tyś zł.z bramą garażową.Z miłą chęcią umieścimy zdjęcia naszego domku lub prześlemy e-mailem.Proszę o wysłanie mi sposobu umieszczenia zdjęć na tej stronie.Pozdrawiam -Bambus

Witam

W kwestii wyjaśnienia nigdzie nie pisałem,że dach z blachodachówki jest tani,wręcz przeciwnie pisałem,że dach w tym budynku jest bardzo drogą sprawą.Podawałem cenę dachu wraz z więźbą na 60 tys.zł.Namawiano mnie nawet na pokrycie dachu dachówką sugerując,że będzie to taniej,jedank zostałem przy blachodachówce bo tak było w projekcie/zamiana pokrycia na dachówkę wymagała zmiany parametrów więźby dachowej/.W kwestii ceny okien to wszyscy wiemy,że istnieją ceny od - do i zależą one od bardzo wielu czynników.Każdy z inwestorów decyduje się na takie okna na jakie go stać,nie zawsze na takie o jakich marzył :roll:

Sprawie umieszczania zdjęć na forum jest poświęcony osobny wątek.Proszę poszukać.Ja moje zdjęcia umieszczam na stronie Fotosika,a nastepnie kopiuję ich adres i wstawiam na forum.

Jeśli Wasz dom jest już prawie gotowy do zamieszkania jak podajecie,to gratuluję Wam bardzo dużego tempa prac.Z przyjemnościa zobacze zdjęcia z Waszej budowy.

Pozdrawiam

Postihal dzięki za informację, a w którym miejscu umieściłeś wejście na stryszek.

My również zastanawimay się nad zamianą spżarni na garderobę.

Ale u nas raczej będzie strop żelbetonowy - czy ktoś z Was zastosował takie rozwiązanie?

Witam

Ja mam wejście na stryszek w przedpokoju - za ścianką od miejsca na szafę do zabudowy,przed drzwiami do pokoju tego, który ma wyjcie na taras.

Pozdrawiam

Witam!

Postihal, wielkie dzięki za wymiarówkę.

Nadal jestem pod wielkim wrażeniem tempa Waszych prac. My na razie załatwiamy papierologię (nożna stracić nerwy!).

Ze zmian planujemy oczywiście okno w garażu i być może zmniejszenie okna w spiżarni, jak jest u Ciebie, czy zostało tak jak w projekcie? Innych zmian raczej u nas nie będzie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego ukończenia prac i planowego zamieszkania.

Witam!

Postihal, wielkie dzięki za wymiarówkę.

Nadal jestem pod wielkim wrażeniem tempa Waszych prac. My na razie załatwiamy papierologię (nożna stracić nerwy!).

Ze zmian planujemy oczywiście okno w garażu i być może zmniejszenie okna w spiżarni, jak jest u Ciebie, czy zostało tak jak w projekcie? Innych zmian raczej u nas nie będzie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego ukończenia prac i planowego zamieszkania.

Witam

Masz rację załatwianie dokumentów do rozpoczęcia budowy to prawdziwy tor z przeszkodami.Ja miałem bardzo sprzyjające okoliczności i mi się to dość szybko udało.

Okno w garażu jest naprawdę konieczne.Oprócz okna w garażu dokonaliśmy takich zmian :

- dwa okna w salonie zastąpiliśmy jednym o wymiarach 280 cm x 180 cm,jest to

widoczne na zdjęciach z budowy,

- nie mamy wejścia do kuchni z przedpokoju,tam jest ściana pełna od wiatrołapu

aż do salonu,w związku z tym nasza spiżarnia ma wymiary:347 cm x 135 cm.

- planujemy podzielić pomieszczenie gospodarcze/kotłownia/ na dwa

pomieszczenia.Ta część z oknem będzie służyła jako pralnia,a pozostała będzie

kotłownią.Ścianka dzieląca będzie murowana na wysokość 1,20 od podłogi,a

pozostała będzie przeszklona.Pod oknem w pom.gospodarczym/pralina/umieściliśmy kaloryfer/.

Co do Twojego pomysłu zwężenia okna w spiżarni,to wydaje mi się,że można to okno zwężyć o 20 cm do 75 cm,wtedy zwiększy sie odległość od ścian bocznych do okna z 20 cm jak ja mam do 30 cm po każdej ze stron.Będzie to praktyczniejsze przy umieszczeniu ewentualnych regałów na tych ścianach.

W tej sytuacji zastanów się również nad zwężeniem okna w pom.gospodarczym,bo te okna są równe w projekcie.

Pozdrawiam

Witam,

Mam pytanko dotyczące garażu (na początek bo w głowie pytań tysiące): Czy przy wewnętrznych wymiarach garażu (szerokość 303mm) jak wjadę do niego samochodem to czy zdołam spokojnie z niego wyjść wyciągnąć zakupy (ewentualnie dziecko z siodełka na tylnej kanapie) i z dwoma siatami w ręku przejdę wokół samochodu, dotrę spokojnie do drzwi prowadzących przez PG do sieni? Proszę o opinie, zwłaszcza tych co już "Przemyślanego" wybudowali.

Pozdrawiam,

Witam

projekty zamówione - M42 oraz garaż GC21 (też z Muratora), ze zmian wprowadzono:

- dodatkowe okno w garażu,

- okno wyłazowe na dach będzie (w formie pytania do autora projektu poszło bo ktoś tu chyba pisał, że nie ma w projekcie)

- powiększony rozstaw okien w pokojach 8 oraz 9

- zmniejszone zostaną okna w spiżarni oraz w pom. gospodarczym

Dwie ostatnie zmiany tylko dzięki wymiarówce, którą przysłał Postihal - jeszcze raz wielkie dzięki :)

Witam wszystkich,

Pod Bydgoszczą budowany jest "Przemyślany" - pojechałem, obejrzałem na żywo i stwierdzam, że jest po prostu super!

Ja jestem na etapie: mam warunki z enei i z wodociągów, od 3 tygodni czekam na warunki zabudowy z gminy, wtedy okaże się czy Przemyślanego mogę stawiać u mnie na działce.

Pozdrawiam, :D

Witam wszystkich,

Pod Bydgoszczą budowany jest "Przemyślany" - pojechałem, obejrzałem na żywo i stwierdzam, że jest po prostu super!

Ja jestem na etapie: mam warunki z enei i z wodociągów, od 3 tygodni czekam na warunki zabudowy z gminy, wtedy okaże się czy Przemyślanego mogę stawiać u mnie na działce.

Pozdrawiam, :D

Witam

Mam pytanie w związku z Twoją wizytą na budowie "przemyślanego"pod Bydgoszczą,czy Twoje wątpliwości odnośnie wielkości garażu/zgłaszane w poprzednim poście/ zostały wyjaśnione.Ciekawi mnie Twoja opinia,bo ja jeszcze z mojego garażu nie korzystam.

Życzę Tobie korzystnych warunków zabudowy i rozpoczęcia budowy"przemyślanego".

Pozdrawiam

Witam,

Postihal: Wizualnie moje wątpliwości zostały rozwiane. W realu wygląda to lepiej niż na papierze. Na oko (bo oczywiście nie zaparkowałem w środku) z średniej klasy samochodem nie powinno być problemu. Poza tym sama wizyta na tej budowie utwierdziła mnie w przekonaniu, że jak budować to tylko M42.

Pozdrawiam.

Witam.

Mam kilka pytań do tego projektu.

1. Czy mogę kogoś prosić o rzut i przekrój z wymiarami?

2. Przymierzam się do budowy Przemyślanego ale chciałbym go częściowo podpiwniczyć.Może ktoś z Państwa już wcześniej dowiadywał się o taką możliwość i sposób jej rozwiązania?

3. Czy w okolicy Warszawy buduje ktoś Przemyślanego i czy jest możliwość zobaczyć go w skali 1:1?

Pozdrawiam.