Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Kasiu1984

widze że zmieniliście kont dachu, jeśli byś mogla mi przesłać choć kilka przeliczonych elementów to już bede maiał mniej więcej rozeznanie jak to wszystko poprzeliczać największy problem mam z krokwiami pszyznam się szczerze :(

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie odnośnie przewodów elektrycznych, chodzi mi o długość poszczególnych przewodów ile mniej więcej ich pochłonie ten projekt??Mam okazję kupić po taniości i dlatego pytam.

Witaj, wg mnie po 300 mb 3x1,5 i 3x2,5 trzeba kupić ale to jeszcze zależy od instalacji, mało kto robi wg projektu dlatego te dane będą różne. A jeśli można wiedzieć to w jakich cenach masz te przewody i jakich producentów?- to też przekłada się na cenę, wiem bo na codzień mam styczność z handlem w tej branży.

Witaj Kasiu1984

widze że zmieniliście kont dachu, jeśli byś mogla mi przesłać choć kilka przeliczonych elementów to już bede maiał mniej więcej rozeznanie jak to wszystko poprzeliczać największy problem mam z krokwiami pszyznam się szczerze :(

Pozdrawiam

Witaj Waldi 336

Wyliczenia dotyczące przedłużonych elementów na więźbę dachową postaram się przesłać jeszcze przed weekendem.

Pozdrawiam.

Witajcie,

Jesteśmy z żoną na etapie uzyskania warunków zabudowy i bardzo poważnie zastanawiamy się nad Przemyślanym 123,5 m2 tylko że lustrzane odbicie, (chodzi o to żeby salon i taras był na południe. Budował ktoś lustrzane odbicie?? My budujemy w świętokrzyskiem. A mam jeszcze prośbę do kogoś kto posiada wymiarowanie projektu M42 o przesłanie na [email protected]

Pozdrawiam Adrian

Witamy,

My budujemy w Ostrowcu M42c (lustrzane odbicie - taras i salon na południe)

Dom stoi w stanie surowym otwartym. Mamy świetną ekipę budowlaną i chętnie podzielimy się doświadczeniami.

Jeśli macie ochotę zobaczyć dom - zapraszamy.

Kontakt [email protected] lub [email protected] (z preferencją tego drugiego bo jest częściej sprawdzany)

Witaj, wg mnie po 300 mb 3x1,5 i 3x2,5 trzeba kupić ale to jeszcze zależy od instalacji, mało kto robi wg projektu dlatego te dane będą różne.

No co Ty !!

6 krążków to nieźle wykonawca się nachłapał materiału i pewnie teraz inni mają okazję kupić "po taniości".

Na dom w którym jest ok 100 punktów potrzeba 400-450mb przewodu i mówię o instalacji bez górnych puszek.

... a my dalej czekamy na warunki zabudowy...

Pozdrawiam

U brata na dom 120 m kw. z garażem poszło 5 krążków i wcale nie jest za bogato tych punktów. Chyba że robi się po jednym gniazdku na pomieszczenie ale to już nie te czasy :). Ja też planuję zakupić 2 kr 1,5mm i 3 kr 2,5 i jestem pewny, że dużo nie zostanie. Dom jest jednak rozłożysty, a rozdzielni w centralnym punkcie nie da się ulokować bo byłaby na widoku więc tych przewodów trochę pójdzie.

To jakie ceny masz na przewody???

Mam pytanie, chyba to już gdzieś było ale nie mogę znaleźć...

Będę ocieplał u siebie strop (prawdopodobnie jak doradzał Postihal 30cm).

Czy ocieplacie też dach?

A jeśli nie to czy wybijacie go chociaż płytą OSB?

I jeszcze jedno jaka grubość OSB na strop wystarcza w praktyce, 18mm?

Planuję na poddaszu mieć typowy strych na graty, nic mieszkalno - użytkowego.

Dzięki z góry.

U brata na dom 120 m kw. z garażem poszło 5 krążków i wcale nie jest za bogato tych punktów. Chyba że robi się po jednym gniazdku na pomieszczenie ale to już nie te czasy :). Ja też planuję zakupić 2 kr 1,5mm i 3 kr 2,5 i jestem pewny, że dużo nie zostanie. Dom jest jednak rozłożysty, a rozdzielni w centralnym punkcie nie da się ulokować bo byłaby na widoku więc tych przewodów trochę pójdzie.

To jakie ceny masz na przewody???

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia, ale ma być taniej , kuzyn też ma zamiar budować domek i przy okazji ja korzystam:-)

Witam! Zamierzam budowac M42 na wiosnę. Ściany będą z szlfowanego pustaka ceramicznego 36 z firmy Juwo. Mareriał dość drogi ale myślę, że będzie się opłacało. Budynku nie trzeba będzie ocieplać. Jeżeli chodzi o koszty zacytuję mojego fachowca "Jeżeli chodzi fundamenty ("zero") koszt robocizny 8 tys. zł. + koszty koparki. Ściany jednowarstwowe 360 oraz wewnętrzne 240, cegły narożne, połówki,nadprożowe - U, cegła szalunkowa na filary wraz z transportem z Niemiec na miejsce budowy to koszt 6416 Euro. Pozostanie do zorganizowania rozładunek na miejscu przeznaczenia. Koszty robocizny wykonania budynku wraz z jego konstrukcyjnymi elementami (podciągi, nadproża, kominy) 12 tys. zł. "

Rezygnuje z tradycyjnej więźby na rzecz wiążarów, koszt ok. 27 tys. brutto.

Pozdrawiam.

Witam! Zamierzam budowac M42 na wiosnę. Ściany będą z szlfowanego pustaka ceramicznego 36 z firmy Juwo.

Pozdrawiam.

Radziłbym przemyśleć ten wybór. Sama ściana to nie wszystko. Zostają nadproża, wieńce i inne newralgiczne miejsca, gdzie ciepło będzie uchodzić. Generalnie duża część inwestorów żałuje wyboru ściany 1-warstwowej.