jazlasu 18.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Radziłbym przemyśleć ten wybór. Sama ściana to nie wszystko. Zostają nadproża, wieńce i inne newralgiczne miejsca, gdzie ciepło będzie uchodzić. Generalnie duża część inwestorów żałuje wyboru ściany 1-warstwowej. Nadproża, wieńce, wszystko będzie budowane w systemie czyli z tego samego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazlasu 18.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 A poza tym jestem leśnikiem, przysługuje mi 30 mp drewna rocznie, trzeba będzie gdzieś to spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejdiaj 19.02.2012 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Mam pytanie do wszystkich,Jak długo czekaliście na uzyskanie warunków zabudowy?Powiedzieli mi żeby przyjść po odbiór za 2 miesiące :/ jakoś długo mi się to wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8bwl 19.02.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam, w naszym przypadku od pierwszego pomysłu do uzyskania warunków i następnie do PnB. Zleciało tylko roczek, każdy w naszych urzędach ma 14 dni i stąd bierze się ten wspaniały okres, tylko po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 19.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 My czekaliśmy pół roku. Wydawało mi się że to długo, ale widzę że inni mieli gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird6 19.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam serdecznie! Na wiosne zaczynamy budowe Przemyślanego m24. Mam pytanie czy ktoś z Państwa wybudował w/w domek w pobliżu woj. warmińsko-mazurskiego? chciałabym zobaczyć jak wygląda wszystko od środka:) A co myślicie o pompie ciepła? Podobnie przy tem. - 30C bardzo dużo prądu pobiera i w zwiazku z tym wiele osób podgrzewa dom, paląc w kominku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka9 19.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Mam pytanie do wszystkich, Jak długo czekaliście na uzyskanie warunków zabudowy? Powiedzieli mi żeby przyjść po odbiór za 2 miesiące :/ jakoś długo mi się to wydaje.... Ja na warunki zabudowy w gmienie czekałam 3 miesiące. Do uzyskania PnB ok razem 9 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gulda 20.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam!Mam pytanie, czy ktos ma ogrzewanie z ziemi?Chodzi o pompe ciepla.jest to dosyc drogie ,ale slyszalam ze istnieje mozliwosc dofinansowania.Bylabym wdzieczna na informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 21.02.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 A poza tym jestem leśnikiem, przysługuje mi 30 mp drewna rocznie, trzeba będzie gdzieś to spalić. Aaa, to co innego. W takim razie proponuję wybudować dom z pełej cegły bez ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejdiaj 21.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witajcie, po Waszych wypowiedziach związanych z czasem oczekiwania na wszelkiego rodzaju "papiery" jednozdancznie stwierdzam, że moje wątpliwości zostały rozwiane i jak sie okazuje wcale nie jestem w złej sytuacji. Warunki zabudowy odbieram w kwietniu. Wczoraj spotkaliśmy się z inwestorami z sąsiednich działek i wszyscy stwierdzili że na PnB czekali 2 miesiące Jak dobrze pójdzie to w okolicach lipca/sierpnia zaczniemy prace ziemne Pozdrawiam Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird6 21.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jeżeli chodzi o pompe ciepła to np. w woj. warmińsko-mazurskim na dom Przemyślany M24 koszt całkowity wynosi około 60000,00 zł. Na pozwolenie czekaliśmy około 2 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejdiaj 22.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Moim zdaniem pompa ciepła to wydatek a nie inwestycja. 60 tyś PLN to b.duża kwota w porównaniu z tradycyjnym piecem, nawet na eko groszek. Ile potrzeba czasu żeby się zrównać wydatkami: na pompę ciepła oraz na co wraz z opałem. Podejrzewam że bardzo długo albo nawet braknie nam życia... pamiętajmy jeszcze że taka pompa pobiera en. elektryczną i to nie w małych ilościach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8bwl 23.02.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 jaką powierzchnię bruków przy domu państwo zagospodarowaliście? ( do szerokości dachu? )/ jaki materiał Państwo zastosowali?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 25.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Moim zdaniem pompa ciepła to wydatek a nie inwestycja. 60 tyś PLN to b.duża kwota w porównaniu z tradycyjnym piecem, nawet na eko groszek. Ile potrzeba czasu żeby się zrównać wydatkami: na pompę ciepła oraz na co wraz z opałem. Podejrzewam że bardzo długo albo nawet braknie nam życia... pamiętajmy jeszcze że taka pompa pobiera en. elektryczną i to nie w małych ilościach Pozdrawiam http://images39.fotosik.pl/1335/454762f5baa5b191med.jpg Tak kształtują się wydatki na ogrzewanie domu 120m2. Różnica - 50 tys zł zwróci się przy porównaniu z gazem po 30 latach. Edytowane 25 Lutego 2012 przez alek_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 25.02.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 jeżeli chodzi o pompe ciepła to np. w woj. warmińsko-mazurskim na dom Przemyślany M24 koszt całkowity wynosi około 60000,00 zł. Na pozwolenie czekaliśmy około 2 m-cy a ta pompa to ogrzewa powietrze czy ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird6 26.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o pompe ciepła, to są dwa rodzaje : ogrzewanie podłogowe lub poprzez freon (działą tak jak klimatyzacja) Prosze napiszcie mi ile potrzeba bloczków betonowych na fundamenty przy ławach 60 cm oraz ile użyliście pustaków porothermu 25 na ściany? dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 26.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Bloczkow betonowych wyszlo u mnie 1200 szt tez przy szerokosci lawy 60cm, chociarz szerokosc lawy tu nie ma znaczenia. Fundament wymurowany do poziomu zero. A Porothermu 25 jesli dobrze pamietam poszlo okolo 1800 szt ( chyba 30 palet ) i kilka sztuk zostalo, ale ja dolozylem jeden bloczek na wysokosc muru. Budowalem M42 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Bloczkow betonowych wyszlo u mnie 1200 szt tez przy szerokosci lawy 60cm, chociarz szerokosc lawy tu nie ma znaczenia. Fundament wymurowany do poziomu zero. A Porothermu 25 jesli dobrze pamietam poszlo okolo 1800 szt ( chyba 30 palet ) i kilka sztuk zostalo, ale ja dolozylem jeden bloczek na wysokosc muru. Budowalem M42 Pozdrawiam Czy w środku są jakieś ściany nośne wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 27.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 W srodku jest tylko jedna sciana nosna pomiedzy garazem a kotlownia. Pozostale sciany sa dzialowe. W domu budowanym wedlug projektu sa podciagi i 4 slupy betonowe ukryte w scianach dzialowych. Wszystko jest udokumentowane na wczesniejszych stronach tego forum, jest duzo roznych zdjec i mozna tu znalezc odpowiedzi na wiele pytan. Wszystko to zasluga Postihala i innych forumowiczow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 27.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 W srodku jest tylko jedna sciana nosna pomiedzy garazem a kotlownia. Pozostale sciany sa dzialowe. W domu budowanym wedlug projektu sa podciagi i 4 slupy betonowe ukryte w scianach dzialowych. Wszystko jest udokumentowane na wczesniejszych stronach tego forum, jest duzo roznych zdjec i mozna tu znalezc odpowiedzi na wiele pytan. Wszystko to zasluga Postihala i innych forumowiczow Pozdrawiam Ale i tak prawie każdy buduje "po swojemu". Mnie wyszło 2100 pustaków,ale mam ściany nośne w środku - w bardzo podobnym domku, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts