Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Radziłbym przemyśleć ten wybór. Sama ściana to nie wszystko. Zostają nadproża, wieńce i inne newralgiczne miejsca, gdzie ciepło będzie uchodzić. Generalnie duża część inwestorów żałuje wyboru ściany 1-warstwowej.

Nadproża, wieńce, wszystko będzie budowane w systemie czyli z tego samego materiału

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie!

Na wiosne zaczynamy budowe Przemyślanego m24. Mam pytanie czy ktoś z Państwa wybudował w/w domek w pobliżu woj. warmińsko-mazurskiego? chciałabym zobaczyć jak wygląda wszystko od środka:)

A co myślicie o pompie ciepła? Podobnie przy tem. - 30C bardzo dużo prądu pobiera i w zwiazku z tym wiele osób podgrzewa dom, paląc w kominku.

Pozdrawiam

Witajcie, po Waszych wypowiedziach związanych z czasem oczekiwania na wszelkiego rodzaju "papiery" jednozdancznie stwierdzam, że moje wątpliwości zostały rozwiane i jak sie okazuje wcale nie jestem w złej sytuacji. Warunki zabudowy odbieram w kwietniu. Wczoraj spotkaliśmy się z inwestorami z sąsiednich działek i wszyscy stwierdzili że na PnB czekali 2 miesiące :) Jak dobrze pójdzie to w okolicach lipca/sierpnia zaczniemy prace ziemne :)

Pozdrawiam Adrian

Moim zdaniem pompa ciepła to wydatek a nie inwestycja. 60 tyś PLN to b.duża kwota w porównaniu z tradycyjnym piecem, nawet na eko groszek. Ile potrzeba czasu żeby się zrównać wydatkami: na pompę ciepła oraz na co wraz z opałem. Podejrzewam że bardzo długo albo nawet braknie nam życia... pamiętajmy jeszcze że taka pompa pobiera en. elektryczną i to nie w małych ilościach :(

Pozdrawiam

Moim zdaniem pompa ciepła to wydatek a nie inwestycja. 60 tyś PLN to b.duża kwota w porównaniu z tradycyjnym piecem, nawet na eko groszek. Ile potrzeba czasu żeby się zrównać wydatkami: na pompę ciepła oraz na co wraz z opałem. Podejrzewam że bardzo długo albo nawet braknie nam życia... pamiętajmy jeszcze że taka pompa pobiera en. elektryczną i to nie w małych ilościach :(

Pozdrawiam

http://images39.fotosik.pl/1335/454762f5baa5b191med.jpg

Tak kształtują się wydatki na ogrzewanie domu 120m2. Różnica - 50 tys zł zwróci się przy porównaniu z gazem po 30 latach.

Edytowane przez alek_w

Witam. Bloczkow betonowych wyszlo u mnie 1200 szt tez przy szerokosci lawy 60cm, chociarz szerokosc lawy tu nie ma znaczenia. Fundament wymurowany do poziomu zero. A Porothermu 25 jesli dobrze pamietam poszlo okolo 1800 szt ( chyba 30 palet ) i kilka sztuk zostalo, ale ja dolozylem jeden bloczek na wysokosc muru. Budowalem M42 Pozdrawiam :)

Witam. Bloczkow betonowych wyszlo u mnie 1200 szt tez przy szerokosci lawy 60cm, chociarz szerokosc lawy tu nie ma znaczenia. Fundament wymurowany do poziomu zero. A Porothermu 25 jesli dobrze pamietam poszlo okolo 1800 szt ( chyba 30 palet ) i kilka sztuk zostalo, ale ja dolozylem jeden bloczek na wysokosc muru. Budowalem M42 Pozdrawiam :)

Czy w środku są jakieś ściany nośne wewnętrzne?

W srodku jest tylko jedna sciana nosna pomiedzy garazem a kotlownia. Pozostale sciany sa dzialowe. W domu budowanym wedlug projektu sa podciagi i 4 slupy betonowe ukryte w scianach dzialowych. Wszystko jest udokumentowane na wczesniejszych stronach tego forum, jest duzo roznych zdjec i mozna tu znalezc odpowiedzi na wiele pytan. Wszystko to zasluga Postihala i innych forumowiczow :) Pozdrawiam

W srodku jest tylko jedna sciana nosna pomiedzy garazem a kotlownia. Pozostale sciany sa dzialowe. W domu budowanym wedlug projektu sa podciagi i 4 slupy betonowe ukryte w scianach dzialowych. Wszystko jest udokumentowane na wczesniejszych stronach tego forum, jest duzo roznych zdjec i mozna tu znalezc odpowiedzi na wiele pytan. Wszystko to zasluga Postihala i innych forumowiczow :) Pozdrawiam

Ale i tak prawie każdy buduje "po swojemu". :) Mnie wyszło 2100 pustaków,ale mam ściany nośne w środku - w bardzo podobnym domku, stąd pytanie.