Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Bloczkow betonowych wyszlo u mnie 1200 szt tez przy szerokosci lawy 60cm, chociarz szerokosc lawy tu nie ma znaczenia. Fundament wymurowany do poziomu zero. A Porothermu 25 jesli dobrze pamietam poszlo okolo 1800 szt ( chyba 30 palet ) i kilka sztuk zostalo, ale ja dolozylem jeden bloczek na wysokosc muru. Budowalem M42 Pozdrawiam :)

A powiedz mi prosze te 1800 Porothermu to już razem ze ścianami w środku tak ?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Te 1800 szt pustaka Porotherm 25 to tylko sciany zewnetrzne. Na sciany dzialowe poszlo okolo 900 szt Porothermu 11,5 Pozdrawiam

Do klimek1974

Jesli chodzi o deski do szlunkow podciagow, slupow i wienca to szerokosc deski nie ma za bardzo znaczenia oby nie byla przesadnie waska. Na wszystkie szalunki w M42 potrzeba spokojnie 6m3 desek. Pozdrawiam

Edytowane przez Jacekg80

Witam. Te 1800 szt pustaka Porotherm 25 to tylko sciany zewnetrzne. Na sciany dzialowe poszlo okolo 900 szt Porothermu 11,5 Pozdrawiam

Jacekg80 a ktorą ty wersje budowałes? mc42 podstawową tą 123 m2 ?? Bo chodzi mi o rozbieżność, Posthal pisal ze zużył 1300 sztuk ?

- ściany zewnętrzne 1300 sztuk 372x240x238,

- ściany wewnętrzne 900 sztuk 498x240x238,

A jak to jest u Ciebie bo ja już zgłupiałam :)

Witam! Zamierzam budowac M42 na wiosnę. Ściany będą z szlfowanego pustaka ceramicznego 36 z firmy Juwo. Mareriał dość drogi ale myślę, że będzie się opłacało. Budynku nie trzeba będzie ocieplać. Jeżeli chodzi o koszty zacytuję mojego fachowca "Jeżeli chodzi fundamenty ("zero") koszt robocizny 8 tys. zł. + koszty koparki. Ściany jednowarstwowe 360 oraz wewnętrzne 240, cegły narożne, połówki,nadprożowe - U, cegła szalunkowa na filary wraz z transportem z Niemiec na miejsce budowy to koszt 6416 Euro. Pozostanie do zorganizowania rozładunek na miejscu przeznaczenia. Koszty robocizny wykonania budynku wraz z jego konstrukcyjnymi elementami (podciągi, nadproża, kominy) 12 tys. zł. "

Rezygnuje z tradycyjnej więźby na rzecz wiążarów, koszt ok. 27 tys. brutto.

Pozdrawiam.

Mam pytanie odnośnie wiązarów. Czy przy tej technologii można zrezygnować z podciągów i czy da się wygospodarować jakieś małe pomieszczenie na strychu?

Tak można , zmiana kata nachylenia dachu, powoduje,( zakładam min. 180 cm) że można takie pomieszczenie wygospodarować, ale wiąże się to z : 1) wykonaniem docieplenia takiego pomieszczenia, 2) rozprowadzeniem instalacji co i elektr., 3) dociepleniem przynajmniej części dachu? 4) zaplanowania praktycznego wejścia do w/w pomieszczenia, 5) zaplanowania okna dachowego, 6) powodzenia

Witam ponownie. Zbudowalem wersje podstawowa Przemyslanego M42 123,5 m2

I tak jak pisalem na sciany zewnetrzne zuzylem okolo 1800szt pustaka Porotherm 25 P+W ale ja dodalem jeden pustak nad nadprozem. Po prostu zbudowalem wyzsza sciane o jeden bloczek. Na sciany wewnetrzne poszlo okolo 900szt pustaka Porotherm 11,5 P+W Postihal zbudowal taka sama wersje. Najprosciej jest dac projekt do hurtowni zeby wyliczyli ilosci materialow wedlug projektu. Ja wprowadzilem kilka zmain w projekcie, najwazniejsza to kat nachylenia dachu na 30 stopni. Pozdrawiam Serdecznie.

DSC01122.jpg

No mam problem, jak odprowadzacie spaliny kuchenne?

Witam! Mieszkamy w przemyslanym juz 3 rok i spaliny kuchenne wciaga pochłaniacz nad plytą kuchenną oraz kratka pod syfitem nad pochłaniaczem, ktora jest połaczona z tym samym kanałem co pochłaniacz. Powiekszylismy kuchnie kosztem spizarni, wiec jest duza przewiewna przestrzen. Pozdrawiam!

Hej jacekg80 mam pytanie odnośnie zmian konta nachylenia dachu jaką masz wysokośc w najwyższym punkcie przy tych 30 stopniach? dodawałeś może jakieś zdjęcia na forum jeśli tak to napisz na której stronie? ja myśle zmienić na 25 stopni.

pozdrawiam

Hej jacekg80 mam pytanie odnośnie zmian konta nachylenia dachu jaką masz wysokośc w najwyższym punkcie przy tych 30 stopniach? dodawałeś może jakieś zdjęcia na forum jeśli tak to napisz na której stronie? ja myśle zmienić na 25 stopni.

pozdrawiam

Hej Waldi, wysokość dachu wyliczysz z tangensa kąta. Przy 20 stopniach i szerokości budynku = 13 m, wysokość dachu wynosi 6,5 x tg 20 = 2,37m. Dla 25 stopni będzie to 6,5 x tg 25 = 3,03m. Dla 30 stopni 6,5 x tg 30 = 3,75m. Wysokość orginalnego przemyślanego wynosi 6,01m. Można teraz policzyć z różncy, że z dachem 25 stopni będzie wysoki na 6,67 a z 30 stopniowym 7,39.

Witam wszystkich budujących przemyślanego :) Ja też wkrótce mam zamiar zacząć budować ten domek w wersji podstawowej :) w związku z tym mam pytanko odnośnie dachu. Ile m3 drzewa jest potrzebne do konstrukcji dachu (ilość murłaty, więźby i desek na dach)? Planujemy strop gęstożebrowy (akerman). Ile desek potrzeba na szałunki i obdeskowanie ław fundamentowych? Pytam ponieważmam własny las. Pozdrawiam Iwona:)