jamros 14.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam, Planujemy kominek z płaszczem wodnym, ale ilu jest hydraulików tyle odpowiedzi. Czy Ktoś użytkuje kominek z płaszczem wodnym w m42c? Proszę o konstruktywne opinie. Z pozdrowieniami Witam! My też byliśmy zdecydowania na kominek z płaszczem wodnym ale po konsultacjach ze znajomymi, którzy takie kominki mają i fachowcem, który robił nam indywidualny pod ten dom projekt c.o. zrezygnowaliśmy z tego pomysłu i nie żałujemy. Zainwestowaliśmy w bardzo dobry piec gazowy, ocieplenie, okna i dzięki temu wcale nie płacimy dużo za gaz a kominek mamy zwykły i nie mamy kotłowni w salonie, który i tak nie jest za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 14.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Tu nawet nie chodzi o robienie kotłowni z salonu tylko o sam klimat domu z kominkiem a przy okazji ogrzanie domu i drugie alternatywne żródło ciepła.Mam kominek i chwalę sobie takie rozwiązanie i wcale nie uważam że zrobiłem sobie kotłownię z salonu.Wychowałem się w bloku i posiadanie domu z widokiem na palące sie drewko było moim marzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 15.03.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Ja w swoim Przemyślanym(wersja M42) użytkuję kominek z płaszczem wodnym.Kominek współpracuje z kotłem kondensacyjnym oraz w 100% ogrzewaniem podłogowym.Jak na razie jest to mój pierwszy sezon ale zestaw spisuje się na medal. Cześć, Możesz zdradzić jakiej firmy kominek z PW zamontowałeś. Też będę mieć kondensat + 100% podłogówka no i zastanawiam się nad kominkiem z PW. A jakiej pojemności masz do tego zasobnik na CWU? pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babmal 15.03.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam mam zamiar budowac przemyslanego m42c w okolicach Tarnowskich Gór jestem na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe dodam ze mam zamiar budowac z betonu komórkowego dach pokryty dachówka ceramiczna koramik czy moze mi ktos przeslac koszt takiej budowy z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babmal 15.03.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 zapomnialem dodac adresu [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 15.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Cześć, Możesz zdradzić jakiej firmy kominek z PW zamontowałeś. Też będę mieć kondensat + 100% podłogówka no i zastanawiam się nad kominkiem z PW. A jakiej pojemności masz do tego zasobnik na CWU? pozdrawiam, Tomek Zamontowałem kominek firmy Romotop KV 6.6.2 TV i do tego zasobnik 120 litrów.Kominek pięknie daje radę nagrzać dom oraz wodę.Na razie nie mam jeszcze podłączonego gazu do budynku a wprowadzałem się w styczniu więc dzięki temu kominkowi miałem cieplutko w domu.Z takich cudów techniki zainstalowałem sobie też rekuperację.Komfort(czyt.klimat)w domu naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 15.03.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Do jamros i Radziej3city Dzięki za informacje i opinie o kominku !!!!!innych użytkujących też proszę o ocenę i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 15.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zamontowałem kominek firmy Romotop KV 6.6.2 TV i do tego zasobnik 120 litrów.Kominek pięknie daje radę nagrzać dom oraz wodę.Na razie nie mam jeszcze podłączonego gazu do budynku a wprowadzałem się w styczniu więc dzięki temu kominkowi miałem cieplutko w domu.Z takich cudów techniki zainstalowałem sobie też rekuperację.Komfort(czyt.klimat)w domu naprawdę super. Jakiej firmy masz ten zasobnik, bo mój instalator proponuje mi galmetowski ale z 2 wężownicami (jedna z pieca gazowego druga z kominka) to mają od 200litrów. A ja wole taki 120L-140L. No i napisz coś jeszcze o wentylacji z reku - bo też się czaję na to, mam kilka ofert nawet ale cosik drogo mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 15.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Jakiej firmy masz ten zasobnik, bo mój instalator proponuje mi galmetowski ale z 2 wężownicami (jedna z pieca gazowego druga z kominka) to mają od 200litrów. A ja wole taki 120L-140L. No i napisz coś jeszcze o wentylacji z reku - bo też się czaję na to, mam kilka ofert nawet ale cosik drogo mi się wydaje. Zasobnik jak i kondensat mam firmy Saunier Duval.Jeżeli chcesz mieć solary to jak najbardziej zasobnik dwu wężownicowy ale jeżeli nie,to nie ma takiej potrzeby.Dla mojej 4 os.rodzinki 120 l w zupełności starczy.Instalacje rekuperacji powierzyłem firmie która wyliczyła oraz wykonała cały montaż.Centrala HR Brink Renovent HR Medium na sztywnych ocieplonych kanałach.Wyszło mnie to ok.14tyś.Wszystkie rury jak i strop zasypane 25cm.warstwą Ekofibru.Nie wiem czy to dużo czy mało ale tu na pomorzu nic tańszego nie mogłem znależć a i firma była zaufana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 15.03.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zasobnik jak i kondensat mam firmy Saunier Duval.Jeżeli chcesz mieć solary to jak najbardziej zasobnik dwu wężownicowy ale jeżeli nie,to nie ma takiej potrzeby.Dla mojej 4 os.rodzinki 120 l w zupełności starczy.Instalacje rekuperacji powierzyłem firmie która wyliczyła oraz wykonała cały montaż.Centrala HR Brink Renovent HR Medium na sztywnych ocieplonych kanałach.Wyszło mnie to ok.14tyś.Wszystkie rury jak i strop zasypane 25cm.warstwą Ekofibru.Nie wiem czy to dużo czy mało ale tu na pomorzu nic tańszego nie mogłem znależć a i firma była zaufana. Mi firma wyceniła Brinka renovent HR300 na 15tysi czyli podobnie. Możesz podać plusy i minusy jako użytkownik wentylacji mechanicznej. A jak masz podłączone piec gazowy i kominek z płaszczem pod zasobnik mający 1 wężownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 16.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Mi firma wyceniła Brinka renovent HR300 na 15tysi czyli podobnie. Możesz podać plusy i minusy jako użytkownik wentylacji mechanicznej. A jak masz podłączone piec gazowy i kominek z płaszczem pod zasobnik mający 1 wężownicę? Tak jak pisałem wcześniej wprowadziłem się nie dawno bo w styczniu ale w budynku przy właczonej wentylacji zero wyczuwalnej wilgoci jak to w nowych budynkach.Robiłem małą przeróbkę odpływu skroplin z centrali i na ten czas miałem podstawione wiaderko więc widziałem ile wilgoci z powietrza tam zlatywało.Drugie to brak pizgania zimnem jak przy tradycyjnej wentylacji a co za tym idzie strat ciepła.Po trzecie możliwość sterowania ilością napływania świeżego powietrza co bardzo się przydaje gdy jest więcej osób w budynku.Co do minusów to jak na razie cena tego ustrojstwa ale coś za coś.Inni może napiszą że koszty prądu i że zawsze można sobie otworzyć okno ale ja tam jestem zadowolony z zakupu i jeżeli masz jeszcze zbędne parę groszy to polecam.Co do zasobnika to nie za bardzo potrafię ci opisać jak moi hydraulicy to wszystko poskładali do kupy ale wiem że mam zasobnik z jedną węzownicą i jakoś ta całość działa.Kiedyś się pytałem czemu nie montują z dwoma wężownicami i otrzymałem odpowiedz że taki ma zastosowanie przy solarach.Tyle mogę Ci odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elf2012 16.03.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam serdecznie. Właśnie dzisiaj kupiliśmy pustaki na nasza budowę (wg wskazówek 1800 - 25 i 900 11,5 ). Trochę poczekają ponieważ pierwsze łopaty wbijamy w ziemię na przełomie kwietnia/maja. Sporo ciekawych rzeczy można się na forum dowiedzieć. Zastanawiam się tylko dlaczego ostatni nie jest aktywny Postihal? Pozdrawiam "przemyślanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babmal 17.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam, Jacekg80 możesz napisać na priv o swoich zmianach w projekcie i przesłać fotki z realizacji? Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkarla 17.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam wsztstkich forumowiczów! Podobie jak wielu z Was od dłuższego czasu wraz z mężem obserwujemy wątek o Przemyślanym. Już jakiś czas temu zakupiliśmy ten projekt (M42L) i postawiliśmy w zeszłym roku fundamenty. Ponieważ wszystko odbyło się dość szybko, a ja wtedy nie do końca miałam czas na zastanawianie się nad zmianami, robię to teraz. Co chwila nowy pomysł. Dlatego bardzo proszę tych, którzy są już po wprowadzeniu zmian, żeby przesłali informację o zmianach i zdjęcia z realizacji ( [email protected] ). Jacekg80 - bardzo jestem ciekawa kuchni bez tej ścianki. Za wszelkie info i zdjęcia będę niesłychanie wdzięczna:) Jeśli ktoś zainteresowany, to my póki co zmieniliśmy w projekcie:- przesunięcie kominka i tym samym rezygnacja z kominka zewnętrznego- nad garażem dach dwuspadowy (a nie kopertowy - ma wedle mej wizji wyglądać jak w projekcie Mój Świat http://projekty.muratordom.pl/projekt_moj-swiat,358,1,0.htm dysponuję własną Paint'ową wizualizacja ;P- okno w garażu- zmniejszenie okien w sypialniach 8 i 9 i dodanie większych na sąsiadujące ściany ( działkę mamy bowiem z wjazdem od południa...)- powiększenie WC kosztem łazienki, tak aby znalazł tam miejsce prysznic, w dużej jedynie wanna pracuję nad dalszym powiększeniem WC kosztem holu- wielka spiżarka (z mnóstwem przetworów) zamiast małej i garderoby, dzięki temu będę mogła powiększyć też odrobine sień... Mam jeszcze kilka koncepcji, więc zapraszam raz jeszcze do wymiany poglądów w tym temacie wszystkich budujących. A tych, którzy wybudowali proszę o wskazówki. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 18.03.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Witam. Bede montowal pompe ciepla i rekuperator w przemyslanym m42c i sie zastanawiam czy budowac kominy czy nie? czy to nie zepsuje wyglądu domu?czy może ktos tak wybudowal? A co z odbiorem kominiarskim? Edytowane 18 Marca 2012 przez klimek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 18.03.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam. Bede montowal pompe ciepla i rekuperator w przemyslanym m42c i sie zastanawiam czy budowac kominy czy nie? czy to nie zepsuje wyglądu domu? czy może ktos tak wybudowal? A co z odbiorem kominiarskim? Ja budowałem kominy mimo że mam rekuperację.Z odbiorem kominiarskim nie miałem problemu.Po prostu nie przebijałem otworów w kanałach wentylacyjnych.Wolę dmuchać na zimne a póżniej raczej trudno było by dobudować komin.Ładny komin dodaje uroku także nie masz czym się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 18.03.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witaj kkkarla! Patrząc na zmiany jakie dokonaliście, okazuje się że mamy wiele wspólnego. My też zrezygnowaliśmy z kominka zewnętrznego, kominek wew lekko przesunęliśmy na ścianę (i lekko schowaliśmy w głąb pokoju) tak żeby dogrzewał sypialnię. Wchodząc do domu zrobiliśmy garderobę zaraz po prawej z małym oknem (na wietrzenie), do kuchni nie mamy wejścia jak w projekcie, tylko ciągiem komunikacyjnym przez salon (na początku byłam sceptyczna, ale mąż mnie przekonał i elektryk, że w sumie z części sypialnej też będzie tędy komunikacja). Mamy ściankę w kuchni, ale zapadła już decyzja, że ją usuwamy (tę za którą miałaby stanąć lodówka). Optycznie zwiększy się kuchnia i przestrzeni będzie więcej. Zmieniliśmy jeszcze drzwi do garderoby w części sypialnej, w projekcie są w holu obok salonu, a my przenieśliśmy je z holu w części nazwijmy nocnej (to zasugerowali nam inni forumowicze, którzy nas gościli jakiś czas temu w swoim przemyślanym). Przed wejściem przesunęliśmy kolumnę, bo w projekcie jest dziwnie usytuowana - patrząc na gotowe domy, ta kolumna zasłania drzwi wejściowe. To tak na szybko. Ale bardzo chętnie pogadam o zmianach. Najtrudniejsze jest chyba zaprojektowanie kuchni (pod kątem punktów elektrycznych). Nie jest zbyt duża, do tego odchodzi trochę ścianki na wejście do spiżarni, stołu się nie wstawi (ale myślimy o blacie barkowym). Kombinujemy z tą kuchnią i układamy ja na razie na planerze IKEA, bo to co zaproponowano nam w studiu projektowania kuchni to porażka. kkkarla mój mail to [email protected]. Pozdrawiam serdecznie. Witam wsztstkich forumowiczów! Podobie jak wielu z Was od dłuższego czasu wraz z mężem obserwujemy wątek o Przemyślanym. Już jakiś czas temu zakupiliśmy ten projekt (M42L) i postawiliśmy w zeszłym roku fundamenty. Ponieważ wszystko odbyło się dość szybko, a ja wtedy nie do końca miałam czas na zastanawianie się nad zmianami, robię to teraz. Co chwila nowy pomysł. Dlatego bardzo proszę tych, którzy są już po wprowadzeniu zmian, żeby przesłali informację o zmianach i zdjęcia z realizacji ( [email protected] ). Jacekg80 - bardzo jestem ciekawa kuchni bez tej ścianki. Za wszelkie info i zdjęcia będę niesłychanie wdzięczna:) Jeśli ktoś zainteresowany, to my póki co zmieniliśmy w projekcie: - przesunięcie kominka i tym samym rezygnacja z kominka zewnętrznego - nad garażem dach dwuspadowy (a nie kopertowy - ma wedle mej wizji wyglądać jak w projekcie Mój Świat http://projekty.muratordom.pl/projekt_moj-swiat,358,1,0.htm dysponuję własną Paint'ową wizualizacja ;P - okno w garażu - zmniejszenie okien w sypialniach 8 i 9 i dodanie większych na sąsiadujące ściany ( działkę mamy bowiem z wjazdem od południa...) - powiększenie WC kosztem łazienki, tak aby znalazł tam miejsce prysznic, w dużej jedynie wanna pracuję nad dalszym powiększeniem WC kosztem holu - wielka spiżarka (z mnóstwem przetworów) zamiast małej i garderoby, dzięki temu będę mogła powiększyć też odrobine sień... Mam jeszcze kilka koncepcji, więc zapraszam raz jeszcze do wymiany poglądów w tym temacie wszystkich budujących. A tych, którzy wybudowali proszę o wskazówki. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babmal 18.03.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam forum przemyślanych czy ktoś buduje w okolicach Lublińca chetnie bym zobaczył jak wyglada na żywo ten domek gdyz tez bede budowal m42c pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 18.03.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Zapraszam w świętokrzyskie Witam forum przemyślanych czy ktoś buduje w okolicach Lublińca chetnie bym zobaczył jak wyglada na żywo ten domek gdyz tez bede budowal m42c pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martina81 19.03.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witaj Orson! Kilka miesięcy temu szukałam kogoś kto buduje w świętokrzyskim M42C ale bez odzewu-a tu TY:lol2: Można wiedzieć gdzie budujesz i na jakim etapie jesteś?Czy byłaby mozliwość obejrzenia domku? Ja lada dzień zaczynam-więc jeszcze dłuuuuuga droga przede mną ale jestem pełna zapału:yes: Bardzo proszę o info ma mój adres: [email protected] Zapraszam w świętokrzyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts