ok.maly 01.04.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 grzesiu_f masz rację że poszerzenie bramy z 4,5 na 5 to małe koszty, ale tylko "murarskie" bo cena bramy będzie znacznie wyższa. generalnie im bardziej brama nie typowa tym wieksza kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 01.04.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Żebyście wiedzieli że nie mały koszt.Mam bramę szeroką na 4.7m.Mnie brama w moim Przemyślanym wyszła gdzieś ok.6,5tysiaka.Normstahl z napędem.Zrezygnowałem z kotłowni w garażu bo jakoś standardowe wymiary garażu mi nie pasowały i zresztą mam ogrzewanie gazowe.Małą łazienkę przerobiłem na kotłownię i wyszło to wszystko całkiem fajnie.Wstawił bym jakieś fotki bo Przemyślanego już skończyłem ale nie potrafię ogarnąć wstawiania fotek.Ogólnie super projekt pod względem funkcjonalności i architektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu_f 02.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Faktem jest, że poszerzenie bramy trochę kosztuje..... Sprawdziłem to ale i tak zdecyduję się na te 5 m. Moja żona pracuje u jednego z producentów więc liczę, że będzie taniej....Mam pytanie w sprawie kominów i wentylacji mechanicznej. Jeżeli chodzi o kominy to czy próbowaliście je jakoś schować w ściany tak żeby nie wystawały za bardzo? Czy ktoś ma wentylację mechaniczną. Czytałem na tym forum że Radziej3city instalowałeś ją u siebie. Czy mógłbyś trochę więcej powiedzieć jak to zrobiłeś? Z tego co pamiętam to napisałeś, że z kominów nie rezygnowałeś - ja chyba zrobię tak samo:) To tak na wszelki wypadek....Natomiast interesuje mnie gdzie umieściłeś rekuperator, jak odprowadzasz skropliny, gdzie masz czerpnię i wyrzutnię, no i jak rozwiązałeś problem z doprowadzeniem nawiewu do zamkniętych pomieszczeń czyli garderoby i spiżarni.... Rozumiem, że wentylację grawitacyjną zostawiłeś tylko do garażu oraz do pomieszczenia gospodarczego? z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 02.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Centralę umieściłem w garażu przy samym suficie na ścianie od strony łazienki.Czerpnia i wyrzutnia umieszczone są na ścianie od garażu.Pierwotnie chciałem centralę wstawić na poddaszu ale instalatorzy na to nie zezwolili ze względu na niską temperaturę i możliwość zamarznięcia skroplin.Co do ich odprowadzenia wkute mam w ścianę rurę która podłączona została do odpowietrzenia kanalizacji.U siebie zrezygnowałem ze spiżarki na poczet troszkę większej kuchni i wnęki w wiatrołapie na zabudowę(szafę).Tak jak pisałem w jakimś poście wcześniej wentylację mechaniczną mam w każdym pomieszczeniu prócz garażu.Co do rozprowadzenia kanałów to Przemyślany akurat w tej wersji ma poddasze nie użytkowe więc można robić z nimi cuda.Ważne żeby były one dobrze ocieplone.W moim przypadku zostały rozprowadzone w warstwie ocieplenia z ekofibru.W razie coś pytaj śmiało postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaiwojtek 03.04.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 witammam pytanie: czy ktoś z was montował odkurzacz centralny? proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat, co potrzeba zrobić itd, i czy ktoś posiada projekt instalacji i czy mogłby mi przesłać na mail: [email protected] Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 03.04.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Wszystkich. Mam pytanie do budujacych i tych ktorzy juz wybudowali. Rozmyslam ostatnio o mojej folii ( membranie wysokoparoprzepuszczalnej ) a konkretnie o wystajacej czesci pod okapem, mam Dorkena MAXX. Chodzi mi o to ze nie mam jeszcze podbitki i folia jest w jakis stopniu narazona na dzialanie slonca, promieni UV. Domek stoii juz tak od wrzesnia 2011 roku i boje sie ze folia moze stracic jakies swoje wlasciwosci!!! Co o tym myslicie??? Czy zabezpieczyc ja jakos??? Myslalem zeby przyczepic czarna folie budowlana, zakryc ta wystajaca membrane pod okapem? Prosze o rade i dziekuje. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez Jacekg80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 03.04.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Jeżeli membrana nie jest narażona bezpośredni na czynniki atmosferyczne czyli słońce,deszcz itp.możesz ja tak zostawić nawet na 100lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 03.04.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Dzieki, uspokoilem sie nieco. Troche sie naczytalem ze ja swiatlo slonecznie nawet nie bezposrednie niszczy.... Mysle ze uda mi sie wykonczyc dom wczesniej niz za 100 lat Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 03.04.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 WitamMam pytanie odnosnie stropu drewnianegoJa łączyliscie belki stropowe z murłata. Bo jak w projekcie to te łączniki są drogie i wyjdzie fortunęZ góry dziekiPsWłaśnie wylewam jutro wience i podciagi. Ekipa zrobiła mi w ciagu 7 dni ściany zew, komin i podciagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 03.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam. Moj fachowiec uzywal specjalnych 20 centymertowych wkretow, ale kosztowaly kupe kasy 1800 zl Na zalaczonych zdjeciach je widac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 07.04.2012 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 WitamCzy ktos orjentuje się ile idzie łat na dach na blachodachowke na m42c??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka9 10.04.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A o to i mój Przemyślany M42c:) Na razie przykryty więźbą, ale niedługo pojawi się dachówka:) Kasiu mam pytanie. Ile m3 betonu wyszło wam na wieńce? Nie widzę kominów na zdjęciu- stawiacie na systemowe czy nie? Ile wam wyszło drewna na więźbę i jakie koszty z tym związane? Dzięki Pozdrawaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1984 10.04.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam martka9 Wieńce były wylewane razem z podciągami i poszło na to ok 12 m3 betonu, co do kosztów więźby to akurat nie pamiętam ale jutro zerknę w papierki i dam Ci znać. Na strop i więźbę poszło niecałe 23 m3 drewna. Na zdjęciu nie było widać kominów bo akurat się murowały:) W salonie systemowy schiedel a w gospodarczym schiedel + murowany wentylacyjny. Pozdrawiam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka9 11.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam martka9 Wieńce były wylewane razem z podciągami i poszło na to ok 12 m3 betonu, co do kosztów więźby to akurat nie pamiętam ale jutro zerknę w papierki i dam Ci znać. Na strop i więźbę poszło niecałe 23 m3 drewna. Na zdjęciu nie było widać kominów bo akurat się murowały:) W salonie systemowy schiedel a w gospodarczym schiedel + murowany wentylacyjny. Pozdrawiam gorąco. Dzięki Kasiunia. Miło popatrzeć na wasz domek:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1984 11.04.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki Kasiunia. Miło popatrzeć na wasz domek:no: Koszt drewna na strop i więźbę to 20500,00 zł, robocizna za więźbę i strop to 16050,00 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych0522 15.04.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam pytanie czy budował ktoś przemyślanego na płycie fundamentowej? A dokładnie M42C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 16.04.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam wszystkichpo dłuuuugiej nieobecności na forum i budowie wracam do tematu.M42 przemyślany powstaje w okolicach Kraśnika (lubelskie), założona stolarka zewnętrzna, instalacje zrobione, czeka się na tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 17.04.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam potrzebuję kilka namiarów i wymiany doświadczeń moi mili : 1. na podłogę ląduje deska quick step largo LPU1398 -czy ktoś podpowie - ta podłoga to ok czy siano straszne... 2. jeśli forumowicze potwierdzą solidność tej deszczułki to jakiś sklep może www by się przydał 3. NAMIAR na sklep www z gniazdkami elektrycznymi, włącznikami, etc 4. praktykował ktoś grupówkę przy zakupie sprzętu AGD? - jeżeli w kilka osób się zrzucimy z zamówieniem (u mnie wychodzi ok 15K) może będzie taniej... z góry dzięki za współpracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachy 17.04.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam potrzebuję kilka namiarów i wymiany doświadczeń moi mili : 3. NAMIAR na sklep www z gniazdkami elektrycznymi, włącznikami, etc Witaj Jeśli chodzi o osprzęt elektroinstalacyjny to http://www.asaj.pl lub http://www.sklep.asaj.pl/ lub wizyta w Lublinie, bo tam jest najbliższy oddział. Mogę pomóc w uzyskaniu rabatu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1984 17.04.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Kolejne fotorelacje z budowy mojego Przemyślanego:) Częściowo zadaszony dachówką Meyer-Holsen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts