Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żebyście wiedzieli że nie mały koszt.Mam bramę szeroką na 4.7m.Mnie brama w moim Przemyślanym wyszła gdzieś ok.6,5tysiaka.Normstahl z napędem.Zrezygnowałem z kotłowni w garażu bo jakoś standardowe wymiary garażu mi nie pasowały i zresztą mam ogrzewanie gazowe.Małą łazienkę przerobiłem na kotłownię i wyszło to wszystko całkiem fajnie.Wstawił bym jakieś fotki bo Przemyślanego już skończyłem ale nie potrafię ogarnąć wstawiania fotek.Ogólnie super projekt pod względem funkcjonalności i architektury.

Faktem jest, że poszerzenie bramy trochę kosztuje..... Sprawdziłem to ale i tak zdecyduję się na te 5 m. Moja żona pracuje u jednego z producentów więc liczę, że będzie taniej....

Mam pytanie w sprawie kominów i wentylacji mechanicznej.

Jeżeli chodzi o kominy to czy próbowaliście je jakoś schować w ściany tak żeby nie wystawały za bardzo?

Czy ktoś ma wentylację mechaniczną. Czytałem na tym forum że Radziej3city instalowałeś ją u siebie. Czy mógłbyś trochę więcej powiedzieć jak to zrobiłeś? Z tego co pamiętam to napisałeś, że z kominów nie rezygnowałeś - ja chyba zrobię tak samo:) To tak na wszelki wypadek....

Natomiast interesuje mnie gdzie umieściłeś rekuperator, jak odprowadzasz skropliny, gdzie masz czerpnię i wyrzutnię, no i jak rozwiązałeś problem z doprowadzeniem nawiewu do zamkniętych pomieszczeń czyli garderoby i spiżarni.... Rozumiem, że wentylację grawitacyjną zostawiłeś tylko do garażu oraz do pomieszczenia gospodarczego?

z góry dzięki za odpowiedź

Centralę umieściłem w garażu przy samym suficie na ścianie od strony łazienki.Czerpnia i wyrzutnia umieszczone są na ścianie od garażu.Pierwotnie chciałem centralę wstawić na poddaszu ale instalatorzy na to nie zezwolili ze względu na niską temperaturę i możliwość zamarznięcia skroplin.Co do ich odprowadzenia wkute mam w ścianę rurę która podłączona została do odpowietrzenia kanalizacji.U siebie zrezygnowałem ze spiżarki na poczet troszkę większej kuchni i wnęki w wiatrołapie na zabudowę(szafę).Tak jak pisałem w jakimś poście wcześniej wentylację mechaniczną mam w każdym pomieszczeniu prócz garażu.Co do rozprowadzenia kanałów to Przemyślany akurat w tej wersji ma poddasze nie użytkowe więc można robić z nimi cuda.Ważne żeby były one dobrze ocieplone.W moim przypadku zostały rozprowadzone w warstwie ocieplenia z ekofibru.W razie coś pytaj śmiało postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Witam Wszystkich. Mam pytanie do budujacych i tych ktorzy juz wybudowali. Rozmyslam ostatnio o mojej folii ( membranie wysokoparoprzepuszczalnej ) a konkretnie o wystajacej czesci pod okapem, mam Dorkena MAXX. Chodzi mi o to ze nie mam jeszcze podbitki i folia jest w jakis stopniu narazona na dzialanie slonca, promieni UV. Domek stoii juz tak od wrzesnia 2011 roku i boje sie ze folia moze stracic jakies swoje wlasciwosci!!! Co o tym myslicie??? Czy zabezpieczyc ja jakos??? Myslalem zeby przyczepic czarna folie budowlana, zakryc ta wystajaca membrane pod okapem? Prosze o rade i dziekuje.

DSC01098.jpg

Edytowane przez Jacekg80

A o to i mój Przemyślany M42c:)

Na razie przykryty więźbą, ale niedługo pojawi się dachówka:)

Kasiu mam pytanie. Ile m3 betonu wyszło wam na wieńce? Nie widzę kominów na zdjęciu- stawiacie na systemowe czy nie?

Ile wam wyszło drewna na więźbę i jakie koszty z tym związane?

Dzięki

Pozdrawaiam

Witam martka9

Wieńce były wylewane razem z podciągami i poszło na to ok 12 m3 betonu, co do kosztów więźby to akurat nie pamiętam ale jutro zerknę w papierki i dam Ci znać. Na strop i więźbę poszło niecałe 23 m3 drewna. Na zdjęciu nie było widać kominów bo akurat się murowały:) W salonie systemowy schiedel a w gospodarczym schiedel + murowany wentylacyjny.

Pozdrawiam gorąco.

DSCN0608.jpg

DSCN0609.jpg

Witam martka9

Wieńce były wylewane razem z podciągami i poszło na to ok 12 m3 betonu, co do kosztów więźby to akurat nie pamiętam ale jutro zerknę w papierki i dam Ci znać. Na strop i więźbę poszło niecałe 23 m3 drewna. Na zdjęciu nie było widać kominów bo akurat się murowały:) W salonie systemowy schiedel a w gospodarczym schiedel + murowany wentylacyjny.

Pozdrawiam gorąco.

Dzięki Kasiunia. Miło popatrzeć na wasz domek:no:

Witam

potrzebuję kilka namiarów i wymiany doświadczeń moi mili :):

1. na podłogę ląduje deska quick step largo LPU1398 -czy ktoś podpowie - ta podłoga to ok czy siano straszne...

2. jeśli forumowicze potwierdzą solidność tej deszczułki to jakiś sklep może www by się przydał

3. NAMIAR na sklep www z gniazdkami elektrycznymi, włącznikami, etc

4. praktykował ktoś grupówkę przy zakupie sprzętu AGD? - jeżeli w kilka osób się zrzucimy z zamówieniem (u mnie wychodzi ok 15K) może będzie taniej...

z góry dzięki za współpracę :)

Witam

potrzebuję kilka namiarów i wymiany doświadczeń moi mili :):

3. NAMIAR na sklep www z gniazdkami elektrycznymi, włącznikami, etc

Witaj

Jeśli chodzi o osprzęt elektroinstalacyjny to http://www.asaj.pl lub http://www.sklep.asaj.pl/ lub wizyta w Lublinie, bo tam jest najbliższy oddział.

Mogę pomóc w uzyskaniu rabatu :)

Pozdrawiam