Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jakie koszty wybudowania tego domku poniosles? I jak sie to ma do cen w Muratorze? pozdr

Witam

Jesli chodzi o koszty budowy "przemyślanego" to u każdego budującego będą one inne i mogą się różnić o bardzo pokaźne kwoty.Zależy to szczególnie od kosztów robocizny i standardu wykończenia wnętrz.Podawane koszty należy traktować tylko orientacyjnie.Moje dotychczas poniesione koszty to kwota 170 tys.zł.Mam zamiar jeszcze wydać kwotę około 80 tys.Razem będzie to 250 tys.,ale czy tak będzie to się okaże na końcu budowy.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dawno nic nie pisałem o pracach na mojej budowie,a wygląda to tak:

- ekipa od tynków nie zgłosiła się do ich wykonania i nawet nie odbierają telefonów,

- na ich miejsce znalazłem nową ekipę w składzie 1 osoba,ale z pracy tego

tynkarza jestem zadowolony.Wykonuje tynki cementowo-wapienne tradycyjną

metodą ale na listwach.Tynkowanie zostanie zakończone w przyszłym tygodniu.

Tynki cementowo-wapienne będę miał w garażu,kotłowni,wiatrołapie,przedsionku,

salonie,kuchni i łazience.W pokojach i korytarzu mam na ścianach płyty g-k.

W łazience dużej i małej będą na ścianach zielone płyty g-k.

- stąd opóźnienie w wykonaniu wylewek w całym budynku.

Pozdrawiam.

Też się zastanawiam nad stropem żelbetonowym. Jednak to coś trwałego nad głową:)

Interesuje mnie, czy ktoś już planował rozmieszczenie ścian nośnych w środku budynku przy takiej zmianie, czy w osi garażu, czy w prostopadłej.

My już chyba na pewno wybieramy Przemyślanego. Oczywiście wprowadzimy małe zmiany, które w większości będą wyglądać następująco

http://www.fothost.pl/show.php/905029_dom55534.JPG.html

do tego jeszcze okno w garażu i może podwójne drzwi w sypialni nr 9.

Pozdrawim

Witam, przymierzam sie do kupna projektu Przemyslany wariant I, czy jest ktoś kto rowniez zamierza lub jest w trakcie realizacji?? Byłbym wdzieczny o jakies uwagi, chciałbym uniknac ewentualnych wpadek.

Jeszcze jedno, mam pytanie, moja działka ma wymiary 25 szer x30 dl, czy nie uwazacie ze w momencie kiedy postawie dom o około 17 metrów długosci, bedę miał za mało miejsca z tyłu działki? Szukam projektu od kilku miesięcy i nie moge znależć, zawsze jest coś nie tak, ten wdaje mi sie ok, natomiast 7 metrow z tylu działki....co sadzicie,

będę wdzieczny z pomoc, jeśli macie jakieś fotki albo wymiary pomieszczen to prosze wysłać na [email protected]

pozdrawiam.

Witam po dłuższej przerwie w pisaniu relacji z postepu prac budowlanych,a wygląda to tak:

- zostały wykonane tynki w całym budynku,

- w 100% jest wykonana instalacja elektryczna,

- jest wykonana instalacja wodno-kanalizacyjna i co /bez podłączenia pieca

i grzejników/,

- zostały wykonane wylewki w budynku,za wyjątkiem łazienki,kotłowni i garażu,

- ENEA zainstalowała skrzynkę licznikową w granicy płotu,

- zostało zamówione szambo,

- zostały posadzone thuje szmaragdy od strony południowej działki,

- zostało zakupione drzewo liściaste do kominka i iglaste do pieca co,

- została zakupiona wełna mineralna na ocieplenie stropu.

Zdjęcia z wewnątrz budynku będą później,bo teraz schną wylewki i aparat jest w naprawie gwarancyjnej.

Pozdrawiam.

WITAM WSZYSTKICH

My również zastanawiamy się nad budowaniem" Przemyślanego", zastanawiam się tylko w jakiej kwocie można zamknąć budowę. Przeglądając forum zorientowałam się, że są osoby, które w pół roku zrealizowały swoje marzenie.

Mam prośbę czy możecie przesłać mi rzut "przemyślanego" z naniesionymi wymiarami na [email protected]. A czy ktoś z was buduje się w łódzkim? Z góry dziękuję. Pozdrawiam i gratuluję Gecior 23 i Postihal. :)

Witam!!!!! Mam,pytanie do Postihala,czy zlew w kuchni masz wg projektu na wprost okna, bo ja umiescze go chyba bardzej w lewo i czesciowo w oknie ????. Pozdrowienia!!!!!!

Witam

U nas zlew będzie jednokomorowy po prawej stronie/ściana od spiżarni/,a za zlewem będzie piec/w tym miejscu jest na dachu kominek wentylacyjny/.Pod oknem z prawej strony będzie zmywarka.Tak mam założoną wodę i kanalizację.Kuchnia będzie zabudowana na całej długości pod oknem i na długość 1,80 m z prawej i tak samo z lewej strony.Po lewej stronie kuchni będzie stał mały stół z krzesłami.Na łączeniu kuchni z salonem będzie/za stołem/niska zabudowa,szerokości 1,2 m i na wysokość 1 m.Na tej zabudowie będzie położony blat.Z czego to będzie wykonane to jeszcze decyzja nie zapadła.

30.09.2008r.mam mieć założone grzejniki co i uruchomione centralne ogrzewanie,to potem to pokażę na zdjęciach.

Pozdrawiam

Witam

Dzisiaj zapadła ostateczna decyzja odnośnie drzwi wejściowych.Wykonawca przyjechał na pomiar,umowa została podpisana,zaliczka wpłacona.Drzwi będą białe z górnym naświetleniem,tak jak w projekcie.Termin wykonania wraz z montażem został ustalony na 5 tygodni.Poprzednie rozmowy ze sprzedawcami kończyły się takimi radami:otwór jest nietypowy niech pan górę drzwi zamuruje do wysokości 2,10 m i zwęży otwór do 1 m.W projekcie otwór na drzwi wejściowe ma wymiary:238 cm x 110 cm.

Teraz zajmuję się polewaniem moich wylewek betonowych,które bardzo mi się podobają.Jestem zadowolony z ich wykonania jak również z ceny jaką za ich wykonanie zapłaciłem.Ekipa jest godna polecenia.

Pozdrawiam.