Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Ja również jestem zainteresowany budową tego domu. Obecnie jestem na etapie załatwiania spraw związanych z zakupem działki. Przeczytałem wszystkie wpisy i mam prośbę o przesłanie kosztorysu budowy i rzutów na e-maila ([email protected]). Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Witam,

Jestem na etapie wyboru kominów do domu,

powiedzcie mi jakiego rodzaju kominy macie?? Mi polecano kominy systemowe Leiera wiem ze sa dobre i sprawdzone. Natomiast nie wiem ile metrow ma miec komin w Przemyslany?

Fachowcy wyliczyli mi ze komin o srednicy fi 200 oraz 6 m wysokości ?! jak jest u was?? Dodatkowo powiem ze fachowcy doradzają do kotłowni komin z wentylacja a do kominka i na taraz bez wentylacji ??

Jak to jest bądz było u was?? :)

Mam rónież pytanie co do dachu ?? ma ktoś zestawienie ile poszło dachówki oraz akcesorii do dach? gąsiorów i tym podobne oraz orynnowania co i jak ?

Edytowane przez Ladybird6

Jeżeli nic nie kombinowałaś przy kącie dachu to 6m.fi 200 będzie ok.Wentylacja w pomieszczeniu gdzie masz kominek jak najbardziej musi być no chyba że masz w planach wentylację mechaniczną,to możesz sobie darować.Co do ilości dachówki i rynien to najlepiej pójść do najbliższej hurtowni gdzie sprzedają pokrycia dachowe i za darmo wszystko przeliczą.U mnie przy kącie 25stopni poszło ok.260m2 dachówki

Witam. Kupilem kominy systemowe firmy ZAPEL na paliwo stale. Kominkowy z wentylacja oczywiscie. Polecano mi Schiedla, ale byl sporo drozszy a ZAPEL podobno tak samo dobry i tez ma 30 letnia gwarancje. Nie wiem jak sie sprawuje bo jeszcze nie uzywam. Pytalem o ZAPLA uzytkownikow tego komina i wszyscy mi go polecali..... Jesli chodzi o wysokosc to dokladnie nie pamietam, ale kupowalem dwa po 7mb i takie wysokie chyba sa ( przypominam ze moj dach ma kat nachylenia 30 stopni ). Jesli kupisz kominy o wysokosci 6mb i braknie na wysokosc podczas murowania to chyba nie bedzie problemu zeby dokupic kolejny metr? Tak mi sie wydaje. Pozdrawiam serdecznie

Dzieki jacekg80 poseidzialem policzylem troche wczoraj i tez mi wyszło że komin musi mieć7 mb,

Mam jeszce 1 pytanie czy budowałeś kominek na tarasie ? albo ktośinny z uczestników forum ?? Czy tam tez musi być oddzielny komin ? czy podłącza sie go to tego od kominka wewnetrnego ? czy trzeba kupować 3 kominy ??

Dzieki jacekg80 poseidzialem policzylem troche wczoraj i tez mi wyszło że komin musi mieć7 mb,

Mam jeszce 1 pytanie czy budowałeś kominek na tarasie ? albo ktośinny z uczestników forum ?? Czy tam tez musi być oddzielny komin ? czy podłącza sie go to tego od kominka wewnetrnego ? czy trzeba kupować 3 kominy ??

ja buduje i zrobiłem do niego oddzielny kanał spalinowy. Tylko nie robiłem systemowego, a normalny z cegły