Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatecznie decyzja zapadła, budujemy przemyślanego. Właśnie odebrałem gotowy projekt muratora. Robimy adaptacje i składamy dokumenty na pnb. Wiosną powinna ruszyć budowa ;)

Jeżeli ktoś ma świeży kosztorys do banku to poproszę o przesłanie na e-mail [email protected]. Posiadam kosztorys Postihala i przydałby się jakiś tegoroczny. pzdr

Witam!

Czy ktoś ma zestawienie elementów drewnianych na dach o kacie 30 stopni? Jesteśmy na etapie zamawiania drzewa a właściciel tartaku to jakiś niepoważny człowiek bo chce nas oszukać niestety:(

Będę ogromnie wdzięczna za informacje. Mój mail [email protected]

Witam.

Zestawienie drewna wysłałam na podany adres.

Pozdrawiam

Kasia

Witam wszystkich serdecznie

Jestem po raz pierwszy na forum więc przepraszam za błędy!!!!

Zakupiliśmy działkę i mamy w planach na wiosnę zacząć budowę naszego wymarzonego domu!!!Od razu do gustu przypadł nam projekt przemyślanego M42 !!!

Mam działke 1000 m kwadrat czy wystarczająca????

Prosiłbym ludzi dobrej woli o przysłanie mi kosztów materiałów na mój a mail chodzi mi narazie o przybliżone ceny za fundamenty mury oraz cene dachu {tego się najbardziej obawiam}

Aha mam zamiar budować systemem gospodarczym !!!!

Mój a-mail [email protected]

Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi!!!

Pozdrawiam Marcin!!!!!!

Edytowane przez buchalix
poprawa

Witam wszystkich,

Jestem po raz pierwszy na forum i musze przyznać, iż jestem zaskoczona z jakim zaangażowaniem jest ono prowadzone . Wielki ukłon w strone założyciela "Postihal". Projekt M42 w wersji podstawowej również nam przypadł wyjątkowo do gustu, domek wydaje sie wprost idealny dla nas. Jeśli ktoś byłby tak miły to proszę o przesłanie kosztorysu dla stanu "O"na maila: [email protected].

Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich:)

Witam wszystkie nowe osoby zainteresowane budową "przemyślanego M 42".

Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić,że dokonaliście właściwego wyboru,bo to jest wspaniały projekt .Mówię to z własnego doświadczenia bo mieszkam w tym budynku już prawie cztery lata i każdego dnia podziwiam funkcjonalność i przyjemność mieszkania w tym budynku.

Dragon06, buchalix, Kate_84 ,zestawienie moich kosztów wysłałem na podane adresy.

Pozdrawiam

Drogi Edmundzie dzieki za wysłaną wiadomość.

Naprawdę myślisz że teraz są tańsze materiały niż w 2008???

Nie tylko,że tak myślę,ale podam przykłady z mojej okolicy:

Przykładowe ceny rok 2008 i rok 2012

- cement za 1 tonę 480,00 zł 440,00 zł

- cegła ceramiczna UNIPOR 24 cm za 1 szt. 6,20 zł 4,88 zł

- cegła ceramiczna UNIPOR 11,5 cm za 1 szt 5,30 zł 3,65 zł

- drewno na więźbę dachową za 1m3 1.220,00 zł 922,50 zł

Posiadając określony budżet na wybudowanie własnego domku należy stale wszystko liczyć i być przygotowanym na rozmowy z ewentualnymi wykonawcami

określonych prac.Dla przykładu podam po rozmowie z jednym z inwestorów,że rozmawiał z trzema murarzami o ich cenach za wymurowanie ścian fundamentowych

z bloczków betonowych i uzyskał następujące propozycje za całość: 5.000,00 zł, 3.500,00 zł i 2.100,00 zł. i oczywiście,że wybrał tego za 2.100,00 zł i jest zadowolony z jego pracy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Postihal

Nie tylko,że tak myślę,ale podam przykłady z mojej okolicy:

Przykładowe ceny rok 2008 i rok 2012

- cement za 1 tonę 480,00 zł 440,00 zł

- cegła ceramiczna UNIPOR 24 cm za 1 szt. 6,20 zł 4,88 zł

- cegła ceramiczna UNIPOR 11,5 cm za 1 szt 5,30 zł 3,65 zł

- drewno na więźbę dachową za 1m3 1.220,00 zł 922,50 zł

Posiadając określony budżet na wybudowanie własnego domku należy stale wszystko liczyć i być przygotowanym na rozmowy z ewentualnymi wykonawcami

określonych prac.Dla przykładu podam po rozmowie z jednym z inwestorów,że rozmawiał z trzema murarzami o ich cenach za wymurowanie ścian fundamentowych

z bloczków betonowych i uzyskał następujące propozycje za całość: 5.000,00 zł, 3.500,00 zł i 2.100,00 zł. i oczywiście,że wybrał tego za 2.100,00 zł i jest zadowolony z jego pracy.

Pozdrawiam

Dziękuję Panu bardzo za odpowiedz jest dobrze mieć kogoś takiego jak Pan na początek budowy i nie tylko

Pozdrawiam gorąco i napewno się jeszcze odezwę

Marcin