Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :welcome:

Jestem nowa na forum. 2 tygodnie zajęło mi przeczytanie tych 135 stron bezcennej wiedzy jaką się tutaj dzielicie, jak dla mnie rewelacja człowiek ma problem i od razu ktoś podpowiada jak go rozwiązać :)

Przeglądamy z mężem projekty i do tej pory zastanawialiśmy się pomiędzy z203 a z209 (które nie wiele się różnią) i któregoś dni trafiłam na Wasze forum zaczęłam czytać i stopniowo doszedł projekt m42a i m42c które bardzo mi się spodobały są bardzo przemyślane ;) i nic nie jest zbędne.

Jeśli to nie problem to prosiłabym o przesłanie mi kosztorysu i rzutu pomieszczeń z wymiarami M 42 A oraz M 42 C bo wciąż się zastanawiamy, przekonuje mnie m42a gabinetem bo potrzebujemy 3 sypialni (teraz jesteśmy my ale w niedalekich przyszłości planujemy 2 dzieci) i gabinet będzie mi potrzebny do pracy a gdy zajdzie taka potrzeba dobrze mieć taki pokój awaryjny w którym może w przyszłości zamieszkać któryś z rodziców.

Pozdrawiam i życzę szybkiego zakończenia budowy i szybkiej przeprowadzki a mieszkającym miłych chwil w pięknym domku :)

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

onazis1974 - Tobie w szczególności chciałam pogratulować pięknego domu ponieważ od początku bardzo śledzę wszystkie Twoje wpisy i uwagi oraz to jak wykończyliście swój domek. Na pewno skopiuję Twój pomysł aby zrezygnować ze spiżarni (od początku chciałam z niej zrezygnować a nie wiedziałam gdzie podziać te rzeczy które mi się nie zmieszczą w szafkach) i zrobię taką a'la spiżarnię w szafie kuchni jak Ty.

Jeśli mogłabym prosić to bardzo proszę o Twój kosztorys i rzuty bo bardzo mi się podobają zmiany jakich dokonałeś w swoim przemyślanym i chciałabym sobie dokładnie to przeanalizować ;)

Kupujemy z mężem działkę za 2 miesiące i wtedy chcielibyśmy już kupić projekt i jak najszybciej załatwić wszystko w celu uzyskania PnB, a na ten moment nie wiemy na który projekt się zdecydować, chcielibyśmy zobaczyć domy na żywo jeśli byłaby taka możliwość. Nie wiem kto buduje M42 a najbliżej Wrocławia - Legnicy , bo jeśli zdecydowalibyśmy się na M 42c to w identycznej wersji jak onazis1974.

Budować chcemy sami tzn. w ramach maksymalnego obniżenia kosztów mąż chce budować sam z pomocą teścia. ja oczywiście będę wspierać psychicznie :D

dziękuję bardzo i pozdrawiam

Edytowane przez Amelka_:*

Witam. Wydaje mi się że materiał na więźbę dachową można będzie rozliczyć w WZM pod warunkiem że (na fakturach;)) jest to drewno nie impregnowane. Rozliczałem WZM dla kilku znajomych w zeszłym roku i przeszły wszystkie faktury na drewno surowe a impregnowane US odrzucił. Jednak interpretacja w większości przypadków zależy jak zawsze od urzędnika który to rozpatrza. Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Dzięki pozytywnej zarazie wujcia Postihala (WIELKI SZACUNEK dla Pana Edmunda:welcome:) kolejny, tym razem już nasz przemyślany wyrośnie niebawem w Drawsku Pomorskim. Mam pytanie czy już w zachodniopomorskim ktoś buduje ten dom? Chętnie byśmy w realu obejrzeli dom naszych marzeń (na każdym etapie budowy) . Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.

Witam wszystkich!

Również jestem bardzo zainteresowany kosztorysem projektu "przemyślany m42". Jeśli ktoś go posiada to bardzo proszę o wysłanie na [email protected].

Kupiłem już działkę w zielonej górze i jestem na etapie uzyskiwania warunków. Planuję budowę na wiosnę 2013.

dzięki

Witam

Jestem zainteresowanym tym projektem temat jest długi jak rzeka , na temat tego projektu i budowy oczywiście będzie przez menie on przeczytany. Wszystkiego się nie da zbić do jednej odpowiedzi.

Pytania do posiadaczy tego domu widzę że niektórzy budowali już 2008roku wiec liczę na wasze szczere odpowiedzi.

- Jak mieszka się w tym domku czy jest coś czego żałujecie czego nie zrobiliście albo zrobiliście za dużo ?

- Jak wygląda sprawa ogrzewania tego domku jest ciepły jakie mniej więcej koszty na zimę

- Jakie ogrzewanie posiadacie i jak się sprawdza (poza płytkowym alergia )

Pytania do budujących czy ktoś z was próbował może skanować ilość materiałów jaka potrzebne są dobudowy ile czego dokładnie ?

Jeśli ktoś ma taki skan to bardzo chętnie sie temu przyjrzę. Może ktoś ma tak naprawde dokładnie ile ton podsypki piasku itd to bym był bardzo bardzo wdzięczny.

Jakiś specjalista budowy coś wam ciekawego doradził czy zmienił w projekcie.

Może ktoś kto ma już taki domek jest z woj Śląskiego i mógłby napisać gdzie jego królestwo stoi żeby można było się przyjrzeć jak to wygląda nie mam na myśli wchodzenia komuś do domu tylko za płotu :)

No i najważniejsze pytanie czy 4osobowej rodzinie mieszka sie tam wygodnie model 2+2 no i oczywiście pies :D

I powiedzie mi czy jest coś takiego tam jak strych czy stryszek bo w postach coś czytałem a w projekcie nie ma ani słowa o tym.

Jak ktoś posiada takie kosztorysy czy materiały potrzebne do budowy też można podesłać na pocztę [email protected] z góry bardzo dziękuje

Witam!

Czy ktoś zastosował wentylacje mechaniczną (rekuperacja) w projekcie przemyślany M42 i może się podzielić doświadczeniami?

Jak to się ma do kosztów ogrzewania ?

A jak doświadczenia innych posiadaczy przemyślanego z wentylacją grawitacyjną (wilgoć, koszt ogrzewania)

podzielcie się doświadczeniami

Bardzo ładnie prezentuje się Wasz przemyślany.

Planuje budowę na wiosnę i jestem bardzo ciekaw jakie koszty zostały poniesione do tego momentu. Jeśli posiadacie jakiś kosztorys czy byłaby opcja podesłania go na [email protected]:D

Mam jeszcze pytanko odnośnie dachu. Czy użyliście blacho-dachówki czy dachówki? i czy przy wyborze dachówki konieczna jest zmiana konstrukcji dachu? ( w projekcie jest blacho-dachówka i zastanawiam się czy ta konstrukcja jest również przeznaczona na dachówkę)

pozdrawiam

Witam serdecznie!

Nareszcie możemy się pochwalić postępami prac na naszej budowie :yes: Właśnie zamknęliśmy etap dachu. Obecnie nasz Przemyślany prezentuje się tak

[ATTACH=CONFIG]139308[/ATTACH]

Moje wielkie gratulacje.Bardzo ładnie wygląda Wasz "przemyślany M42". Teraz już będziecie mieć z górki, ponieważ następne prace będą już o wiele przyjemniejsze,

a ich efekty będą bardzo cieszyć oko.

Pozdrawiam

Witam POSTIHAL!

Jest nam ogromnie miło, że podoba się Panu nasz domek. Muszę przyznać, że do wyboru tego projektu przekonaliśmy się po lekturze założonego przez Pana forum. Mam nadzieję, że w przyszłości nasz Przemyślany będzie choć w części tak ładny i przytulny jak Pana.

Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za wszystko czego dowiedzieliśmy się dzięki Panu i pozostałym uczestnikom forum.

Witam kate-84

Budujemy w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego.

Dach jest taki jak w projekcie. Nasze zmiany to: jedno duże okno w salonie, wejście do kuchni tylko przez salon, wiatrołap powiększony kosztem spiżarni, część kotłowni zagospodarowana na małą pralnie, zmiana kominów na systemowe, zrobiony wyłaz dachowy.

Pozdrawiamy

Nie rezygnujcie ze spiżarni przy kuchni!!! To zbawienie!!!

Wiatrołap bez powiększania, naprawdę jest bardzo duży!

My mamy wejście do kuchni też z salonu, a w wiatrołapie zaraz po prawej stronie mamy drzwi i mamy garderobe( tam w projekcie jest spiżarnia z wejściem od kuchni), a w kuchni jest wejście do spiżarni zaraz za miejscem na lodówkę.

Nie wiem czy dokładnie opisałam.

Kotłownię też mamy na spółkę z pralnią! Super rozwiązanie!

I w kuchni mamy dodatkowe okno, a w salonie tylko jedno.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175102-Przemy%C5%9Blany-M42-Asi-i-Roberta&p=4632039#post4632039

Właśnie z mężem szukamy projektu i mocno zastanawiamy się czy wybrać przemyślany czy też wariantowy z muratora. Może ktoś buduje któryś z tych domów w okolic Lublina. Postihal Twoje opisy i fantastyczna realizacja zachęciła mnie do zastanawiania się nad wyborem tego projektu, choć do niedawna byłam zatwardziałym blokowcem - mąż mnie przekonał, że warto myśleć o własnym domu. Pozdrawiam i liczę na inwestorów z okolic lublina

Właśnie z mężem szukamy projektu i mocno zastanawiamy się czy wybrać przemyślany czy też wariantowy z muratora. Może ktoś buduje któryś z tych domów w okolic Lublina. Postihal Twoje opisy i fantastyczna realizacja zachęciła mnie do zastanawiania się nad wyborem tego projektu, choć do niedawna byłam zatwardziałym blokowcem - mąż mnie przekonał, że warto myśleć o własnym domu. Pozdrawiam i liczę na inwestorów z okolic lublina

Witam

Prawdopodobnie najbliżej Lublina "przemyślany" stoi w Łukowie, a oto nasze zmiany:

mur przem.jpg35.jpg

Edytowane przez kachy