Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy

zamierzamy wybudować Przemyślany M42L - odbicie lustrzane

Bardzo proszę o wskazówki dotyczące wniesienia zmian,

planujemy:

- w miejscu spiżarni zrobić małą garderobę,

- a spiżarnię w miejscu szafy obok kuchni

- kotłownię zmiejszyć o pół, celem powiększenia garażu o wnękę na rowery, kosiarkę itd

- w sypialni nr 9 zlikwidować drzwi balkonowe

- przeniesieść kominek do kąta między korytarzem a pokojem 9

- zwiększyć kąt nachylenia dachu do 25 lub 30 stopni

- zrobić jedno okno w salonie zamiast dwóch (żeby można było wstawić komodę)

W związku z tym proszę o przesłanie zdjęć jeśli ktoś zwiększył sobie kąt dachu, lub zrobił jedno okno w salonie bo nie wiemy jaką szerokość okna zrobić bo widzieliśmy 2,10 ale wydaje się trochę za mała

Bardzo proszę o przesłanie na priva kosztów budowy, jest to dosyć istotny element :) !!!

Jeśli ktoś buduje przemyślanego w okolicach Tarnowa to chętnie byśmy zobaczyli

Z góry dziękujemy za odpowiedź

podaję też e- maila prywatnego [email protected]

Edytowane przez deptok

Dziękuję onazis,

Teraz jestem już przekonana, że ten kąt nachylenia wystarczająco nadaje zgrabności bryle budynku:)

Pozdrawiam serdecznie

Kat nachylenia dachu jest u nas 30 stopni, pod dachowke cementowa euronit s-ke z polyskiem, Mieszkacie od nas godzine jazdy, wiec serdecznie zapraszamy do obejrzenia na zywo do Pawłowka pod Kaliszem tak za dwa tygodnie. Pozdrowionka!

DSCN6691(1).jpg

A wcale nie! W Lipniaku jest jeden, ale nie wiem dokładnie który model.W swojej okolicy(Wojciechów) wiem o 4 z czego 1 nasz (M42a) :)

Dzięki za informację. Najprawdopodobniej zdecydujemy się ma M42L i będziemy budować w Lublinie. Najbliżej byłoby nam na Lipniak. Ale będę wdzięczna za rzuty z wymiarami i ewentualnie kosztorys oraz jakieś bliższe namiary aby zobaczyć dom.Mój mail [email protected]://forum.muratordom.pl

Dzięki za informację. Najprawdopodobniej zdecydujemy się ma M42L i będziemy budować w Lublinie. Najbliżej byłoby nam na Lipniak. Ale będę wdzięczna za rzuty z wymiarami i ewentualnie kosztorys oraz jakieś bliższe namiary aby zobaczyć dom.Mój mail [email protected]://forum.muratordom.pl

JESZCZE RAZ PODAJE MAILA BO COŚ MI NIE WYSZŁO [email protected]

Witam Wszystkich po ponownej długiej nieobecności.

Nasz przemyślany już stoi. Tydzień temu założyli okna + rolety.

Jutro brama garażowa, od czwartku ocieplanie....

Tylko czasu brak żeby wszystko koordynować i aż się boję że gdzieś coś sknocą...

Mam pytanie do Wszystkich którzy mają strop drewniany i już mieszkają. Ja ze względu na finanse nie robiłem go przez jakiś czas.

Tzn położyłem tylko belki i tyle.

Teraz trzeba będzie to ocieplać i przykręcać płyty. Pytania są takie:

1. ile ocieplenia w strop? 25cm?

2. czy ocieplaliście dach? (ja mam kąt 25 stopni i na poddaszu będą tylko graty - niezamieszkałe). czy w takim układzie sugerujecie docieplać?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i oczywiście jak zawsze zapraszam jeśli jest ktoś z okolic Ostrowca Świętokrzyskiego i chciałby zobaczyć albo zapytać o coś co ja już przeszedłem. Chętnie pomogę.

Pozdrawiam

1. ile ocieplenia w strop? 25cm?

2. czy ocieplaliście dach? (ja mam kąt 25 stopni i na poddaszu będą tylko graty - niezamieszkałe). czy w takim układzie sugerujecie docieplać?

Adn.1

Daj 30cm dwie warstwy jedna np 20 cm a druga np 10cm z tym że druga warstwa, prostopadle do pierwszej, dzięki takiemu rozwiązaniu unikniesz przenikalności ciepła w wełnie i nie będzie dziur w izolacji

Adn.2 szkoda kasy,nerwów i fatygi, lepiej "porządnie ocieplić strop i tyle..

I chyba tak zrobię tym bardziej że koszty są niemałe a nadwyżki gotówki nie mam na to żeby ocieplać powietrze nad stropem.

Dzięki :)

Jeszcze jedno pytanie do użytkowników i prośba o zdjęcia podbitki nad wejściem i nad tarasem. Tam są takie 2 duże płaskie przestrzenie i boję się że jak to zrobię jakimś panelem z tworzywa to będzie kiepsko wyglądało. A może się mylę? Możecie wrzucić jakieś zdjęcia ze swoich realizacji?

Z góry bardzo dziękuję.