erok 12.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 własnie, z 20letnim doświadczeniem rodem z PRL'u dokładnie jak mój ojciec ludzie starszej daty lubią przewymiarowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 12.01.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 własnie, z 20letnim doświadczeniem rodem z PRL'u dokładnie jak mój ojciec ludzie starszej daty lubią przewymiarowywać Ktoś błądzi,tylko kto? Sypie śnieg i z nudów tak sobie przeglądam dokumentację techniczną dołączoną do projektu. W dziale "Rozwiązania instalacyjne" zawarto: cyt.1"Źródłem cieplej wody jest podgrzewacz pojemnościowy 150l......zasilany wodą grzejną z kotła gazowego o mocy 24kW" cyt.2"Źródłem ciepła dla instalacji c.o. i ciepłej wody będzie kocioł gazowy .....o mocy 24kW współpracujący z zasobnikiem...." więc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitekl 12.01.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witaj McR! Czy mógłbym prosić o zestawienie dotychczasowych kosztów jakie poniosłeś, ponieważ od kwietnia zaczynamy budować Przemyślany M42a w okolicy Inowrocławia i pomogłoby mi to w zaplanowaniu moich kosztów. Z chęcią obejrzelibyśmy również Twój dom. Mój e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erok 12.01.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 McR, widziałem parę projektów z większymi bzdurami jak np. kocioł gazowy 29kW dla domu ponad 200m2, przy zapotrzebowaniu na ciepło rzędu 7kW. ale mniejsza o to. Moc dla C.W.U trochę wyższa jest potrzebna to fakt ale jedynie w sprawie szybszego podgrzewania wody. przykładowo kotłem gazowym 15kW nagrzejesz zasobnik 150l w około 25minut, a już takim 25kW parę minut szybciej. Jednak te 150l starcza na 4 prysznice jeden po drugim (normalne prysznice ) McR, prosiłbym o koszty SSZ na prv, bo tez jestem zainteresowany tym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 12.01.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Sitekl,erok,poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.01.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 McR o kotle pisałem ci z pozycji użytkownika,użytkuje dokładnie taki SAM DOM i wiem ile potrzeba mocy do jego ogrzania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.lubelskie 13.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich budujących i już zamieszkujących przemyślanego. Ja buduję wersję 42 c w lubelskim. W chwili obecnej stan realizacji mojej inwestycji to tzw. 0 - ruszam ostro na wiosnę jak tylko pogoda pozwoli Chcąc skorzystać z Waszych (bezcennych) doświadczeń mam pytanie odnośnie ogrzewania waszych domków a konkretnie: 1. jak rozwiązaliście komin w kotłowni, czy murowaliście, tak jak jest to wskazane w projekcie czy może zastąpiliście go kominem systemowym, jeśli tak to jakim, 2. czym ogrzewacie wasze przemyślane oraz jakie są realne koszty ogrzewania - ja mam dostęp do gazu ale zastanawiam się też nad ekogroszkiem, zastanawiam się jeszcze nad rekuperatorem choć jak się wstępnie dowiadywałem koszty instalacji są dosyć spore. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) 1. jak rozwiązaliście komin w kotłowni, czy murowaliście, tak jak jest to wskazane w projekcie czy może zastąpiliście go kominem systemowym, jeśli tak to jakim, 2. czym ogrzewacie wasze przemyślane oraz jakie są realne koszty ogrzewania - ja mam dostęp do gazu ale zastanawiam się też nad ekogroszkiem, zastanawiam się jeszcze nad rekuperatorem choć jak się wstępnie dowiadywałem koszty instalacji są dosyć spore. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi. Marcin Komin murowany?? cegły drogie, robocizna rówiewnież... kupujesz komin systemowy + 2 kanały wywiewne na góre okleisz płytkami i gra koszt-ok 2-2,5 tys Ogrzewanie- teraz jestem mądrzejszy, zakupiłem kociołek 26Kw (tak jak było w projekcie) i.....żałuję, spokojnie wystarczy 11-12 Kw a 17 kw to naprawde max!! kocioł na ekogroszek pracuje całkiem inaczej bo domek ma temp cały czas, srednia moc kotła w temp 0st to ok 4-6kw !!! ( mam kocioł ze sterownikiem internetowym On line -jak ktoś chce to udostępnie dane na priw) więc naprawdę nie ma co przesadzać w zeszłym roku spaliłem ok 2,5T ekogroszku na sezon .ocieplenie domu to 12cm styro na ścianach, i w stropie 25cm wełny. Ps nie doczytałem... jak masz dostęp do gazu to bedziesz płacił ok 20-30% więcej, jak za eko, może gra warta swieczki??? a masz czysty system grzewczy ! Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.lubelskie 13.01.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dziękuję Piotrze za szybką odpowiedź. Faktycznie ogrzewanie gazowe jest bardziej przyjazne w użytkowaniu, boje się jednak że aby uzyskać odpowiedni komfort cieplny to różnica w rachunkach znacznie przekroczy 20-30% - no ale mam nadzieję że wypowiedzą się Ci co ogrzewają swoje przemyślane gazem.Jeśli to nie problem to poproszę na priv dane dot. Twojego kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 14.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam! Jesli moge wcisnac sie miedzy wodke a zakaske to wrzuce temat pieca per eko 17kw, ogrzewamy M42c od 3 lat i dom jest dobrze dogrzewany ale co do kapieli to brakuje cieplej wody kiedy jedna osoba po drugiej chce sie wykapac, temp na piecu 60 stopni i musimy poczekac ok pol godziny zeby piec nagrzal bojler 140l, kiedy mamy gosci to wlaczam dodatkowo grzale w bojlerze na ciut ciut, bo brakuje cieplej wody ale licznik zasuwa jak Bolt. Ciekaw jesem czy piec 25kw nadazy nagrzac na bierzaco wode do kapieli. Palimy ekogroszkiem i znajomy ma podobny metraz jak w M42c, ogrzewa gazem ziemnym i koszty ma podobne, niestety nie mielismy mozliwosci podlaczenia gazu. Po pierwszym sezonie palenia ekogroszkiem kotlownia zrobila sie czarna, poniewaz nawet kiedy slimak podaje ekogroszek z zasobnika to w zasobniku maly pylek gdzies ulatnia sie. Polecam gaz ziemny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 14.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich budujących i już zamieszkujących przemyślanego. Ja buduję wersję 42 c w lubelskim. W chwili obecnej stan realizacji mojej inwestycji to tzw. 0 - ruszam ostro na wiosnę jak tylko pogoda pozwoli Chcąc skorzystać z Waszych (bezcennych) doświadczeń mam pytanie odnośnie ogrzewania waszych domków a konkretnie: 1. jak rozwiązaliście komin w kotłowni, czy murowaliście, tak jak jest to wskazane w projekcie czy może zastąpiliście go kominem systemowym, jeśli tak to jakim, 2. czym ogrzewacie wasze przemyślane oraz jakie są realne koszty ogrzewania - ja mam dostęp do gazu ale zastanawiam się też nad ekogroszkiem, zastanawiam się jeszcze nad rekuperatorem choć jak się wstępnie dowiadywałem koszty instalacji są dosyć spore. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi. Marcin Nie budowałam Przemyślanego, ale mam wybudowana parterówkę 140 m + 24 m nieogrzewany garaż. Też balismy się, czy damy rady ogrzewać gazem. Zdecydowaliśmy się na gaz. Na chwilę zuzyliśmy za listopad 75 m3, za gruudzień 110 m3. Mamy dość dobrze ocieplony dom, całość podłogówka. WM. Z naszego doświadczenia to co mogę doradzić to max ocieplić do, dzisija zrezygnowaliśbyśmy z komina w kotłowni, który postawiliśmy przez nasze niezdecydowanie. Koszt komina systemowego + klinkierki można przeznaczyć na ocieplenia, ewentualnie w naszym przypadku przygotować miejsce na postawienie go w przyszłości gdyby zaszła taka potrzeba (brak stropu w tym miejscu i ewent. rozebranie trochę dachówki. Kocioł gazowy kupiliśmy taniej niż węglowy - różnica też na ocieplenie. WM robiliśmy sami - tu też mozna zrezygnować z kominów. My nie mamy kominka. Na chwilę obecną cieszymy się, że podjęliśmy taką decyzję, w poprzednim domu ogrzewaliśmy węglem i jednak teraz jest dużo czyściej. Mamy całodobową temperaturę 21.5 stopnia. Nie chodzimy w krótkich rękawkach . Dobrych decyzji zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) onazis1974 A bo przyoszczedziłes na piecu mam 26kw 2 wanny wody (190cm dł) spoko, 3 wanna -brakuje już wody zasobnik ok 160l..trzeba poczekac z 20 min Ps z twoimi oknami to gazu by Ci szło oj szło.... Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok.maly 15.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 onazis 1974 jeżeli na kotle masz 60 stopni to nie ma znaczenia czy kocioł ma 25 czy 12 kW, tutaj wielkość bojlera ma znaczenie i jego rodzaj, przepływ wody przez bojler. ( bardziej efektywne od bojlerów z wężownicą są wymienniki dwupłaszczowe). Ja zastanawiałem się nad kotłem Ogniwo eko plus 16 kW czy 10 kW (a w zasadzie 12kW). ze sterownikiem e-coal, sterowanym jak u Piotrka42 on-line. Kupiłem 10kW ustawiony na 50 stopni, 5 grzejników i prawie 500m podłogówki, tem. w domu 22-23 stopnie. czeski ekogroszek(wszyscy mówili że syf) worek 25 kg na dobę (jak jest na minusie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 15.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 I to jest kociołek na nasze domki!! (nie chodzi mi o producenta ale moc kotła) !!! mały gabarytowo, za duzo nie pali ,taki w sam raz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 15.01.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Witam ja też zrezygnowałbym z kominów teraz zwłaszcza że zabiera w kotłowni m42c około 1/4 miejsca Właśnie docieplam sufit i robię strych i teraz miałem robić rekuperator ale niestety będę robił WG, a jakby nie było kominów to musiałbym dać WMale jak człowiek buduje pierwszy raz to się boi.Ja zrobiłem pompę ciepła także zobaczymy ile będzie pobierać prądu dałem podłogówkę rurki hepworth Hep2O 16mm wszędzie oprócz garażu i kotłowni co 10 cm weszło około 1100 m, obiegi równe wyszło 14 obiegów po 75-80 metrów (to bardzzo ważne bo pompka zużywa mniej prądu nie trzeba regulować rozdzielaczy - nie dawać cieciom hydraulikom rozkładać byle gdzie- ja rozrysowałem w Autocadzie polilinią obiegi slimakowe.Ale w sumie to nie wiem czy rekuperator się opłaca przy ogrzewaniu podłogowym które jest ogrzewaniem radiacyjnym pod sufitem gdzie anemostaty nie jest tak ciepło jak przy grzejnika(-to moje przemyślenia)http://obrazki.elektroda.pl/8738243500_1350882499_thumb.jpg Edytowane 15 Stycznia 2013 przez klimek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 15.01.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Jeszcze mam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej czy ktoś tak robił bo chciałbym dać w łazienkach kratki w sufitach i później flexi nad sufitem GK do kominów się wbić. pzdr Edytowane 15 Stycznia 2013 przez klimek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 15.01.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 klimek1974 jak nie jest za pozno to daj rurki w kotłowni, bo bedziesz miał bufor zimna między kotłownią a garażem ,no chyba że zamierzasz tam ziemniaki trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi336 15.01.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witaj McR mam dwa pytania jeśli możesz zdradzić jakiej firmy masz kocioł ? ja zastanawiam się nan firmą ZĘBIEC oraz DEFRO. Oraz zastanawia mnie ile w przemyślanym M42 jest m2 ściad pod tynki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek1974 15.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Nie budowałam Przemyślanego, ale mam wybudowana parterówkę 140 m + 24 m nieogrzewany garaż. Też balismy się, czy damy rady ogrzewać gazem. Zdecydowaliśmy się na gaz. Na chwilę zuzyliśmy za listopad 75 m3, za gruudzień 110 m3. Mamy dość dobrze ocieplony dom, całość podłogówka. WM. Z naszego doświadczenia to co mogę doradzić to max ocieplić do, dzisija zrezygnowaliśbyśmy z komina w kotłowni, który postawiliśmy przez nasze niezdecydowanie. Koszt komina systemowego + klinkierki można przeznaczyć na ocieplenia, ewentualnie w naszym przypadku przygotować miejsce na postawienie go w przyszłości gdyby zaszła taka potrzeba (brak stropu w tym miejscu i ewent. rozebranie trochę dachówki. Kocioł gazowy kupiliśmy taniej niż węglowy - różnica też na ocieplenie. WM robiliśmy sami - tu też mozna zrezygnować z kominów. My nie mamy kominka. Na chwilę obecną cieszymy się, że podjęliśmy taką decyzję, w poprzednim domu ogrzewaliśmy węglem i jednak teraz jest dużo czyściej. Mamy całodobową temperaturę 21.5 stopnia. Nie chodzimy w krótkich rękawkach . Dobrych decyzji zycze Przepraszam a co masz na myśli dość dobrze ocieplony możesz podać jakie masz grubości? Z góry dziękuje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi336 15.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witaj Klimek1974 możesz coś więcej napisać na priwa o taj pompie ciepła a dokładnie jakie są koszty takiej inwestycji pisz na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts