M42_Builder 30.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ......no i mamy wreszcie srebrne rury w naszym przemyślanym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 31.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Hej wszystkim Jak z ogrzewaniem? jakie koszty, u mnie przedstawia się następująco: grudzie 188 m3 temp 22,5/21,5 - w kominku palone 4 x styczeń 178 m3 temp 23 - w kominku palone pół miesiąca, jak ktoś jest w domu czyli wieczory i weekendy No i oczywiście w tym jest cwu oraz gotowanie jedzonka. Mam też pytanie, bo blokowy byłem poprzednio - jest możliwość zjechania jakość z kosztów stałych i zmiennych w PGNiG? nie wiem, zmiana taryfy czy coś. Koszty są masakryczne... @staw - pytałem czy masz poddasze o trochę mnie wełna w krokwiach dziwi, też miałem taki plan, ale audytor energetyczny (mój znajomy) rozpisał mi, że takie rozwiązanie nic nie da - lepiej super ocieplić sufit. Fakt, u mnie do dociepleniu (ze styropianem i wylewką) doszło 40cm i nie ma strychu... @ Akton - budując teraz wybrałbym silikaty, a mieszkając w swoim domu już całe 2 miesiące wprowadziłbym kilka drobniutkich zmian. Nie wiem jak u was, ale u mnie w 2 rogach pojawiła się woda (sufit w gabinecie oraz łazienka) pomieszczenia wentylowane, itd, więc wybudować i się aby wprowadzić w jednym sezonie będzie trzeba się streszczać... @ok.maly - pytałem o projekt bo mój projektant wnętrz zrobił prawie identyczny (kolory i rozmieszczenie) ale i tak robiłem po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 31.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 3. Ściany zewnętrzne budynku. Wiem, że na forum MURATORA jest nawet taki dział, który przeanalizowałem dosyć dokładnie. Większość wypowiadających się w tej kwestii sugeruje silikaty. Postihal zastosował Porotherm. Czy mógłbym prosić o wypowiedzi większych znawców ode mnie? Proszę o Wasze opinie dlatego, że ......... Hmm,żadnym tam znawcą nie jestem.Chcę napisać tylko parę słów, jako kolejny budujacy "przemyślanego".Swój domek postawiłem z bloczków Ytong ,dlaczego?Miałem kilka powodów.Najważniejszy-w 4 tygodnie postawiłem ściany sam(wcześniej miałem do czynienia z bloczkami Ytong ,więc nie musiałem szukać ekipy),kolejny-ciepłe ściany(brak mostków termicznych)począwszy od poziomu "0" do wieńców ani kropelki betonu.Żadnych betoniarek,worków cementu,żwiru(mieszadło do kleju,woda,klej i to wszystko).Łącznie z nadprożami okien,drzwi wszystko w technologii Ytong.Ogólnie zabawa,nie budowa.Jak to się przełoży kiedyś na koszty ogrzewania-zobaczymy.Na razie jestem na etapie montażu ogrzewania,więc niewiele powiem. Czas od rozpoczęcia budowy do zamieszkania uzależniony jest od wielu czynników:materiału użytego do budowy,pogody itp.Osobiście uważam,że każdy nowopostawiony budynek musi się trochę odstać choćby ze względu na tzw.przerwy technologiczne,czyli np. wiązanie i schnięcie betonu,wyparowanie wilgoci ze ścian.Zresztą każdy szanujący się majster budowlany powie to samo choćby dlatego,by później nie było po zamieszkaniu problemów opisanych wcześniej.Znając jednak życie,kto rozpocznie budowę własnego domu,pędzi bez względu na koszty,zmęczenie by jaknajszybciej zamieszkać "na swoim".Wcale się nie dziwię,jednak czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 31.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 p@blowek a jak to ma się do cen?? nie mam gazu więc trudno mi coś powiedzieć...188m3 + abo ile to wyjdzie na m-c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 31.01.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam.Mi za okres od 15listopada do 15stycznia przyszlo za gaz 680zł.W domku 23-24stopnie.100% podlogówki,rekuperator,kominek z PW ale może odpalony z dwa razy.Gaz na C.O. i C.W.U,kuchenka prąd.Ja polecam Porotherm.Jeszcze nie dawno mieszkałem w bloku wybudowanym z silki i zimno jak cholera.Każde mieszkanie miało indywidualne ogrzewanie piecem dwufunkcyjnym i rachunki za gaz większe niz teraz w Przemyślanym.W sumie to myśle że obojetnie z czego sie postawi mury.Najważniejsze jest dobrze zrobione ocieplenie i na to trzeba zwrocić największą uwagę.W podlogę dałem 6+6+3styro,ściana 10+10 styro grafitowego,strop 25cm ekofibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 01.02.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 hej @ Piotrek42 188 m3 = 302 zl oraz dodatkowo: 10 zl (abonament), 91,78 zl oplata sieciowa stała, 82,30 zl opłata sieciowa zmienna @ Radziej3city qrde mało Ci przyszło - u mnie na ścianach neopor 15cm, na północnych ścianach 18cm, w podłodze 10cm, a w stropie 35cm, mieszkam dopiero miesiąc i też jestem w trakcie regulowania ustawień co. Testuję różne krzywe grzewcze oraz ustawienia pieca. Odnośnie ścian to w wg ostatniego muratora silka na topie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 01.02.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Mało.nie mało zapłacić trzeba:-(Ja na razie żadnej automatyki nie mam.Póki co cyrkluję na kotle i na mieszającym.Nie wiem właśnie co montować?Chciałem w każdym pomieszczeniu programator ale ponoć nie zdaje egzaminu na małą sterowność podłogówki.Może pogodowka będzie lepsza?P@blowek a co ty tam masz u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstrągowo.pl 01.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam!Ja również jestem zainteresowany budową tego domu. Mam prośbę o przesłanie kosztorysu budowy i rzutów na e-maila [email protected]. Zwłaszcza interesuje mnie wersja z wiązarami dachowymi. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 hej @ Piotrek42 188 m3 = 302 zl oraz dodatkowo: 10 zl (abonament), 91,78 zl oplata sieciowa stała, 82,30 zl opłata sieciowa zmienna . to razem 486 zł?? sorki ale nie wiem czy do tej kwoty trzeba dodać te dodatki? Napisałeś dodatkowo wiec myślę że tak, więc wyjdzie ok 486zł dobrze liczę?? hmm nie dużo drożej jak u mnie, przy kotle na eko groszek , ale ja mam wyższe temperatury i w zeszłym roku kupiłem drogi ekogroszek, u mnie standardowo to 22,5-23 st i w tej cenie (ok 450zł) zawarta jest również cwu no i mam m42a i dogrzewam sobie garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 01.02.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 to razem 486 zł?? sorki ale nie wiem czy do tej kwoty trzeba dodać te dodatki? Napisałeś dodatkowo wiec myślę że tak, więc wyjdzie ok 486zł dobrze liczę?? hmm nie dużo drożej jak u mnie, przy kotle na eko groszek , ale ja mam wyższe temperatury i w zeszłym roku kupiłem drogi ekogroszek, u mnie standardowo to 22,5-23 st i w tej cenie (ok 450zł) zawarta jest również cwu no i mam m42a i dogrzewam sobie garaż Mój sąsiad też tak cwaniakował że niby ekogroszek jest the best i już robi sobie mapki pod gaz bo go ten syf w kotłowni już dobija no i wcale tak pięknie z kosztami nie wygląda.Pisałem pare postów wczesniej ile u mnie wyszło za gaz więc chyba krzywdy nie ma.P@blowek pisał że to jest jego pierwszy sezon więc myślę że w przyszlym roku zejdzie jeszcze z kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamcio 01.02.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) U mnie - grudzień i styczeń poszło ok 1100 kg ekogroszku, w tym CWU, grzejniki tyko w pokoikach reszta podłogówka. W komiku paliłem ok 7 razy. (tona ekogroszku u mnie 700 zł. Mieszkam od listopada w domu 20-21 stopni, ale mam jeszcze parę rzeczy do roboty np odizolowanie garażu od budynku, rekuperacja, wiec myślę że można jeszcze mniej spalić . Edytowane 1 Lutego 2013 przez Kamcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblowek 02.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Razem dokładnie 486zł... Na następny sezon drzewo już będę miał nadające się do palenia. Paliłem drzewem z tego sezonu ale wytwarzał się czarny nalot - i śmierdzi to i niebezpieczne bo jest łatwopalne.Ja mam sterowanie poprzez regulator pokojowy zamontowany w korytarzu. Ten programator ma opcję, że działa jako czujnik temperatury lub załączają go termostaty (powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak to wtedy działa). Ale systemem co steruje mi generalnie sterownik pieca dochodzi do niego też pogodówka i regulator pokojowy. Przez dłuższy czas bawiłem się też podłogówką -mam układ mieszkający z możliwością regulacji na każdy obwód (5 obwodów). Ten układ mieszkający też jest trochę nie do gazu i kondensatu - nie ma (chyba, że ktoś ma doświadczenie inne) możliwości regulacji temperatury mieszacza od tego co jest na zasileniu daje ok 15stopni w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 02.02.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ja właśnie też z powodu swiezego drzewa nie palę w kominku.Szkoda opału bo i tak wiecej wody w nim niż korzyści.Niech się suszy i na następny sezon jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 07.02.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mam serdeczną prośbę do Pana Edmunda. Wszyscy o coś tam prosili, więc ja pewnie również mogę Chciałbym poprosić o namiary do architekta, który adaptował Pański projekt oraz do Pańskiego kierownika budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 07.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Bardzo dziękuję za kolejny dowód Pańskiej życzliwości, Panie Edmundzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swerd 10.02.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Proszę wszystkich którzy wybudowali Przemyślanego o przesłanie zdjęć wnętrz swoich domków , jestem na etapie projektowania wykończeniówki i bardzo liczę na pomoc forumowiczy, czy ma ktoś DGP i jak to się sprawdza , info i zdjęcia proszę na [email protected]. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zefirek12 10.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam Planuję wybudować dom wg projektu Przemysłanego M42, czy ktoś mógłby przesłać mi kosztorys i rzuty tego domku z wymiarami oraz w przybliżeniu zestawienie kosztów faktycznie poniesionych w rozbiciu na poszczególne etapy budowy.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zefirek12 10.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zapomniałam podać e-mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doniu_93 11.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam serdecznie, jestem nowy na tym forum. Wraz z narzeczoną zamierzamy budować dom według projektu M42 Przemyślany. Proszę o przesłanie kosztorysu i wymiarówki na adres [email protected].Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweliania 12.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Prosimy o zdjęcia wnętrz na forum, myślę że wielu forumowiczów skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts