Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pośrednik = firma budująca dom???

Posrednik-deweloper 40 tys zł,, ktory budowal wg naszych wymagan, biegal z papierkami (pozwolenie na budowe zalatwil w jeden dzien) i firma bududjaca zgarnela tez 40 tys zl. Deweloper mial bardzo duze upusty zł na materialy budowlane, my takich cen przed budowa nie dostalismy, poza tym nic nas nie obchodzilo, zadne pilnowanie materialow, co kilka dni dogladalismy i mierzylismy wszystko. A wiec od nowa. 380 tys zł minus dzialka 70 tys zl, minus deweloper 40 tys zł- minus ekipa budowlana 40 tys zł minus roznica cen materialow, bo stanialy, dom z pustaka porotherm 44 i 12, styropian 18 cm, dachowka cementowa Euronit ska. Pozdrawiam!

Edytowane przez onazis1974

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podrednik-deweloper 40 tys zł,, ktory budowal wg naszych wymagan, biegal z papierkami (pozwolenie na budowe zalatwil w jeden dzien) i firma bududjaca zgarnela tez 40 tys zl. Deweloper mial bardzo duze upusty zł na materialy budowlane, my takich cen przed budowa nie dostalismy, poza tym nic nas nie obchodzilo, zadne pilnowanie materialow, co kilka dni dogladalismy i mierzylismy wszystko. A wiecod nowa. 380 tys zł minus dzialka 70 tys zl, minus deweloper 40 tys zł- minus ekipa budowlana 40 tys zł minus roznica cen materialow, bo stanialy, dom z pustaka porotherm 44 i 12, styropian 18 cm, dachowka cementowa Euronit ska. Pozdrawiam!

dzieki za info. wiem juz wiecej

Witam! Czy ktos moze mnie oswiecic z kosztami przylacza gazu ziemnego i jaki piec do M42c? Juz mam dosyc ekogroszku, balagan przez pyl, slimak podajnika ciagnie troche pradu i halasuje w nocy, trafil sie kiepski jakosciowo ekogroszek i piec zgasnal w nocy, mijaja 3 lata i juz mam go dosyc, zostawie go awaryjnie ale slyszalem, ze juz nie produkuja piecow, ktore wytrzymuja 10lat albo dluzej. Z gory serdecznie dziekuje za porady. Pozdrawiam!

witanie

kroki masz tu http://www.pgnig.pl/dladomu/przylaczenie

ja robilem z caloscia inwetycji tj budowa domu, wiec odpadal mi koszt mapy, projektu, inwentaryzacji

koszty:

mapa do celow projektowych, projekt, inwetaryzacja

wykonanie jest po stronie pgnig, a dostaniesz kalkulacje ile mniej wiecej musisz zaplacic.

Jezeli chodzi o piec to najlepiej pogadac z firma (o ile jestes zadowolony), ktora robila Ci c.o.

Rozumiem, ze chcesz dolozyc piec do istniejącej instalacji, wiec wazne kwestie to:

- obecna istalacja do uklad zakmniety czy otwarty?

- ile ukladow - same grzejniki, czy masz tez np podlogowke?

- jakie grzejniki?

- ile wody wchodzi (mniej wiecej) do instalacji?

- kwestia cieplej wody

- uklad sterowania i (niekonicznie) przekaznikow do sterownika pieca

- kwestia pomp obiegowych (mozna zmienic na mniej zrace prad, dolozyc wiecej)

- ewentualne sprzegla jesli masz np kominek z plaszczem lub solary

- samo wykonanie instalacji gazowej tez oczywiscie

Jezeli jestes "techniczny" mozesz narysowac niej wiecej oczywiscie szkic obecnego c.o. (fotke nawet dolaczyc) i popytac w dobrych punktach sprzedazy

Koszty ukryte czyli dodatkowe:

- sterowniki - noe mylic z regulatorem temperatury

- czujki (np pogodowa)

- do kondensata potrzebujesz rure dwuplaszczowa spalinowa (1mb rury to ok 150 zl, kolano ok 200). Jesli zdecydujesz sie na kondensat (inaczej nie widze) moge narysowac Ci taki prosty schemat aby uwazac jak kupowac zakonczenie tych rur. Zdarzaja sie czeste awarie kotlow w czasie najwiekszych mrozow, sic!, wlasnie przez zle zakonczenia.

- uruchomienie pieca

- kominiarz

Zainwestujesz w dobry piec to i mniej za gaz bedziesz placil.

Zostaje tez kwestia cieplej wody - jak planujesz lub jak masz?

Poczytaj http://www.acv.com/pl-pl/03_01/products/app.rvb

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

Bardzo prosze o pomoc i podzielenie sie praktycznym doświadczeniem w związku z tematami poniżej:

1. co na podłogę w gaarażu żeby było niedrogo, praktycznie i trwale? gres 10mm za 14pln/m2 ?

2. czy dwaliście płytki n ściany w garażu? ja jestem przeciwko ale szukam opinii.

3. co z odwodnieniem w garażu? ja mam 50 cm przed bramą poprzeczby kanał około 15cm szer w poprzk cłego garażu. teraz myśle żeby to zmurować i nie rrobić. A może się przyda? prosze o praktyczne komentarze.

4. jaka wentylacja w kuchni? ekipa mi mówi ze wystarczy dobry pochłaniacz, ja się boję ze nie. ekipa mówi że jak dam rurę i wypuszczę wentylcję przez dach to będzie różnica temperatur i beedzie mi się to skraplało. Jak robiliście? co jest najlepsze i co jest niezbędne?

5. mam kocioł gazowy, czy kłaść w kotłowni płytki na ściany? szczerze to szkoda mi kasy nie widdze praktycznego uzzasadnienia dla takiego rozwwiazni, ale może ktoś kto mieszka m inne zdnie i warto położyc?

z gory dziękuję za kazda omoc i wszystkie komentarze

Witam Wszystkich,

Bardzo prosze o pomoc i podzielenie sie praktycznym doświadczeniem w związku z tematami poniżej:

1. co na podłogę w gaarażu żeby było niedrogo, praktycznie i trwale? gres 10mm za 14pln/m2 ?

2. czy dwaliście płytki n ściany w garażu? ja jestem przeciwko ale szukam opinii.

3. co z odwodnieniem w garażu? ja mam 50 cm przed bramą poprzeczby kanał około 15cm szer w poprzk cłego garażu. teraz myśle żeby to zmurować i nie rrobić. A może się przyda? prosze o praktyczne komentarze.

4. jaka wentylacja w kuchni? ekipa mi mówi ze wystarczy dobry pochłaniacz, ja się boję ze nie. ekipa mówi że jak dam rurę i wypuszczę wentylcję przez dach to będzie różnica temperatur i beedzie mi się to skraplało. Jak robiliście? co jest najlepsze i co jest niezbędne?

5. mam kocioł gazowy, czy kłaść w kotłowni płytki na ściany? szczerze to szkoda mi kasy nie widdze praktycznego uzzasadnienia dla takiego rozwwiazni, ale może ktoś kto mieszka m inne zdnie i warto położyc?

z gory dziękuję za kazda omoc i wszystkie komentarze

Ad1 do Ad 3 sam się jeszcze zastanawiam także skorzystam z porad innych :)

Ad4. Pochłaniacze mają mniejszą sprawność niż wyciąg bezpośredni, ja wykonałem rurą wentylację w kuchni do okapu jak i dodatkową wentylację po przeciwnej stronie okapu podobnie jak w projekcie i dodatkowo wykonałem też rurą wentylację w spiżarni. Jak na razie (mieszkam od lipca 2012r) nie zauważyłem jakoś skraplającej się wody pomimo różnic temperatury.

Ad5. Warto położyć płytki w pomieszczeniu gospodarczym bo wnioskuję, że tam masz kotłownię. Ja również zastanawiałem się nad tym, a teraz nie żałuję swojej decyzji i jestem zadowolony, że położyłem płytki na ścianach do samego sufitu. Ale to tylko moja sugestia i potrzeba wizualna, każdy ma inny gust także to tylko twoja decyzja, a tak nawiasem mówiąc to łatwiej jest utrzymać czystość no i do tego odpada ci malowanie.

genrin, dzięki za komentarze. mógłbyś jeszcze rozwinąć pkt4? wyszedłeś tą rurą przez strop i dach czy przez ścianę? a tą rurę nad stropem masz ocieploną?

Skoro juz mieszkasz to pewnie korzystasz z garazu, a skoro przezyles zime to pewnie mozesz cos powiedziec na temat tego czy jak to jest ze sniegiem, odplywem wody posniegowej, eliminacja blota, etc. oplaca sie robic jakies dwodnienie w garazu? czy to i tak nic nie da? jakies luzne wnioski nawet.

dzieki z gory.

Trzema rurami wyszedłem nad strop, a potem na dach. Rur nie ocieplałem. Natomiast jeśli chodzi o garaż to na razie nie korzystałem bo muszę zrobić podjazd, którego nie zdążyłem w ubiegłym roku wykonać także jeśli chodzi o odpływ to na razie nie pomogę.

niekoniecznie - można też dojechać do wentylacji z salonu (przynajmniej taki mam plan) tymczasem mam tylko przebicie przez strop w kuchni i spiżarni

dzięki za podpowiedzi, ale daliście mi teraz do myślenia :) wszyscy wykonawcy których pytam mówią mi że w domu jest ciepło, strop jest ocieplony (ja mam drewniany) a na poddaszu zimno a nad dachem jeszcze zimniej w zimie... hmm... no ale jak piszecie ze się ti sprawdza w praktyce i nic się nie skrapla to chyba zaryzykuję.

p@blowek ty chcesz dojechać poddaszem i wpiąć się do komina?

genrin a te rury spinałeś nad stropem czy 3 osobne przebicia przez dach? poddasze masz ocieplone? jest szansa na jakąś fotkę tego?

tak sobie myślę, że jak już mieszkasz i to działa to to jest chyba najlepsze potwierdzenie dla moich wątpliwości że problemów nie będzie.

Rura wentylacyjna ze spiżarni i z kuchni jest razem spięta, a rura od okapu idzie oddzielnie, jak będę przy okazji na strychu to zrobię fotkę i podeślę. Strop mam betonowy ocieplony 15 cm styropianu, a dachu na razie nie docieplałem także poddasze nie jest ocieplone. Edytowane przez genrin

Witam jeszcze raz. Czy komuś wyszły te podciagi na zewnątrz niżej niż podbitka. U mnie tak wyszło czy ktos wie jak z tym poradzić i mi się wydaje ze one powinny być tez ocieplenie

Z góry dziękuje

U mnie ocieplali najpierw całe ściany wszystko do góry łącznie z podciągami, a dopiero potem była robiona podbitka. nie wiem czy o to Ci chodziło?

a może chodzi o podciągi te nad tarasem? jak tak to też mam ocieplone ale jakąś chyba 2-ką po to tylko żeby grubościowo pasowało

Potrzebuję szybkiej podpowiedzi, muszę jutro lub max w poniedziałek zdecydować w którą stronę będą się otwierały drzwi z sieni do garażu i z garażu do kotłowni. Ja chciałem zrobić tak żeby było:

sień - garaż - otwierają się do garażu z sieni

sień kotłownia - otwierają się do garażu z kotłowni

ale się zastanawiam czy przy 2 autach w garażu (zwykłę osobówki) to nie będzie kolidowało?

Może ktoś podpowie jak macie to rozwiązane? dotyczy M42c czyli kotłownia z tyłu za garażem

dzięki z góry.

Potrzebuję szybkiej podpowiedzi, muszę jutro lub max w poniedziałek zdecydować w którą stronę będą się otwierały drzwi z sieni do garażu i z garażu do kotłowni. Ja chciałem zrobić tak żeby było:

sień - garaż - otwierają się do garażu z sieni

sień kotłownia - otwierają się do garażu z kotłowni

ale się zastanawiam czy przy 2 autach w garażu (zwykłę osobówki) to nie będzie kolidowało?

Może ktoś podpowie jak macie to rozwiązane? dotyczy M42c czyli kotłownia z tyłu za garażem

dzięki z góry.

Witam i o zdrowie pytam! Mieszkamy w M42c juz trzeci rok i nasze rozwiazanie otwierania drzwi jest praktyczne i nie kolidujace z niczym, tzn drzwi z wiatrolapu do garazu otwieraja sie do wiatrolapu, drzwi wejsciowe otwieraja sie do wiatrolapu a wg projetu na zewnatrz, drzwi od kotlowni otwieraja sie do grazu i parkujac dwa auta, zafire i fabie, nie bylo problemow z otwieranie, poniewaz to dlugi garaz. Wiatrołap powiekszylismy kosztem spizarni. Pozdrawiam.

Przemyślany III_do wysyłki-Model.jpg

20121019_124423.jpg

20121019_135625.jpg

20121019_124116.jpg

20121019_092318.jpg

Edytowane przez onazis1974

onazis , dzięki wielkie za podpowiedzi. akurat już z kilku Twoich uwag gdzieś wcześniej skorzystaliśmy i nie żałujemy bo były bardzo praktyczne.

Tak więc z tej podpowiedzi też skorzystamy. Kostkę też zamierzamy bezczelnie skopiować i zrobić taką samą bo nam się bardzo podoba :)

na zdjęciach widzę że macie jasne drzwi a okna złoty dąb albo coś koło tego. czy jest opcja na jakąś fotkę z wnętrza gdzie widać środek i te jasne drzwi w zestawieniu z oknami? pytam bo mamy okna złoty dąb i myślimy o jasnych drzwiach i fajnie byłoby zobaczyć jak to wygląda.

z góry dziękuje i pozdrawiam.

onazis , dzięki wielkie za podpowiedzi. akurat już z kilku Twoich uwag gdzieś wcześniej skorzystaliśmy i nie żałujemy bo były bardzo praktyczne.

Tak więc z tej podpowiedzi też skorzystamy. Kostkę też zamierzamy bezczelnie skopiować i zrobić taką samą bo nam się bardzo podoba :)

na zdjęciach widzę że macie jasne drzwi a okna złoty dąb albo coś koło tego. czy jest opcja na jakąś fotkę z wnętrza gdzie widać środek i te jasne drzwi w zestawieniu z oknami? pytam bo mamy okna złoty dąb i myślimy o jasnych drzwiach i fajnie byłoby zobaczyć jak to wygląda.

z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witam! Okna sa plastikowe w okleinie złoty dąb, prosze o adres emailowy to wysle wiecej zdjec. Znajomi w przemyslanym zamontowali wszystkie drzwi wewnetrzne ciemno brazowe i wg mnie bardzo zaciemnili korytarze ale wiadomo, ze jednemu podoba sie córka a drugiemu tescowa :) Dodam jeszcze, ze w pokoju dziecicnnym białe drzwi z panelami nie do zdarcia Balterio w kolorze białym w szare smugi idealnie pasuja i rozjasniaja pokoj, ktory jest po wschodniej stronie i słonce tam nie zaglada. :) Pozdrawiam!

20121019_085026.jpg

20121019_092307.jpg

20121019_093047.jpg

20121019_093122.jpg

U mnie ocieplali najpierw całe ściany wszystko do góry łącznie z podciągami, a dopiero potem była robiona podbitka. nie wiem czy o to Ci chodziło?

a może chodzi o podciągi te nad tarasem? jak tak to też mam ocieplone ale jakąś chyba 2-ką po to tylko żeby grubościowo pasowało

Dzięki za odpowiedz panatek

Chodzi mi oto ze np BeataA (M42c buduje) ma tak zrobione ze te podciągi które się opierają na słupach na zewnątrz są schowane w rusztcie podbitki i nie będzie ich widać i ona ma tak zrobione że najpierw ruszt ocieplenie i później podbitka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153938-Przemy%C5%9Blany-M42c-Beaty-i-Krzysia/page8

pzdr

Edytowane przez klimek1974

onazis dzięki za kolejne podpowiedzi. ze zdjęć na maila chętne skorzystam jako z inspiracji :) podaję maila: panantek/małpa/gmail.com

będę wdzięczny też za za zdjęcia z salonu. pozdrawiam

Witam! Wysle fotki za kilka dni, poniewaz sluzbowy limit internetowy resetuje sie pojutrze a teraz jest zamulony ;) Pozdrawiam!