Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Psemo,nie chcę się wtrącać,w końcu każdy buduje sam dla siebie ale....nie wiem czy nie popełniasz błędu tynkując w środku przed rozciągnięciem wody i c.o.?Szkoda roboty a wiadomo,że przy zakładaniu ogrzewania i następnych instalacji mniej lub więcej trzeba będzie jednak te ściany trochę popruć.

Witam

Masz rację McR ,że trochę zryjemy tynki, jednak w większości rozkładam w podłodze woda ,co przed wylewkami a ubytki i poprawki mam w cenie także myślę ,że będzie ok .Postęp prac niesamowity 4 sypialnie wytynkowane.

Pozdrawiam i dz za zainteresowanie.

Mam prośbę podeślijcie mi fotki z etapu stelaży , kg i wełny bardzo proszę. Ciekawi mnie jak rozwiązaliście ten temat (chętnie też poczytam wskazówki i porady).mój mail [email protected]

pozdrawiam Przemek

Proszę o koszty poniesione do tej pory czy sami robiliście czy firma:

Urszula ja budowałem firmą stan surowy otwarty około 160 tyś. PLN , jetem bardzo zadowolony gdyż moja firma ma skład budowlany i nie ganiałem za materiałem itp.Moja rada poszukaj w swojej okolicy sprawdzonej firmy , uzgodnij cenę podpisz umowę i do dzieła.Trzymamy kciuki.

Pozdrawiam Pana Edmunda (Postihal) , którego opisy zainspirowały nas do podjęcia decyzji o budowie m42a .

Edytowane przez psemo

Taniej nie znaczy lepiej:-)Z twoich postów wynika że dopiero zaczynasz budowę więc jeszcze dużo przed Tobą.Powodzenia abyś zmieścił się w 200tyś.Ja jestem już po budowie Przemyślanego i co nie co już wiem.Jedynie na czym można zaoszczędzić to na robociznie,chociaż i z tym różnie bywa,Nie raz człowiek szuka najtaniej a póżniej wylewa swoje żale jak mu to ekipa schrzaniła robotę.

Taniej nie znaczy lepiej:-)Z twoich postów wynika że dopiero zaczynasz budowę więc jeszcze dużo przed Tobą.Powodzenia abyś zmieścił się w 200tyś.Ja jestem już po budowie Przemyślanego i co nie co już wiem.Jedynie na czym można zaoszczędzić to na robociznie,chociaż i z tym różnie bywa,Nie raz człowiek szuka najtaniej a póżniej wylewa swoje żale jak mu to ekipa schrzaniła robotę.

Zgadzam się, że nierzadko tak bywa, ale ... :) Po pierwsze primo nie należę do osób, które "wylewają swoje żale", a po drugie, ważniejsze primo - moją ekipą kieruje budowniczy domu Postihala :) Na razie jestem bardzo zadowolony z ekipy i postępu robót, a że mam już jakiś stopień zaawansowania budowy, więc wszystko wskazuje na to, że będzie tak do niedługiego końca. Na koniec - nie do końca masz rację, że można zaoszczędzić wyłącznie na robociźnie :)

PS. Z postów nie wszystko można wywnioskować :)

Pozdrawiam

Mam prośbę podeślijcie mi fotki z etapu stelaży , kg i wełny bardzo proszę. Ciekawi mnie jak rozwiązaliście ten temat (chętnie też poczytam wskazówki i porady).mój mail [email protected]

pozdrawiam Przemek

=======================================================

Przemku, ja już jestem po tym etapie... Ja zdecydowałem się na stelaże krzyżowe jak na zdjęciu. Oprócz tego ociepliłem strop (mam tak samo jak Ty belki stropowe drewniane). Dałem 15 cm wełny między belkami + 10 cm wełny nad stelażem. Oprócz tego ociepliłem jedną warstwą wełny więźbę dachową o grubości 15 cm. Będę miał nieużytkowe poddasze ale zrobiłem to ze względu na rury do instalacji mechanicznej które przechodzą mi na poddaszu no i ze względów praktycznych... Być może kiedyś wykorzystam poddasze jako dodatkowy pokój. Buduję dom "przemyślany" w wariancie "C".

pzdr

Grzegorz

2.jpg

1.jpg

3.jpg

DSC03358.jpg

Witaj grzesiu_f

Dzieki za odp.Proszę Cię bardzo o odpowiedź na meila: [email protected] odnośnie tego sufitu, ponieważ moja żona nie daje mi spokoju odnośnie montowania tegoż sufitu:) Proszę cię o więcej zdjęć i mały opis od czego zacząłeś, będę Ci bardo wdzięczny

Edytowane przez psemo

Psemo,myślę że nie powielisz tego samego błędu,który prawdopodobnie popełnił grzesiu f.Chodzi mi konkretnie o brak paroizolacji pomiędzy sufitem podwieszanym a wełną między belkami.Dodatkowa warstwa wełny bezpośrednio na płytach g-k to raczej też jakieś nieporozumienie.Lepiej byłoby położyć tą warstwę dodatkowo nad drewnianymi belkami stropowymi "na krzyż".Doceniam wkład pracy i kasy u grzesia f,jednak wcześniej czy później po zamieszkaniu wełna pozbawiona bariery paroizolacyjnej zacznie wilgotnieć i najprościej mówiąc przestanie spełniać swoje zadanie.

Psemo,myślę że nie powielisz tego samego błędu,który prawdopodobnie popełnił grzesiu f.Chodzi mi konkretnie o brak paroizolacji pomiędzy sufitem podwieszanym a wełną między belkami.Dodatkowa warstwa wełny bezpośrednio na płytach g-k to raczej też jakieś nieporozumienie.Lepiej byłoby położyć tą warstwę dodatkowo nad drewnianymi belkami stropowymi "na krzyż".Doceniam wkład pracy i kasy u grzesia f,jednak wcześniej czy później po zamieszkaniu wełna pozbawiona bariery paroizolacyjnej zacznie wilgotnieć i najprościej mówiąc przestanie spełniać swoje zadanie.

Błędu oczywiście nie ma bo folia paroizolacyjna jest tam gdzie być powinna. Na zdjęciach nie ma bo była klejona przed położeniem płyt. Dodatkową warstwę wełny nie kładłem na belkach stropowych bo jak pisałem mam tam podłogę z płyt OSB. Prosto i na temat....

Błędu oczywiście nie ma bo folia paroizolacyjna jest tam gdzie być powinna. Na zdjęciach nie ma bo była klejona przed położeniem płyt. Dodatkową warstwę wełny nie kładłem na belkach stropowych bo jak pisałem mam tam podłogę z płyt OSB. Prosto i na temat....

Nie wiedziałem z jakiego etapu budowy są zdjęcia,dlatego też napisałem "prawdopodobnie" a co do płyt OSB,hmm....pisałeś coś o "rurach instalacji mechanicznej" na poddaszu ale nie o podłodze.Prosto i na temat