krzysztof cz 14.07.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Psemo bardzo ładny dom, ściany równiutkie. Budowałeś z ytonga. Szybko ci to poszło, zapewne wykańczacie wnętrza. Jakie rynny dałeś, pcv czy stalowe i o jakich przekrojach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psemo 14.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam Zdjęcia dodam myślę ,że jutro .Rynny mam metalowe a to ich oznaczenia R L4000 125/90, rura spustowa L 3000 125/90. Budowałem z ytonga 24 cm .Zasługa równych ścian to sprawdzona ekipa . Tak teraz działamy w środku tynki ,potem co , woda, gaz. pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 15.07.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Psemo,nie chcę się wtrącać,w końcu każdy buduje sam dla siebie ale....nie wiem czy nie popełniasz błędu tynkując w środku przed rozciągnięciem wody i c.o.?Szkoda roboty a wiadomo,że przy zakładaniu ogrzewania i następnych instalacji mniej lub więcej trzeba będzie jednak te ściany trochę popruć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszula268 15.07.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Proszę o koszty poniesione do tej pory czy sami robiliście czy firma: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psemo 15.07.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 WitamMasz rację McR ,że trochę zryjemy tynki, jednak w większości rozkładam w podłodze woda ,co przed wylewkami a ubytki i poprawki mam w cenie także myślę ,że będzie ok .Postęp prac niesamowity 4 sypialnie wytynkowane.Pozdrawiam i dz za zainteresowanie.Mam prośbę podeślijcie mi fotki z etapu stelaży , kg i wełny bardzo proszę. Ciekawi mnie jak rozwiązaliście ten temat (chętnie też poczytam wskazówki i porady).mój mail [email protected] pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psemo 15.07.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Proszę o koszty poniesione do tej pory czy sami robiliście czy firma: Urszula ja budowałem firmą stan surowy otwarty około 160 tyś. PLN , jetem bardzo zadowolony gdyż moja firma ma skład budowlany i nie ganiałem za materiałem itp.Moja rada poszukaj w swojej okolicy sprawdzonej firmy , uzgodnij cenę podpisz umowę i do dzieła.Trzymamy kciuki. Pozdrawiam Pana Edmunda (Postihal) , którego opisy zainspirowały nas do podjęcia decyzji o budowie m42a . Edytowane 15 Lipca 2013 przez psemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitekl 17.07.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam UrszulaU Nas stan surowy zamknięty czyli z dachem i oknami oraz ściankami działowymi wyniósł 180 tys., całośc wykonywała firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psemo 18.07.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Witam Urszula Kilka fotek salonu i kuchni ,dzisiaj skończyli tynki i w końcu mogłem porobić Edytowane 18 Lipca 2013 przez psemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 21.07.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam Urszula U Nas stan surowy zamknięty czyli z dachem i oknami oraz ściankami działowymi wyniósł 180 tys., całośc wykonywała firma. U mnie ten stan wyjdzie jednak trochę taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 21.07.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Taniej nie znaczy lepiej:-)Z twoich postów wynika że dopiero zaczynasz budowę więc jeszcze dużo przed Tobą.Powodzenia abyś zmieścił się w 200tyś.Ja jestem już po budowie Przemyślanego i co nie co już wiem.Jedynie na czym można zaoszczędzić to na robociznie,chociaż i z tym różnie bywa,Nie raz człowiek szuka najtaniej a póżniej wylewa swoje żale jak mu to ekipa schrzaniła robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 21.07.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Taniej nie znaczy lepiej:-)Z twoich postów wynika że dopiero zaczynasz budowę więc jeszcze dużo przed Tobą.Powodzenia abyś zmieścił się w 200tyś.Ja jestem już po budowie Przemyślanego i co nie co już wiem.Jedynie na czym można zaoszczędzić to na robociznie,chociaż i z tym różnie bywa,Nie raz człowiek szuka najtaniej a póżniej wylewa swoje żale jak mu to ekipa schrzaniła robotę. Zgadzam się, że nierzadko tak bywa, ale ... Po pierwsze primo nie należę do osób, które "wylewają swoje żale", a po drugie, ważniejsze primo - moją ekipą kieruje budowniczy domu Postihala Na razie jestem bardzo zadowolony z ekipy i postępu robót, a że mam już jakiś stopień zaawansowania budowy, więc wszystko wskazuje na to, że będzie tak do niedługiego końca. Na koniec - nie do końca masz rację, że można zaoszczędzić wyłącznie na robociźnie PS. Z postów nie wszystko można wywnioskować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof cz 21.07.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Zgadzam się że można zaoszczędzić na cenach materiałów budowlanych, warto się targować bo hurtownie maja duże narzuty a porównywanie cen w kilku hurtowniach stwarza konkurencje i dla mnie oszczędności rzędu nawet kilku tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 22.07.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Niestety cena wiąże się z jakością i bardziej o to mi chodziło.Pewnie że warto zebrać parę ofert,porównać i targować się ile się tylko da.Każdy grosz się przyda,coś o tym wiem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof cz 22.07.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Ja mówię o cenach tych samych materiałów a różnice są kolosalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu_f 24.07.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Mam prośbę podeślijcie mi fotki z etapu stelaży , kg i wełny bardzo proszę. Ciekawi mnie jak rozwiązaliście ten temat (chętnie też poczytam wskazówki i porady).mój mail [email protected] pozdrawiam Przemek ======================================================= Przemku, ja już jestem po tym etapie... Ja zdecydowałem się na stelaże krzyżowe jak na zdjęciu. Oprócz tego ociepliłem strop (mam tak samo jak Ty belki stropowe drewniane). Dałem 15 cm wełny między belkami + 10 cm wełny nad stelażem. Oprócz tego ociepliłem jedną warstwą wełny więźbę dachową o grubości 15 cm. Będę miał nieużytkowe poddasze ale zrobiłem to ze względu na rury do instalacji mechanicznej które przechodzą mi na poddaszu no i ze względów praktycznych... Być może kiedyś wykorzystam poddasze jako dodatkowy pokój. Buduję dom "przemyślany" w wariancie "C". pzdr Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psemo 24.07.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Witaj grzesiu_f Dzieki za odp.Proszę Cię bardzo o odpowiedź na meila: [email protected] odnośnie tego sufitu, ponieważ moja żona nie daje mi spokoju odnośnie montowania tegoż sufitu:) Proszę cię o więcej zdjęć i mały opis od czego zacząłeś, będę Ci bardo wdzięczny Edytowane 24 Lipca 2013 przez psemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 25.07.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Psemo,myślę że nie powielisz tego samego błędu,który prawdopodobnie popełnił grzesiu f.Chodzi mi konkretnie o brak paroizolacji pomiędzy sufitem podwieszanym a wełną między belkami.Dodatkowa warstwa wełny bezpośrednio na płytach g-k to raczej też jakieś nieporozumienie.Lepiej byłoby położyć tą warstwę dodatkowo nad drewnianymi belkami stropowymi "na krzyż".Doceniam wkład pracy i kasy u grzesia f,jednak wcześniej czy później po zamieszkaniu wełna pozbawiona bariery paroizolacyjnej zacznie wilgotnieć i najprościej mówiąc przestanie spełniać swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu_f 26.07.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Psemo,myślę że nie powielisz tego samego błędu,który prawdopodobnie popełnił grzesiu f.Chodzi mi konkretnie o brak paroizolacji pomiędzy sufitem podwieszanym a wełną między belkami.Dodatkowa warstwa wełny bezpośrednio na płytach g-k to raczej też jakieś nieporozumienie.Lepiej byłoby położyć tą warstwę dodatkowo nad drewnianymi belkami stropowymi "na krzyż".Doceniam wkład pracy i kasy u grzesia f,jednak wcześniej czy później po zamieszkaniu wełna pozbawiona bariery paroizolacyjnej zacznie wilgotnieć i najprościej mówiąc przestanie spełniać swoje zadanie. Błędu oczywiście nie ma bo folia paroizolacyjna jest tam gdzie być powinna. Na zdjęciach nie ma bo była klejona przed położeniem płyt. Dodatkową warstwę wełny nie kładłem na belkach stropowych bo jak pisałem mam tam podłogę z płyt OSB. Prosto i na temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 26.07.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Błędu oczywiście nie ma bo folia paroizolacyjna jest tam gdzie być powinna. Na zdjęciach nie ma bo była klejona przed położeniem płyt. Dodatkową warstwę wełny nie kładłem na belkach stropowych bo jak pisałem mam tam podłogę z płyt OSB. Prosto i na temat.... Nie wiedziałem z jakiego etapu budowy są zdjęcia,dlatego też napisałem "prawdopodobnie" a co do płyt OSB,hmm....pisałeś coś o "rurach instalacji mechanicznej" na poddaszu ale nie o podłodze.Prosto i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof cz 29.07.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Co kładliście na chudziaka, folię czy papę termozgrzewalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts