sitekl 22.08.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 WitamW naszym Przemyślanym M42a wyszło 600 m2 tynków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 22.08.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, właśnie zaczynamy budowę swojego M42cL i stąd pytanie z czego budowaliście fundamenty? Fachowcy doradzają mi:- kształtki betonowe + zbrojenie zalewane betonem lub - zwykłe bloczki/kostki betonowe ale do tego na górze opaska betonowa/ wieniec spinająca całość.Jestem przekonany bardziej do zwykłych bloczków betonowych ale mam do Was pytanie czy robiliście ten wieniec spinający na fundamencie z bloczków bo to pewnie spory koszt, pytanie czy potrzebny?I ile mniej więcej wyszedł Was stan ZERO w rozbiciu na materiał + robocizna?z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Percia 22.08.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witajcie wszyscy forumowicze! Jestem zainteresowana budową domu Przemyślany M42 na 99%, jednak mój mąż na mniej stąd moja prośba, czy jest ktoś z województwa łódzkiego kto zechcialby zaprosić nas na oględziny domku, żebym mogła przekonać męża. Proszę o kontakt: [email protected] Postihalu! Wielki szcunek do Twojej osoby. Przeczytałam całe forum, trochę mi to zajęło, ale warto było. Jesteś wyjątkowym człowiekiem. Mało jest tak rzyczliwych osób jak Ty. Dzięki Tobie zakochałam się w tym domku, a forum czytałam jak ciekawą książkę. Nie przestawaj pisać...Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.08.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, właśnie zaczynamy budowę swojego M42cL i stąd pytanie z czego budowaliście fundamenty? Fachowcy doradzają mi: - kształtki betonowe + zbrojenie zalewane betonem lub - zwykłe bloczki/kostki betonowe ale do tego na górze opaska betonowa/ wieniec spinająca całość. Jestem przekonany bardziej do zwykłych bloczków betonowych ale mam do Was pytanie czy robiliście ten wieniec spinający na fundamencie z bloczków bo to pewnie spory koszt, pytanie czy potrzebny? I ile mniej więcej wyszedł Was stan ZERO w rozbiciu na materiał + robocizna? z góry dzięki za odpowiedzi Wieniec to raczej pod dach a nie na fundamenty.Nie daj się naciągnąć na koszty.Rób tak jak w projekcie a będzie dobrze.Ja u siebie robiłem standardowo,czyli;fundament na to bloczki betonowe i dalej ściany do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 23.08.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Dokladnie tak,jak prawi Radziej3city.Zbrojona ława pod wymurowanie fundamentów z bloczków betonowych i to wszystko.Na tym etapie warto jednak wiedzieć,czym będzie przykryty dach.Wg projektu przewidziana jest blachodachówka (dach lekki) i standartowa szerokość ław 40cm w zupełności wystarczy.Jeśli planujesz dachówkę,ławy pod fundamenty powinny być odpowiednio wzmocnione,czyli szersze itd.Co za tym idzie,pod dachówkę i więźba dachowa-wymiary później muszą być odpowiednio powiększone.Chodzi o sam ciężar pokrycia. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez McR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 24.08.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Doklądnie tak,jak prawi Radziej3city.Zbrojona ława pod wymurowanie fundamentów z bloczków betonowych i to wszystko.Na tym etapie warto jednak wiedzieć,czym będzie przykryty dach.Wg projektu przewidziana jest blachodachówka (dach lekki) i standartowa szerokość ław 40cm w zupełności wystarczy.Jeśli planujesz dachówkę,ławy pod fundamenty powinny być odpowiednio wzmocnione,czyli szersze itd.Co za tym idzie,pod dachówkę i więźba dachowa-wymiary później muszą być odpowiednio powiększone.Chodzi o sam ciężar pokrycia. Popieram przedmówców Dachówka ceramiczna generuje dodatkowe koszty. Ja zrobiłem tak, jak w projekcie - blachodachówkę, ale każdy dokonuje swojego wyboru. W każdym razie jeżeli decydujesz się na dachówkę, to proponuję uwzględnić to już przy adaptacji projektu. Pozdrawiam. PS. Postihal - mój wspaniały mentor, ma blachodachówkę. Moja żona, jak chce przeforsować jakąś swoją wersję, to podsumowuje argumentację w taki sposób:"Tak ma Pan Edmund". To sakramentalne zdanie w zasadzie zamyka wszelką dyskusję Nota bene byliśmy w domku Pana Edmunda dwukrotnie (zrządzeniem przyjaznego nam losu mieszkamy niedaleko), więc argumentacja żony ma swoje uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekg80 24.08.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ja tez zgadzam sie z przedmowcami. U mnie dom jest pokryty dachowka na wzmocnionej wiezbie a lawy fundamentowe szerokosci 60 cm . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.08.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ja tez zgadzam sie z przedmowcami. U mnie dom jest pokryty dachowka na wzmocnionej wiezbie a lawy fundamentowe szerokosci 60 cm . Pozdrawiam Mam tak samo m42a dachówka waży ok 14-15 Ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 24.08.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Z blachą przy takich dachach wcale nie wychodzi tak tanio.U siebie mam dachówkę ponieważ różnica w cenie nie była jakaś powalająca.Przy pokryciu z blachy wychodzi bardzo dużo odpadów.Co dachówka to dachówka a dach robimy na ładne parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 24.08.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Dość z żonką naoglądaliśmy się przepięknych dachów pokrytych przepiękną dachówką ,która po paru latach pokryła się"przepięknym" mchem.Niczego nikomu nie żałuję,dachówka to dachówka ale... Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez McR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dość z żonką naoglądaliśmy się przepięknych dachów pokrytych przepiękną dachówką ,która po paru latach pokryła się"przepięknym" mchem.Niczego nikomu nie żałuję,dachówka to dachówka ale... Ceramiczna pokryta mchem?? pierwszo słyszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 24.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Poczekamy,zestarzejemy się,zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 25.08.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi Zdecyduję się chyba jednak na blachodachówkę, co prawda faktycznie cenowo ponoć wychodzi przy tym dachu podobnie do dachówki bo jest sporo odpadu ale koszty generują poszerzone ławy i wzmocniona więźba choć nie liczyli mi jeszcze jaka to będzie różnica napiszcie jeszcze jaki jest koszt stanu ZERO (robocizna + materiały)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 26.08.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 napiszcie jeszcze jaki jest koszt stanu ZERO (robocizna + materiały)? Ok. 30.000 zł (M42L) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.08.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, właśnie zaczynamy budowę swojego M42cL i stąd pytanie z czego budowaliście fundamenty? Fachowcy doradzają mi: - kształtki betonowe + zbrojenie zalewane betonem lub - zwykłe bloczki/kostki betonowe ale do tego na górze opaska betonowa/ wieniec spinająca całość. Jestem przekonany bardziej do zwykłych bloczków betonowych ale mam do Was pytanie czy robiliście ten wieniec spinający na fundamencie z bloczków bo to pewnie spory koszt, pytanie czy potrzebny? I ile mniej więcej wyszedł Was stan ZERO w rozbiciu na materiał + robocizna? z góry dzięki za odpowiedzi Jak masz dobre warunki gruntowe i pustak ceramiczny lub silikat to nie rób wieńca. Przy betonie komórkowym i/lub wysokim poziomie wód gruntowych/ słabym gruncie wieniec zapobiegnie pękaniu ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 26.08.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ma ktoś namiar na jakąś ekipę budowlaną z okolic Bielska- Białej która budowała ten dom?poproszę o info na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate-84 27.08.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Hej sir_wojtas,Ja właśnie ukończyłam stan "O" U mnie koszt zamknął się w granicy 29 tys. ( w tym robocizna 8 tys.). Zaznaczam jednak, iż ze względu na to iż planujemy strop teriva i dachówkę ława została poszerzona do 60 cm i mamy wykonane dodatkowe dwie ściany nośne ( zamiast czterech słupów). Pozdrawiamkate-84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 28.08.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ma ktoś namiar na jakąś ekipę budowlaną z okolic Bielska- Białej która budowała ten dom? poproszę o info na: [email protected] Hej. A dlaczego zależy Ci na ekipie, która budowała właśnie Przemyślanego? Przecież to bez znaczenia. Ekipa ma być kompetentna, a dom jak dom. Każdy jest budowany podobnymi metodami. Moi budowlańcy ocenili Przemyślanego jako budowę należącą do tych mniej skomplikowanych Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 28.08.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ma ktoś namiar na jakąś ekipę budowlaną z okolic Bielska- Białej która budowała ten dom? poproszę o info na: [email protected] Witam! Zgadzam sie z Aktonem, kazda dobra firma moze postawic przemyslanego, biora projekt w łapy i jada na betoniarze zgodnie z projektem, tylko warto czasem po ich robocie podejsc z poziomica i sprawdzic piony i poziomy, posadzek i murow, bo czasami sie spiesza i paprza, moj stryj chodzil za murarzami i co chwile sprawdzal czy kazda cegla jest w pionie, murarze bluznli na niego jak szefcy ale prosto postawili, co do budowy to poprawki i rozwiazania tylko brac z forum przemyslanego i przekazywac fachowcom, no i ich pilnowac, ja nie dopilnowalem (z niewiedzy) tynkow wewnetrznych na listwach, powinni tynkowac wg listew przybitych do sciany, zeby rowno wyszlo a to pracochlonne, wiec omijaja i chlapia kielnia z daleka i szybko wyrownuja a pozniej po zalozeniu drzwi i framugi szpara miedzy tynkiem a framuga w postacie fali.Nie jedna firma budowlana pochwalila sie, ze najlepszy biznes jast na stawianiu domu w stanie surowym otwartym, bo szybko idzie robota i duza kasa, wiec warto zapytac przed budowa kilka ekip ile wezma za postawienie i co bedzie w tych pieniazkach a jeszcze lepiej to firma x zrobi to i to za tyle a ile wy? a pod koniec budowy przy ostatniej transzy rozliczeni pomarudzic: spodziewalem sie lepszego wykonania i szybszego, wiec zaplace tyle ale zrobcie jeszcze to albo obcinamy dole sprawdzone sposoby. powodzonka i pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 28.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) .....a pod koniec budowy przy ostatniej transzy rozliczeni pomarudzic: spodziewalem sie lepszego wykonania i szybszego, wiec zaplace tyle ale zrobcie jeszcze to albo obcinamy dole sprawdzone sposoby. powodzonka i pozdrowionka Powiem tylko tyle.Najgorszym jest to,kiedy pracujesz za uzgodnioną cenę a po robocie ktoś próbuje jeszcze coś uszczknąć dla siebie.Tak się w życiu nie postępuje,to nie jest w porządku i kto tego nie zaznał,nie ma o tym uczuciu zielonego pojęcia.Najuczciwiej jest wyłożyć swoje warunki odnośnie konkretnego etapu budowy,jak przysłowiową kawę na ławę.Wówczas ten czy tamten dokładnie wie,czego od niego oczekujesz i zaraz może zadecydować - biorę tą robotę lub też nie.W ten sposób werbuję ekpy do budowy swojego domu i do tej pory nie miałem dosłownie żadnych problemów z jakością wykonania czy terminem robót.Dlatego do dziś i ja jestem zadowolony i jakoś na mne też ludzie zbytnio psów nie wieszają. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez McR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts