zjanusz 06.09.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ja co prawda jestem w fazie projektu ale w garażu zastanowiłbym sie nad wylaniem posadzki żywicznej .Nie znam cen ale znam trwałośc.W firmie mamy tym wylane magazyny i hale produkcyjne i sprawdzaja sie super .Garaż to jeden dzień pracy ,pełna szczelność podłoża i estetyka. Sam sie zastanawiam czy nie wylać tego takze w kotłowni albo nawet łazience czy kuchni. Wyglada to nawet atrakcyjnie. To przykładowa strona : http://www.posadzkidladomu.pl/galeria Płytki na scianach sie przydają no ale to kwestia kasy .Wokoło kotła to jednak bym położyl kafelki,tam jednak jest woda a przy pracach serwisowych róznie bywa. Pochłaniacz w kuchni wydaje sie wystarczajacy ,tym bardziej że jest przeciez okno wiec wentylacja jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tachys 06.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Próbowałem przejrzeć zawartość wątku założonego przez Posithala ale skapitulowałem bo postów jest niesamowicie dużo (co świadczy o popularności tego projektu). Wciąż jesteśmy na etapie wyboru projektu a ten na razie wygrywa z innymi. Przed podjęciem ostatecznej decyzji chcielibyśmy jednak obejrzeć ten dom na żywo. Interesuje nas wersja c z dwustanowiskowym garażem. Czy ktoś zbudował dom w tej wersji i pozwoliłby się rozejrzeć po swoim gotowym domku? Dodam, że mieszkam w Bytomiu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 10.09.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Próbowałem przejrzeć zawartość wątku założonego przez Posithala ale skapitulowałem bo postów jest niesamowicie dużo (co świadczy o popularności tego projektu). Wciąż jesteśmy na etapie wyboru projektu a ten na razie wygrywa z innymi. U mnie było podobnie. Miałem wybrany projekt, ale zobaczyłem projekt "Przemyślanego" i w przeciągu dosłownie kilku sekund podjęliśmy z żoną tę decyzję Obejrzenie gotowego domu Postihala jedynie utwierdziło nas w jej słuszności. Co mogę Ci podpowiedzieć? Nie kapituluj. Wręcz nie wolno Ci tego zrobić. MUSISZ przeczytać i przeanalizować całe to potężne forum. Bardzo Ci to pomoże, a jednocześnie ułatwi sprawę. My czytaliśmy wszystko kilkakrotnie i nie był to czas stracony - wręcz przeciwnie, więc zachęcam do lektury A przy okazji życzę Ci podjęcia właściwej decyzji dotyczącej wyboru projektu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 12.09.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Taniej nie znaczy lepiej:-)Z twoich postów wynika że dopiero zaczynasz budowę więc jeszcze dużo przed Tobą.Powodzenia abyś zmieścił się w 200tyś. Chodziło tu o stan surowy zamknięty z dachem, oknami oraz ściankami działowymi. Dzięki, Radziej Twoje życzenia powodzenia chyba pomogły blachodachówka SARA, okna z roletami (jedno duże - 2,5 m szerokości oraz wysokie - 0,5 m nad podłogą - samo to okno kosztowało prawie 2 tys.), brama garażowa segmentowa ze sterowaniem elektrycznym, pełna instalacja elektryczna w domu z białym montażem włącznie, tynki wewnętrzne (gipsowe), 95 m2 paneli podłogowych oraz część płytek (zakupione - jeszcze nie położone), zabudowa wnęki garderobianej w korytarzu, nasypy ziemne pod położenie płyt tarasowych, przyłączenie prądu budowlanego (120 m kabla - dużo niestety, ale takie miałem warunki przyłącza z ENEA)), oraz posadzka w garażu - 184.000 zł. W mojej skromnej ocenie - całkiem nieźle Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę podobnych wyników finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 12.09.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 No to się cieszę że jakoś tam pomogłem.Ja niestety zamknąłem się w kwocie 550tyś.Piszę już o wykończeniu domu na tip-top oraz całe obejście wokół domu.Kiedyś wkleję zdjęcia,jak dojdę jak to się robi:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 12.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Ja niestety zamknąłem się w kwocie 550tyś. O kurde! Nie ukrywam, że ta kwota zrobiła na mnie wrażenie. Myślę, że na innych "Przemyślanych" również. Pozdrawiam - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 12.09.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 O kurde! Nie ukrywam, że ta kwota zrobiła na mnie wrażenie. Myślę, że na innych "Przemyślanych" również. Pozdrawiam - Andrzej I wcale szału jeszcze nie mam.Pewnie jeszcze ze stówka by sie przydała ale tak to można w nieskończoność.Pewnie że można trochę taniej ale jako że w domu jestem jak na razie tylko gościem,prawie wszystko zlecałem firmom.Projektowaniem wnętrz,elewacji,kostki oraz ogrodu wspomogłem się projektantka.Jedyne moje dzieło to ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 14.09.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Zastanawialiśmy się z żoną nad Twoimi kosztami. Czy obejmują one również umeblowanie? I drugie pytanie: czy zastosowałeś gruntową pompę ciepła? Jeżeli tak, to w jakiś sposób można by je przyjąć. Ja z kolei buduję systemem gospodarczym. Właściwie to wykańczam, gdyż budowa jako taka została już zakończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 14.09.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Wykończenie już z meblami.Pompy ciepła nie mam ale mam kocioł kondensacyjny i kominek z PW.Zadnych kaloryferów czyli 100% podłogówki.W podłodze 15cm styro,na ścianach 20cm grafitowego i sufit zasypany 30cm ekofibru.Na dachu mam dachówkę ceramiczna itd.Biorąc to wszystko do k... robi się parę złoty więcej niż przypuszczałem.Tak jak pisalem wcześniej nie miałem czasu żeby sam się bawić w budowanie a to też kosztuje.Na pewno jakimś tam systemem gospodarczym będzie taniej.Na materiałach itd.też można zawsze przyoszczędzić więc każdy ma jak mu się podoba.Jak zrobi i co użyje do budowy będzie miało odbicie w przyszłości,chociażby na rachunkach.Nie wierzę tylko w mity jak ktoś pisze że za 200tyś wybudował 100m2 dom i w nim zamieszkał.Cudów nie ma bo sam dach i ogrzewanie to będzie z 70tyś .A gdzie reszta?Fundamenty,ściany,okna,tynki i itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 15.09.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 .Nie wierzę tylko w mity jak ktoś pisze że za 200tyś wybudował 100m2 dom i w nim zamieszkał.Cudów nie ma bo sam dach i ogrzewanie to będzie z 70tyś .A gdzie reszta?Fundamenty,ściany,okna,tynki i itp. Również czytałem o takich sztukmistrzach Zgadzam się - w 200 tys. nie ma szans, żeby się zmieścić, zwłaszcza w przypadku Przemyślanego. Ja przewiduję, że zamknę całość na poziomie mniej więcej 300 tys. Meble mam, więc ten niemały zresztą wydatek mnie nie dotyczy, bo nie liczę drobiazgów typu 2 lampy czy jakiś meblowy dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 15.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 W moim przypadku,jak do tej pory sama budowa domu bez działki- koszt dobre 220 tysi.Stan surowy zamknięty,domek ocieplony (styropian 18cm) ale bez elewacji,gotowa elektryka,ogrzewanie(również 100% podłogówka z możliwością wysterowania każdego pomieszczenia oddzielnie),sufit ocieplony wełną 20cm,blachodachówka,na całości wylewki.Braków dużo i nie sposób wszystkiego wymienić.Jeszcze podbitka,jeszcze oczyszczalnia,jeszcze sufity,jeszcze podłogi,łazienka.Jeszcze,jeszcze........Trochę się ciągnę z tym wszystkim no ale coś za coś.Buduję bez pomocy banku,wiele rzeczy robię sam i jakoś to idzie.Szacuję,że do zamieszkania brak mi dobrej stówki jeszcze a i tak pewnie nie będzie to jeszcze wszystko na tip-top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 15.09.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dacie radę.Domek na prawdę wart wielu wyrzeczeń i tej całej nerwówki związanej z jego budową.Akton,widzę że z zewnątrz wielu zmian nie robiłeś.Ja u siebie mam zrobiony duży garaż zamiast kotłowni.Czyli brama garażowa wyszła mi około 4.8m szerokości.Nie mam też spiżarki której powierzchnie podzieliłem na wiatrołap i kuchnie.Okno w salonie mam jedno duże i zrobiłem też jedną łazienkę.W tej małej bliżej salonu mam kotlownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 16.09.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Akton,widzę że z zewnątrz wielu zmian nie robiłeś. Wielu nie Jak już pisałem wcześniej, w salonie mam jedno bardzo duże okno zamiast dwóch - zresztą większość z nas z Postihalem na czele zrobiło w tym miejscu jedno okno. Poza tym zrobiłem okno w garażu (również oczywista oczywistość). Kotłownię przedzieliłem ścianką działową i w wydzielonej części będzie kuchnia robocza - pomysł żywcem zerżniety z domu Postihala Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tachys 16.09.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Dzięki Akton za zachętę. Myślę, że faktycznie będę musiał przeczytać to forum, bo wiele detali wychodzi tu od razu, których nie przemyślałem (np. kwestia drzwi wejściowych:) Decyzja w zasadzie stała się faktem, a tylko finanse powstrzymują mnie przed rozpoczęciem budowy już teraz. Chciałem zobaczyć dom na żywo nawet nie dla utwierdzenia się w decyzji, ale bardziej by poczuć "gabaryty" poszczególnych pomieszczeń. Głowimy się z żoną nad kuchnią. Spiżarki w sumie nie planowaliśmy, a chętnie powiększylibyśmy kuchnię. Może z części tej spiżarki powiększyć wiatrołap, by można tam wstawić np. szafę na kurtki. Może uda się wtedy pogodzić drzwi z garażu z drzwiami wejściowymi. Przydałby się rysunek z wymiarami poszczególnych pomieszczeń, żeby pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 16.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Dzięki Akton za zachętę. Myślę, że faktycznie będę musiał przeczytać to forum, bo wiele detali wychodzi tu od razu, których nie przemyślałem (np. kwestia drzwi wejściowych:) Decyzja w zasadzie stała się faktem, a tylko finanse powstrzymują mnie przed rozpoczęciem budowy już teraz. Chciałem zobaczyć dom na żywo nawet nie dla utwierdzenia się w decyzji, ale bardziej by poczuć "gabaryty" poszczególnych pomieszczeń. Głowimy się z żoną nad kuchnią. Spiżarki w sumie nie planowaliśmy, a chętnie powiększylibyśmy kuchnię. Może z części tej spiżarki powiększyć wiatrołap, by można tam wstawić np. szafę na kurtki. Może uda się wtedy pogodzić drzwi z garażu z drzwiami wejściowymi. Przydałby się rysunek z wymiarami poszczególnych pomieszczeń, żeby pokombinować. Cieszę się, że zabieracie się z małżonką za bardzo interesującą lekturę Powiem Ci coś ciekawego: z każdym zakończonym etapem naszej budowy dom stawał się coraz większy. Po zalanych ławach zastanawialiśmy się, czy nie jest zbyt mały. Aktualnie zrobił się naprawdę duży Nie umiem wytłumaczyć sobie tego zjawiska, ale to fakt. Dalej - małżonka myśli o kuchni. To najzupełniej normalne. Moja żona ciągle ma w głowie to pomieszczenie Myślę, że nie ma o czym myśleć. 10 m2 to naprawdę niemało, tym bardziej, że łączy się z salonem, tworząc niezłe hektary A'propos spiżarki - świetna rzecz, z której naprawdę bym nie rezygnował. Sprawa oczywiście do przemyślenia. My odwrotnie - powiększyliśmy ją o miejsce na ewentualną garderobę powyżej, rezygnując z drzwi od strony hallu.Wiatrołap jest pierwszym pomieszczeniem po wejściu do domu. Czy naprawdę warto "zagracić" go jakąś szafą? Rzecz również do przemyślenia. Budowanie swojego domu ma ten ogromny plus, że: 1. Robisz go dokładnie tak, jak chcesz, nie będąc ograniczonym w żadnym praktycznie zakresie, o ile oczywiście nie jest to sprzeczne z zasadami i prawem budowlanym. 2. Koszty, przynajmniej w moim przypadku, są porównywalne z kosztami kupna 60-metrowego mieszkania w Poznaniu. Nie będę w tym miejscu dodawać, że między 140-metrowym pięknym architektonicznie i przede wszystkim swoim własnym domem a jakimś tam mieszkaniem w postkomunistycznych "slumsach" jest chyba drobna różnica Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Akton podeslij mi maila to podeślę Ci kilka swoich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok.maly 19.09.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ponawiam pytanie, ile podbitki wyszło na przemyślanego ? ...a to na podwórku:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 21.09.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Ponawiam pytanie, ile podbitki wyszło na przemyślanego ? [ATTACH=CONFIG]213238[/ATTACH] ...a to na podwórku:stirthepot: [ATTACH=CONFIG]213239[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213240[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213241[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213242[/ATTACH] Wczoraj liczyłem razem z moim wykonawcą, Wyszło nam 120 m2 - oczywiście z zapasem (na wszelki wypadek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary40 23.09.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 witam zamierzam budować przemyślanego, czy ktoś może mi przesłać aktualne koszty budowy [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 25.09.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Tu jest ogólny koszt http://otodom.pl/sprzedam-3-letni-parterowy-dom-8km-od-rogatki-id21184750.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts