Radziej3city 30.12.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Na pewno nie wykorzystasz tych zapasowych rurek w ścianie:-)Mam w swoim Przemyslanym też 100% podłogówki i za nic w świecie nie zamienił bym się na inny system.Grzeję gazem i w zapasie mam KzPW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 30.12.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Radziej,jak rozwiązałeś sprawę wentylacji?Ja przymierzam się do rekuperatora i całej tej reszty potrzebnych sideł.Najpierw jednak trzeba zarobić trochę "śrubek",by było czym kręcić. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez McR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek720329 30.12.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam. W naszym przemyślanym zastosowaliśmy 100 % podłogówki oprócz garażu pralni i dodatkowego grzejnika w łazience - drabinki. Posiadam dwa rozdzielacze, jeden do podłogówki, drugi do zasilania kaloryferów ( dodatkowe rurki do grzejników mam pozostawione i zamaskowane w ścianach ). Rozdzielacz do podłogówki z pompą zaworem trójdrożnym i przepływomierzami . W sypialniach i salonie panele kuchnia korytarze i wiadomo łazienka płytki.Temperatura średnio 21-22 stopnie jest naprawdę ciepło. Piec kondensat Buderusa z zasobnikiem jak na razie rewelacja. co do kosztów to jeszcze nie wiem jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, mieszkamy od połowy grudnia , jednak palone było od ;początku listopada . Zużycie gazu na dzień dzisiejszy około 260 m3. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 30.12.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Mam u siebie zrobioną rekuperacje.Co do kręcenia śrubek:-)to masz rację.Ja też już prawie dwa lata siedzę na zachodzie żeby było czym kręcić.Ale dzięki temu mogłem skończyć budowę.No może nie skończyłem do końca,ale zostały mi tylko małe pierdułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zjanusz 30.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam wszystkich, nowy jestem na forum i chciałbym od was trochę pomocy.Przymierzam się do Przemyślanego ale potrzebuję jakoś wstępnie ogarnąć koszty.Nie chciałbym zakończyć budowy przed czasem z powodu braku kasy. Czy może ktoś przesłać mi na mejla: [email protected] ,kosztorys , zestaw materiałów na taką inwestycje. Zastanawiam się także nad zmianą stropu na betonowy. Wydaje mi sie że taki drewniany może z czasem pękać.Drewno jednak lubi "pracować". Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Może ktoś pochwali się tanim dobrym wykonawcą ? Pomocnym z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.01.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Mieszkam w przemyslanym już 3 zimę , mam ogrzewanie '' mieszane'' salon,kuchnia, holl ,korytarz i łazienka podłogówka ,pokoje sypialne,wc,garaż -grzejniki ,uważam to za dość praktyczne rozwiazanie z tego powodu że w pokojach mogę ustawić dowolną temperatur i nawet w przypadku obniżenia temp na noc grzejniki szybko oddadza ciepło, co w przypadku podłogówki już takie nie jest...ale podłogówka jako niskotemperaturowe ogrzewanie jest oszczędniejsza w eksploatacji,Jeżeli chodzi o sterowanie kol podał firmę Salus -sorry ale uważam ze histereza rzędu 1 st to za dużo wg mnie do zapewnienia komfortu cieplnego w przypadku podłogówki powinno być max 0,1 st !! no i ostania sprawa Panowie nie kupujcie przewymiarowanych kotłów !!! czy to na gaz, ekogroszek czy inne, max kocioł na nasze domy to 10 -14 kw!!!(z cwu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McR 02.01.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Piotrek42,przed rozpoczęciem budowy instalacji CO hydraulik miał zapowiedziane-ma być ciepło i wygodnie.To był priorytet,który zresztą został osiągnięty.Teraz nie mam potrzeby latania do kotłowni i ciągłego grzebania w nastawach sterownika obsługującego piec,również w godzinach nocnych(cały układ samoczynnie obniża temp.na noc o 2 st).Wiadomo wszystkim,że do wysterowania temp.ogrzewanie podłogowe jest bardzo niewdzięczne ze wględu na swoją bezwładność cieplną i tymbardziej jestem zadowolony z rozwiązania tego problemu w moim domu.Tak na marginesie,wszystkie regulatory u mnie mają histerezę 0,5st a tygodniowy 0,25st i nawet krótkotrwałe otwarcie drzwi czy okna powoduje natychmiastowe dogrzewanie.W praktyce wątpię,by skoki temperatur rzędu 0,5-1stC były aż tak odczuwalne i dokuczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 02.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 no i ostania sprawa Panowie nie kupujcie przewymiarowanych kotłów !!! czy to na gaz, ekogroszek czy inne, max kocioł na nasze domy to 10 -14 kw!!!(z cwu) Na ten temat są jednak różne opinie. Większość osób jest zdania, że mając taki układ jak Twój (podłogówka, grzejniki, cwu) - nota bene mam identyczne rozwiązanie, powinno się jednak zafundować sobie troszkę mocniejszy piec. Mam DEFRO Komfort Eco Duo 20 kw. 10 kw to jednak zbyt optymistyczne rozwiązanie w naszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onazis1974 02.01.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam wszystkich i zegnam, sprzedalismy przemyslanego i tak niekonsumato pisac o czym czego sie nie ma , deweloper, ktory postawil nam przemyslanego i piec w okolicy Kalisza, szybko sprzedal jak i my, w trzy miesiace i to za dobra cene, domek sie bardzo podabal. Jesli moge ostatni raz doradzic to polecam producenta mebli ze strony http://www.lupus.eu maja oddzialy w calej Polsce i mozna kupic bez posrednika, ktory liczy koszt mebli razy dwa, zeby dorobic sie szybko, mebelki modne i trwale. moze uda sie postawic nam przemyslanego na mazurach. Serdecznie pozdrawiam i zycze wszystkim szczesliwego nowego zycia w przemyslanym i nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Trzymaj sie onazis1974 budowaliśmy sie prawie w jednym czasie no i też miałeś m42a stuknij jak zaczniesz budowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia i grzesiek 05.01.2014 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam wojciechkubas, my z żoną wybraliśmy właśnie ten projekt, bardzo nam się podobał, lecz jak tylko zobaczyliśmy go na żywo zaraz nasunęły nam się inne rozwiązania, naszym zdaniem lepsze. W razie jakichkolwiek pytań w miarę wolnego czasu odpowiem, a pisać można na [email protected] zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktusikm 11.01.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nasz domek to przemyślany M42C. Zaczęliśmy budowę w październiku 2010 roku a od września 2013 roku mieszkamy - w sumie 3 lata i ok 300 tys złotych. Mamy jeszcze troszkę rzeczy do zrobienia ale to już kosmetyka Jedno chciałbym powiedzieć - marzenia się spełniają! pozdrawiam wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 16.01.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam. W naszym przemyślanym zastosowaliśmy 100 % podłogówki oprócz garażu pralni i dodatkowego grzejnika w łazience - drabinki. Posiadam dwa rozdzielacze, jeden do podłogówki, drugi do zasilania kaloryferów ( dodatkowe rurki do grzejników mam pozostawione i zamaskowane w ścianach ). Rozdzielacz do podłogówki z pompą zaworem trójdrożnym i przepływomierzami . W sypialniach i salonie panele kuchnia korytarze i wiadomo łazienka płytki.Temperatura średnio 21-22 stopnie jest naprawdę ciepło. Piec kondensat Buderusa z zasobnikiem jak na razie rewelacja. co do kosztów to jeszcze nie wiem jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, mieszkamy od połowy grudnia , jednak palone było od ;początku listopada . Zużycie gazu na dzień dzisiejszy około 260 m3. Pozdrawiam Witaj Wojtek, My mamy podobnie - podłogówka jak u Was za wyjątkiem pralni i garażu, piec tez buderus... ale jeszcze nie grzejemy, bo dopiero podłączony. Ale mam inne pytanie - Czy macie w domu kominek? Czy grzejecie innym żródłem, czy tylko podłogówką? Ja chciałabym mieć kaflowy (prosta forma, ale kaflowy żeby oddawał ciepło.... no i żeby dawał klimat), mój mąż stwierdził, ze jak będziemy mieć podłogówkę wszędzie to będzie ciepło i kominek może być zbędny... Pozdrawiam i proszę opinie w tym temacie, także innych Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek720329 16.01.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witaj orson. Nie mamy kominka, grzejemy tylko centralnym ogrzewaniem. Jest naprawdę ciepło nie trzeba dodatkowych źródeł ciepła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 16.01.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witaj orson. Nie mamy kominka, grzejemy tylko centralnym ogrzewaniem. Jest naprawdę ciepło nie trzeba dodatkowych źródeł ciepła. Pozdrawiam dzięki za szybka odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 16.01.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A może ktoś z Was ma kominek kaflowy i chciałby podzielić się zdjęciami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 17.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ale mam inne pytanie - Czy macie w domu kominek? Czy grzejecie innym żródłem, czy tylko podłogówką? Ja chciałabym mieć kaflowy (prosta forma, ale kaflowy żeby oddawał ciepło.... no i żeby dawał klimat), mój mąż stwierdził, ze jak będziemy mieć podłogówkę wszędzie to będzie ciepło i kominek może być zbędny... Pozdrawiam i proszę opinie w tym temacie, także innych Forumowiczów Moje prywatne zdanie jest takie, że dom bez kominka to jak żona, która nie mówi My mamy podłogówkę, grzejniki w 3 pokojach, a poza tym rozprowadziliśmy do tych właśnie sypialni dodatkowo nagrzewanie nadmuchowe - właśnie z kominka. Kominek to nie tylko urządzenie do uzyskania żądanej temperatury - to coś o wiele więcej. Proponuję przedyskutować tę kwestię z małżonkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 20.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Moje prywatne zdanie jest takie, że dom bez kominka to jak żona, która nie mówi My mamy podłogówkę, grzejniki w 3 pokojach, a poza tym rozprowadziliśmy do tych właśnie sypialni dodatkowo nagrzewanie nadmuchowe - właśnie z kominka. Kominek to nie tylko urządzenie do uzyskania żądanej temperatury - to coś o wiele więcej. Proponuję przedyskutować tę kwestię z małżonkiem No i przedyskutowane... kominek będzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok.maly 27.01.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam 10 kW OGNIWO EKO PLUS, podłogówka w salonie, kuchni ,korytarzach i w łazienkach, pokoje grzejniki kocioł radzi sobie doskonale - przewymiarowanie kotła to straty Na ten temat są jednak różne opinie. Większość osób jest zdania, że mając taki układ jak Twój (podłogówka, grzejniki, cwu) - nota bene mam identyczne rozwiązanie, powinno się jednak zafundować sobie troszkę mocniejszy piec. Mam DEFRO Komfort Eco Duo 20 kw. 10 kw to jednak zbyt optymistyczne rozwiązanie w naszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 28.01.2014 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) PODBIJAM TEMAT Znalazłam lazienke na forum.... i szukam odpowiedniej szarości. Ten jest niby szary, ale tez wpada w tonacje niebieską. Całosc z plytkami z lustrem i oświetleniem stanowi ciekawe połaczenie, z jednej strony charakter stonowany, ale z drugiej strony ma ona charakter, jest kontarstowa Szukam symbolu i marki uzytej farby.... a może ktoś z Was tez lubuje się w takich szarościach ? Proszę o pomoc Edytowane 31 Stycznia 2014 przez orson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts