Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. W naszym przemyślanym zastosowaliśmy 100 % podłogówki oprócz garażu pralni i dodatkowego grzejnika w łazience - drabinki. Posiadam dwa rozdzielacze, jeden do podłogówki, drugi do zasilania kaloryferów ( dodatkowe rurki do grzejników mam pozostawione i zamaskowane w ścianach ). Rozdzielacz do podłogówki z pompą zaworem trójdrożnym i przepływomierzami . W sypialniach i salonie panele kuchnia korytarze i wiadomo łazienka płytki.Temperatura średnio 21-22 stopnie jest naprawdę ciepło. Piec kondensat Buderusa z zasobnikiem jak na razie rewelacja. co do kosztów to jeszcze nie wiem jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, mieszkamy od połowy grudnia , jednak palone było od ;początku listopada . Zużycie gazu na dzień dzisiejszy około 260 m3. Pozdrawiam

Witam wszystkich, nowy jestem na forum i chciałbym od was trochę pomocy.Przymierzam się do Przemyślanego ale potrzebuję jakoś wstępnie ogarnąć koszty.Nie chciałbym zakończyć budowy przed czasem z powodu braku kasy.:( Czy może ktoś przesłać mi na mejla: [email protected] ,kosztorys , zestaw materiałów na taką inwestycje. Zastanawiam się także nad zmianą stropu na betonowy. Wydaje mi sie że taki drewniany może z czasem pękać.Drewno jednak lubi "pracować". Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Może ktoś pochwali się tanim dobrym wykonawcą ? Pomocnym z góry dziękuje.

Mieszkam w przemyslanym już 3 zimę , mam ogrzewanie '' mieszane'' salon,kuchnia, holl ,korytarz i łazienka podłogówka ,pokoje sypialne,wc,garaż -grzejniki ,uważam to za dość praktyczne rozwiazanie z tego powodu że w pokojach mogę ustawić dowolną temperatur i nawet w przypadku obniżenia temp na noc grzejniki szybko oddadza ciepło, co w przypadku podłogówki już takie nie jest...ale podłogówka jako niskotemperaturowe ogrzewanie jest oszczędniejsza w eksploatacji,Jeżeli chodzi o sterowanie kol podał firmę Salus -sorry ale uważam ze histereza rzędu 1 st to za dużo wg mnie do zapewnienia komfortu cieplnego w przypadku podłogówki powinno być max 0,1 st !! no i ostania sprawa Panowie nie kupujcie przewymiarowanych kotłów !!! czy to na gaz, ekogroszek czy inne, max kocioł na nasze domy to 10 -14 kw!!!(z cwu)

Piotrek42,przed rozpoczęciem budowy instalacji CO hydraulik miał zapowiedziane-ma być ciepło i wygodnie.To był priorytet,który zresztą został osiągnięty.Teraz nie mam potrzeby latania do kotłowni i ciągłego grzebania w nastawach sterownika obsługującego piec,również w godzinach nocnych(cały układ samoczynnie obniża temp.na noc o 2 st).Wiadomo wszystkim,że do wysterowania temp.ogrzewanie podłogowe jest bardzo niewdzięczne ze wględu na swoją bezwładność cieplną i tymbardziej jestem zadowolony z rozwiązania tego problemu w moim domu.Tak na marginesie,wszystkie regulatory u mnie mają histerezę 0,5st a tygodniowy 0,25st i nawet krótkotrwałe otwarcie drzwi czy okna powoduje natychmiastowe dogrzewanie.W praktyce wątpię,by skoki temperatur rzędu 0,5-1stC były aż tak odczuwalne i dokuczliwe.

no i ostania sprawa Panowie nie kupujcie przewymiarowanych kotłów !!! czy to na gaz, ekogroszek czy inne, max kocioł na nasze domy to 10 -14 kw!!!(z cwu)

Na ten temat są jednak różne opinie. Większość osób jest zdania, że mając taki układ jak Twój (podłogówka, grzejniki, cwu) - nota bene mam identyczne rozwiązanie, powinno się jednak zafundować sobie troszkę mocniejszy piec. Mam DEFRO Komfort Eco Duo 20 kw. 10 kw to jednak zbyt optymistyczne rozwiązanie w naszych domkach :)

Witam wszystkich i zegnam, sprzedalismy przemyslanego i tak niekonsumato pisac o czym czego sie nie ma :), deweloper, ktory postawil nam przemyslanego i piec w okolicy Kalisza, szybko sprzedal jak i my, w trzy miesiace i to za dobra cene, domek sie bardzo podabal. Jesli moge ostatni raz doradzic to polecam producenta mebli ze strony http://www.lupus.eu maja oddzialy w calej Polsce i mozna kupic bez posrednika, ktory liczy koszt mebli razy dwa, zeby dorobic sie szybko, mebelki modne i trwale. moze uda sie postawic nam przemyslanego na mazurach. Serdecznie pozdrawiam i zycze wszystkim szczesliwego nowego zycia w przemyslanym i nowym roku :)

Witam wojciechkubas

, my z żoną wybraliśmy właśnie ten projekt, bardzo nam się podobał, lecz jak tylko zobaczyliśmy go na żywo zaraz nasunęły nam się inne rozwiązania, naszym zdaniem lepsze. W razie jakichkolwiek pytań w miarę wolnego czasu odpowiem, a pisać można na [email protected] zapraszam.

Nasz domek to przemyślany M42C.

Zaczęliśmy budowę w październiku 2010 roku a od września 2013 roku mieszkamy - w sumie 3 lata i ok 300 tys złotych.

Mamy jeszcze troszkę rzeczy do zrobienia ale to już kosmetyka :)

Jedno chciałbym powiedzieć - marzenia się spełniają!

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Zdjęcie-0113.jpg

Zdjęcie-0115.jpg

Zdjęcie-0123.jpg

Zdjęcie-0127.jpg

Zdjęcie-0126.jpg

Witam. W naszym przemyślanym zastosowaliśmy 100 % podłogówki oprócz garażu pralni i dodatkowego grzejnika w łazience - drabinki. Posiadam dwa rozdzielacze, jeden do podłogówki, drugi do zasilania kaloryferów ( dodatkowe rurki do grzejników mam pozostawione i zamaskowane w ścianach ). Rozdzielacz do podłogówki z pompą zaworem trójdrożnym i przepływomierzami . W sypialniach i salonie panele kuchnia korytarze i wiadomo łazienka płytki.Temperatura średnio 21-22 stopnie jest naprawdę ciepło. Piec kondensat Buderusa z zasobnikiem jak na razie rewelacja. co do kosztów to jeszcze nie wiem jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, mieszkamy od połowy grudnia , jednak palone było od ;początku listopada . Zużycie gazu na dzień dzisiejszy około 260 m3. Pozdrawiam

Witaj Wojtek,

My mamy podobnie - podłogówka jak u Was za wyjątkiem pralni i garażu, piec tez buderus... ale jeszcze nie grzejemy, bo dopiero podłączony.

Ale mam inne pytanie - Czy macie w domu kominek? Czy grzejecie innym żródłem, czy tylko podłogówką?

Ja chciałabym mieć kaflowy (prosta forma, ale kaflowy żeby oddawał ciepło.... no i żeby dawał klimat), mój mąż stwierdził, ze jak będziemy mieć podłogówkę wszędzie to będzie ciepło i kominek może być zbędny...

Pozdrawiam i proszę opinie w tym temacie, także innych Forumowiczów :)

Ale mam inne pytanie - Czy macie w domu kominek? Czy grzejecie innym żródłem, czy tylko podłogówką?

Ja chciałabym mieć kaflowy (prosta forma, ale kaflowy żeby oddawał ciepło.... no i żeby dawał klimat), mój mąż stwierdził, ze jak będziemy mieć podłogówkę wszędzie to będzie ciepło i kominek może być zbędny...

Pozdrawiam i proszę opinie w tym temacie, także innych Forumowiczów :)

Moje prywatne zdanie jest takie, że dom bez kominka to jak żona, która nie mówi :rolleyes: My mamy podłogówkę, grzejniki w 3 pokojach, a poza tym rozprowadziliśmy do tych właśnie sypialni dodatkowo nagrzewanie nadmuchowe - właśnie z kominka. Kominek to nie tylko urządzenie do uzyskania żądanej temperatury - to coś o wiele więcej. Proponuję przedyskutować tę kwestię z małżonkiem :)

Moje prywatne zdanie jest takie, że dom bez kominka to jak żona, która nie mówi :rolleyes: My mamy podłogówkę, grzejniki w 3 pokojach, a poza tym rozprowadziliśmy do tych właśnie sypialni dodatkowo nagrzewanie nadmuchowe - właśnie z kominka. Kominek to nie tylko urządzenie do uzyskania żądanej temperatury - to coś o wiele więcej. Proponuję przedyskutować tę kwestię z małżonkiem :)

No i przedyskutowane... kominek będzie :)

Pozdrawiam :)

Mam 10 kW OGNIWO EKO PLUS, podłogówka w salonie, kuchni ,korytarzach i w łazienkach, pokoje grzejniki

kocioł radzi sobie doskonale - przewymiarowanie kotła to straty

Na ten temat są jednak różne opinie. Większość osób jest zdania, że mając taki układ jak Twój (podłogówka, grzejniki, cwu) - nota bene mam identyczne rozwiązanie, powinno się jednak zafundować sobie troszkę mocniejszy piec. Mam DEFRO Komfort Eco Duo 20 kw. 10 kw to jednak zbyt optymistyczne rozwiązanie w naszych domkach :)

PODBIJAM TEMAT

cegiełka 1.jpg

Znalazłam lazienke na forum.... i szukam odpowiedniej szarości. Ten jest niby szary, ale tez wpada w tonacje niebieską. Całosc z plytkami z lustrem i oświetleniem stanowi ciekawe połaczenie, z jednej strony charakter stonowany, ale z drugiej strony ma ona charakter, jest kontarstowa :)

Szukam symbolu i marki uzytej farby.... a może ktoś z Was tez lubuje się w takich szarościach ? :)

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez orson