Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, ja posiadam piec na ekogroszek 17 kw gro-eko firmy SAS plus 300 litrowy bojler na wodę z podwójna wężownicą przygotowany pod solary, ale narazie brak funduszy .Spokojnie można do naszych domków zakładać piece mniejszej mocy. Jednakże wcześniej takowego mój producent nie posiadał w ofercie. Posiadam podłogówkę w 4 pomieszczeniach reszta to grzejniki z czego połowa nie używana bo w domu jest gorąco. Przez okrągły rok ( zima plus latem grzanie wody) spalam 3 tony ekogroszku. Dodam, że mieszkamy już trzecią zimę i co roku zużycie jest na takim poziomie. Przyznam, że jestem miło zaskoczony, powiedźcie jakie spalanie jest u Was.

W niedalekiej przyszłości mają nam podciągać gaz stąd również moja ciekawość jakie są koszty ogrzewania tym paliwem. Pzdrawiam wszystkich przemyślanych.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki wszystkim za odpowiedzi odnośnie ogrzewania, fajnie że jest się z kim wymienić doświadczeniami ale chcę więcej :))

Orson i wojtek720329- zwłaszcza od Was bo chcę wykonać ogrzewanie dokładnie tak samo jak Wy, czyli całość podłogówka + drabinka w łazience i garażu- wszystko na piecu kondensacyjnym. Stąd pytanie do Was ile Was to wszystko kosztowało tak pi razy drzwi. Ja mam M42C i pierwszą ofertę na 124mkw podłogówki ( 2 rozdzielacze na kilka obiegów, 8 termostatów pokojowych, piec kondensat WOLFa 20kw dwufunkcyjny z zasobnikiem za około 27 tys zł ( cały materiał na dobrych podzespołach+ wyposażona kotłownia + drabinka i grzejnik w garażu z termostatami+ robocizna)- szczerze mówiąc myślę że to LEKKA przesada- ja było u Was?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi odnośnie ogrzewania, fajnie że jest się z kim wymienić doświadczeniami ale chcę więcej :))

Orson i wojtek720329- zwłaszcza od Was bo chcę wykonać ogrzewanie dokładnie tak samo jak Wy, czyli całość podłogówka + drabinka w łazience i garażu- wszystko na piecu kondensacyjnym. Stąd pytanie do Was ile Was to wszystko kosztowało tak pi razy drzwi. Ja mam M42C i pierwszą ofertę na 124mkw podłogówki ( 2 rozdzielacze na kilka obiegów, 8 termostatów pokojowych, piec kondensat WOLFa 20kw dwufunkcyjny z zasobnikiem za około 27 tys zł ( cały materiał na dobrych podzespołach+ wyposażona kotłownia + drabinka i grzejnik w garażu z termostatami+ robocizna)- szczerze mówiąc myślę że to LEKKA przesada- ja było u Was?

Jutro odpowiem, jak to wyglądało u nas. Musze siegnac w zapiski.

u nas - całość cena 32.500,00 po negocjacjach (wychodziliśmy od 39.000 piec buderus, ogrzewanie podłogowe 116 m kw; 2 drabinki (bo 2 łazienki), w kotłowni i garażu grzejniki po oknem, sterowanie bezprzewodowe -osobno każdy pokój i osobno salon z kuchnia;łazienki i przedsionek sterowane czujnikiem zewnętrznym. Nie wiem jak to pogrupowane, ale sa 3 szafki rozdzielcze - jedna ukryta w garażu , pozostałe dwie w garderobie. W tej cenie mamy tez stację uzdatniania wody (około2,5-3 tys wartość).

Robiliśmy kilka wycen, najdroższa wyszła 60.000! za to samo, najtańsza ok. 27.000 przy czym w tej wersji mielibyśmy opłaconego wykonawcę (robocizna) wszystkie materiały kupowane przez nas -po maksymalnych rabatach od kolegi, który prowadzi hurtownie hydrauliczną. W tej cenie nie odpowiadał nam wykonawca :), a mało który hydraulik chce pracować na materiałach inwestora.

Pozdrawiam :)

Podbijam temat

podbijam temat

[attach=config]238205[/attach]

znalazłam lazienke na forum.... I szukam odpowiedniej szarości. Ten jest niby szary, ale tez wpada w tonacje niebieską. Całosc z plytkami z lustrem i oświetleniem stanowi ciekawe połaczenie, z jednej strony charakter stonowany, ale z drugiej strony ma ona charakter, jest kontarstowa :)

szukam symbolu i marki uzytej farby.... A może ktoś z was tez lubuje się w takich szarościach ? :)

proszę o pomoc :)

śliczna kuchnia!!!!!!! urzekła mnie też ta witrynka na blacie :)

Zastanawialiśmy się nad panelami w kuchni (zresztą i tak już mamy zakupione) .. widzę, ze u Was tez na podłodze panele i bardzo fajni to wygląda... no chyba że to płytki drewnopodobne albo deski :)

Kolory domu!!! moje kolory :) - mnie się bardzo podobają te szarości, łazienki bardzo ładne, nie przesadzone.

Cudny pokoik dla dziecka :)

Gratuluję domku sitekl, bardzo ładne zdjęcia:)

Mam pytanie do budujących przemyślanego w wersji ze stropem lekkim, czy przykrywaliście czymś wełnę na wierzchu (od strony strychu) czy pozostawiliście ją tak samej sobie:) A jeśli poruszam już temat wełny to czy przy grubości 15 cm + 10 cm wystarczy wełna o współczynniku 0,039? Może ktoś stosował, jak to się ma w praktyce, ciepło jest ? :)

Gratuluję domku sitekl, bardzo ładne zdjęcia:)

Mam pytanie do budujących przemyślanego w wersji ze stropem lekkim, czy przykrywaliście czymś wełnę na wierzchu (od strony strychu) czy pozostawiliście ją tak samej sobie:)

Od góry położyłem płytę OSB. W końcu po czymś trzeba na tym strychu chodzić, a są to niemałe powierzchnie :) No i jest to w jakimś tam małym procencie dodatkowe ocieplenie stropu. Ja, podobnie jak Postihal, dałem łącznie 30 cm wełny. Na to nie ma co żałować pieniędzy.

Ok. Ale na całej powierzchni strych dałeś płytę OSB czy tylko w miejscu tzw. przejść technicznych czyli dojście do komina i tam gdzie można w miarę wygodnie dojść?

Oczywiście, że wszędzie. Dzięki temu mam całą powierzchnię do wykorzystania w zakresie chociażby magazynowania różnych zbędnych rzeczy, a poza tym w samych końcach z każdej strony poupychałem dodatkowo wełnę, żeby wszędzie było w miarę szczelnie. Wiadomo, że aktualnie na strychu jest zimno, ale dzięki temu może nie aż tak bardzo, jak mogłoby być :) I ostatnia sprawa - mogę swobodnie (no, prawie, biorąc pod uwagę moje 187 cm) poruszać się po strychu i nie muszę uważać, żeby nie znaleźć się najkrótszą drogą np. w salonie :)