sir_wojtas 14.04.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 cześć, stasiu84, ja buduję M42c w okolicach Bielska- Białej. dosyć skrupulatnie wszystko zapisuję to pomogę )) - chudziak 8 kubików B15 po 205zł - ławy- 18 kubików B20 ( poszerzyłem ławy do 50cm bo będę miał dachówkę) po 215 - z uwagi na to że mam pochyłą działkę to musiałem kupić ok 1600 bloczków betonowych ( po 2,75 brutto). Obniżyłem także garaż względem budynku- tzn poziom "0" będzie 50cm niżej niż w domu- inaczej miał bym bardzo stromy wjazd do domu. wg. projektu miało być ok 900 bloczków. - kupiłem ok 8m3 różowego styropianu do izolacji fundamentów. ( wg projektu miał być ok 5m3) - stan zero- ok 20 kubików betonu ( dałem dodatkowo wieniec na bloczkach z uwagi na sporą wysokość ścian fundamentowych i dachówkę) - stali w cholere bo ok 1400 kg + dodatkowe kg które dopiero zapłacę na dodatkowy wieniec ( - na ściany nośne kupiłem ok 1650 pustaków porotherm 25PW po 4,49 brutto - na działówki kupiłem 1000 sztuk pustaka porotherm 11,50 po 3,7 brutto - z tego co widzę to desek szalunkowych potrzeba ok 6 kubików ( ławy + wieńce + podciągi) - 2 auta piachu - 1 auto żwiru do drenażu - 1 komin systemowy ok 2 tys ( zrezygnowałem z komina w salonie- za to będę robię w kotłowni dodatkowy ciąg na paliwo stałe. Będę ogrzewał gazem ale w razie wu wstawię także piec na coś) - dachówka Euronit + rynny ok 15 tys - wszelkie gwoździe, pręty, nakrętki, płytki łączeniowe do więźby ok 2-2,5 tys - więźba + strop to 10 m3 ( zwiększyłem przekroje więźby bo dachówka) - łaty i kontrłaty + podbitka ok 100m2- całość ok 13 tys netto ( po 780 zł/m3) - jeszcze beton na wieniec, podciągi i słupy- myślę że wyjdzie ok 13-15m3- dokładnie nie wiem bo mają na dniach zalewać ) Generalnie myślę że stan surowy otwarty zamknie się kwotą ok 130-135 tys zł ( materiały + robocizna). Myślałem że wyjdzie ok 120 tys ale wyszło więcej z uwagi na trochę stromą działkę ( dodatkowy bloczek + zagęszczenie fundamentów, więcej styropianu itd). ps. sporo jest kosztów pobocznych jak koparka, rury kanalizacyjne i drenarskie., cement,100 stempli itd itd...) Widzę po murach że domek jest naprawdę spory i w ogóle nie żałujemy z żonką że się na niego zdecydowaliśmy Zrobiliśmy kilka zmian jak zmiana garażu na 1 stanowisko ( wąska brama + obok okno aby mieć pomieszczenie na różne różności, likwidacja małej łazienki na pralnie, spiżarka z wejściem od kuchni. Planujemy drewniany taras ale to na razie marzenia :) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 14.04.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 i mam zapytanie do już mieszkających lub do już mających słupy z klinkieru czy pamiętacie jak je murowali???- czy przed wylaniem wieńców i podciągów czy po wylaniu wieńców??? nie wiem czy czasem stalowy rdzeń z słupów nie powinien być związany z podciągami idącymi nad tarasem i nad wejściem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 i mam zapytanie do już mieszkających lub do już mających słupy z klinkieru czy pamiętacie jak je murowali??? - czy przed wylaniem wieńców i podciągów czy po wylaniu wieńców??? nie wiem czy czasem stalowy rdzeń z słupów nie powinien być związany z podciągami idącymi nad tarasem i nad wejściem? Przed,one miały stopy (zresztą to jest w projekcie) te słupy trzymają własnie te podciagi i były łączone zbrojeniem i na to wszystko szedł beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 - 1 komin systemowy ok 2 tys ( zrezygnowałem z komina w salonie- za to będę robię w kotłowni dodatkowy ciąg na paliwo stałe. Będę ogrzewał gazem ale w razie wu wstawię także piec na coś) Dałeś kanały wentylacyjne komina z dwóch stron??? to się pozniej przydaje, 1 wentylujesz garaż, jeden masz wolny,pozniej komin ,pozniej znowu podwójny wentylowany 1 pojdzie do wentylacji pomieszczenia z boku a drugi do wywiewu z kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 14.04.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) generalnie mam 1 fi20 ocieplony na paliwo stałe + 5 wentylacyjnych. W projekcie są 4 wentylacje, dodałem 1 aby mieć pod kondensat stopy mam zrobione ( nawet poszerzone bo mam dachówkę), na stopach mam wyciągnięty beton z drutami o przekroju 25cm do wysokości fundamentów i teraz do góry klinkier z drutami w środku? Czyli muszą wymurować cegły z rdzeniem betonowym i drutamii to co będzie wystawać na górze związać z podciągami i zalać? Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez sir_wojtas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.04.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 generalnie mam 1 fi20 ocieplony na paliwo stałe + 5 wentylacyjnych. W projekcie są 4 wentylacje, dodałem 1 aby mieć pod kondensat stopy mam zrobione ( nawet poszerzone bo mam dachówkę), na stopach mam wyciągnięty beton z drutami o przekroju 25cm do wysokości fundamentów i teraz do góry klinkier z drutami w środku? Czyli muszą wymurować cegły z rdzeniem betonowym i drutamii to co będzie wystawać na górze związać z podciągami i zalać? Nie, zalej te filary betonem ( oczywiście ładnie zazbrojonym) one będa takie sobie -bez wyglądu o wymiarach (jak dobrze pamiętam) 24cm/24cm i zostaw.....pozniej jak bedziesz robić elewację to sobie zrobisz czym chcesz... podaj maila na priv to ew wysle ci kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 14.04.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 stasiu84fundament robocizna - 7,800,00280- ton piachu do zasypania fundamentu - 3.600,00beton b10 (chudziak) - 3.300,00beton b20 -- 16 m3 - 4.100,00piach I klasa - 20 ton 350,00 kanalizacja materiały 550,00 + rozłożenie 900,00bloczek fundamentowy b 15 sztuk 1920 sztuk - 4.750,00 słupy, podciagi, wieńce, zamurówki - ok. 5.000,00materiał na strop (drewno) - 2.700,00 + materiał na strop - płyta, wełna, membrana, folia - 7.800porotherm 25 - 1440 sztuk - 6.100,00cegła czerwona pełna - 2060 sztuk - 1790,00pakiet startowy komin - 5770,00pustak schiedel - 16 sztuk - 870,00el. pokrycia dachowego i orynnowanie - ruukki -finnera - 20.500,00pustak porotherm 11,5 - 970 sztuk - 4.500,00punkty elektryczne - 5.000,00tynki wew - robocizna - 5,500,00okna OKNOPLAST + rolety zew. 28.500,00materiały na ocieplenie el. zewn. 6.900 + ocieplenie el. zewn- robocizna - 5.500,00HYDRAULIKA - piec buderus, ogrzewanie podłogowe - 32.500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu84 15.04.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam Orson, Sir_wojtas. Dzięki za szybką i szczegółową odpowiedź. Od razu widać różnice w cenach jeśli chodzi o regiony. U mnie bloczek np. to koszt ponad 3 zł;/ Zastanawiam się nad betonowymi fundamentami ale to tez duuużo metrów3 betonu chyba;/ W moich stronach większość robi betonowe, szybkość wykonania przede wszystkim co do kosztów to zależy właśnie od powierzchni. W m42c jest ich sporo. Nie wiem jakie są u Was koszty robocizny. U mnie w przedziale od 28 do 40 tyś (fundamenty, mury, dach bez blachy czy dachówki). Jest też jeden który bez dachu wybuduje poniżej 20 tyś i wiem, że będzie dobrze, ale z wyżywieniem;/ to jest kłopotliwe i też koszty. Dom jest naprawdę przemyślany i nie potrzebuje wiele zmian. U siebie planuję, strop betonowy, kąt dachu 25 stopni, a w środku powiększenie wiatrołapu kosztem spiżarki, i wydłużenie garażu o około metr (chodzi o powiększenie kotłowni). A ile bloczków wyszło wam na jedną warstwę? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akton 15.04.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Dom jest naprawdę przemyślany i nie potrzebuje wiele zmian. U siebie planuję, strop betonowy, kąt dachu 25 stopni, a w środku powiększenie wiatrołapu kosztem spiżarki Pozdr. Witaj. Proponuję przemyśleć tę właśnie opcję. Ja zrobiłem dokładnie odwrotnie, powiększając właśnie spiżarkę, a i tak miejsca jest w niej nie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 15.04.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 A ile bloczków wyszło wam na jedną warstwę? Pozdr. nie pamiętam a z fotek ciężko doliczyć, wychodzi mi coś między 160-170 ale trochę szyję bo nie mam wszystkich ścian na fotkach Jeśli chodzi o koszty robocizny to ja płacę 40 tys za całość ( fundament z drenażem, wszystkie ściany, dach + dachówka z rynnami, słupy z klinkierki, może uda się jeszcze okna zamontować - oczywiście koszt koparki, desek, stempli po mojej stronie, jak masz firmę która od siebie daje te rzeczy to przelicz. Koszt koparki ( 2 tys bo miałem ją 2 razy, wykopanie i zasypanie), kosz desek to ok 6m3, koszt stempli to ok 800-1000 zł)- jak widzisz to ok 5-6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaa3004 19.04.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witam, Bardzo proszę o przesłanie kosztorysu budowy jeśli ktoś ma taką możliwość :)myślimy z mężem o budowie tego domku jeśli możemy prosić rowiez o podpowiedzi co do zmian w projekcie itp ) serdecznie dziękuję za wszelkie rady [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał CB1981 24.04.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam jestem nowy na forum razem z żoną po przeczytaniu tego forum zdecydowaliśmy się że nasz wymarzony domek to będzie "przemyślany" mam takie pytanie czy są osoby z okolic Bydgoszczy którzy budują ten domek lub wybudowały ?Jeżeli ktoś może podać koszt budowy tego domu na rok 2013/2014 to będę bardzo wdzięczny.kontakt: [email protected] Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Rafał CB1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok.maly 03.05.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Najpier słupy, potem podciąg:yes: i mam zapytanie do już mieszkających lub do już mających słupy z klinkieru czy pamiętacie jak je murowali??? - czy przed wylaniem wieńców i podciągów czy po wylaniu wieńców??? nie wiem czy czasem stalowy rdzeń z słupów nie powinien być związany z podciągami idącymi nad tarasem i nad wejściem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok.maly 03.05.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 ...w końcu udało mi się z podbitką .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał i danka 08.05.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witamy.Mamy prośbę, jeśli ktoś z Was miał by jakieś bardziej szczegółowe fotki więźby dachowej i stropu kto robił to w/g projektu M42 to byli byśmy bardzo wdzięczni. U nas murłaty już w górze i chcemy w sobotę "jechać" dalej. Chodzi mi głównie o sposoby mocowań i zacięcia. Nasza budowa trwa już ok 3 lata od wbicia pierwszej łopaty w ziemię ale budujemy sami i dach chcemy zrobić swoimi siłami. Nasze koszty do tej pory licząc od zakupu projektu to ok 43 tys. w tym drewno na więźbę oraz deski 7m3 - 13 tys. Jeszcze jedno pytanie, ile m3 na odeskowanie wam wyszło. A może jest ktoś z kuj-pom na podobnym etapie?Jak coś może być na e-mail [email protected]Pozdrawiamy wszystkich.M & D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir_wojtas 13.05.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Mam pytanie, jest szansa że ktoś z osób które mają podłogówkę w całym domu i mają "plan" rozprowadzenia pętli w pomieszczeniach mógłby mi to podesłać na maila? Planuję sam je rozprowadzić i fajnie by było skorzystać z wiedzy osób które już użytkują mail: [email protected] Mam jeszcze jedno pytanie- jak macie rozwiązane zakończenie foli dachowej, czy folie macie wywiniętą na ostatnią kontrłatę i na blachę okapową ( przyklejona i przykręcona wróblówką), lub/czy jest wpuszczona pod blachą do rynny? Oczywiście moi fachowcy "tak zawsze robią" i ucięli ją nawet przed rynną- wydaje mi się że to co się"skraplać" to ma wpaść do rynny po pasie okapowym, w przeciwnym razie wpadnie na deskę czołową i poleci na podbitkę. z góry dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 13.05.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 kilka zdjęć z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 13.05.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinacolada88 15.05.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Hej, byliśmy u architekta. Zaproponował nam, żebyśmy nie kupowali projektu, on przygotuje dla nas gotowy już ze zmianami w granicah ok 2 tyś. Dodatkowo jeśli miałby za nas załatwiać wszystkie formalności (oboje pracujemy i po drugie jesteśmy zieloni jeśli chodzi o tę papierkologie) do momentu uzyskania pozwolenia na budowę, zapłacilibyśmy 5 tyś (w tym mamy projekt). Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orson 16.05.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Rozsądna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts