Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...

co tu taka cisza, czyżby temat się wyczerpał????....:)

u siebie mam 4 kominki i chyba 13 wentylacyjnych

Mam pytanko do tych którzy mają podłogówkę, czy robiliście tzw. dylatację między sekcjami, między pomieszczeniami, jeśli tak to z czego?

czy tylko taśma lub styropian przy ścianach po obwodzie?

pochwalę się że zacząłem budowę M42C początkiem marca i na obecny stan mam elektrykę i tynki wewnętrzne, z zewnątrz podbitka na gotowo + ocieplenie 1m od góry :)

Czekam na instalatora co by wykonał wod-kan i c.o. i planuję zakup styropianu na posadzkę, jak zwykle ciągłe rozterki, dopłacać do austrothermu czy brać tańszy :( i tak z każdym zakupem

Pozdrawiam "przemyślanych"

Pod Poznań też niedaleko :)

A'propos "Przemyślanego". Po zrobieniu stanu zerowego wydawało się nam, że dom jest niewielki. Nic bardziej mylnego - jest to jedynie złudzenie :) Na szczęście widzieliśmy dom Postihala, więc czekaliśmy spokojnie na zakończenie. I faktycznie - jest niemały :)

Edytowane przez Akton

Wojt@s,ja buduję Przemyślanego M42a z tym,że w wersji lustrzanej.Jeśli to i odległość (buduję w okolicach Konina) nie stanowi problemu - serdecznie zapraszam.Jestem już trochę dalej niż stan surowy zamknięty, więc małe co nieco można podpatrzyć.Na tyle ile potrafię,również służę pomocą.W razie czego daj znać na:[email protected]

Pozdrawiam Maciek.

Edytowane przez McR

Witam:)

Przemyślany w wersji z jednym miejscem garażowym (moim zdaniem wierna kopia projektu z Muratora) jest w Czernikowie pod Toruniem przy głównej trasie (w stronę jadąc od Sierpca w stronę Torunia po prawej stronie). Jak jadę do Torunia a raczej na wjazd na autostradę A1 zawsze rzuca mi się w oczy:) ale nie wiem czy ktoś pozwoli obejrzeć nie byłem tam.

Ps: W końcu uzyskałem pozwolenie i we wrześniu ruszamy z fundamentami. :D:D:D:D (M42C)

Witam:)

Przemyślany w wersji z jednym miejscem garażowym (moim zdaniem wierna kopia projektu z Muratora) jest w Czernikowie pod Toruniem przy głównej trasie (w stronę jadąc od Sierpca w stronę Torunia po prawej stronie). Jak jadę do Torunia a raczej na wjazd na autostradę A1 zawsze rzuca mi się w oczy:) ale nie wiem czy ktoś pozwoli obejrzeć nie byłem tam.

Qrcze - tydzień temu jechałem na trasie Sierpc - Strzelno, ale gdybym wiedział, to zdecydowanie pojechał bym na Toruń do Czernikowa i po prostu zapukał :) W końcu mieszkają tam normalni ludzie i po krótkich wyjaśnieniach popartych prośbą na pewno pozwoliliby obejrzeć to swoje cudo :)

Cześć wszystkim przemyślanym, napiszcie proszę ile płaciliście za wykonanie sufitów podwieszanych wraz z ociepleniem? Jeśli można to chciałbym wiedzieć ile kosztuje robocizna i ile materiał. Planuję w swoim M42C zrobić układ podwójny krzyżowy i 1 płytę- jak ktoś ma tak zrobione to proszę o info jak to się zachowuje po dłuższym czasie :)

z góry dzięki

Ok, dzięki za odpowiedź- napisz jeszcze, jeśli możesz ile to kosztowało ( bez ekofibru) :))

Jeśli ktoś może to proszę jeszcze o info jak Wy wykonaliście swoje sufity. Myślę o tym aby wełnę dać krzyżowo i mam 2 wersje:

1. jeden pas wełny np 15cm między krokwie to gdzie drugi- na ruszcie? Wtedy wyjdzie mi wolna przestrzeń między wełną bo od górnej krawędzi krokwi do sufitu będzie jakieś 50cm

2. oba pasy ułożone na krzyż na ruszcie, ale wtedy nie ma wełny między krokwiami i na podciągach od góry- czy te podciągi nie będą przemarzać?

fachowiec twierdzi że zwykle robi 1 opcje...hmmm

poradźcie jak macie to wykonane w M42C ( nie wiem jak jest w innych wersjach)

Qrcze - tydzień temu jechałem na trasie Sierpc - Strzelno, ale gdybym wiedział, to zdecydowanie pojechał bym na Toruń do Czernikowa i po prostu zapukał :) W końcu mieszkają tam normalni ludzie i po krótkich wyjaśnieniach popartych prośbą na pewno pozwoliliby obejrzeć to swoje cudo :)

Zgadza się:) i zgadza się, że jest to cudo - generalnie wygląd kwestia gustu, ale moim zdaniem elewacja zrobiona właśnie z gustem:) co się odwlecze to nie uciecze:) Jak będziesz śmigał raz jeszcze to na pewno rzuci się w oczy i niedaleko jest od drogi. Przed Toruniem jest baaaaardzo dużo nowych domów i czasami specjalnie wjeżdżam w osiedla by coś podpatrzeć.:)

A "przemyślanych" domów przybywa, przybywa:)

Ok, dzięki za odpowiedź- napisz jeszcze, jeśli możesz ile to kosztowało ( bez ekofibru) :))

Jeśli ktoś może to proszę jeszcze o info jak Wy wykonaliście swoje sufity. Myślę o tym aby wełnę dać krzyżowo i mam 2 wersje:

1. jeden pas wełny np 15cm między krokwie to gdzie drugi- na ruszcie? Wtedy wyjdzie mi wolna przestrzeń między wełną bo od górnej krawędzi krokwi do sufitu będzie jakieś 50cm

2. oba pasy ułożone na krzyż na ruszcie, ale wtedy nie ma wełny między krokwiami i na podciągach od góry- czy te podciągi nie będą przemarzać?

fachowiec twierdzi że zwykle robi 1 opcje...hmmm

poradźcie jak macie to wykonane w M42C ( nie wiem jak jest w innych wersjach)

Witam.

Ja mam zrobiony sufit na ruszcie podwójnym (z wyjątkiem spiżarki i garderoby) - konstrukcja stabilna i mocna.

Ocieplenie to 15 cm wełny (0,039) pomiędzy krokwie, 10 cm wełny (0,039) krzyżowo na krokwie oraz 5 cm wełny (0,032) na stelaż.

Ta piątka wełny to dodatkowe ocieplenie oraz wygłuszenie, ponad nią tworzy się tak jak wspomniałeś przestrzeń która "jeśli jest zamknięta" stanowi dodatkową izolację, coś na wzór termosu - choć tu zdania są podzielone.

Koszt stropu w moim przypadku to dokładnie 12 870 zł :) i jest to koszt wszystkich materiałów a robocizna własna czyli aktywne spędzanie urlopu :)

Jak na razie nic nie pęka :)

Powodzenia Marcin

• 2 weeks później...