Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stasiu84, z tym stropem czułem,że tak wyjdzie.Każdy jednak buduje wg własnego uznania i tutaj nic mi do tego.

Co do tynków.U siebie mam tynki gipsowe,robione rok temu.Robocizna+materiał=8500PLN.Majstrowi wyszło jakieś 418m2 w m42a(20zł za m2).Ale jest naprawdę pico bello.

Hacjendę stawiałem z bloczków Ytong,więc ściany raczej proste co zresztą chwaliła ekipa.Opłacało się,ponieważ przełożyło się to na całkowite koszty tynków.Piony,poziomy zachowane i co najważniejsze,całkowicie gładkie ściany.Tylko gruntować i farba na gotowo.

McR, zgadza się. Strop betonowy jest i w sumie nie żałuje.:) koszty różnych rozwiązań są bardzo zbliżone. Tutaj już sufit jest gotowy (będzie ocieplony) tynki, ewentualnie gładzie, sufity podwieszane i gotowe:) Według skrupulatnych wyliczeń to powierzchnia tynków w moim przypadku to około 550m2 (robocizna z materiałem - różnie - od 20 do 24 zł). Posadzki robocizna 11-13 zł/m2 a ile materiału na 170 metrów posadzki to nie mam pojęcia. Grubość około 6 cm.

Koszty dopiero się zaczynają;);););)

Witam przemyślanych Forumowiczów:) Mam do Was pytanie, do osób, które robiły właśnie strop betonowy. Ile chcecie dać ocieplenia na strop lub daliście? Czy 15 cm styropianu wystarczy + dodatkowa wylewka?? Grubość stropu to u mnie 15 cm i tyle samo chciałbym dać ocieplenia. Lub 16 (dwie ósemki na przemian) Czy to wystarczy? lub za mało, za dużo?:) proszę o poradę, gdyż już muszę kupić. Doradzają mi 20 cm styropianu, ale wiadomo - kasa:) Ocieplenie 200 metrów na poddaszu to też niemały wydatek:( Dodam, że dach będzie odeskowany i przykryty papą.:)

Pozdrawiam

Dziękuję McR za możliwość zobaczenia na żywo przemyślanego Przemyślanego :) Dużo mi się rozjaśniło po wizycie. Fajnie mieć bratnią dusze na forum.

Czy ktoś jeszcze z aktywnych forumowiczów buduje również wersje 1 czyli M42a?

Pytanie z innego zagadnienia, czy ktoś z Was myślał/zrobił może ogrzanie geotermalne lub rekuperatory w domu?

Wojt@s,po Waszej wizycie,wczoraj byłem na wstepnej rozmowie u gościa od wentylacji,rekuperatorów itd.Klamka zapadła,co prawda dopiero w styczniu (brak wolnych terminów) ale ruszam z instalacją wenylacji mechanicznej,rekuperatorem i o ile pogoda pozwoli z gruntowym wymiennikiem ciepła.Tak,jak mówiłem-600 zł od anemostatu(w cenie tej projekt, rozprowadzenie na strychu stalowymi rurami spiro bez ocieplenia)+zakup samej centrali reku extra.GWC to następne 5-7 patoli komplet na komponentach Rehau,nie jakieś tam zwykłe rury kanalizacyjne itp.

Pozdrowienia dla żonki i mojego kumpla Kubusia

Stasiu84 mała rada jak bedziesz ocieplał strop przed załozeniem dachu co jest prostsze i szybsze(możliwość wylania betonu z gruchy na styro),postaraj sie jak najszybciej przykryć dachem by Ci za bardzo nie namokło.

McR w którym kierunku od Konina stawiasz przemyslanego? Ja na południe kierunek ślesino:)DSC_01.jpg

To bliziutko.Trzeba będzie kiedyś wymienić się poglądami,tylko przy tak zaawansowanej budowie już za dużo pewnie się nie powymieniamy.Teraz to tylko prawie zostały nam kolory elewacji i wybór kostki)

Widze,że interesowałeś się rekuperatorem-jak to wygląda jeśli chodzi o koszty montażu na tip top tego 'bajeru' w naszych stronach?Ja planuje solary.

Czy ktoś kalkulował różnicę w cenie instalacji ogrzewania podłogowego kontra ogrzewania "grzejnikowego"? Jedna rzecz nie daje mi spokoju przy podłogówce, co jeśli wystąpi jakaś awaria? Przypuszczam że trzeba kuć, tylko jeśli wszystko jest zalane posadzką i jakimś parkietem/płytkami czy czymś takim to jak wiedzieć gdzie wystąpiła awaria? hmm a może podłogówka jest na tyle bezawaryjna ze można spać spokojnie bo jej awaryjność liczona jest w promilach szans na awarię? Sorry jeśli pytanie jest "prostackie" ale kto pyta nie błądzi :)

Co do rekuperatora czy ktoś z Was myślał możne o wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła z gleby? Nie mylić z ogrzewaniem termalnym. Natchnąłem się na taki produkt (Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła - Rehau). może temat był gdzieś omawiany na forum ale narazie jestem na 80 podstronie forum (2011 rok) a jeszcze nie trafiłem na taki wątek :)

Witam,

No i niestety pogoda psuje plany, kominy się kończą, ale bardzo powoli:( z ociepleniem stropu to zgadza się, chcemy go ocieplić przed odeskowaniem, gdyby nie deszcz już byłoby po, a tak to wyglądamy na lepsza pogodę:)

Jeśli chodzi o podłogówkę to super sprawa, ale nie w sypialniach:) moim zdaniem generalnie:) powietrze przy podłodze jest bardzo suche i małe dzieci szczególnie, które bawią się i "pełzają" po podłodze - mają problemy z gardłem, noskiem - od suchego powietrza. Z tego typu podobnymi opiniami już wielokrotnie się spotkałem. Podłogówka bardzo dobrze sprawdza się w łazienkach, kuchni korytarzach. Część wypoczynkowa, sypialniana - moim zdaniem niekoniecznie. Co do awarii to pod podłogą nie powinno nic złego się stać. Rurki rozłożone są tak, że nie ma żadnych łączeń pod posadzką. Od kaloryfera do rozdzielacza. :) I najprostszym, najtańszym rozwiązaniem jest rozłożenie podłogówki "na powrocie":) Rurki powrotne od grzejników rozkładamy jako podłogówkę na folię i nie potrzeba dodatkowej pompki czy dodatkowego zaworu trójdrożnego i mniej rurek:) a jak będzie ciepło zależy od gęstości rozłożenia. Rozwiązanie bardzo dobrze się sprawdza, i nie ma żadnych awarii. Jeżeli już to coś przy piecu może być nie tak, ale jeśli nie ma łączeń w posadzce to nic nie powinno się stać:)

W swoim M42C będziemy mieli z żoną około 60 m2 podłogówki i wszystko wyżej opisanym sposobem. Sprawdzone i tanie rozwiązanie. A ciepło jak w ulu:) Ale to dopiero za rok.:)

Pozdrawiam :)

Gdzieś tam znalezione:

"Niby wszystko w porządku – woda, płynąc przez grzejniki, wstępnie się ochłodzi i będzie odpowiednia dla podłogówki. To jednak tylko pozory. Wyobraźmy sobie, że mocniej przygrzewa słońce i robi się na tyle ciepło, że zawory termostatyczne przy grzejnikach się przymykają. Tyle że oznacza to równocześnie spadek przepływu przez „podłogówkę” na dole, a tam wcale nie jest jeszcze wystarczająco ciepło!

Łączenie ogrzewania podłogowego z grzejnikowym praktycznie zawsze wymaga zastosowania mieszaczy. Nie jest to też proste, a zaawansowane układy z w pełni niezależnym sterowaniem obiegami grzejnikowymi i podłogowymi są na tyle drogie, że automatyka kosztuje nawet drugie tyle co kocioł."

"Ogrzewanie podłogowe jest właśnie polecane dla osób uczulonych na kurz, bo ruch powietrza jest ograniczony, a kurz nie jest przypiekany na mocno rozgrzanych elementach (inaczej niż w wysokotemperaturowym grzejniku). Ponadto decydując się na ogrzewanie podłogowe, rezygnujemy z puszystych dywanów i wykładzin, będących siedliskami kurzu."

Ja u siebie mam założone 100% podłogówki +trzy grzejniki dodatkowo (drabinkowe w łazience i pralni,zwykły w garażu).Mam możliwośc pełnej,płynnej regulacji temperatury dla każdego pomieszczenia oddzielnie dzięki zastosowaniu elektrozaworów,elektroniki firmy Salus.Trochę to kosztowało,ale super sprawa.Co prawda jeszcze nie mieszkam,ale układ sprawdzony w poprzednią zimę i spisuje się znakomicie.Polecam szczerze wszystkim chcącym mieć porządne podłogowe.

Edytowane przez McR

Wojt@s u mnie rozciągnięcie podlogówki w całym przemyślanym wersja42c oprócz trzech sypialni kosztowało 4,5 tys z rozdzielaczem podzielonym na osiem sekcji:

1.wiatrołap i przyległa garderoba

2.kuchnia

3.łazienka mała

4.łazienka duża

5.ciąg kominikacyjny do sypialni i druga garderoba

6.1/3 salonu

7.1/3 salonu

8.1/3 salonu

W sypialniach nie robiłem podłogowki z dwoch prostych przyczyn:szybsza regulacja temp.i po prostu lubie mieć na podłodze jakiegoś niedużego "futrzaka".Tylko rozplanuj kuchnie by nie kłasc podlogowki pod meblami.Jesli chodzi o koszt rozprowadzenia tradycyjnej instalacji to trudno powiedziec poniewaz hydraulik łacznie policzył za rozprowadzenie rur do wszystkich kranów(kuchnia,garaż,lazienki,ogodowe)plus odkurzacz centralny,plus rury do drabinek w łazienkach,grzejnika w garazu,trzech sypialniach i rur do grzejników opcjonalnie(w razie czego) w salonie i ciagu komunikacyjnym 7.5 tys. Podane koszty robocizna+materiał.

Edytowane przez ysmen

ja natomiast zrobiłem podłogówkę ( system Kan-therm) w całym domu, także w garażu i kotłowni :)

Kupiłem trochę za dużo rury i jak zostało to mam zrobione też w garażu i kotłowni, do tego po 1 drabince w łazienkach.

Rozdzielacz na 12 sekcji w garderobie M42C, natomiast rozdzielacz kotłowni i garażu w kotłowni.

Całość ( robocizna + materiał) 10 tys zł

Jak widzę, jest tak że każdy chwali swoje rozwiązanie a wszystko i tak wyjdzie w praniu i pewnie nie dowiemy się czy inaczej było by lepiej, trzeba by było pomieszkać z innym rozwiązaniem :)

Pozdrawiam