Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do już mieszkających w Przemyślanych. Ile orientacyjnie płacicie za energię elektryczną? Ja nie mam gazu, więc używam płytę oraz elektryczny piekarnik, do tego dochodzi piec na ekogroszek. Reszta standardowa. Ostatni rachunek (za 2 miesiące) to 450 zł. Czy Waszym zdaniem nie jest za wysoki?

Pozdrawiam wszystkich.

Mam pytanie do już mieszkających w Przemyślanych. Ile orientacyjnie płacicie za energię elektryczną? Ja nie mam gazu, więc używam płytę oraz elektryczny piekarnik, do tego dochodzi piec na ekogroszek. Reszta standardowa. Ostatni rachunek (za 2 miesiące) to 450 zł. Czy Waszym zdaniem nie jest za wysoki?

Pozdrawiam wszystkich.

Akton wysokość rachunku nie zależy od rodzaju domku:) Za często zasypiasz przy włączonym telewizorku,a tak poważnie to płyta łyknie trochę woltów.Pewnie gaz jest bardziej oszczędny.

Witam wszystkich,

Podglądam Wasze forum od jakiegoś czasu;) Mam pytanie czy jest ktoś z okolic Tarnowa/Krakowa, kto buduje M42 Przemyślany?? Bardzo nam się ten domek podoba, ale chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Mam też pytanie o koszty ile mniej więcej kosztował Was ten domek do stanu deweloperskiego/wykończonego. Pytam gdyż dopiero wybieramy projekt domu. I pytanie najważniejsze, czy nie mieliście dylematu podczas wyboru projektu co do możliwości przyszłej adaptacji poddasza?? Nam wiele osób "doradza" aby wybudować dom z poddaszem, bo gdy rodzina się powiększy, dzieci dorosną to będzie ciasno. I pewnie mają trochę racji. Ale budowa Przemyślanego z wersją użytkowego poddasza jest chyba o wiele droższą opcją niż wersja parterowa, czy nie mam racji??

Nam wiele osób "doradza" aby wybudować dom z poddaszem, bo gdy rodzina się powiększy, dzieci dorosną to będzie ciasno. I pewnie mają trochę racji. Ale budowa Przemyślanego z wersją użytkowego poddasza jest chyba o wiele droższą opcją niż wersja parterowa, czy nie mam racji??

A jak Wy "dorośniecie", to będziecie musieli wspinać się z wysiłkiem na piętro :yes: Jeżeli chodzi z kolei o Przemyślanego, to nie ma za bardzo takiej opcji, chyba że będziecie chcieli chodzić na kolanach. Do tego dochodzi odpowiednie przeprojektowanie podciągów i innych rzeczy, co powinno Wam skutecznie od tego pomysłu odstraszyć. Nie polecam Wam akurat takiego rozwiązania, natomiast zdecydowanie polecam Przemyślanego i jestem przekonany, że koleżanki i koledzy z naszego forum z pewnością zgodzą się mną w tym względzie.

Pozdrawiam. spod Poznania.

Witaj martamal. Jeśli myślisz o poddaszu użytkowym to na pewno koszty podskoczą.Szersza ława,koszt schodów,zmiana stropu na betonowy,podwyższenie kąta nachylania dachu pewnie jakieś okna w dachu i oczywiscie przymusowe ocieplenie,wyciągnięcie hydrauliki i elektryki do góry.Jak chcesz wiedzieć jak to wizualnie wygląda spójrz na wersję M42d.

marchewa98 i wojtek720329 czy byłaby kiedyś w przyszłości możliwość zobaczyć domek któregoś z Was na żywo?? U nas budowa to jeszcze odległy plan. Rozpoczęcie najwcześniej za ponad rok. Ale intensywnie przeglądamy projekty. A możecie napisać tak mniej więcej jakie są koszty budowy do stanu surowego zamkniętego z instalacjami wszystkimi (mowa o m 42 w wersji 123,5 m2) ?? Czy stosowaliście w swoich przemyślanych jakieś rozwiązania energooszczędne typu rekuperator itd?? Być może moje pytania są do Was będą troszkę infantylne, ale póki co jesteśmy zieloni z mężem w kwestii budownictwa, choć myślę, że wszystko przyjdzie z czasem;)

Martamal.Jeżeli chcecie zobaczyć przemyślanego na żywo to serdecznie zapraszamy. Co do kosztów budowy to nasz przemyślany z wykończeniem wnętrza,kompletną kuchnią ( brak jeszcze tylko tynku na elewacji ) kosztował nas około 170000 zł ( robocizna w 80 % własna ). Co do ogrzewania domu gazem to po pierwszym roku mieszkania koszt w granicach 2200 zł za rok razem z ciepłą wodą.

Witam wszystkich,

Dwa lata temu zaglądałem na forum mając w zamiarze budowę Przemyślanego w przyszłości. Przeglądając tysiące internetowych projektów, to właśnie Przemyślany zrobił na nas największe wrażenie. Prawie rok szukania odpowiedniej działki...i w styczniu tego roku upragnione pozwolenie na budowę.

Obecnie możemy pochwalić się stanem surowym zamkniętym.

Nasz domek prezentuje się aktualnie tak:

20141117_135341.jpg20141114_153926.jpg

W tym roku planuję jeszcze instalacje (te które można zrobić przed tynkami)

Pytanie które na początku chciałbym zadać, to ile płaciliście za instalacje elektryczne i co w było wliczone w cenę?

Budujemy w Częstochowie podstawową wersję Przemyślanego...oczywiście służę pomocą w sprawach, "które już za mną":D

Szanowni Państwo

Przepraszam za bezpośredniość, ale zapytam bez ogródek. 19.12 popołudniu będę wracał z Krakowa do Poznania. Mam do wyboru 2 główne trasy:

- Kraków - Wrocław - Poznań

- Kraków - Częstochowa - Łódź - Poznań

niemniej można trochę zmodyfikować trasę.

i tu pojawia się moje uprzejme pytanie, czy może ktoś z forumowiczów byłby tak miły i zaprosił mnie do obejrzenia Przemyślanego domu? Na wiosnę chce startować z Przemyślanym wariant 1, ale to ta sama rodzina wiec inne wersje pewnie będą miały bardzo podobne rozwiązania.

Witam wszystkich,

Dwa lata temu zaglądałem na forum mając w zamiarze budowę Przemyślanego w przyszłości. Przeglądając tysiące internetowych projektów, to właśnie Przemyślany zrobił na nas największe wrażenie. Prawie rok szukania odpowiedniej działki...i w styczniu tego roku upragnione pozwolenie na budowę.

Obecnie możemy pochwalić się stanem surowym zamkniętym.

Nasz domek prezentuje się aktualnie tak:

[ATTACH=CONFIG]292312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]292313[/ATTACH]

W tym roku planuję jeszcze instalacje (te które można zrobić przed tynkami)

Pytanie które na początku chciałbym zadać, to ile płaciliście za instalacje elektryczne i co w było wliczone w cenę?

Budujemy w Częstochowie podstawową wersję Przemyślanego...oczywiście służę pomocą w sprawach, "które już za mną":D

Witam.U mnie koszt robocizny z materiałem 11 tyś. 180punktów(oświetlenie,gniazdka,rolety,kamery,alarm,anteny,agregat),zazbrojenie dwóch skrzynek elektrycznych,doziemienie.Instalacja pod internetowe sterowanie kamerami,piecem i roletami.Przewody ciągnięte po chudziaku w rurkach.P1140316.jpg2.jpg3.jpg5.jpg4.jpg

Edytowane przez ysmen

Witam Ysmen. Mam małe pytanie. Zauważyłem, że masz wstawione drzwi garażowe i instalacja elektryczna również jest. Czy w garażu miałeś już tynki przed zamontowaniem drzwi garażowych? Mi powiedziano w salonie drzwi i okien, że muszą być tynki zanim zamontuje się drzwi. I teraz mam dylemat.

:)