Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam ogniwo eko plus 10 kW, podłogówka w salonie łazienkach i holach, w pokojach i garażu grzejniki w domu 23C spalanie ok 3 ton na sezon (palę 3 sezon) ale o przewymiarowanych kotłach już było:yes:

Ogólnie przyjmuje się przelicznik 1 kW na 10m2 powierzchni,czyli masz OK.Co niektórzy tutaj widziałem poszli po bandzie i powsadzali po 25kW:-)

Ogólnie przyjmuje się przelicznik 1 kW na 10m2 powierzchni,czyli masz OK.Co niektórzy tutaj widziałem poszli po bandzie i powsadzali po 25kW:-)

widzę że te piece wszystko na jedno kopyto robione, ja na 99 % biore defro eko 15kW (bo mniejszych nie ma) i ten jest juz z automatycznym rozpalaniem,

jak ktoś jeszcze może polecić dobrego hydraulika w okolicach grodziska mazowieckiego to byłbym wdzięczny

Pozdrawiam

Witam,

jestem tu nowa i potrzebuje takiej wiadomości co do ilości ( ile sztuk) potrzebuje bloczków H+H całych PW na wybudowanie przemyślanego, wiem że gdzieś na forum było to opisywane ale tych stron nazbierało się już 176 i za bardzo nie mam czasu na szukanie, wszystkim miłym i życzliwym forumowiczom z góry dziękuje, pozdrawiam wszystkich:yes:

Witam,

jestem tu nowa i potrzebuje takiej wiadomości co do ilości ( ile sztuk) potrzebuje bloczków H+H całych PW na wybudowanie przemyślanego, wiem że gdzieś na forum było to opisywane ale tych stron nazbierało się już 176 i za bardzo nie mam czasu na szukanie, wszystkim miłym i życzliwym forumowiczom z góry dziękuje, pozdrawiam wszystkich:yes:

witaj

ja stawiam z h+h na wiosnę i w hurtowni wyliczyli mi 1200 szt bez działowych, idealnie nie wyliczysz, zawsze albo zostanie albo zabraknie. A murowane ściany na klej czy na tradycyjna zaprawę?

chyba na klej, ja zacznę budowę dopiero gdzieś w czerwcu bo papiery się robią, ale teraz mam dostęp do tanich materiałów i chciałabym je ściągnąć na działkę.

luki23 a może wiesz ile potrzeba stali i jakiej i bloczków betonowych na fundamenty, jeżeli tak to napisz,, z góry dziękuje:bye:

Witam,

Czy ktos w pobliżu Dzierżoniowa buduje lub już wybudował Przemyślanego M42 i chciałby się nim pochwalić "na żywo"?

Chciałabym zobaczyć jak wygląda to w realu zanim się zdecydujemy...

I jakby ktoś byłby tak dobry i przesłał mi rzut z wymiarami :

[email protected][/email]

Z góry dziękuję i pozdrawiam .

Edytowane przez natalkagnatalka1
musiałam dodac pytanie

chyba na klej, ja zacznę budowę dopiero gdzieś w czerwcu bo papiery się robią, ale teraz mam dostęp do tanich materiałów i chciałabym je ściągnąć na działkę.

luki23 a może wiesz ile potrzeba stali i jakiej i bloczków betonowych na fundamenty, jeżeli tak to napisz,, z góry dziękuje:bye:

bloczków to zalezy jak masz zerówkę ustawioną, u mnie weszło 1152 szt bloczków (buduję m42c), a stal kupowałem na pręty fi 12 - 12 metrowe pręty sztuk 29, i fi 6- 6 mterowe sztuk 56, z papierologia to życzę wytrwałości i nerw ze stali, z własnego doświadczenia własnego wiem że się przydają :)

Witam, Bardzo proszę o informację jaka wyszła Wam ilość m2 tynku wewnętrznego? Dostałem 3 kompletnie różne wyceny - z uwagi na inne wyniki pomiarów. W przedmiarach Muratora (wersja podstawowa) jest 342,42 m2 - ściany + 6,99 ościeża otworów. Wyliczenia które otrzymałem zaczynają się od 440 m2 i ciągną się w górę...

Zmiany w projekcie, które wprowadziłem mogą co najwyżej zwiększać powierzchnię o kilka - kilkanaście m2.

Witam

Kończę wprowadzanie zmian w projekcie M42a (wariant 1). Kupiłem wraz z projektem kosztorys inwestorski (średnie ceny 4 kw 2014) bardzo dokładny - plik PDF ma 104 strony, dodatkowo kosztorys w Excelu oraz plik .ath Może ktoś byłby zainteresowany i wspomógł mnie w obniżeniu kwoty którą na niego wydałem? ;)

Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na temat prefabrykowanej więźby z firmy Wiązary Lewandowski (spod Gorzowa Wlkp)? Porównałem ją z innymi firmami i ma dla mnie najlepszą ofertę.