Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad skróceniem garażu, w projekcie mam 573 cm, myślę o ucięciu 13 lub 23 cm, czy ktoś poddawał dom takim zmianom? Któryś z forumowiczów miałby dla mnie radę w tym temacie? 13 lub 23 cm wydaja się niedużym odcinkiem jednak nie wiem czy nie będzie go brakowało w garażu. Samochód mam 4,5 m czyli pozostaje po ucięciu 1,1 lub 1 m. Wiem ze nigdy nie wjadę na styk tak wiec nie wiem czy nie zabraknie mi w przyszłości tych centymetrów na sprawne poruszanie się.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedzi, wiem że zawsze lepiej jest mieć więcej niz mniej, jednak mam takie warunki działkowe że jeśli utnę 23 cm garażu na długości, to ogródek od południa z 6 zmieni się na 9 m od granicy działki. Chyba się na to zdecyduje. poza tym jak wezmę kredyt na budowe to nawet 15 letniego X6 nie kupie ;)

Czy ktoś byłby w stanie pomóc odpowiedzieć na takie pytanko, czy bardziej opłaci się podnieść mury (M42a) o rzad cegieł, czy dopłacić do konstrukcji prefabrykowanej dachu aby zrobić okap zamknięty przez co automatycznie podniesieni się on i nie będzie nachodził na ściany.?

Myślę o doświetleniu garażu wstawieniem okien z luksfer, zastanawia mnie jedynie czy luksfery dadzą wystarczająco dużo światła czy jednak nie zamontować "zwykłych" okien? Takich wąskich na 1,8m

Edytowane przez Wojt@s

Witam ponownie wszystkich Przemyślańców. Pytałem już wcześniej ale może ktoś przegapił moje pytanie (odpowiedziały mi dwie osoby za co bardzo dziękuję), czy ktoś jeszcze buduje Przemyślany dom w bliższej lub dalszej okolicy Poznania? Idealnie byłoby wersja 1 czyli M42a?

Czekam na decyzję powiatu odnośnie wydania PNB.

Wszystko jest do zrobienia,pytanie tylko- czy warto?W nowobudowanym domu rurki od odkurzacza kładzie się już na chudziaku,przed instalacją podłogówki,wylewkami itd.W użytkowanym domu trzeba chyba pruć ściany i to wcale niemało.Rurki mają średnicę 5-6cm.Czyli w wielkim skrócie remont,ponowne malowanie .Zawieszenie odkurzacza nie jest wielkim technicznym problemem.Doprowadzenie rurek ssawnych bez niepotrzebnych wywijasów,zakrętów itd.,to jest wyzwanie.

Witam ponownie wszystkich Przemyślańców. Pytałem już wcześniej ale może ktoś przegapił moje pytanie (odpowiedziały mi dwie osoby za co bardzo dziękuję), czy ktoś jeszcze buduje Przemyślany dom w bliższej lub dalszej okolicy Poznania? Idealnie byłoby wersja 1 czyli M42a?

Czekam na decyzję powiatu odnośnie wydania PNB.

Mieszkam 120 km od Poznania - to chyba bardzo DALSZA okolica Poznania :-) Przemyślanego po wielu poprawkach już wybudowaliśmy i mieszkamy 2 lata. Czy mogę w czymś pomóc? Czy za daleko mieszkamy?

Mieszkam 120 km od Poznania - to chyba bardzo DALSZA okolica Poznania :-) Przemyślanego po wielu poprawkach już wybudowaliśmy i mieszkamy 2 lata. Czy mogę w czymś pomóc? Czy za daleko mieszkamy?

Dziękuje za odpowiedz, a w którym kierunku te 120 km? Pomoc zawsze mile widziana, a 120 km to znowu nie aż tak bardzo dalsza tylko trochę dalsza odległość ;). Zbudowali Państwo wersję podstawową czy "rozbudowaną"? Proszę o adres na priv jeśli nie chcą Państwo na forum.

Planuję w moim domu rolety ukryte w otworze wraz z oknem i wyrównać to styropianem od zewnątrz. Koega zwrócił mi jednak uwage - troche mnie zatkało - że te rolety będą pięknym mostkiem termicznym, w żaden sposób niezabezpieczonym "od dołu". Kto z Was ukrył rolety w otworze okiennym ? Rzeczywscie to moze byc mostek termiczny? Może pokombinowac i np rolety ukryc w warstwie styropianu i zrobic normalnie nadproże, tylko to nadproze bedzie tuz pod wieńcem. W pierwsze wersji z roleta w otworze okiennym nie chcialem robic nadproza.