Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękne te Wasze domki. Ysmen bardzo mi się podobają Twoje płytki tarasowe. Marchewa98 ładny dach. To blachodachówka? Jak nazywa się kolor?? Powiedzcie mi jeszcze proszę, jakiej szerokości macie działeczki??

Dzięki martamal, jakby kiedyś cos to płyty libeta maxima lumino z dodatkiem świecącej w słoncu miki.Działka wymiar 30x50.

• 3 weeks później...

Witam,

jak wszyscy odwiedzający forum również jestem zainteresowana projektem Przemyślany. Będę wdzięczna za podesłanie kosztorysu lub choćby ogólnych kosztów budowy Państwa domków (wiem że to kwestia bardzo indywidualna) ale da mi to pewien obraz kosztów i pozwoli ocenić czy aby się człowiek nie porywa z motyką na słońce:rolleyes: :) Mój adres: [email protected]

Pozdrawiam wszystkich mieszkających, budujących i wszystkich którzy dopiero stoją przed tą decyzją :)

Witam po dłuższej przerwie:) budowa domu i malutkie dziecko pochłania jednak dużo czasu:) Do "paulaod" - zgadza się, koszty budowy są bardzo różne w rożnych regionach. Materiały, majstrzy itd. Mój przemyślany M42C z drobnymi zmianami, katu dachu i przesunięciem ścian o kilka cm. wyniósł 160 tyś stan surowy zamknięty. Jestem już na etapie wykańczania (zamówiona kuchnia, i inne "drobne" rzeczy) i liczę że za w 350 tyś wprowadzę się - już jesienią:) czekam na przyłącze prądu:):) nie liczę ogrodzenia, kostki przed domem, koloru na elewacji, działki. Do zrobienia wszystkiego na 100% potrzeba jeszcze około 100 tyś. Ale najważniejsze że na swoim, inne rzeczy, które mogą poczekać później:)

A ja mam pytanie do WAS, czy ktoś ma może z WAS piec z podajnikiem i zamontowany sterownik MULTIFUN system control?? Mam piec 20 KW firmy WELDER ze Staroźreb. Piec bardzo fajny - ponoć wydajny. Ale za to sterownik dla mnie laika, który pierwszy raz ma doczynienia z piecem na podajnik czarna magia. Praca pomp modulowana, PID, korekty i nastawy w % na plus i minus. Sterownik sam reguluje ustawienia i non stop podtrzymuje zadaną temperaturę, ale chodzi cały czas, dmuchawa chodzi cały czas raz na 100% raz na 20 %. Nie znalazłem ustawień ręcznych (czas palenia, podawania histereza, przerwy itd. ) Spala sporo, bo 30 - 40 kg na dobę (dom ocieplony 15 cm, do ogrzania 127m w tym 50 m2 podłogówki, i chodzi jeszcze grzejnik w garażu) Proszę o poradę, czy ktoś spotkał się z takim sterownikiem???

Dziękuję za wymiary a czy mogę również prosić o kosztorys:) [email protected]

I widzę że wprowadzono kilka zmian,

a czy przejście z łazienki do pralnio kotłowni zostało? bo zastanawiam się nad tym :) nie bardzo mi ono tam pasuje ale z drugiej strony chodzić przez garaż żeby pranie nastawic :confused:

Edytowane przez Anulka85

hmm, a czy projektant przy zmianie kąta dachu nie zmienił wysokości w Twoim projekcie?

Witam. Projekt dopuszcza zmiane kąta w zakresie do 10stopni . Dekarzom kazałem podnieś dach o 7stopni i to oni dokonali odpowiednich przeliczeń. Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie dotyczące wysokości domku od poziomu zero to też dokładnie nie podam,ponieważ zmieniłem wysokość scian pod strop monolityczny,a i fundamenty są wyżej zasypane by nie wyszły za wysokie stopnie tarasowe. Całosci na gotowo nie mierzyłem. Pozdrawiam.