Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Buduję bardzo podobny dom m142a v1. Wiele inspiracji dla mojego domu zaczerpniętych zostało z tego forum. Mam pytanie do osób które wykończyły już swój dom. Chodzi mi o kierunek ułożenia laminowanych paneli podłogowych (mam małe dzieci) w przedpokoju, salonie i korytarzu. Chcę aby panele w tych pomieszczeniach zostały położone bezprzerwowo. Czy wchodząc do przedpokoju macie panele położone w poprzek czy wzdłuż? Jeśli to możliwe to bardzo prosilłbym o zdjęcia. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Buduję bardzo podobny dom m142a v1. Wiele inspiracji dla mojego domu zaczerpniętych zostało z tego forum. Mam pytanie do osób które wykończyły już swój dom. Chodzi mi o kierunek ułożenia laminowanych paneli podłogowych (mam małe dzieci) w przedpokoju, salonie i korytarzu. Chcę aby panele w tych pomieszczeniach zostały położone bezprzerwowo. Czy wchodząc do przedpokoju macie panele położone w poprzek czy wzdłuż? Jeśli to możliwe to bardzo prosilłbym o zdjęcia. Pozdrawiam.

Mam ułożone panele właśnie bez przerwy i bardzo fajnie to wygląda (oczywiście z mojego punktu widzenia :yes: ) Są rozłożone w całym domu z wyjątkiem wiatrołapu (to oczywiste), kuchni i łazienki oraz WC. Kierunek ich ułożenia zależy od pomieszczenia. W jednych pokojach są równolegle do np. korytarza, a w innym, per analogia, wychodzą prostopadle :yes:

• 1 month później...

Witam Was, mieszkamy w naszym M42c 15 miesięcy- domek jest super, nadal się nim cieszymy jak w pierwszy dzień po wprowadzeniu :)

ale mam jedno pytanie do mieszkających już, czy skrapla Wam się para wodna na szybach okien wewnątrz w pokojach, chodzi głównie o część sypialną ( 2 pokoje + sypialnia) bo w salonie k kuchni to się nie dzieje. Jak temperatura na zewnątrz spadnie do ok 2 stopni i niżej a wewnątrz jest ok 22 ( bo tak utrzymujemy) to dosyć dużo skrapla się wody na szybach. Podejrzewam że jest to spowodowane brakiem wentylacji grawitacyjnej ( bo zrezygnowałem z komina w salonie a wentulacja z łazieniek i kuchni nie wyrabia). Czy macie podobne problemy i jak je rozwiązlaliście. Wiem że trzeba utrzymywać mikroklimat na oknach ale sami wiecie jak to jest- ja ja otworzę to kobiety chodzą i zamykają :)

Pytanie także do tych którzy mają rekuperacje- jak się sprawuje i jakie macie miesięczne opłaty za gaz. Obecnie mam w całym domu podłogówkę i w sezonie grzewczym za gaz mam ok 350-400 zł. Myślę o tym aby ją teraz założyć- pytanie czy warto wydawać12 tysi bo na tyle mi wycenili?

Dla tych którzy się zastanawiają na tym projektem- POLECAM, mieszka się super, oczywiście po czasie każdy by pewnie wprowadził malutkie zmiany ale tak jest chyba z każdym projektem. Ja np zrezyglował bym w ogóle z komina, przyłącza gazowego i zrobił pompe ciepła i Reku od razu.

Mam rekuperacje u siebie i może dlatego nie mam i nie miałem problemu ze skraplaniem się pary na szybach.Mojego Przemyślnego też ogrzewam gazem i bardzo sporadycznie kominkiem.Mimo że mam wkład z płaszczem wodnym itd.przy takich kosztach gazu nie opłaca się go odpalać.Przy sterowniku ustawionym na 22,5 stopnia,gazownia liczy mnie ok,2300zł za rok.Są to koszty CO + CU.Może na tak niskie koszty ma wpływ właśnie wentylacja mechaniczna i nie oszczędzanie na ociepleniu w trakcie budowy domu.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie,

zastanawiam się nad budową domu według tego projektu - poproszę o przesłanie na maila informacji jaki był koszt budowy i wykończenia domu.

Jeśli dysponujecie kosztorysami, również będę wdzięczna - nie wiem, czy stać nas będzie z mężem na ten dom, a jest piękny :)

mój email: [email protected]

Pozdrawiam wszystkich.

nie wiem, czy stać nas będzie z mężem na ten dom, a jest piękny :)

Domek rzeczywiście jest zarówno piękny, jak i architektonicznie przemyślany :)

Powinnaś zmieścić się w globalnej kwocie 350 - 400 tys. Nie chodzi tu akurat o ten projekt - każdy dom mniej więcej tyle kosztuje. Kwota niższa od podanej przeze mnie to ryzyko amatorskich fuszerek.

Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Drodzy forumowicze,

już niedługo - 18 listopada - zapraszamy na spotkanie w SZKOLE MURATORA

http://muratordom.pl/szkola-muratora/?utm_source=Forum_PG&utm_campaign=Szko%C5%82a%20Muratora

To miejsce to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich planujących budowę i budujących

szkola04.jpg

• 1 month później...
Witam. Po przestudiowaniu całego tematu (dla tych których przeraża czytanie 183 stron - warto) padło na Przemyślanego w wersji M42c. Projekt kupiony, działka jest, a pozwolenie na budowę powoli się robi. Na początek mam prośbę do budujących M42c o możliwość udostępnienia kosztorysu z zestawieniem ilości wykorzystanych do budowy materiałów na [email protected]. Może któryś z forumowiczów wybudował ten projekt w zachodniopomorskim i chciałby się podzielić swoim dziełem. Widziałem już M42 w wersji podstawowej, niby podobne, ale inne ;) pozdrawiam

• 4 weeks później...