Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Postihal, mam parę technicznych pytań do Ciebie, jako prekursora w budowie "Przemyślanego" :wink: . Jeśli będziesz miał chwilę, będę wdzięczna.

To może według kolejności:

1. czy folię, którą wykładałeś fundamenty dodtakowo zabezpieczałeś od zewn. folią kubełkową?

2. czy może pamiętasz ile mniej więcej strzemion musiałeś zakupić i czy układałeś je zgodnie z projektem co 30 cm?

3. dlaczego zdecydowałeś się na zmianę budulca z betonu kom. na unipor?

4. jaki unipor stosowałeś, wymiarowo?

5. czy położyłeś grubszą warstwę styropianu?

Na razie to tyle, ale pewnie coś mi się znowu nasunie :oops: .

Mam nadzieję, że nie zamęczę Cię tymi wszytkimi pytaniami.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Postihal, mam parę technicznych pytań do Ciebie, jako prekursora w budowie "Przemyślanego" :wink: . Jeśli będziesz miał chwilę, będę wdzięczna.

To może według kolejności:

1. czy folię, którą wykładałeś fundamenty dodtakowo zabezpieczałeś od zewn. folią kubełkową?

2. czy może pamiętasz ile mniej więcej strzemion musiałeś zakupić i czy układałeś je zgodnie z projektem co 30 cm?

3. dlaczego zdecydowałeś się na zmianę budulca z betonu kom. na unipor?

4. jaki unipor stosowałeś, wymiarowo?

5. czy położyłeś grubszą warstwę styropianu?

Na razie to tyle, ale pewnie coś mi się znowu nasunie :oops: .

Mam nadzieję, że nie zamęczę Cię tymi wszytkimi pytaniami.

Pozdrawiam

Witam i odpowiadam:

ad.1.Nie dawałem folii kubełkowej od zewnątrz na ścianę fundamentową.Na ścianę

fundamentową jest przyklejony styropian o grubości 5 cm.

ad.2.Do zbrojenia ław fundamentowych kupiłem 250 szt.strzemion,kosztowało

to tylko 194,71 zł/długość ław fundamentowych ma ok.70 mb/.Do

zbrojenia wieńca kupiłem 300 szt.strzemion,kosztowało to tylko 201,36 zł.

Długość wieńca jest większa od ław fundamentowych o podciągi na

tarasach.Strzemiona były dawane co 30 cm,tak jak w projekcie.

ad.3.W mojej okolicy większość nowych domów jest budowana z ceramiki i ja

też tak chciałem budować,do tego dochodzi większa łatwość zakupu

ceramiki niż betonu komórkowego.Moja ekipa budująca dom bardzo chwaliła

jakoś kupionego uniporu i sąsiedni dom powstał z tego samego materiału.

ad.4.Na ściany zewnętrze kupiłem unipor o wym.362x240x238 w ilości 1656 szt.

Po zakończonej budowie zostało mi 360 szt.nadwyżki.Na cały dom

wystarczy kupić 1300 szt.Na ściany działowe kupiłem unipor o wym.

498x115x238 w ilości 960 szt.Zostało mi 60 szt.

ad.5.Ściany zewnętrzne ociepliłem styropianem o grubości 15 cm.U mnie

styropian o gr.15 cm na ścianach zewn.jest położony poniżęj 15 cm od

poziomu podłogi.Na podbeton jest położona folia,natępnie styropian o gr.4 cm

i druga warstwa o gr.4 cm,jeszcze raz folia i wylewka o gr.6 cm.W garażu

i kotłowni styropian jest 4cm i 2 cm.siatka zbrojeniowa i wylewka gr.8 cm.

Jeśli będą następne pytania chętnie odpowiem.

Pozdrawiam i jest mi bardzo miło,że powstanie następny"przemyślany" :lol:

Witam. Widze , ze w domku robi sie coraz przyjemniej. U nas konczone sa tynki i zaczete sufity. Ciekawi mnie , jak sprawuje sie system grzewczy , a zwlaszcza piec /czy duzo sie kurzy? /.Podoba mi sie szafa , czy moge prosi o wymiar - głebokosc. Pozdrowienia.

Witam.

Centralne ogrzewanie jak na razie sprawuje się bez zastrzeżeń.O kurzeniu można mówić tylko przy wyjmowaniu popiołu,ale skorzystałem z uwag osób,które już mają doświadczenie w paleniu w piecu weglowym i jest ok.W naszej kotłowni mamy tylko mały zapas węgla i drewna/w pojemnikach/ - uzupełniany raz na trzy dni z garażu blaszanego,gdzie jest zmagazynowany zapas drewna i węgla.

Nasza szafa ma głębokość taką jaka jest ta wnęka,to jest dokładnie 63,5 cm.

Życzę szybkiego zakończenia prac wykończeniowych.

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie. Na bieżąco od 6 miesięcy obserwowałam budowę domu pana Postihal. Zakupiłam projekt domu M 42 i zaczynam budowę tego już w marcu.Aktualnie czekam na pozwolenie.Chciałam panu podziękowac że wszystkie poczynania pan opisywał i robił zdjęcia,ponieważ bardzo mi to pomogło w podjęciu decyzji przy zakupie projektu. Bardzo podobają mi się pana rozwiązania;już sama nie mogę doczekac się ,początku budowy. Pozdrawiam. :D

Witam wszystkich serdecznie. Na bieżąco od 6 miesięcy obserwowałam budowę domu pana Postihal. Zakupiłam projekt domu M 42 i zaczynam budowę tego już w marcu.Aktualnie czekam na pozwolenie.Chciałam panu podziękowac że wszystkie poczynania pan opisywał i robił zdjęcia,ponieważ bardzo mi to pomogło w podjęciu decyzji przy zakupie projektu. Bardzo podobają mi się pana rozwiązania;już sama nie mogę doczekac się ,początku budowy. Pozdrawiam. :D

Gorąco witam w gronie budujących "przemyslanego" i gratuluję dobrego wyboru,naprawdę ten projekt jest wspaniały :lol:

Jest mi niezmiernie miło,że moje dokumentowanie poszczególnych etapów budowy

może się komuś przydać.Czy można spytać becię 123 gdzie powstanie jej lub jego"przemyślany" ?

Pozdrawiam.

Witam ponownie :D

Postihalu, oczywiście mam jeszcze parę pytań, jeśli znajdziesz czas. Odnośnie fundamentów, bo to jest to co będę robić zaniedługo. Czytając to forum już kompletnie zgłupiałam, co zrobić z tymi fundamentami :roll: . Pytania może wydadzą ci się głupie, za co z góry przepraszam :oops:

Pytanie 1 jest takie - pisałeś, że fundamenty od wewn. wyłożyłeś folią budowalną - czy tą samą którą wyłożyłeś ławy fundamentowe?jeśli tak to co się stało z tą jej częścią która była od zewnątrz?

Pytanie 2- czy bloczki fund. smarowałeś dysperbitem albo innym świństwem?

Wielkie dzięki za Twoją pomoc.

My zaczynamy z budową na wiosnę. Aktualnie czekamy na PnB.

Fajnie, że twój wątek zainspirował tylu ludzi do budowy Przemyślanego.

Pozdrowienia

Ps. ripostka21 - my budujemy w Konikowie koło Koszalina. To prawie będziemy sąsiadkami :wink:

Dzięki Postihal za rzut budynku :) Dzisiaj zamówiłam Przemyślanego, stanie on w okolicach Białogardu. Pozdrawiam

Witam ripostka 21 w gronie budujących "przemyslanego".Uważam,że warto podglądać tych,którzy już taki dom wybudowali,co wcale nie znaczy,że należy ich naśladować ale wybierać rozwiązania odpowiednie do swoich oczekiwań

i potrzeb.Ja takiej możliwości nie miałem,bo byłem pierwszym budującym wg tego projektu,ale z przyjemnościa zobaczę inne rozwiązania na zdjęciach z budowy innych "przemyślanych".

Pozdrawiam.

Witam ponownie :D

Postihalu, oczywiście mam jeszcze parę pytań, jeśli znajdziesz czas. Odnośnie fundamentów, bo to jest to co będę robić zaniedługo. Czytając to forum już kompletnie zgłupiałam, co zrobić z tymi fundamentami :roll: . Pytania może wydadzą ci się głupie, za co z góry przepraszam :oops:

Pytanie 1 jest takie - pisałeś, że fundamenty od wewn. wyłożyłeś folią budowalną - czy tą samą którą wyłożyłeś ławy fundamentowe?jeśli tak to co się stało z tą jej częścią która była od zewnątrz?

Pytanie 2- czy bloczki fund. smarowałeś dysperbitem albo innym świństwem?

Wielkie dzięki za Twoją pomoc.

My zaczynamy z budową na wiosnę. Aktualnie czekamy na PnB.

Fajnie, że twój wątek zainspirował tylu ludzi do budowy Przemyślanego.

Pozdrowienia

Ps. ripostka21 - my budujemy w Konikowie koło Koszalina. To prawie będziemy sąsiadkami :wink:

Witam

Przechodziłem przed rozpoczęciem budowy to samo co Ty teraz.Od stycznia do marca codziennie czytałem na forum wypowiedzi na rózne tematy i można od tego czytania naprawę zgłupieć.Na każdy temat można uzyskać wykluczające się odpowiedzi.W momencie rozpoczęcia budowy musiałem podejmować decyzje prawie natychmiast i już nie miałem czasu czytać forum.Wtedy decyzje podejmowałem,konsultując je z wykonawcą i kierując sie zdrowym rozsądkiem.

Odowiadam:

ad.1.Moje wykopy pod ławy fundamentowe zostały wyłożone folią budowlaną o szerokości 250 cm.W tym zostało umieszczone zbrojenie i wylany beton B20.Ławy fundamentowe miały szerokość 40 cm i taką głebokość.Na drugi dzień folia z jednej i drugiej strony została wywinięta na przemian na jedną i drugą stronę ławy.Inaczej mówiąc cała ława fundamentowa została zapakowana w folię.Górna część tak zapakowanej ławy stanowiła izolację poziomą pomiędy ławą a murowaną następnie ścianą fundamentową z bloczków betonowych.

Jak oglądałaś moje zdjęcia z budowy fundamentów,to widziałaś,że u mnie jest bardzo mokry teren i to rozwiązanie było właściwe.Budowaliśmy bardzo szybko,ściany fundamentowe były murowane po dwóch dniach,dlatego na izolacje

wewnętrzną wybraliśmy folię,ponieważ smarowanie mokrych ścian od wewnątrz dysperbitem nic by nie dało.Folia od wewnątrz następnie była przysypywana piaskiem na wysokość aż do podbetonu.

ad.2.Od strony zewnętrznej na bloczki betonowe został przyklejony styropin twardy,nastepnie zatopiona siatka i to zostało pomalowane dwa razy dysperbitem.Czy tak być powinno - nie wiem,tak mi doradził mój wykonawca,ale wszystko jest ok.

Pozdrawiam

Witam!!!

Nasz dom budowany będzie na Podkarpaciu ,25 km od Rzeszowa, na działce widokowej 13 ar.

Pozdrawiam.

Witam,no to budujecie swój domek daleko od mojego,można by powiedzieć,że dalej już być nie mogło.Jestem pewien,że ten budynek na Waszej pięknej działce widokowej będzie ozdobą okolicy - tego Wam życzę.

Pozdrawiam.

Dzisiaj zakupiliśmy projekt .

Musimy przeprojektowac konstrukcję dachu by kąt nachylenia wynosił 30 stopni bo takie są warunki zabudowy .Jeszcze nikt w tej wersji nie budował i nie wiemy jak to wplynie na brylę budynku .Może nie będzie tak żle.

Teraz urzędy i papierki a na wiosnę ruszamy z budową.

Nasz domek powstanie w okolicy Wroclawia.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów :wink:

Postihal, Twoją budowę śledziłam od września, poszło Ci naprawdę sprawnie, aż zazdroszczę :p

Twoje opisy, uwagi i zdjęcia były bardzo przydatne, nie będę ukrywać - dzięki twojemu "dziennikowi" podjęłam decyzje o budowie Przemyślanego. wcześniej zastanawiałam się nad projektem "Tomaszek", podobny, ale bez garażu.

Także jeśli tylko rozpocznę budowę (a mam nadzieje że będzie to w marcu, narazie biegam z papierkami) napewno także poprowadze taki "dziennik" :lol:

i pewnie będę miała kilka pytań dot. budowy, ale to wyjdzie w trakcie :wink:

Mao41 - faktycznie będziemy "sąsiadkami", jak tylko rozpoczniesz budowę chętnie ją zobaczę, będziemy mogły wymieniać poglądy itp. :wink:

Pozdrawiam wszystkich :D

Dzisiaj zakupiliśmy projekt .

Musimy przeprojektowac konstrukcję dachu by kąt nachylenia wynosił 30 stopni bo takie są warunki zabudowy .Jeszcze nikt w tej wersji nie budował i nie wiemy jak to wplynie na brylę budynku .Może nie będzie tak żle.

Teraz urzędy i papierki a na wiosnę ruszamy z budową.

Nasz domek powstanie w okolicy Wroclawia.

Pozdrawiam

Witam w gronie budujących "przemyślanego".

Uważam,że kąt nachylenia dachu 30 stopni nie wpłynie ujemnie na wygląd bryły budynku.Moja sąsiadka obok ma kąt nachylenia dachu 25 stopni i wcale tej różnicy do moich 20 stopni nie widać,więc te 30 stopni też będzie ok,a może nawet z parterówki"przemyślanego" powstanie rezydencja "przemyślanego",chciałem przez to powiedzieć,że bryła budynku może zyskać na urodzie.

Ale efekt końcowy zobaczymy po zrobieniu dachu.

Pozdrawiam i życzę szybkiego rozpoczęcia budowy,bo okres jest dobry na budowę,bo wszystko tanieje.